Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια"
  • [02] Υπερπτήση για τα "περάσματα"
  • [03] Εκλογές στην Αλβανία

  • [01] "Διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια"

    Διεξάγεται στην Κέρκυρα η άτυπη υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ, στην οποία προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη, και με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 υπουργών Εξωτερικών.

    Η κ.Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και «οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας».

    «Χρειάζεται λοιπόν να ανανεώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετίας».

    Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο, η Ελληνίδα υπουργός υπενθύμισε ότι για να φτάσουμε στη συμφωνία του Ελσίνκι, απαιτήθηκαν 2.500 συναντήσεις και 660 προτάσεις.

    «Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε"», κατέληξε.

    Συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου

    Για «νέο αέρα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, μίλησε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διμερή συνάντησή τους στην Κέρκυρα με την υπογραφή δύο συμφωνιών.

    Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, δύο κείμενα, που συνδέονται με την προώθηση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας.

    «Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Στάινμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

    «Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ελλάδα και ΗΠΑ θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσβλέποντας στη θετική επίδραση, που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών».

    Αναφερόμενη στις τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

    Απευθυνόμενη στον Αμερικανό αξιωματούχο, εξέφρασε τις ευχές της για «ταχεία ανάρρωση στη Χίλαρι» και πρόσθεσε «να της πεις ότι την περιμένουμε το Δεκέμβριο -στην καταληκτική σύνοδο του ΟΑΣΕ για την ελληνική προεδρία- για να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε σήμερα στην Κέρκυρα».

    Ο κ. Στάινμπεργκ μίλησε για «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την υπογραφή των δύο συμφωνιών, λέγοντας ότι «προωθείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της Γεωργίας. Είπε ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων από την τρομοκρατία και τη μη διάδοση όπλων, ως τα πρακτικά βήματα για την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

    «Το νόημα του ΟΑΣΕ συνοψίζεται στη συλλογικότητα, ότι καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και ενσαρκώνει το όραμα μιας ενιαίας και ελεύθερης Ευρώπης», είπε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν και άλλα διμερή θέματα, «την εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης στα Βαλκάνια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», όπως ανέφερε ο κ. Στάινμπεργκ.

    Ειδικότερα για την ενέργεια, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στον ενεργειακό χώρο με διαφάνεια και ότι «προωθούμε την πολυμορφία των ενεργειακών πόρων και αυτό προσπαθούμε και στην Ελλάδα».

    Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Λαβρόφ , με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κ. Γιαντρόκοβιτς.

    Δηλώσεις υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας

    «Είμαστε πάρα πολλοί για να μπορέσουμε, μέσα από τη συζήτηση, να προχωρήσουμε. Ως τώρα, υπήρχε πάγος, εξαιτίας του θέματος της Γεωργίας. Τώρα συζητήσαμε το θέμα. Ο κ. Λαβρόφ είναι ανάμεσά μας κι αυτό είναι θετικό. Η κεντρική ιδέα είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, ώστε στην Αθήνα να προχωρήσουμε ένα χιλιοστό».

    Αυτά σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τη συζήτηση που συνεχίζεται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    «Σήμερα ξεπαγώσαμε τη σχέση μας και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας παραγωγικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ. Σε ερώτηση δε, σχετικά με την πρόταση Μενβέντεφ περί Πανευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλειας, άφησε να εννοηθεί ότι, επ΄αυτής, δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση.

