Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις εφαλτήριο για την ανάπτυξη"
  • [02] Εκθεση Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
  • [03] Ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού
  • [04] "Ξανά στο περίπτερο"

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις εφαλτήριο για την ανάπτυξη"

    «Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στην έναρξη των εργασιών των ημερίδων μελέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

    «Για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλογή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην υγεία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καλό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο για όλους τους πολίτες».

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υποχωρήσει η κρίση. Η διεθνής οικονομική κρίση μάς καλεί όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να μεταρρυθμίσουμε ό,τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην ατομική πρωτοβουλία και την κοινωνική συνοχή».

    Χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

    «Μόνο με συντονισμό και συνεργασία μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη», είπε και διευκρίνισε: «Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην παράνομη μετανάστευση «που διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

    «Η χώρα μας -είπε- σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το πρόβλημα αφορά όλους, αφού οι μη νόμιμοι μετανάστες κατευθύνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών για την αντιμετώπισή της».

    Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της PRONTEX πραγματοποιήθηκαν κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις.

    Για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μια από τις θεματικές της ημερίδας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι στην πρωτοπορεία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών».

    «Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές με δέσμευση των χωρών για μετρήσιμη μείωση των εκπομπών αερίου και σταμάτημα των κλιματικών αλλαγών», υπογράμμισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως «αξιολογούμε το μήνυμά τους» και σημείωσε: «Οι πολίτες ανέδειξαν το ΕΛΚ αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, για τρίτη συνεχή φορά, δείχνοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύονταν το κόμμα μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, της παράνομης μετανάστευσης, των κλιματικών αλλαγών».

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το 60% δεν προσήλθε στις κάλπες και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα θα πρέπει να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή στο μέσο πολίτη και πιο δίκαιη. Υποχρεώσή μας είναι να εστιάσουμε στο κοινό όραμα για μια Ευρώπη αλληλεγύης και κοινωνικής συνοχής».

    Συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου

    Συνεργασία με την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Γιαννάκου είπε σε δηλώσεις της, ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ευρώπη, την εξέλιξη της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων των ευρωβουλευτών, στις 14 Ιουλίου.

    Συζητήθηκαν ακόμη, θέματα που αφορούν διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς επίσης και ποιά καθήκοντα θα αναλάβουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την αξιοποίησή της στο κυβερνητικό σχήμα στο μέλλον, η κ. Γιαννάκου απάντησε ότι το κυβερνητικό σχήμα το ορίζει ο πρωθυπουργός και η ίδια θέλει να ασχοληθεί και να ρυθμίσει ζητήματα στην Ευρώπη που θα ωφελήσουν τη χώρα.

    Κληθείσα να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Αλογοσκούφη όπως αυτό βγήκε σε εφημερίδες, η κ. Γιαννάκου είπε ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά από όσα ξέρει δεν νομίζει ότι αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της θα μπορέσει να παραστεί στην αποψινή παρουσίαση του βιβλίου.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκλογών, η κ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το Μάρτιο, και αν γίνουν το Μάρτιο, δεν θα τις έχει προκαλέσει η κυβέρνηση.

    Η κ. Γιαννάκου, αναφερόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο και στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια ως επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, είπε ότι αυτές είναι η έγκριση της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, και η συμβολή στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της.

    Χρειάζεται ένα είδος νέας ιδεολογίας που να κάνει την Ευρώπη να τρέξει, είπε η κ. Γιαννάκου.

    Ομιλία Καραμανλή στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο διάλογος είναι το πλέον αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών", τόνισε ο κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    Το όραμα ενωμένης ηπείρου δεν έχει καταστεί ακόμα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη. Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα αλλά χρειάζονται μερικά μίλια ακόμη για να φτάσουμε στην "Ιθάκη", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "οι υπουργοί του ΟΑΣΕ είναι εδώ για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα αρχη για μια ευρώπη ενωμένη ελεύθερη και δημιουργική".

