Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Internet-Γνωμοδότηση για απόρρητο
  • [02] Νέο εισιτήριο από τον ΟΑΣΑ
  • [03] "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"-Πραγματογνωμοσύνη
  • [04] Ιταλία-Πολύνεκρη έκρηξη σε βαγόνι
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] Η μουσική στοιχείο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας
  • [07] "Στην πρώτη γραμμή των αγώνων"
  • [08] Σε τροχιά συνεδρίου
  • [09] "Διαρθρωτικά μέτρα"
  • [10] Διορθώσεις μέσω διαδικτύου
  • [11] Συντριβή αεροσκάφους

  • [01] Internet-Γνωμοδότηση για απόρρητο

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, μετά από ερώτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εξέδωσε την υπ αριθμ. 9/2009 γνωμοδότησή του που αφορά το απόρρητο της επικοινωνίας μέσω του Internet και ειδικά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε διάφορες πύλες (μπλογκ) αναρτώνται υβριστικά ή απειλητικά δημοσιεύματα, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας , κ.λπ.

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση τα μπλόγκ δεν καταλαμβάνονται από το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που προβλέπει το άρθρο 19 του Συντάγματος.

    Ειδικότερα. Στην γνωμοδότήση του ο Σανιδάς καταλήγει:

    "1)Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει α) την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) και β) τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης κ.λ.π.)

    1) Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου (Internet) τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα "εξωτερικά στοιχεία" της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    2) Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας της".

    [02] Νέο εισιτήριο από τον ΟΑΣΑ

    Ένα νέο εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής, διάρκειας τριών ημερών και κόστους 15 ευρώ θα κυκλοφορήσει ο ΟΑΣΑ από αύριο, 1η Ιουλίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών που θα παραμένουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα.

    Το νέο εισιτήριο (Tourist Ticket), ισχύει για 3 ημέρες από την πρώτη επικύρωση κατά την πρώτη επιβίβαση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Επίσης ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή 400 "ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ".

    Η πώληση του 3μερου εισιτηρίου των 15 β¬ θα γίνεται από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΕΘΕΛ στο αεροδρόμιο, του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ στο αεροδρόμιο και στους σταθμούς "ΛΑΡΙΣΗΣ" και "ΠΕΙΡΑΙΑΣ", από το ΜΕΤΡΟ στο σταθμό "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" και από τον ΗΣΑΠ στους σταθμούς "ΠΕΙΡΑΙΑΣ" και "ΟΜΟΝΟΙΑ".

    Αναμόρφωση αστικών συγκοινωνιών

    Ο επανασχεδιασμός και η αναδιοργάνωση του δικτύου των Αστικών Συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου Αττικής, ήταν το αντικείμενο της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου και εκπρόσωπων των συναρμόδιων φορέων, του ΟΑΣΑ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στόχος της διαβούλευσης αυτής είναι η αναμόρφωση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ βασική φιλοσοφία εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, που είναι πιο οικολογικά, πιο γρήγορα και πιο συνεπή όσο αφορά το χρόνο μετακίνησης. Για το λόγο αυτό η βασική αλλαγή που θα γίνει στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών, είναι ότι οι περισσότερες γραμμές θα ξεκινούν και θα τερματίζουν τις διαδρομές τους σε στάσεις των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Προαστιακό, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο).

    Ήδη ο ΟΑΣΑ έχει κάνει σχετικές μελέτες σε περιοχές όπως το Περιστέρι, τα δυτικά προάστια, το Θριάσιο Πεδίο, η Βορειοανατολική Αττική, η περιοχή των Μεσογείων, τα ανατολικά Ππροάστια, η Ηλιούπολη, η Ελευσίνα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο.

    Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη να αποφορτιστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και για οικολογικούς αλλά και για λειτουργικούς λόγους και να ενισχυθούν οι απομονωμένοι Δήμοι, που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν αποτελεσματικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η εκστρατεία με στόχο να πεισθούν οι πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους και να προτιμήσουν τα πιο οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο υπουργός, ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του τρόπου οργάνωσης των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών και επανασχεδιασμό τους, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού.

    Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού δικτύου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η νέα μορφή που τελικά αυτό θα λάβει θα αποτελείται από:

    - Το δίκτυο των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    - Ομάδες Τοπικών/Τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών προς και από τους σταθμούς του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    - Λεωφορειακές γραμμές-κορμούς σε περιοχές που δεν καλύπτονται με Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

    - Διαδημοτικές γραμμές.

    - Διαμπερείς-Διακεντρικές γραμμές που θα διαπερνούν τον εσωτερικό δακτύλιο, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα είναι οι γραμμές του τρόλεϊ.

    - Το υπόλοιπο ακτινικό δίκτυο των γραμμών του τρόλεϊ και όπου απαιτείται λεωφορειακές γραμμές.

    - Δημοτικές γραμμές.

    - Επέκταση των λεωφορειολωρίδων και

    - Σταθμούς μετεπιβίβασης από τα λεωφορεία προς τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και από τα ΙΧ προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    [03] "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"-Πραγματογνωμοσύνη

    Την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πόση ζημία υπέστη η COSMOTE από την εξαγορά της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τον Μάιο του 2006, διέταξε ο 20ος Τακτικός Ανακριτής κ. Απ.Ζαβιτσάνος που χειρίζεται την υπόθεση.

    Ο κ. Ζαβιτσάνος όρισε δύο πραγματογνώμονες προς τους οποίους έδωσε εντολή εντός 3 μηνών να του παραδώσουν αιτιολογημένη έκθεση στην οποία, με οικονομοτεχνικά κριτήρια, θα προσδιορίζουν αν ήταν εύλογο το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε για την εν λόγω εξαγορά. Σε περίπτωση αρνητικής θέσης των πραγματογνωμόνων ζητά να καθορίσουν το εύλογο τίμημα που θα έπρεπε να καταβληθεί με βάση την οικονομική θέση της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ την επίμαχη περίοδο.

    Η δικογραφία για την υπόθεση περιλαμβάνει πέντε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα μετά από ποινική δίωξη που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ.Ελ.Ράικου που είχε ερευνήσει το θέμα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Ιταλία-Πολύνεκρη έκρηξη σε βαγόνι

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός βυτιοφόρου βαγονιού που μετέφερε υγραέριο στην πόλη Βιαρέτζιο,στη βορειοδυτική Ιταλία,σύμφωνα με νέωτερο απολογισμό των αρχών.

    Το τραγικό δυστύχημα συνέβη μετά τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας ,που μετέφερε 14 βαγόνια, κοντά στον σταθμό του Βιαρέτζιο.Από την έκρηξη καταστράφηκαν δύο μικρά κτίρια,που ήταν δίπλα στις γραμμές και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι στα ερείπια υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

    Τριάντα πέντε τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα σε όλο τους το σώμα,δήλωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης .

    Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περισσότεροι από 300 πυροσβέστες από την Τοσκάνη, τη Λιγουρία και την Εμιλία Ρομάνα κινητοποιήθηκαν ,καθώς το υγραέριο διασκορπίστηκε στην περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βιαρέτζιο και πολλά γειτονικά σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες. "Άκουσα την έκρηξη και βγήκα στο δρόμο.Μέσα στις φλόγες αντικρυσα ένα απανθρακωμένο σώμα .Ηταν μια τρομακτική σκηνή που δεν πρεόκειται να ξεχάσω"δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ιταλικό πρακτορείο Ansa."

    Από την έκρηξη υπέστησαν μεγάλες ζημιές αρκετά σπίτια που βρίσκονταν σε μιά απόσταση 300 μέτρων από το σιδηροδρομικό σταθμό.