    Δηλώσεις υπ. Εξωτερικών της Φινλανδίας

    «Υποστηρίζω σταθερά την προσέγγιση της Ελληνικής Προεδρίας, πως δεν χρειάζομαστε νέες δομές στο πεδίο της ασφάλειας, πως αρκούν οι υπάρχουσες, οι οποίες όμως πρέπει να ανανεωθούν και στις αρχές των οποίων πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Αλεξ Στάμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση Μεντβέντεφ (για την ίδρυση ενός Πανευρωπαϊκού Συμφώνου Ασφαλείας) ο Φινλανδός αξιωματούχος θύμισε ότι ο ΟΑΣΕ ιδρύθηκε εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου και ότι αποτελεί τον αρμόδιο οργανισμό για τα θέματα της ασφάλειας με τα τρία «καλάθια», δηλαδή, το «δεκάλογο», που ορίζει τις σχέσεις των κρατών-μελών επί τη βάσει ορισμένων αρχών, εκείνο, που αφορά την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και το τρίτο, που διασυνδέει την ασφάλεια με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Στάμπ, σε ερώτηση για τη ρωσική στάση, παρέπεμψε στην «πολύ αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της Μόσχας», την οποία έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρώφ, στη Βιέννη, ενώ εκφράσθηκε επιφυλακτικά για το μέλλον της αποστολής στη Γεωργία, σημειώνοντας πως θα «κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια, γιατί χρειαζόμαστε να έχουμε μια μονάδα του οργανισμού εκεί».

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, το «μήνυμα» της σημερινής συνόδου, ο κ. Στάμπ μίλησε για μια διαδικασία, έναν «οδικό Χάρτη» τριών σταδίων - που ξεκίνησε στο Ελσίνκι, συνεχίσθηκε στην Κέρκυρα και έχει ως επόμενο βήμα την Αθήνα.

    Σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Σημαντική πολιτική στιγμή για την επαναπροσέγγιση Ανατολής-Δύσης, αποτελεί η σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη της Κέρκυρας.

    Το ζητούμενο της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είναι «το να οικοδομήσουμε μαζί, μια βιώσιμη και περιεκτική ειρήνη στην ευρωατλαντική περιοχή» υπογράμμισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ. Υπενθυμίζοντας ότι τούτη η συνάντηση έρχεται στη συνέχεια μιας σοβαρής κρίσης, ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την κοινή απόφαση» για τη χθεσινή σύνοδο, που επιδίωξε την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην προοπτική μιας στρατιωτικής συνεργασίας. «Η Συνεργασία για την Ειρήνη είναι μια διαδικασία στρατηγικής σημασίας» τόνισε ο κ.Σέφερ υπογραμμίζοντας εν συνεχεία, πως η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας βασίζεται στις αρχές της Δήλωσης της Ρώμης και στην κοινή βούληση για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο. Αναφερόμενος τέλος στην αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής σε θέματα ασφάλειας, ο κ.Σέφερ τόνισε πως αυτή η σύνοδος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες οικοδεσπότες της συνόδου για «το ευχάριστο περιβάλλον και τη γενναιοδωρία της φιλοξενίας».

    Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - στην τελευταία του δημόσια παρουσία με αυτή την ιδιότητα - έδωσε τον λόγο στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής υπενθύμισε την παρουσία του στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο-Κέλ, σημείωσε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας «είναι μεγάλης σημασίας», καλωσόρισε τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ.Μπερλουσκόνι (που έμπαινε εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα) και όλους τους υπουργούς Εξωτερικών και δήλωσε «πεπεισμένος» πως η συνάντηση της Κέρκυρας θα επιτρέψει στη σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας να κάνει βήματα προς τα μπρος.

    Μιλώντας τέλος σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Ντ.Ρογκόζιν σημείωσε πως στόχος της Μόσχας είναι «η ανάλυση της κατάστασης στη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ» αλλά και η αξιολόγηση των συνθηκών - «θέλουμε να δούμε» είπε, «αν ωρίμασαν οι συνθήκες για μια ενδεχόμενη έναρξη της διαδικασίας στρατιωτικής συνεργασίας».

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μίλιμπαντ εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχουν νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας και είναι καλύτερα να τις αντιμετωπίσουμε μαζί με τη Ρωσία, παρά χωρίς τη Ρωσία».

    Συνέντευξη του γγ του ΝΑΤΟ

    "Πίσω στη δουλειά" είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ συνοψίζοντας την ουσία της συζήτησης που προηγήθηκε στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι κατά τη συζήτηση, δεν απεκρύβησαν οι "θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους Συμμάχους και τη Ρωσία ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας λόγου χάρη" τόνισε πως η σημαντική εξέλιξη της Κέρκυρας ήταν η συμφωνία πως οι συγκεκριμένες διαφορές δεν αποτελούν αιτία αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου.