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για πολύπλοκες και ταραχωδεις εποχές, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνουν την ασφάλεια και που αναζητούν βαθύτερες συνεργασίες.

    Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

    Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    «Ο ΟΑΣΕ είναι το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση, ως προς το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, που ετέθησαν για μιαν Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του στη ΝΕΤ.

    Αναφερόμενος στη σημασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σβ έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας».

    Ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου

    Μήνυμα εξωστρέφειας και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής απέστειλε η Ελλάδα με τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», η οποία εγκαινιάσθηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου των 56 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα.

    Στόχος, όπως είπε η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνόδου, είναι η ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου, βήμα-βήμα, για την αντιμετώπιση παλιών και νέων απειλών και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας, από τη γειτονιά μας ως το Βανκούβερ και το Βλαδιβοστόκ.

    «Καταθέτουμε την πολιτική βούληση να νικήσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα της περιεκτικής, συνεργατικής και αδιαίρετης ασφάλειας», είπε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας δύο ακόμη παραμέτρους: «συγκερασμός απόψεων και ισότιμη βάση».

    Το κείμενο που εξεδόθη από την Προεδρία και αποτελεί έναν τέτοιο συγκερασμό, λέει ότι «μια ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια παραμένει ζητούμενο» και καλεί τους συμμετέχοντες στον ΟΑΣΕ «να επαναβεβαιώσουμε το κεκτημένο μας, να επανεξετάσουμε την παρούσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και να αναμορφώσουμε τους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

    Η σύνοδος κατέληξε, επίσης, στη διαπίστωση ότι «ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, διότι είναι ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση».

    Αναφέρει επίσης ότι «η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τα κείμενα του ΟΑΣΕ που ακολούθησαν θα παραμείνουν τα θεμέλια της ασφαλείας στην περιοχή των χωρών του» οι οποίες «δεν βλέπουν άλλη λύση από την αποκατάσταση του ιδεώδους της αδιαίρετης συνεργατικής και περιεκτικής ασφάλειας , η οποία διαφυλάσσεται στα κείμενα του ΟΑΣΕ».

    Όλοι δηλαδή επιθυμούν την ενίσχυση του ΟΑΣΕ και «κανείς δεν πρότεινε αλλαγή των υπαρχόντων μηχανισμών ευρωπαϊκής ασφάλειας», ούτε κατάργηση του ΝΑΤΟ, όπως διαβεβαίωσε και η υπουργός, ερωτηθείσα σχετικά με την ρωσική πρόταση για τη «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας».

    «Οι περισσότεροι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ασφαλείας και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη εντατικού διαλόγου για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και αυτό θα ετοιμάσουμε και ενόψει της συνόδου των Αθηνών», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στη Ρωσία είπε ότι συμφώνησε και εκείνη ότι μέσα στον ΟΑΣΕ υπάρχουν και οι τρεις βασικές πτυχές ασφάλειας (στρατιωτική ασφάλεια, ανθρωπιστική διάσταση, περιβάλλον, περιλαμβανομένης και της ενέργειας).

    Στη «σκληρή ατζέντα» που ανάγεται το πρόβλημα της παραμονής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, οι σύνεδροι του ΟΑΣΕ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου, παρά τις άοκνες προσπάθειες όλων και πρωτίστως της ελληνικής προεδρίας, αλλά η προστιθέμενη αξία είναι ότι όλες οι πλευρές ανέπτυξαν με ειλικρίνεια τις διαφορετικές απόψεις τους , αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του διαλόγου «με μοντέλο την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε σε συνέντευξή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Εδώ δεν ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα αλλά για να εμπεδώσουμε τον διάλογο και τη συνύπαρξή μας, οδηγούμενοι από το μοντέλο της ΕΕ και κυρίως από το μοντέλο που έχει χτίσει μεταπολεμικά η Γαλλία και η Γερμανία, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

    Το ταξίδι για την υπουργική των Αθηνών τον Δεκέμβριο, θα είναι μακρύ, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Συμφώνησαν όλοι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη «να διερευνήσει τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου, με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τρόπους διεξαγωγής του».

