Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Π.Παυλόπουλου-Ζ.Μπαρό
  • [02] Ιταλία - "Προαναγγελθείσα τραγωδία"
  • [03] "Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης"
  • [04] Συντριβή αεροσκάφους

  • [01] Συνέντευξη Π.Παυλόπουλου-Ζ.Μπαρό

    Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στον Ταύρο ξεκίνησε σήμερα η ξενάγηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Ζακ Μπαρό για να καταλήξει λίγο μετά τη μία στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Εκεί μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Πρέσβης κ. Κ. Μπίτσιος.

    «Είναι πρώτη φορά που Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκύβει τόσο κοντά σε ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε στην κοινή συνέντευξη ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι

    «έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή που διαμορφώθηκε στο Παρίσι βάσει του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

    Ιεραρχώντας αυτά που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον στην ενίσχυση του FRONTEX λέγοντας ότι θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε EUROPOL και να έχει τη δυνατότητα ακριβώς να επιβλέπει τα σύνορα της Ευρώπης και δεύτερον στην υποχρέωση των χωρών από τις οποίες φεύγουν οι μη νόμιμοι μετανάστες, να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να είναι δυνατή η επαναφορά αυτών των ανθρώπων με όρους ασφαλείας.

    Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο κ. Μπαρό ευχαρίστησε όλους και δήλωσε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι προκειμένου με τα ίδια του τα μάτια να δει πως έχουν τα πράγματα. «Θέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές υπηρεσίες μέσω του γραφείου που θα γίνει στα τέλη του έτους, ενώ παράλληλα κατορθώσαμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό που επιτρέπει την εξέταση αιτήσεων ασύλου όχι στο κράτος της πρώτης εισόδου, αλλά σε άλλο κράτος μέλος».

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να πεισθεί η Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις ατόμων από τις ακτές της με κατεύθυνση την Ελλάδα».

    [02] Ιταλία - "Προαναγγελθείσα τραγωδία"

    Για «προαναγγελθείσα τραγωδία», κάνει λόγο η Ένωση Ιταλών Μηχανοδηγών, μετά τον εκτροχιασμό του τρένου, στο Βιαρέτζο της Κ. Ιταλίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. «Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ιταλικών σιδηροδρόμων, η οποία έδωσε έμφαση μόνο στα τρένα υψηλής ταχύτητας προς το Μιλάνο και τη Νάπολη, με τη λογική της βιτρίνας και αδιαφόρησε για οτιδήποτε άλλο», επισημαίνεται στη σχετική καταγγελία της Ένωσης.

    Αλλά και ο γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, του CGIL, Γκουλιέλμο Επιφάνι, υπογραμμίζει ότι «σε όλες τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, η εργοδοσία δεν έδωσε το αναμενόμενο βάρος στο ζήτημα της ασφάλειας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της μόνο στις νέες τεχνολογίες».

    Από την πλευρά του, ο επίσκοπος της περιοχής Λούκα, λίγα χιλιόμετρα από το Βιαρέτζο, έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας για να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των θυμάτων και ζήτησε να προχωρήσουν «άμεσα και σε βάθος» οι έρευνες.

    Τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να πληροφορήσει το Κοινοβούλιο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε στο σταθμό του Βιαρέτζο για να «εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση».

    Όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Γκουΐντο Μπερτολάζο, οι φλόγες είναι πλέον υπό έλεγχο, αλλά 13 φιάλες υγραερίου -τέσσερις εκ των οποίων έχουν ανατραπεί- βρίσκονται ακόμη κοντά στην κεντρική είσοδο του σταθμού και καταβάλλονται προσπάθειες για την ασφαλή μεταφορά τους σε μη κατοικημένη περιοχή.

    Το τραγικό δυστύχημα συνέβη μετά τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας, που μετέφερε 14 βαγόνια, κοντά στον σταθμό του Βιαρέτζιο. Από την έκρηξη καταστράφηκαν δύο μικρά κτίρια, που ήταν δίπλα στις γραμμές και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι στα ερείπια υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

    Τριάντα πέντε τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα σε όλο τους το σώμα, δήλωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης.

    Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περισσότεροι από 300 πυροσβέστες από την Τοσκάνη, τη Λιγουρία και την Εμιλία Ρομάνα κινητοποιήθηκαν, καθώς το υγραέριο διασκορπίστηκε στην περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βιαρέτζιο και πολλά γειτονικά σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    "Άκουσα την έκρηξη και βγήκα στο δρόμο. Μέσα στις φλόγες αντικρυσα ένα απανθρακωμένο σώμα. Ηταν μια τρομακτική σκηνή που δεν πρεόκειται να ξεχάσω" δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

    Από την έκρηξη υπέστησαν μεγάλες ζημιές αρκετά σπίτια που βρίσκονταν σε μιά απόσταση 300 μέτρων από το σιδηροδρομικό σταθμό.

    Η αμαξοστοιχία είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Λα Σπέζια με προορισμό την Πίζα.

    [03] "Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης"

    Τις νέες επενδυτικές τάσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα χαρτογράφησαν οι ομιλητές στην ημερίδα "Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης" που διοργάνωσε η εφημερίδα "Απογευματινή", υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας και με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    Πολλαπλή είναι η στόχευση της νέας φιλόδοξης πολιτικής που εδώ και πέντε χρόνια εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Αφενός η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και η συμβολή στην ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης, με τις μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνή-Χάσκοβο και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream να αποτελούν "απτά τεκμήρια της βούλησης για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας", τόνισε στον γραπτό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "προωθούμε στην πράξη τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επενδύοντας σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πατρίδας μας και, ταυτόχρονα, εστιάζουμε σε δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας". Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει, τέλος, ότι "στην κοινή και διαρκή αυτή προσπάθεια η ιδιωτική πρωτοβουλία ήδη ανταποκρίνεται με επιτυχία στον αναβαθμισμένο της ρόλο", καθώς "μια σειρά από μεταρρυθμίσεις δίνουν την ευκαιρία σε ιδιώτες να προχωρήσουν με ασφάλεια σε επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας".

    Στον δικό του γραπτό χαιρετισμό, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς προέβη στην εκτίμηση ότι με τη χρήση των τοπικών ανανεώσιμων πηγών μπορούν να επιτευχθούν στην Ελλάδα οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, ότι ο στόχος υψηλής προτεραιότητας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι η διαφοροποίηση των διαδρομών και των προμηθειών υπηρετείται στην περίπτωση της Ελλάδας από την κατασκευή των νέων αγωγών, των ITGI και South Stream, που "δίνουν πράγματι στη χώρα τη δυνατότητα να καταστεί κόμβος και πηγή διαφοροποίησης για τη Μεσόγειο και ειδικά για τα Βαλκάνια".

    Η ενέργεια είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε, στην πρώτη κεντρική ομιλία της ημερίδας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Χατζηδάκης.

    "Η ΔΕΗ μπορεί να είναι το όχημα για μια πιο ενεργή παρουσία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα στα νότια Βαλκάνια", δήλωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Ως προς τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο, ο υπουργός είπε ότι για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI) "κάποια στιγμή το φθινόπωρο θα έχουμε να πούμε περισσότερα" ενώ, αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Κομοτηνή-Χάσκοβο ενημέρωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, στις 13 Ιουλίου, θα συζητήσει με τον Ρουμάνο ομόλογό του το ενδεχόμενο επέκτασης του εν λόγω αγωγού μέχρι τη Ρουμανία.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ - με βασικό κριτήριο το όφελος για το Δημόσιο, όπως τόνισε ο ίδιος - αναμένει να φέρουν, μέχρι τέλος καλοκαιριού, οι σύμβουλοι προτάσεις για το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στον τομέα του πετρελαίου, βασική συνιστώσα της πολιτικής του υπουργείου είναι η προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων - το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει, επιπλέον, σε νέους γύρους παραχωρήσεων - καθώς και η έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών. "Σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα ώστε ο Ελληνας καταναλωτής να είναι προστατευμένος", δήλωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Στον τομέα της "πράσινης" ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για προετοιμασία νομοσχεδίου που δίνει έμφαση στην αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά με στόχο τη διευκόλυνση της αδειοδότησης. Τέλος, αναφέρθηκε στη προώθηση μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας (νόμο για προώθηση συμπαραγωγής, πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και χώρων, πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και γραφείων που είναι στα σκαριά και πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών κλιματιστικών).

