Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαφάνεια με κάθε κόστος"

  • [01] "Διαφάνεια με κάθε κόστος"

    Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών, τα οποία δεν προκύπτουν από τη δήλωση περί «πόθεν έσχες», διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, «για μένα, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι και γνωστοί». Ανέφερε, επίσης, ότι στα ζητήματα διαφθοράς «το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση, διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση» και υποστήριξε πως, αντίθετα, «η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρεία από κάθε υπόθεση διαφθοράς». Είπε, επίσης, ότι σήμερα γίνεται προσπάθεια να μπει σε ομηρεία όλος ο πολιτικός κόσμος.

    Οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

    Α. Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    Β. Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρίας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

    Γ. Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

    Δ. Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.

    Μηνυτήρια αναφορά βουλευτών ΠΑΣΟΚ για δομημένα ομόλογα ΑΤΕ

    Μηνυτήρια αναφορά, «με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων της ΑΤΕ» κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το γραμματέα του Τομέα Τεκμηρίωσης του κινήματος Γρ. Νιώτη. Για την υπόθεση αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές σε σχετική ανακοίνωσή τους, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταθέσει αναφορά κατά του Διοικητή της ΑΤΕ, κ. Δημήτρη Μηλιάκου.

    Οι βουλευτές, που εγκαλούν τη διοίκηση της ΑΤΕ για αγορά δομημένων ομολόγων που «ζημίωσαν» την τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια και για πληρωμή προμηθειών «αγνώστου ύψους», ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από την Δικαιοσύνη και τον καταλογισμό ευθυνών, για την τεράστια ζημία που υπέστη η Α.Τ.Ε. από τις ενέργειες του Διοικητή της κ. Δ. Μηλιάκου, των μελών της Διοίκησης και όσων συνέπραξαν στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο».

    Δηλώσεις της αναπληρωτού εκπροσώπου Τύπου

    Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος της αναπληρωτού εκπροσώπου Τύπου του, Μαρίας Καρακλιούμη.

    Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα από το Βιβλίο Εσόδων του της περιόδου 1999, όπου στο διάστημα Ιανουάριος - Μάϊος εκείνου του έτους, δεν αναγράφονται έσοδα από την οικονομική εξόρμηση του Κινήματος.

    Στον ίδιο πίνακα αναγράφονται έσοδα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ουδεμία εγγραφή υπάρχει για το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου, ενώ υπάρχουν δύο εγγραφές για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

    «Η υπόθεση Siemens δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και υπάρχει ανάγκη άμεσης διερεύνησής της και πλήρους αποκάλυψης της αλήθειας», είπε η κ. Καρακλιούμη επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τρεις φορές «παίζοντας επικίνδυνα με τους θεσμούς και για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες».

    Η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, ώστε το πολιτικό σύστημα, απαλλαγμένο από κάθε σκιά, να προσανατολιστεί στην αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας και των πολιτών».

    «Η χώρα και η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορούν να παραμένουν όμηροι επιλεκτικών διαρροών και σκοπιμοτήτων, που υπονομεύουν κάθε έννοια δικαίου και στην πραγματικότητα οδηγούν στη συγκάλυψη», είπε η κ. Καρακλιούμη προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε να εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, προτάσεις για τις οποίες η ΝΔ σιωπά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2009 - 12:30:21 UTC