    Η αμαξοστοιχία είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Λα Σπέζια με προορισμό την Πίζα

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Στο ύψωμα Κράνος θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη περιφρούρησης του Σέιχ Σου απο τη Δημοτική Αστυνομία και τις εθελοντικές ομάδες της πόλης για το φετινό καλοκαίρι (09:00:00, Θεσσαλονίκη/ύψωμα Κράνος - Σέιχ Σου)

  • Ημερίδα με θέμα :Ενέργεια:ο νέος επενδυτικός χάρτης" (09:30:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ). Θα μιλήσει:Χατζηδάκη Κωστή υπουργός Ανάπτυξης

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», Ανδρ. Δρακόπουλο (10:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, θα συναντηθεί με την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (10:45:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Jacques Barrot στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (11:00:00, Αθήνα/Π. Ράλλη). Στις 13.00 μ.μ. θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στο Υπ. Εσωτερικών

  • Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος θα εγκαινιάσει τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς (11:00:00, Κιλκίς/21ης Ιουνίου 141)

  • Υπογραφή σύμβασης ΕΡΓΟΣΕ με την SNCF για θέματα Ασφάλειας παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη (11:00:00, Αθήνα/Υπουργείου Μεταφορών)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα δεχθεί τους νέους Πρέσβεις της Ινδονησίας Ahmad Rusdi, της Σερβίας Dragan Ζupanjevac, της Εσθονίας Andres Talvik και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Dang Khanh Thoai (11:30:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο (11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ για την παρουσίαση της παράστασης "Τρωάδες". (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Φουαγιέ Ετ. Μακεδονικών Σπουδών)

  • Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ (ψηφιακή νομαρχία) (12:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 15)

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου με τους δημοσιογράφους (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο )

  • Συνέντευξη Τύπου από το ΔΣΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (12:30:00, Αθήνα/Πρωτοδικείο Αθηνών- Κτίριο 13)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζ. Μπαρό - Θα συμμετάσχει ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος (12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Κλιμάκιο της Νομαρχίας Μεσσηνίας θα επισκεφθεί το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού οδοιπορικού "Δρόμοι της Ελιάς" (13:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία)

  • Συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν θα έχει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης (13:30:00, Αθήνα/Καλλιρρόης 52)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ (14:00:00, Αθήνα/προεδρικό)

  • Εκδήλωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ομιλία υπουργού Οκονομίας και Οικονομιών Γιάννη Παπαθανασίου (19:30:00, Αθήνα/Μεγάλη Βρετανία)

  • Την πρώτη βραδιά χωρίς τσιγάρο γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του δήμου Θεσσαλονίκης (20:30:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Μοριχόβου - Λαδάδικα). Οι συμμετέχοντες θα συνυπογράψουν τη Δέσμευση Ζωής - χάρτα - για την Εθνική Αντικαπνιστική Εκστρατεία.

  • Επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στην Λιθουανία

  • Συνέδριο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Αθήνα/Αστέρας Βουλιαγμένης)

    Η ατζέντα της ημέρας

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων, Τιφλίδα

  • Μεσογειακοί Αγώνες-Πεσκάρα 2009, Πεσκάρα (ITA)

  • Ποδόσφαιρο-Α` προκριματικός γύρος Τσάμπιονς Λιγκ (α` αγώνες), Χιμπέρνιανς (Μάλτα) - Μόγκρεν (Μαυροβούνιο)

    [06] Η μουσική στοιχείο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας

    Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φλάουτα από κόκαλα πουλιού και ελεφαντόδοντο, που είναι ηλικίας τουλάχιστον 35.000 ετών και πιθανότατα αποτελούν τα παλαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο.

    Ο σχεδιασμός των φλάουτων και η μελέτη των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία, μαρτυρούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η μουσική συνιστούσε οργανικό τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση των οργάνων έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

    Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ, του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της νότιας Γερμανίας. Είναι ο ίδιος αρχαιολόγος που φέτος τον Μάιο προκάλεσε διεθνή αίσθηση με την ανακάλυψη ενός αγαλματιδίου, από δόντια μαμούθ, μιας ευτραφούς "Αφροδίτης".

    Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν βρεθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήσαν ηλικίας κάτω των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την ίδια εποχή που οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens), με προέλευση την Αφρική, αποίκισαν μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.

    Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο έχει δημιουργηθεί από τα οστά της φτερούγας ενός γύπα. Έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές σε σχήμα "V" στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.

    Οι ερευνητές επίσης βρήκαν θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά της φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα αντίγραφο αυτού του οργάνου και, όταν το έπαιξαν, έβγαλε ήχους παρόμοιους με πολλά από τα σύγχρονα φλάουτα.

    Στην τοποθεσία βρέθηκαν ακόμα απομεινάρια και από άλλα φλάουτα, κατασκευασμένα από δόντια μαμούθ, που θεωρούνται πιο δύσκολα στην κατασκευή τους. Εκτιμάται ότι φτιάχνονταν αρχικά σε δύο ξεχωριστά τμήματα και μετά κάπως συγκολλούνταν.

    Μαζί με τα φλάουτα, ακόμα ανακαλύφθηκαν άλλα εργαλεία από οστά και ελεφαντόδοντα, χαρακτηριστικά της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου (45.000 - 20.000 χρόνια πριν), όπως αγαλματίδια και άλλα συμβολικά αντικείμενα, που, κατά τον Κόνραντ, δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκείνοι είχαν ήδη υιοθετήσει κουλτούρες και συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των σημερινών ανθρώπων.

    Οι αρχαιολόγοι, εδώ και χρόνια, πίστευαν ότι η ανθρώπινη κοινωνία έγινε πιο σύγχρονη πολιτισμικά μόνο με την εφεύρεση της γεωργίας, όμως οι αλλεπάλληλες ανακαλύψεις του Κόνραντ, που προηγούνται κατά πολλές χιλιάδες χρόνια της ανακάλυψης της αγροτικής ζωής, δείχνουν ότι η θεωρία αυτή δεν πρέπει να είναι σωστή.

    Από τη στιγμή που τα πρώτα κεραμικά που έχουν ανακαλυφθεί, είναι συμβολικά αγαλματίδια και όχι δοχεία για αποθήκευση των δημητριακών ή που, όπως αποκαλύπτεται τώρα, η μουσική εξαρχής αποτελούσε στοιχείο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, προκύπτει μια νέα εικόνα, ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της πρώιμης Λίθινης εποχής, ήδη πριν 35.000 χρόνια, είχαν μια πολύ πιο πολύπλοκη και πλούσια -κοινωνικά και πολιτισμικά- ζωή, από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08169.html

    [07] "Στην πρώτη γραμμή των αγώνων"

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, θα συναντηθεί σήμερα με την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Τσίπρας: Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

    «Το κρίσιμο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή των αγώνων δίπλα στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Το κλειδί για την ανάκαμψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να μην κάνει πίσω και να συνεχίσει αυτή τη διαρκή εδώ και δυο χρόνια συνομιλία με τη νέα γενιά». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

    Πρόσθεσε πως «θα ήταν ολέθριο λάθος αν αλλάξουμε ρότα και εγκαταλείψουμε την προσπάθεια της δικής μας ανανέωσης, αλλά και της ανάδειξης των νεολαιίστικων προβλημάτων σε προτεραιότητα, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

    Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως όταν μιλάει για ανανέωση δεν αναφέρεται στην ηλικιακή, αλλά αυτή αφορά τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος.

    Ζήτησε «συγγνώμη» από τον κόσμο του ΣΥΝ για τον αδικαιολόγητα καταστροφικό τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο το κόμμα διαχειρίστηκε το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πρόσθεσε ότι θα έρθει και η ώρα κατανομής των ευθυνών.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχει θυμός στη βάση του κόμματος, επισημαίνοντας οτι ο ίδιος οφείλει να λειτουργήσει θεσμικά και συντεταγμένα ως πρόεδρος όλου του ΣΥΝ, και αυτών που τον ψήφισαν και αυτών που δεν τον ψήφισαν.

    Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στο αρνητικό για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επισήμανε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Το ζήτημα είναι να μάθουν από τα λάθη και να γίνουν διορθώσεις.

    Ο ΣΥΝ δεν έπεισε για το ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του, δεν κατάφερε να βγει από το κάδρο της απαξίωσης, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε στις εκλογές του 2007 και υπήρξε αδυναμία διαχωρισμού της αυθόρμητης εξέγερσης των νέων από τον φετιχισμό της βίας στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, είπε. Παράλληλα σημείωσε ότι καλώς ο ΣΥΝ υπερασπίστηκε τους αγώνες των νέων και θα πρέπει αν συνεχίσουν να τους υπερασπίζεται.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι μετά τις ευρωεκλογές παρατηρείται μια μετατόπιση της ατζέντας προς τα δεξιά και υπογράμμισε: «Από τις ευρωεκλογές και μετά έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη και αξιωματική αντιπολίτευση Καρατζαφέρη. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται ποιος θα πλειοδοτήσει περισσότερο σε λαϊκισμό, πάνω στο τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα των οικονομικών προσφύγων.

    Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νόμο σχετικά με τις «κουκούλες» και για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στη μετατόπιση προς τα δεξιά. Σχολίασε ότι η θέση ου ΠΑΣΟΚ για μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση ήταν προεκλογικό σποτ της Ν.Δ. στις εκλογές του 2004.

    Αλαβάνος για εκλογή Προέδρου, φορολογικά μέτρα και Siemens

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από σχετική ερώτηση.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το θέμα της εκλογής προέδρου «θα εξεταστεί και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάλληλη στιγμή».

    Αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: «Εμείς κατανοούμε ότι υπάρχει θέμα δημοσιονομικού ελλείμματος, υπάρχει θέμα χρέους, αλλά δεν μπορεί να τα πληρώσει αυτά ο κοσμάκης, ειδικά με την αύξηση των εμμέσων και άλλων φόρων».

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, κατευθύνονται σε άλλες πλευρές, όπως είναι η μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς, η άμεση διερεύνηση του ρόλου -και λήψη μέτρων- για τις παράκτιες εταιρίες, η αντιμετώπιση της τεράστια φοροδιαφυγής, που γίνεται, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η φορολόγηση των εφοπλιστών και η επαναφορά του φόρου για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτή τη στιγμή πέφτει μια μεγάλη σκιά πάνω από τον πολιτικό κόσμο και συγκεκριμένα στο δικομματισμό και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αστειεύεται με το θέμα της έκδοσης του Χριστοφοράκου. Πρέπει η Γερμανία να καταλάβει ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το πολιτικό σύστημα και την εξυγίανση της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα, που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνουν αυτή τη δυνατότητα, είναι να παγώσει κάθε συνεργασία με την εταιρία Siemens και το μήνυμα αυτό πρέπει να δοθεί άμεσα στη Γερμανία».

    «Το Ιράν, για μας, είναι μια φίλη, από την ιστορία, χώρα και μια σημαντική δύναμη με την οποία θέλουμε να έχει καλές σχέσεις η Ελλάδα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι και στους φίλους πρέπει να ασκούμε κριτική. Και με αυτή την έννοια θέσαμε στον πρεσβευτή του Ιράν τα ζητήματα της άμεσης απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων, της ελευθερίας των διαδηλώσεων, της άσκησης όλων των δικαιωμάτων του ιρανικού λαού, της ανάγκης να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών από μια επιτροπή, από ένα θεσμό αποδεκτό από όλες τις πλευρές», είπε ο κ.Αλαβάνος.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος έκανε γνωστό ότι έθεσε στον πρέσβη και το θέμα της κράτησης του Έλληνα δημοσιογράφου, εκφράζοντας την ελπίδα θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα.