    Στην πρώτη πεντάδα των προκλήσεων που ζητούν απάντηση είναι η Γεωργία, οι λοιπές παρατεταμένες συγκρούσεις στον Καύκασο και την Υπερδνειστερία, η εκκρεμούσα συμφωνία για τα συμβατικά όπλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Στις νέες απειλές περιλαμβάνονται η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα.

    Ερωτηθείσα για τη λαθρομετανάστευση που «καίει» την Ελλάδα, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ».

    «Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί ».

    Ερωτηθείσα επίσης γιατί δεν είδε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι , εξήγησε ότι «είχε πολύ πιεστικό πρόγραμμα, αλλά είναι στο πρόγραμμά μου ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ να επισκεφθώ τη χώρα».

    Καταλήγοντας η υπουργός είπε «Οι εταίροι μας μας εμπιστεύτηκαν. Στήριξαν την πρωτοβουλία μας να εγκαινιάσουμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Επί δύο ημέρες μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένας καινούργιος άνεμος που μας οδηγεί να ουσιαστικοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο. Συμφωνήσαμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε βήματα εμπρός. Και το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να έχουμε συμφωνημένο κείμενο στην Αθήνα».

    Στην έναρξη της συνόδου, η κ.Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και «οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας».

    «Χρειάζεται λοιπόν να ανανεώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετίας».

    Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο, η Ελληνίδα υπουργός υπενθύμισε ότι για να φτάσουμε στη συμφωνία του Ελσίνκι, απαιτήθηκαν 2.500 συναντήσεις και 660 προτάσεις.

    «Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε"», κατέληξε.

    Συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου

    Για «νέο αέρα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, μίλησε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διμερή συνάντησή τους στην Κέρκυρα με την υπογραφή δύο συμφωνιών.

    Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, δύο κείμενα, που συνδέονται με την προώθηση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας.

    «Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Στάινμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

    «Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ελλάδα και ΗΠΑ θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσβλέποντας στη θετική επίδραση, που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών».

    Αναφερόμενη στις τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

    Ο κ. Στάινμπεργκ μίλησε για «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την υπογραφή των δύο συμφωνιών, λέγοντας ότι «προωθείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της Γεωργίας. Είπε ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων από την τρομοκρατία και τη μη διάδοση όπλων, ως τα πρακτικά βήματα για την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν και άλλα διμερή θέματα, «την εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης στα Βαλκάνια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», όπως ανέφερε ο κ. Στάινμπεργκ.

    Ειδικότερα για την ενέργεια, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στον ενεργειακό χώρο με διαφάνεια και ότι «προωθούμε την πολυμορφία των ενεργειακών πόρων και αυτό προσπαθούμε και στην Ελλάδα».

    Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε, επίσης, με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Λαβρόφ , με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κ. Γιαντρόκοβιτς.

    Στη συνάντηση γνωριμίας με τον κ Νταβούτογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόσκλησή του στην κα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Άγκυρα, η οποία την αποδέχθηκε.

    [02] Εκθεση Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

    Πολεοδομίες, εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι εμφανίζονται στην κορυφή της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, που παρουσίασε σήμερα το πρωί.

    Το δυναμικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελούν οκτώ επιθεωρητές και 20 υπάλληλοι. Παρ΄όλα αυτά, το 2008 εξετάσθηκαν 888 υποθέσεις, ελέχθησαν 7608 "πόθεν έσχες" διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε 30 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών), διενεργήθηκαν 4316 έλεγχοι από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης, παραπέμφθηκαν 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

    Ο κ. Ρακιντζής τόνισε επανειλημμένως -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης- ότι πρωτεύοντα ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης παίζει ο πολίτης και τόνισε το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

