Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίωρη στάση σήμερα της ΕΣΗΕΑ
  • [02] Ελεύθερος υπό όρους ο Θ.Τσουκάτος
  • [03] Προσβασιμότητα Δημόσιων Υπηρεσιών
  • [04] Έξι επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης
  • [05] Ένζυμα και μικρόβια στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος
  • [06] Τροπολογία για ημιυπαίθριους
  • [07] Η διαθήκη του Μ.Τζάκσον
  • [08] Ενιαίος φορτιστής το 2010

  • [01] Τρίωρη στάση σήμερα της ΕΣΗΕΑ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση του, καλεί όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στον ημερήσιο Τύπο, τη δημόσια και ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση, το διαδίκτυο, καθώς και σε Γραφεία Τύπου και το Δημόσιο, σε 3ωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3. Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ καλεί σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενώ θα συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα της κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ.

    Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων ``Ελεύθερος Τύπος`` και ``Τύπος της Κυριακής``, του ραδιοσταθμού ``CITY 99,5`` και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, το κλείσιμο των εφημερίδων ``ΧΩΡΑ`` και ``DERBY``, το ``πογκρόμ`` απολύσεων, οι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες συνάδελφοι της ``ΕΞΠΡΕΣ``, οι απολύσεις στον ``ΑΝΤΕΝΝΑ`` και το ``ΣΚΑΪ``, το επαπειλούμενο κλείσιμο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού ``ΞΕΝΙΟΣ``, η εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών (οικειοθελών) παραιτήσεων, αποδεικνύουν ότι το «ντόμινο» της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση».

    «Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των επιχειρηματικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας», επισημαίνει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται:

    «Η ΕΣΗΕΑ κατβ επανάληψη έχει θέσει στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τα αιτήματα των δημοσιογράφων, και όλων των εργαζομένων της ενημέρωσης, ενώ παράλληλα, έχει απευθύνει πρόσκληση διαλόγου προς τις εργοδοτικές Ενώσεις».

    Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνει τα αιτήματα:

    «Ανάκληση των απολύσεων.

    Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

    Κατοχύρωση και εφαρμογή των ΣΣΕ.

    Απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ.

    Να επανεκδοθούν ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και ο «ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5.

    Να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας για τους Δημοτικούς Ρ/Σ και να ανασταλεί αμέσως η απόφαση που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας του «ΞΕΝΙΟΥ».

    Εργοδότες, Κυβέρνηση και Κόμματα να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες, που έχουν για την κρίση».

    [02] Ελεύθερος υπό όρους ο Θ.Τσουκάτος

    Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του τέταρτου ειδικού ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση της Siemens, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

    Ο κ. Τσουκάτος απολογήθηκε για τις κατηγορίες της συνέργειας σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Τσουκάτος, από τις 4.2.1999 έως τις 25.5.1999, ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων, έλαβε ποσό 1.000.000 μάρκων, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε τότε στελέχη του ΟΤΕ και άλλα πρόσωπα άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση.

    Ο κ. Τσουκάτος παρέδωσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο αρνείται ολοκληρωτικά όπως αναφέρει, τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο "εντυπωσιακά αόριστο, απολύτως ξένο προς εμέ και αντίθετο ως προς όλα τα στοιχεία της δικογραφίας".

    Όπως αναφέρει στο υπόμνημα, δέχθηκε τον κ. Χριστοφοράκο στο κομματικό του γραφείο, σε ραντεβού που κλείστηκε υπηρεσιακά στις 20 Οκτωβρίου 1998 και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα πολιτικού περιεχόμενου.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο, ο κ. Χριστοφοράκος εξέφρασε σε εκείνο το ραντεβού την επιθυμία της εταιρίας που εκπροσωπούσε, να συμβάλλει στην ενίσχυση του κόμματος ενόψει της οικονομικής εξόρμησης για το Συνέδριο και τις Ευρωεκλογές, χωρίς όπως τονίζει, να ζητήσει απολύτως κανένα αντάλλαγμα ή να το συνδέσει με οποιαδήποτε εταιρική δραστηριότητα.

    "Αποδέχθηκα την πρόταση, υποκείμενος σε μια αναγκαιότητα, που επέβαλε την αποδοχή των προσφερομένων χρηματικών εγγυήσεων -πλην αν η προέλευσή τους ήταν από ύποπτο χώρο ή παράνομες δραστηριότητες ή αν συνοδευόταν με ανταλλάγματα - τούτο δε, γιατί κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά και κανένα επίσημο βιβλίο δεν απεικόνιζε την ακριβή οικονομική κατάσταση (εισπράξεις - πληρωμές) του κόμματος".