    "Η ΔΕΗ πρέπει να υπερβεί το ρόλο του εθνικού πρωταθλητή και να γίνει ισχυρός παίκτης σε περιφερειακό επίπεδο", τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ προχώρησε στη συνέχεια σε επισκόπηση του επιχειρηματικού σχεδίου 2009-2014 της επιχείρησης, το οποίο θα υποστηριχθεί από σύνολο επενδύσεων ύψους 13,277 δισ. ευρώ. "Η ΔΕΗ υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ στη χώρα", υπογράμμισε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος.

    Στα θέματα ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και στις διασυνδέσεις αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού στη ΔΕΠΑ κ. Β. Τσομπανόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδα-Ιταλία (IGI) "προπομπό ευρύτερων διασυνδέσεων". Στα σχέδια της ΔΕΠΑ περιλαμβάνεται και η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ο κ. Β. Τσομπανόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΣΦΑ κ. Δ. Καρδοματέας προχώρησε σε λεπτομερή παρουσίαση των κύριων έργων της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι "στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα χώρα διαμεταφοράς και όχι μόνον χώρα απόληξης". Ο κ. Καρδοματέας είπε ότι η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Κρήτη - η μελέτη βιωσιμότητας του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη - θα λύσει για πάντα το πρόβλημα τροφοδοσίας της Κρήτης και με αυτό το έργο η Κρήτη θα απαλλαγεί δια παντός από το πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προέβη, επίσης, στην εκτίμηση ότι "είναι εφικτός ο στόχος της κάλυψης των αναγκών σε φυσικό αέριο ενός εκατομμυρίου πολιτών το 2010" και ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους και έλληνες επενδυτές για τις τρεις ΕΠΑ.

    "Δεν βλέπω τίποτα που μπορεί να σταματήσει το έργο μιας και φτάσαμε ως εδώ", είπε ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας "ΕΛΠΕ Α.Ε. - ΘΡΑΚΗ Α.Ε." και διευθυντής της Trans-Balkan Pipeline HELLAS κ. Χρήστος Δήμας, αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. "Το έργο θα είναι αποτελεσματικό, καθώς οι μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στο Βόσπορο θα είναι υπερβολικά μεγάλες το 2020", είπε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας ότι "δεν έχω υπόψη μου έργο στην Ελλάδα που να έχει ξεκινήσει με τέτοιο βαθμό διαβούλευσης".

    Στις νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την εκμετάλλευση δύο νέων κοιτασμάτων (Βόρειος Πρίνος και Εψιλον) αναφέρθηκε, τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Μ. Ρήγας, ενημερώνοντας ότι ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η πρώτη γεώτρηση.

    [04] Συντριβή αεροσκάφους

    Ένα παιδί ηλικίας πέντε ετών διασώθηκε από τη συντριβή του μοιραίου Airbus της Υemenia Air, στον Ινδικό Ωκεανό, ανοιχτά των νησιών Κομόρος, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του νησιωτικού αυτού κράτος.

    Ο Αμπντιλάχ Μούγκνι, γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών στο Μορονί, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Κομόρος, δήλωσε ότι το παιδί, το φύλο του οποίου δεν γνώριζε, μεταφέρθηκε στην ακτή με σκάφος.

    Ο Μούγκνι είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχει ανασυφθεί από το νερό μόνο ένα πτώμα. Από ελικόπτερα που υπερίπτανται της περιοχής της συντριβής έχουν θεαθεί τρία πτώματα.

    Συνολικά 153 άτομα επέβαιναν στο Airbus AΑ310-300 των αεροπορικών γραμμών της Υεμένης, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της εταιρείας Yemenia από τη Σαναά.

    Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί με προορισμό τη Σαναά, με ενδιάμεση στάση στη Μασσαλία. Από την Υεμένη συνέχισε το ταξίδι του για το Μορονί όπου αναμενόταν να φτάσει στις 2 τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Ελλάδας). Πηγή του παρισινού αεροδρομίου ανέφερε ότι χάθηκε από τα ραντάρ.

    Την άτρακτο του μοιραίου Airbus A310 εντόπισε αεροσκάφος των αρχών των Κομορών που συμμετέχει στις έρευνες, ανακοίνωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Νουρντίν Μπουρχάν.