    Κυρίαρχος χώρος που πλήττεται από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση αποτελεί για άλλη μια φορά το περιβάλλον. Οπως σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, παρουσιάζεται «σωρεία παραβάσεων σε έναν τομέα όπου η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Τα προβλήματα είναι άπειρα από τη μη τήρηση των περιοχών Νατούρα και Ραμσάρα μέχρι τον Ασωπό». Σχετικά με την υπόθεση του Ασωπού, στη δίκη που αναμένεται στο πλημμελειοδικείο Θηβών πολιτικός ενάγων θα είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σοβαρό πρόβλημα και αιτία πολλών παρανομιών αποτελεί η έλλειψη Εθνικού Δασολογίου, με το οποίο μπορούν να προστατευθούν από τις καταπατήσεις τα δημόσια και ιδιωτικά δάση.

    Στις προτάσεις που Γενικού Επιθεωρητή περιλαμβάνονται η εφαρμογή της μη εντοπιότητας στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι αστυνομίες και εφορίες (πρόκειται για «βαρίδια» -όπως είπε- στις «πλάτες των υπαλλήλων») και η αλλαγή τόπου για όποιον προάγεται, αφού δεν μπορεί να είναι σεβαστός εκεί όπου πριν ήταν απλός υπάλληλος. Επίσης προτάθηκε η δημιουργία νέου μισθολογίου και η μείωση της γραφειοκρατίας που αποτρέπει τις επενδύσεις, τις οποίες τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

    Με το νέο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών δίδεται δυνατότητα στο Νομικό Συμβούλιο και τις οργανώσεις να παρίστανται ως ενάγοντες σε περιβαλλοντικές δίκες. Επίσης έχει προταθεί η δημιουργία υπηρεσίας κατεδαφίσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γενικού Επιθεωρητή, αφού «στις Κυκλάδες έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί οι εργολάβοι να μην πηγαίνουν σε κατεδαφίσεις για να μην γίνονται».

    Ο κ. Ρακιντζής άσκησε κριτική στα πειθαρχικά συμβούλια, που αποτελούνται κυρίως από συνδικαλιστές των οποίων οι κρίσεις είναι πάντα αθωωτικές και στις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που πάντα φέρουν τον χαρακτηρισμό «εξαίρετος». «Δεν είναι δυνατόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να είναι εξαίρετοι» σημείωσε ο κ. Ρακιντζής. Ανέφερε ως κραυγαλέα περίπτωση, αντιπροσωπευτική της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, την περίπτωση Επιμελητή του ΚΑΤ, ο οποίος διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο και ισχυρίσθηκε -όταν εμφανίσθηκαν οι ελεγκτές- ότι επρόκειτο για φίλους και συγγενείς που γιόρταζαν, αθωώθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και ύστερα από δίχρονες έρευνες της ομάδας του Γενικού Επιθεωρητή διαπιστώθηκε ότι είχε αποκτήσει εισόδημα άνω των δυο εκατ. ευρώ στη διάρκεια έξι χρόνων. Πλέον εκκρεμεί εναντίον του πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. «Κάποιοι γιατροί έχουν ιδρύσει off shore εταιρείες όπου βάζουν τα εισοδήματα από τα φακελάκια» εξήγησε ο κ. Ρακιντζής. Σε άλλη περίπτωση, τριάντα γιατροί του ΕΣΥ -οι υποθέσεις των οποίων βρίσκονται στον εισαγγελέα- έβαζαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις εφημερίες πελάτες για πλαστικές εγχειρίσεις.

    Αλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμαρχος ζήτησε 500.000 ευρώ για να καθαρίσει ένα χώρο 10 στρεμμάτων. Το Πειθαρχικό τον απάλλαξε και έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάλληλος στη Νομαρχία Πειραιά είχε εκδώσει 31 πλαστές άδειες φορτηγών διεθνούς κυκλοφορίας και 62 για φορτηγά εθνικών μεταφορών. Κάθε μια από αυτές κοστολογείται σε 200.000-300.000 ευρώ. Εφοριακοί στη Θεσσαλονίκη «επέστρεφαν» ΦΠΑ για εμπορεύματα που δεν είχαν υπάρξει ποτέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν επιστραφεί 100 εκατ. ευρώ (!) ΦΠΑ για εξαγωγή δερμάτινων ειδών στην Κίνα.