    Όπως αναφέρει ο κ. Τσουκάτος σε άλλη επίσκεψή του, ο κ. Χριστοφοράκος του προσδιόρισε το ακριβές ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

    Ο κ. Τσουκάτος αφού αναφέρει ότι παρέδωσε τα ποσά στο κόμμα, με αντίστοιχη καταστροφή των κουπονιών της οικονομικής εξόρμησης τονίζει στο υπόμνημά του: "Μετά την αποκάλυψη των γεγονότων επίσημη θέση του κόμματός μου υπήρξε πως "από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία δεν προκύπτει η κατάθεση του ποσού στο ταμείο". Αυτό είναι αληθές. Ούτε και θα μπορούσε να προκύπτει από τα επίσημα βιβλία. Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου. Η νέα ηγεσία όμως του κόμματος, όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά. Πάνω από όλα, θεωρώ πως έπρεπε να ακούσει και εμένα. Γνωρίζουν οι πάντες άριστα, καμιά μεγάλη χορηγία (άνω του τότε νομίμου ορίου των 10.000.000 δρχ. και σήμερα των 15.000 ευρώ) δεν αναγραφόταν στα επίσημα βιβλία. Αν συνέβαινε, τα βιβλία θα απορρίπτονταν κατά το νόμιμο έλεγχό τους από τη Βουλή και οι συνέπειες θα ήταν πέραν των ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση κατά 50% της ετήσιας κρατικής χορηγίας (σήμερα 22 εκατ. ευρώ)".

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για οικονομική ενίσχυση του κόμματος, ενώ όπως τόνισε, στην οικονομική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ και στην οικονομική επιτροπή "δεν ήμουν μόνος μου, μόνος μου βρίσκομαι εδώ".

    Ο συνήγορός του κ. Τουσκάτου, Διονύσης Γκούσκος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως "αρχή της δικαίωσης του κ. Τσουκάτου, ενώ επανέλαβε ότι αυτό που συνέβη στην υπόθεση ήταν μια παράνομη μεν, αλλά χρηματοδότηση κόμματος".

    Κατάθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή, έδωσαν χθες οι πρώην υπεύθυνοι του ταμείου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός και Δήμητρα Παπαχρήστου.

    Οι δύο μάρτυρες, που κλήθηκαν ενόψει της σημερινής απολογίας του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου, είχαν κληθεί να καταθέσουν και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε για την υπόθεση ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

    Εξερχόμενοι του ανακριτικού γραφείου, είπαν ότι κατέθεσαν στον ανακριτή τα ίδια πράγματα που είχαν υποστηρίξει και στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, ότι δηλαδή, ο κ. Τσουκάτος τότε έδινε χρήματα στα ταμεία του κόμματος προερχόμενα από εισφορές, κλπ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το επίμαχο ποσό κατατέθηκε στα ταμεία του κόμματος και υπό ποία μορφή.

    Στο μεταξύ, με βούλευμά του (αριθμός 1327/09) το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την έφεση που ασκήθηκε κατ' εντολήν του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσου κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που διέταξε τη χορήγηση όλων των εγγράφων της δικογραφίας στον κατηγορούμενο κ. Γιώργο Σκαρπέλη.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο κατηγορούμενος πρέπει να διευκολύνεται στην ανεύρεση του αποδεικτικού υλικού που κρίνει αναγκαίο για την απόδειξη των ισχυρισμών του, ενώ επικαλείται την αρχή της ισότητας των όπλων ανάμεσα στην κατηγορούσα αρχή και τον κατηγορούμενο και την ανάγκη να είναι η ανάκριση "απαρεγκλίτως φανερή".

    [03] Προσβασιμότητα Δημόσιων Υπηρεσιών

    Στις προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την απρόσκοπτη και αυτόνομη συμμετοχή και τη διασφάλιση συνθηκών που εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται και το «Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημόσιων Υπηρεσιών και Υποδομών», το οποίο παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «το οποίο συνιστά το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, περιλαμβάνονται τα ερωτηματολόγια προσβασιμότητας που συνέταξε η Επιτροπή, τα οποία διακρίνονται σε τρεις τύπους (κτιριακών υποδομών, εξωτερικών χώρων και μεταφορών)». Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό «περιλαμβάνεται επίσης ένα αναλυτικό εγχειρίδιο μεθοδολογίας, στο οποίο παρέχονται οι αναγκαίες κατευθύνσεις και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωσή τους. Επιπροσθέτως, παρατίθενται ως παράρτημα η ισχύουσα νομοθεσία και γραφικές απεικονίσεις υποδειγμάτων προσβάσιμων υποδομών».