    Επίσκεψη Τσίπρας στην ΕΥΑΘ

    «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το πουλά ή να το αγοράζει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματος στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

    Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το κτίριο της ΕΥΑΘ, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη και Λίτσα Αμμανατίδου. Συναντήθηκε με τους προέδρους των δύο σωματείων, των εργαζομένων και των υπαλλήλων, Κώστα Μαριόγλου και Δημήτρη Βασιλειάδη, καθώς και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γιώργο Σκόδρα.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τον ενημέρωσαν για τους αγώνες τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και κατήγγειλαν τη διοίκηση της εταιρίας για προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων, καταδίκασε την προσπάθεια ποινικοποίησής τους και σημείωσε ότι το νερό δεν μπορεί να ενταχθεί στην αγοραία λογική του κέρδους. Επισήμανε ότι μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα αυξήσουν την κερδοφορία τους, εν μέσω κρίσης, κάποιοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, ενώ οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών του νερού και η κακή ποιότητα του νερού και των παρεχομένων υπηρεσιών. Υπογράμμισε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού που εφαρμόστηκε στο εξωτερικό και απέτυχε και ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, λέγοντας πως στρέφεται στην επανακρατικοποίηση.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΝ θα κάνει σημαία του την αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, και σημείωσε πως τα προβλήματα που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός δεν αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη δόση νεοφιλελευθερισμού.

    [08] Σε τροχιά συνεδρίου

    Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 ανοίγει τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν στις 11:00 και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" είχε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του, τόνισε : "Ο "Ελεύθερος Τύπος", η ιστορική εφημερίδα των αγώνων της παράταξης, πρέπει να βρει τη θέση του ξανά στο περίπτερο. Ο κ. Καραμανλής μπορεί αυτό να το κάνει πράξη σε μια στιγμή. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δε παίρνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες."

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο θέμα του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην Κέρκυρα, αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    «Η είσοδος στον ελληνικό εναέριο χώρο και η προσγείωση του αεροσκάφους που έφερε τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων στην Ελλάδα, είναι στην ουσία "ντε γιούρε" αναγνώριση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι «αύριο το πρωϊ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου γίνουν αθλητικοί αγώνες, θα παρελαύνουν με το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι. Είναι μια προσβολή, είναι μια ήττα, είναι μια ντροπή».

    Για τις δηλώσεις Νταβούτογλου είπε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει. Μπράβο μας!».

    [09] "Διαρθρωτικά μέτρα"

    "Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που φέρνει για την οικονομία και τη χώρα μας η επόμενη μέρα, μετά την κρίση, να αλλάξει προς το καλύτερο τις δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσαρμόσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας στις ανάγκες της νέας εποχής".

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) με θέμα "Προκλήσεις Οικονομικής Πολιτικής". Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε πως η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι η δυσκολότερη και ταυτόχρονα η πλέον κρίσιμη για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας μας, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι "η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010". Όπως είπε, τα δύο μεγάλα, διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και η διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως "στόχος μας είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% το 2010" και συμπλήρωσε πως "σαφώς και γνωρίζουμε τις δυσκολίες για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται πέρα από τις προβλέψεις μας και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται".

    Σχετικά με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως "τα μέτρα αυτά, σίγουρα, δεν είναι ευχάριστα και πρώτα από όλα για την κυβέρνηση. Είναι όμως αναγκαία και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα. Αναγκαία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες εσόδων που προκαλεί η κρίση. Και δίκαια κατανεμημένα, γιατί το βάρος πέφτει σε όσους έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες και μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια". Όπως σημείωσε "φορολογικό ξεζούμισμα ασφαλώς δεν αποτελεί για παράδειγμα η αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία, η οποία και δεν αποτελεί ανελαστική δαπάνη. Αλλά να προτείνεις, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όλα τα εισοδήματα - από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες - να φορολογούνται στην ίδια κλίμακα".

    Σύμφωνα με τον υπουργό τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα είναι μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Όπως είπε τα μέτρα θα στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και δεύτερον στον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου.

    Ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί μια νέα γενιά διασταυρώσεων, εκσυγχρονίζει τη φορολογική νομοθεσία, προχωρεί σε ανάλογες βελτιώσεις στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, προχωρεί σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων (κάτοχοι σκαφών αναψυχής, εισοδήματα γιατρών και δικηγόρων), προχωρεί στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις (ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων).

    Ως προς τη μείωση των δαπανών, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως η κυβέρνηση προγραμματίζει το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας (αποτελεσματικότερος έλεγχος των δαπανών, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών), προχωρεί στην επανεξέταση των "βαρέων και ανθυγιεινών" επαγγελμάτων και στην αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, προωθεί κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής, σχεδιάζει μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις (π.χ είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος), προχωρεί στην απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων, προχωρεί στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου με στόχο τη μείωση του αριθμού τους, προωθεί την πληρωμή των αμοιβών στο δημόσιο από μια και μόνο Αρχή, η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου, σχεδιάζει την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως Υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές, προωθεί παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων.

    [10] Διορθώσεις μέσω διαδικτύου

    Οι φορολογούμενοι με σημαντικά λάθη στην δήλωση ακίνητης περιουσίας του Ε9 δεν θα χρειασθεί να υποβάλλουν εκ νέου το έντυπο αυτό.

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι θα δώσει τη δυνατότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στους αποδέκτες των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων (φορολογούμενων με σημαντικά λάθη στο Ε9) να μην υποβάλουν εξαρχής τα ακίνητα τους, αλλά να διορθώσουν τα λάθη των δηλώσεων του Ε9, μέσω του διαδικτύου.

    Ειδικότερα, στην εφαρμογή που προσφέρεται στο διαδίκτυο, θα παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και θα υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης και διόρθωσης των λαθών

    Το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι για την έκδοση του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) επεξεργάστηκε περισσότερα από 23 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων και περίπου 7 εκατομμύρια δηλώσεις, των ετών από το 2005 έως και το 2008.

    Κατά την επεξεργασία των δηλώσεων, όμως, διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη και παραλείψεις σε ουσιαστικά στοιχεία των δηλώσεων. Τα λάθη και οι παραλείψεις αυτές, όπου υπάρχουν, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία αξιόπιστης και πλήρους εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων και κατ' επέκταση την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

    Β· Περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005-2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται.

    Β· Περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.

    Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογούμενων, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια, ζητώντας την εξαρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 (Υπουργική Απόφαση 1148/2008 Υπόδειγμα Γ).

    Δυστυχώς η πρόθεση του Υπουργείου διαστρεβλώθηκε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, και αναφέρεται πως ισχυρισμοί ότι χάθηκαν τα δεδομένα του εντύπου Ε9, από το έτος 2005 έως σήμερα, είναι απόλυτα αβάσιμοι και αναληθείς. Όλες οι υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 έχουν καταχωρηθεί και είναι διαθέσιμες προς επεξεργασία.

    [11] Συντριβή αεροσκάφους

    Συνολικά 153 άτομα επέβαιναν στο Airbus A330-200 των αεροπορικών γραμμών της Υεμένης που κατέπεσε σήμερα στα νησιά Κομόρος, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της εταιρείας Yemenia από τη Σαναά.

    Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των 142 επιβατών και των 11 μελών του πληρώματος του αεροπλάνου. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι ή υπήκοοι των νησιών Κομόρος.

    Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί με προορισμό τη Σαναά, με ενδιάμεση στάση στη Μασσαλία. Από την Υεμένη συνέχισε το ταξίδι του για το Μορονί όπου αναμενόταν να φτάσει στις 2 τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Ελλάδας). Πηγή του παρισινού αεροδρομίου ανέφερε ότι χάθηκε από τα ραντάρ.

    Την 1η Ιουνίου ένα άλλο Airbus A330, της γαλλικής εταιρείας Air France, συνετρίβη στη θάλασσα ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη Βραζιλία για τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 228 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2009 - 6:30:36 UTC