    [03] Ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού

    Παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, μετά το 2004, στον τομέα της ανακύκλωσης, υπολείπεται ακόμα κατά πολύ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ειδικότερα, στην ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ο Δήμος της Αθήνας οφείλει να δραστηριοποιηθεί και να λειτουργήσει σαν προπομπός του θέματος και στους άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής.

    «Πρέπει οι λιανοπωλητές να παραλαμβάνουν από το σπίτι την παλαιά συσκευή που αντικαθίσταται με νέα και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση απόρριψης παλαιών συσκευών στα πεζοδρόμια.

    Δεν είναι δυνατόν σήμερα, με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, οι χαλυβουργίες να καίνε τις συσκευές για να πάρουν το σίδηρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, ενώ μπορούν να τον πάρουν καθαρό από τις μονάδες ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, το 2008, οι χαλυβουργίες πήραν από τις μονάδες 23 χιλιάδες τόνους καθαρού σιδήρου», δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.», Αλ. Αλούκος, δίνοντας στοιχεία από το φετινό απολογισμό της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, βάσει του νόμου 2939/ 2001, με άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι μη κερδοσκοπική, το έργο της χρηματοτοδοτείται από τους υπόχρεους -εμπόρους, εισαγωγείς και παραγωγούς- και λειτουργεί στο πλαίσιο ενός συλλογικού συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στο οποίο εμπλέκονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιανοπωλητές, εταιρείες, σούπερ μάρκετ, σχολεία, οργανισμοί και φυσικά οι πολίτες.

    Έχει υπογράψει συμβόλαια με 450 δήμους, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά, έλεγαν σήμερα οι εκπρόσωποι της εταιρείας, με εξαίρεση τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Ελευσίνας, Αγ. Νικολαου Κρήτης και κάποιους ακόμη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», το 2008 συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και ανακύκλωσε 47.141 τόνους «παροπλισμένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, δηλαδή 4 κιλά ανά κάτοικο σε όλη την Ελλάδα» (φωτεινό παράδειγμα, η Τζια, με 12 κιλά ανά κάτοικο, το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα).

    Κι ο στόχος της εταιρείας επιτεύχθηκε, όμως η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλά για 10 κιλά ανακυκλούμενου ηλεκτρικού εξοπλισμού ανά κάτοικο, είπε σήμερα ο προϊστάμενος του ΓΕΣΔΑΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Κ. Σκορδίλης, οποίος επίσης τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 12 συστήματα συλλογικής διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης και πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση στην χώρα δεν υπολείπεται της ευρωπαϊκής.

    [04] "Ξανά στο περίπτερο"

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του, τόνισε : "Ο "Ελεύθερος Τύπος", η ιστορική εφημερίδα των αγώνων της παράταξης, πρέπει να βρει τη θέση του ξανά στο περίπτερο. Ο κ. Καραμανλής μπορεί αυτό να το κάνει πράξη σε μια στιγμή. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δε παίρνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες."

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο θέμα του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην Κέρκυρα, αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    «Η είσοδος στον ελληνικό εναέριο χώρο και η προσγείωση του αεροσκάφους που έφερε τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων στην Ελλάδα, είναι στην ουσία "ντε γιούρε" αναγνώριση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι «αύριο το πρωϊ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου γίνουν αθλητικοί αγώνες, θα παρελαύνουν με το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι. Είναι μια προσβολή, είναι μια ήττα, είναι μια ντροπή».

    Για τις δηλώσεις Νταβούτογλου είπε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει. Μπράβο μας!».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 14:30:24 UTC