    "Οι διαφορές παραμένουν, δεν εξατμίστηκαν - το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ" τόνισε ο κ.Σέφερ, υπογραμμίζοντας την "επανεκκίνηση της συνεργασίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σέφερ σημείωσε πως ο κατάλογος των θεμάτων της συνεργασίας "είναι μακρύς", τόνισε πως η "Ρωσία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή" και για άλλη μια φορά ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της συνόδου.

    Συνέντευξη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας

    Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά με την παραδοχή ότι μετά από πολύ καιρό συνεκλήθη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με θετικές εξελίξεις και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.

    Είπε ότι πρέπει να πάμε πίσω στις ιδρυτικές αρχές του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ειδικά για το αδιαίρετο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και επικαλέστηκε την σύμπτωση απόψεων με τον Σ. Μπερλουσκόνι για το θέμα, έναν από τους «πατέρες» της θεσμοθετημένης συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις που πήρε η Ρωσία- αναφορικά με την αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας- στον Καύκασο είπε ότι είναι «μη αναστρέψιμες»

    Χαρακτήρισε πάντως τη συνάντηση χρήσιμη προκειμένου να προληφθούν νέες συγκρούσεις.

    [02] Υπερπτήση για τα "περάσματα"

    Υπερπτήση, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, κυρίως του Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ζακ Μπαρό, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα.

    Το στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο θα επιβιβασθούν οι δύο άνδρες, θα «σηκωθεί» στις 11 από την Ελευσίνα, και θα πετάξει πάνω απ΄όλα τα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, απ΄όπου εισέρχονται στη χώρα και μέσω αυτής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετανάστες.

    [03] Εκλογές στην Αλβανία

    Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί, οι Αλβανοί πολίτες, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους για την επόμενη τετραετία.

    Μέχρι στιγμής, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα, εκτός από μικρές δυσκολίες που προκύπτουν από πολίτες, οι οποίοι δεν φρόντισαν να λάβουν έγκαιρα τις νέες τους ταυτότητες.

    Δεκάδες ξένοι παρατηρητές παρακολουθούν τη διαδικασία σε εκλογικά τμήματα της Νότιας Αλβανίας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ακολουθούνται οι νόμιμες οδοί στην ψηφοφορία.

    Ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών, που ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι μικρότερος από άλλες αναμετρήσεις, ενώ η αποχή αναμένεται μεγαλύτερη από εκείνη, που καταγράφηκε στις εκλογές του 2005.

    Οι σημερινές εκλογές χαρακτηρίζονται "κρίσιμες" για το "Ευρωπαϊκό μέλλον" της χώρας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα θα δώσουν μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη.

    Περίπου 3,1 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα 140 μέλη της βουλής για 4ετή θητεία. Η διαδικασία είναι η έβδομη μετά την κατάρρευση του απομονωτικού, αυτοαποκαλούμενου κομμουνιστικού καθεστώτος την δεκαετία του 1990. Στις εκλογές μετέχουν 39 κόμματα και συμμαχίες με 4.000 υποψηφίους.

    Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι οι Δημοκρατικοί του πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα και οι Σοσιαλιστές του δημάρχου των Τιράνων Έντι Ράμα σχεδόν ισοψηφούν.

    Στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στην πρωτεύουσα την Παρασκευή, ο Μπερίσα κάλεσε "όλους τους Αλβανούς να ενωθούν στο Ευρωπαϊκό μας όνειρο, να ενωθούν για να κάνουν την Αλβανία σε ισότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού συνόλου".

    Ο αντίπαλός του Ράμα δήλωσε από την πλευρά του ότι "ήλθε ο καιρός για μια μεγάλη αλλαγή", προσθέτοντας πως "οι Σοσιαλιστές είναι αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν την Αλβανία στην Ευρώπη. . . οι Δημοκρατικοί έχασαν την ευκαιρία τους".

    Η Βαλκανική χώρα έχει ενταχθεί στο NATO, κάνοντας το πρώτο βήμα στην προσπάθειά της για εισδοχή στις Ευρωατλαντικές δομές. Υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ τον Απρίλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 June 2009 - 12:30:23 UTC