    "Ο πιλότος ενός μικρού αεροσκάφους που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εντόπισε συντρίμμια, είδε την άτρακτο και κηλίδα καυσίμων", εξήγησε ο κ. Μπουρχάν προσθέτοντας ότι στο αναγνωριστικό αεροσκάφος επιβαίνει επίσης ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας Αχμέντ Αμπντού.

    Σύμφωνα δε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Υεμένης, "εντοπίστηκαν σώματα να επιπλέουν και μία πετρελαιοκηλίδα περίπου 16 με 17 ναυτικά μίλια (περίπου 29 χλμ) από το Μορονί". Σύμφωνα με γαλλική αεροπορική πηγή, στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 γάλλοι πολίτες, ενώ σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό, απέδωσε στο ατύχημα πιθανότατα στις κακές καιρικές συνθήκες και πρόσθεσε ότι η Γαλλία λαμβάνει επίσης μέρος στις έρευνες.

    Την 1η Ιουνίου ένα άλλο Airbus A330, της γαλλικής εταιρείας Air France, συνετρίβη στη θάλασσα ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη Βραζιλία για τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 228 άνθρωποι.

    Το αεροσκάφος Α310- 300 της Yemenia Air κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά των Κομορών την ώρα που πραγματοποιούσε ελιγμό με σκοπό να προσεγγίσει το αεροδρόμιο του Μορονί, δήλωσε ο Ντομινίκ Μπισερό.

    "Αυτό δείχνει ότι κατά την διάρκεια ενός ελιγμού το αεροπλάνο κατέπεσε" ανέφερε ο κ. Μπισερό, απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνεδρίαση της Βουλής.

    Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε ακόμη ότι το αεροδρόμιο του Μορονί στις Κομόρες είναι "μέτρια εξοπλισμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα", ενώ υπενθύμισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες.

    Ο Ντομινίκ Μπισερό δήλωσε ακόμη ότι το Α310- 300 της Yemenia Air, το οποίο μετέφερε 153 άτομα, είχε απαγορευθεί να εκτελεί πτήσεις στην Γαλλία λόγω "παρατυπιών", που είχε εμφανίσει εδώ και αρκετά χρόνια.

    "Πριν από μερικά χρόνια αυτό το αεροπλάνο το είχαμε αποκλείσει από το εθνικό έδαφος, επειδή εντοπίσαμε ότι παρουσίαζε ορισμένο αριθμό παρατυπιών στα όργανα του" υπογράμμισε ο κ. Μπισερό, τονίζοντας όμως ότι η Yemenia Air δεν βρίσκεται στην "μαύρη λίστα" των αεροπορικών εταιρειών.

    ΕΕ: Παγκόσμια μαύρη λίστα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταρτισθεί μία "παγκόσμια μαύρη λίστα" των επικίνδυνων αεροπορικών εταιρειώ.

    "Η ιδέα μου είναι να προτείνω μία παγκόσμια μαύρη λίστα παρόμοια με τη μαύρη λίστα που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Αντόνιο Τατζάνι.

    Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι θα υποβάλει επίσημα αυτή την πρόταση σε λίγες ημέρες όταν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (IOCA).

    Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες ότι το μοιραίο Airbus που συνετρίβη με 153 επιβαίνοντας, είχε προκαλέσει το 2007 έρευνα σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας της εταιρείας Yemenia.

    Οπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία, "τον Ιούλιο του 2007 αυτό το αεροπλάνο μας έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουμε σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Yemenia".

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη πραγματοποίησαν 24 επιθεωρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, οι οποίες έδειξαν ότι οι προδιαγραφές της εταιρείας σημείωσαν βελτίωση.

    Η εταιρεία Yemenia πάντως δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

    Ο υπουργός Μεταφορών της Υεμένης ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη σήμερα υποβλήθηκε σε λεπτομερή επιθεώρηση το Μάιο υπό την επίβλεψη της Airbus.

    "Ήταν μια συνολική επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στην Υεμένη με ειδικούς από την Airbus", δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ ο Χάλεντ Ιμπραήμ αλ-Ουαζίρ από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. "Έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2009 - 16:30:19 UTC