Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μονάχο δυο δικαστικοί
  • [02] Στον έλεγχο των ΕΛΠΕ
  • [03] Εκλογές στην Αλβανία

  • [01] Στο Μονάχο δυο δικαστικοί

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας, ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, να μεταβούν με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μόναχο o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Oι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού- «προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές».

    Ο κ. Χριστοφοράκος, βαρύνεται με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Προθεσμία έλαβε ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δβ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Ζήμενς, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Ζήμενς.

    Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

    Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

    Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί σήμερα και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λεωνίδας Νικολόπουλος, εισηγείται την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της μεγάλης κόρης του φυγόδικου κατηγορούμενου, πρώην στελέχους της Ζήμενς Χρήστου Καραβέλα.

    Ο εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκιση της κατηγορουμένης με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και υποχρέωση διαμονής στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει.

    [02] Στον έλεγχο των ΕΛΠΕ

    Την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Η συμφωνία αφορά 1200 πρατήρια καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβ. μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Δεν περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες που αφορούν τα καύσιμα αεροπορίας, τα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας οι οποίες παραμένουν υπό τον έλεγχο της ΒΡ.

    Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 359 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και την ανάληψη υποχρεώσεων ύψους 40 εκ. ευρώ.

    Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP.

    Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ε.Χριστοδούλου, δήλωσε σχετικά ότι: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, που εστιάζεται στην αναβάθμιση της διύλισης και εμπορίας, η συμφωνία αυτή ενισχύει τη θέση του Ομίλου στην λιανική εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και επιφέρει παράλληλα σημαντικές συνέργειες.».

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ.Γ.Κωστόπουλος, πρόσθεσε εξάλλου τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του Ομίλου μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική μας. Είμαι ενθουσιασμένος από την επικείμενη συνεργασία με τα στελέχη, τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της ΒΡ Hellas, η οποία από το 1951 που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει διαγράψει συνεχή επιτυχημένη πορεία και ισχυρή κερδοφορία στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών.

    Το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων αλλά και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον Όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα».

    [03] Εκλογές στην Αλβανία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 3.080.000 Αλβανοί για να εκλέξουν τους 140 βουλευτές του Σώματος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (KQZ), 32 κόμματα έχουν σχηματίσει 4 συνασπισμούς. Πρόκειται για το συνασπισμό της δεξιάς «Η Συμμαχία για Αλλαγή» που αποτελείται από 17 κόμματα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, το συνασπισμό της Κεντροαριστεράς «Ένωση για Αλλαγή» που αποτελείται από 4 κόμματα μεταξύ των οποίων και το ΚΕΑΔ, με επικεφαλής το Σοσιαλιστή δήμαρχο των Τιράνων Έντι Ράμα. Ο συνασπισμός της συντηρητικής δεξιάς «Πόλος της Ελευθερίας» που αποτελείται από 6 κόμματα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αλεξάντερ Μέξι και ο συνασπισμός «Σοσιαλιστική Συμμαχία Ολοκλήρωσης» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα. Επίσης 13 κόμματα αποφάσισαν να κατεβούν ανεξάρτητα στην εκλογική μάχη.

    Το εκλογικό σύστημα που έχει αλλάξει από τις προηγούμενες εκλογές του 2005, τότε ήταν το μικτό πλειοψηφικό και αναλογικό σύστημα και τώρα είναι το απλό περιφερειακό αναλογικό, καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές, δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.

    Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα είναι τα μεγαλύτερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αλβανών πολιτών. Τρίτο κόμμα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, σε περίπτωση που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσουν αυτοδύναμη πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρίας Zogby International, που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει 40% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα 38%. Και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σημειώνουν άνοδο 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης με 4% και τέταρτο το νεοσύστατο κεντροαριστερό κόμμα G99 του Έριον Βέλια με 2% των ψήφων.

    Οι αναλυτές της εταιρίας Zogby και παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων στην Αλβανία, βασιζόμενοι στο μαθηματικό λάθος της δημοσκόπησης δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το νικητή της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

    Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία ενός 25χρονου άντρα στο Δυρράχιο, μετά από λογομαχία κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, και από επιθέσεις κατά εκλογικών γραφείων των κομμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Εντονη αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο προκάλεσε η αδυναμία, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, των κρατικών μηχανισμών να χορηγήσουν στους πολίτες τη νέα βιομετρική ταυτότητα με την οποία θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και η εγκυρότητα των εκλογικών καταλόγων. Υπολογίζεται ότι 300.000 πολίτες δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξαιτίας της έλλειψης ταυτότητας ή διαβατηρίου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να βρει τρόπους για να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Την ανησυχία της για το ζήτημα της χορήγησης νέων ταυτοτήτων εξέφρασε και η ομάδα παρατηρητών του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODHIR).

    Τις εκλογές της 28ης Ιουνίου στην Αλβανία θα παρακολουθήσουν περίπου 700 ξένοι παρατηρητές και 4.500 Αλβανοί παρατηρητές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2009 - 22:30:25 UTC