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, «πρόθεσή μας είναι ν' αποτελέσει το εγχειρίδιο αυτό ένα χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο, τόσο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σχετικών ελέγχων όσο και για την πληρέστερη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ακώλυτης και αυτόνομης προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες ΟΤΑ».

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην αρμονική συνεργασία με το Αναπηρικό Κίνημα για «την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισότητα όλων των πολιτών στην πράξη και αυτό διότι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες αποτελεί ένα αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα για τη διασφάλιση, κατ' επέκταση, της ακώλυτης και ισότιμης πρόσβασής του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας».

    Προηγουμένως, ο κ. Παυλόπουλος είχε επισημάνει ότι «με αφετηρία την παραδοχή ότι οι οποιεσδήποτε θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας στερούνται αποτελεσματικότητας, εάν δεν προβλεφθούν μηχανισμοί που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή τους στην πράξη, προχωρήσαμε στη σύνταξη Διϋπουργικής Επιτροπής, με σκοπό την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».

    [04] Έξι επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης

    Έξι επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα 2 Ιουλίου από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών ανέρχεται σε 107, εκ των οποίων τα 31 έχουν ιαθεί πλήρως.

    Στα έξι νέα περιστατικά περιλαμβάνεται μια γυναίκα, 20 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Μ. Βρετανία, ένας άνδρας, 27 ετών, Κυπριακής καταγωγής, που ήρθε από τις Η.Π.Α., μια γυναίκα, 27 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, μια γυναίκα, 19 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, που ήρθε από την Μ. Βρετανία, ένας άνδρας 35 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, και ένας ακόμα άνδρας 34 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για τα δύο τελευταία περιστατικά γίνεται περαιτέρω διερεύνηση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ «η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια».

    [05] Ένζυμα και μικρόβια στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος

    Είναι πολύ μικρά, αόρατα για τα ανθρώπινα μάτια. Όμως, η επίδρασή τους στο περιβάλλον και η σημασία τους για τον άνθρωπο θεωρούνται πολύ σημαντικές. Ο λόγος για τα βακτήρια, τα μικρόβια και τα ένζυμα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), μικροβιολόγοι του τμήματος Οικογενετικής του πανεπιστήμιου της Βιέννης αναζητούν δείγματά τους σε σπήλαια γύρω από την αυστριακή πρωτεύουσα.

    Στη συνέχεια, τα εξετάζουν στα ειδικά εργαστήρια. Στόχος των επιστημόνων είναι η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων μικροοργανισμών και, συγκεκριμένα, η επιστράτευσή τους προς όφελος του περιβάλλοντος. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το σκεπτικό για την αξιοποίησή τους είναι απλό: οι μικροοργανισμοί είναι σε θέση, μεταξύ άλλων, να συνθέτουν ουσίες. Επομένως, διαθέτουν μια καθοριστική ικανότητα στην παραγωγή χημικών ουσιών, η οποία επιπλέον δεν βλάπτει το περιβάλλον. Φτιάχνουν καταψύκτες, καθαρίζουν λεκέδες! Ένα παράδειγμα ανέφερε ο Γερμανός επιστήμονας Γιούργκεν Εκ, από την εταιρία βιοτεχνολογίας «Μπρέιν», ο οποίος αναζητεί ένζυμα για τη δημιουργία ουσιών με βιολογικό τρόπο: «Για την κατασκευή καταψυκτών αναζητούμε ένζυμα, δηλαδή μικροοργανισμούς, που θα συμβάλλουν στη σύνθεση χημικών ουσιών, έτσι ώστε να παραχθεί ψυκτικό υγρό, χωρίς καμιά αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον».

    Ας δούμε όμως και ένα άλλο παράδειγμα: Μαζί μβ ένα συγκεκριμένο γονίδιο τα βακτήρια είναι σε θέση να συνθέσουν, πάντα με βιολογικό τρόπο, ένα αποτελεσματικό αντιψυκτικό. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό γίνεται αντιληπτό εάν σκεφθούμε πως, σήμερα, όλες οι αντιψυκτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του πάγου, π.χ. σε φτερά αεροσκαφών και σε παρμπρίζ αυτοκινήτων, παρασκευάζονται με χημικό τρόπο, που έχει ως βάση του το πετρέλαιο.

    Επίσης, οι βιοτεχνολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα ένζυμο, το οποίο είναι σε θέση να εισχωρήσει στους λεκέδες των ρούχων και να τους διαλύσει και, μάλιστα, μπορεί να το κάνει αυτό σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου. Γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική ποσότητα ενέργειας μπορεί να εξοικονομήσει μια τέτοια μέθοδος πλυσίματος και πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι εταιρίες παρασκευής απορρυπαντικών.

    Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Εκ, μιλώντας στη «ΝΒ», συνόψισε ως εξής τα πλεονεκτήματα των διαφόρων μικροοργανισμών: «Επιστρατεύοντας ένζυμα καταφέραμε να καθιερώσουμε διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη ή μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, πιο αποτελεσματική λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίες και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Και όλα αυτά με τη βοήθεια μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση».

    [06] Τροπολογία για ημιυπαίθριους

    Την αντικατάσταση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, με εφάπαξ εισφορά, η οποία υπολογίζεται σε 10% της αξίας του χώρου, που τακτοποιείται με βάση την τιμή ζώνης, όπου βρίσκεται το ακίνητο, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών, και η οποία θα καταβάλλεται εντός έτους από την ψήφιση του νόμου, προβλέπει η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα, για την αντιμετώπιση θεμάτων αλλαγής χρήσης σε ημιυπαίθριους χώρους, κλειστούς υπέργειους χώρους στάθμευσης οχημάτων, αποθηκών, και υπόγειους χώρους.

    Επιπλέον, μετά την εξόφληση, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και οι χώροι αυτοί δεν διατηρούν τη χρήση, στην οποία έχουν μετατραπεί. Επισημαίνεται ότι η τροπολογία αφορά τους κλειστούς χώρους, στους οποίους έχει μετατραπεί ο ημιυπαίθριος, που κατασκευάστηκε βάσει άδειας, η οποία έχει εκδοθεί έως τις 2 Ιουλίου 2009.

    Πρόκειται για «τακτοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σε συνέντευξη Τύπου για τη νέα ρύθμιση των προτεινόμενων διατάξεων. Επισήμανε δε, ότι «αυτή (σσ. η τακτοποίηση) αναφέρεται μόνο σε αλλαγή χρήσης χώρων, που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτηρίου».

    Με την αίτηση για τακτοποίηση καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, το οποίο συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά, ενώ για τους υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση, το παράβολο ανέρχεται στα 350 ευρώ. Πάντως, αν η εισφορά καταβληθεί ολόκληρη μέσα στην προθεσμία του ενός έτους, παρέχεται έκπτωση 10%.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν τακτοποιήσουν τους χώρους αυτούς κατά την προτεινόμενη διαδικασία, τότε «οι χώροι αυτοί υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης».

    «Δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών υπερβαίνει τα 1,5 εκατομμύρια, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσό, που θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μάλιστα, σε μια εποχή που, ως γνωστόν, υπάρχει πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα», υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς.

    Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ποσό από τις εισφορές θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ για το 2009, και πως ανάλογο ποσό θα υπάρξει για το 2010.

    Ταυτόχρονα, «με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου», είπε ο κ. Σουφλιάς, εξηγώντας ότι εφεξής οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο, περιορίζονται στο 15% του συντελεστή δόμησης από 20% που ίσχυε, ενώ το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 1,80μ.

    Παρομοίως, για τους υπόγειους χώρους σε οικοδομές θα έχουν εφεξής οροφή, που σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80μ, αντί του ισχύοντος 1,50μ, από την οριακή στάθμη του εδάφους.

    Παράλληλα, ορίζεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει εκτεταμένος και συστηματικός έλεγχος για τους αδήλωτους χώρους, στον οποίο θα συμμετέχουν «όλοι οι αρμόδιοι επί των ελέγχων».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θλίβεται όταν βλέπει «δικαστές του ΣτΕ και άλλους, που προτρέχουν και πολλές φορές εκφράζουν επιπόλαιες απόψεις, χωρίς καν να έχουν διαβάσει την τροπολογία». «Ο δικαστής πρέπει να αποφαίνεται από την έδρα του», κατέληξε.

    [07] Η διαθήκη του Μ.Τζάκσον

    Η διαθήκη του Μάικλ Τζάκσον, όπου θα διευκρινιστεί ποιος θα καταλήξει να διαχειριστεί την περιουσία του βασιλιά της ποπ, αλλά και ποιος θα κερδίσει την κηδεμονία των τριών παιδιών του κατατέθηκε σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

    Προηγούμενες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαθήκη του Μάικλ Τζάκσον ορίζει πως τα περιουσιακά στοιχεία του θα δοθούν σε ίδρυμα και την κηδεμονία των παιδιών του- του 12χρονου Πρινς Μάικλ, της 11χρονης Πάρις και του 7χρονου Πρινς Μάικλ ΙΙ- θα αναλάβει η 79χρονη μητέρα του, Κάθριν Τζάκσον.

    Σε περίπτωση, όμως, που η μητέρα του δεν καταφέρει να εκπληρώσει τα καθήκοντα της, η διαθήκη ορίζει ότι την κηδεμονία θα αναλάβει η φίλη του Μάικλ Τζάκσον και "ντίβα" της μουσικής σκηνής, Νταϊάνα Ρος.

    Δικαστικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι "εκτελεστές της διαθήκης", η οποία συντάχθηκε το 2002, είναι ο δικηγόρος Τζον Μπράνκα και ο μουσικός παραγωγός και φίλος του Τζάκσον, Τζον Μακλέιν.

    Καμία τελετή, ούτε δημόσιου ούτε ιδιωτικού χαρακτήρα, δεν θα οργανωθεί στη μνήμη του Μάικλ Τζάκσον στο ράντσο του στην Καλιφόρνια, τη Νέβερλαντ, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

    "Η οικογένεια Τζάκσον ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα υπάρξει δημόσια ή ιδιωτική έκθεση της σορού του Μάικλ Τζάκσον στη Νέβερλαντ", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Sunshine, Sachs & Associates κατ΄εντολήν της οικογένειας Τζάκσον.

    "Τα σχέδια τα σχετικά με μια δημόσια τελετή για τον Μάικλ Τζάκσον συζητούνται και θα τα ανακοινώσουμε σύντομα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Την Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της οικογένειας Τζάκσον, ότι η σορός του "βασιλιά της ποπ" θα μεταφερθεί στη Νέβερλαντ, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Αντζελες, όπου θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα την Παρασκευή, ενώ ιδιωτική τελετή επρόκειτο να τελεστεί την Κυριακή.

    [08] Ενιαίος φορτιστής το 2010

    Το πρόβλημα με τι μπαταρίες των κινητών, τις οποίες συχνά πυκνά ξεχνούμε να φορτίσουμε, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς τηλέφωνο, ευελπιστεί να λύσει και μάλιστα μέσα στην επόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το ζήτημα θα επιλυθεί με τη δημιουργία από τους κατασκευαστές ενός φορτιστή που θα είναι συμβατός για όλες τις συσκευές.

    Βέβαια, δεν ήταν τόσο εύκολο να πειστούν οι κατασκευάστριες εταιρίες να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση. Πλην όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος για ζητήματα Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, μίλησε έξω από τα δόντια στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τους: «Ή αποδέχεστε ένα κοινό φορτιστή για τα κινητά σας ή προωθούμε σχετικό νόμο, οπότε θα αναγκαστείτε να το κάνετε ούτως ή άλλως».

    Οι πιέσεις Φερχόιγκεν είχαν αποτέλεσμα και στις αρχές της εβδομάδας 10 κατασκευαστές που ελέγχουν το 90% της αγοράς ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην κατασκευή του. «Οι εταιρίες είχαν, βέβαια, η καθεμιά το δικό της συμφέρον, καθώς και τη δική τους στρατηγική. Δεν ήταν εύκολο να συγκεραστούν οι διαφορετικές τους θέσεις», είπε ο Γερμανός επίτροπος και πρόσθεσε: «Νομίζω, πάντως, πως η απειλή με τη δημιουργία νέου νόμου συνέβαλε στην υποχώρηση των κατασκευαστών». Πρακτική και εύκολη λύση Η πρώτη γενιά κινητών με κοινό φορτιστή, που θα συνδέεται στη μικρή θύρα USB, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 από κατασκευαστές όπως η Apple, η LG, η Motorola, η Νokia, η Samsung, η Sony Ericson και η Texas Instruments. Το νέο στάνταρτ θα αφορά σβ όλα τα κινητά που λαμβάνουν δεδομένα, δηλαδή μπαίνουν στο Διαδίκτυο και λαμβάνουν e-mail. Περίπου το 25% των κινητών που πωλούνται σήμερα ανήκει σβ αυτήν την κατηγορία. Εκτιμάται πως, σύντομα, όλα τα κινητά θα λαμβάνουν δεδομένα.

    «Στόχος της υπόθεσης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν δεκάδες άχρηστοι φορτιστές», τόνισε, μιλώντας στην «ΝΒ», ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Στην Ε.Ε. κυκλοφορούν σήμερα 350 με 400 εκατ. κινητά. Κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 180 εκατ. συσκευές. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία της Επιτροπής να επιβάλλει στις εταιρίες τον κοινό φορτιστή. Διότι αυτό σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τους χρήστες, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2009 - 6:30:30 UTC