Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η στήριξη της απασχόλησης"
  • [02] "Διαμόρφωση κοινωνικών συναινέσεων"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Ισχυρή έκρηξη

  • [01] "Προτεραιότητα η στήριξη της απασχόλησης"

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά από επίσκεψή του στο υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και ταυτόχρονα να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για περιστολή της εισφοροδιαφυγής και τις σπατάλες στις δαπάνες υγείας μέσω του ΑΜΚΑ, της ενιαίας μηχανοργάνωσης αλλά και της ενοποίησης των ταμείων που προέκυψε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας μεταξύ του 2004 και του 2008 και υπογράμμισε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα στοιχεία δείχνουν ανακοπή της αυξητικής τάσης της ανεργίας.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε επίσης ότι η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τη χώρα σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες κάτι το οποίο απέδωσε στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.

    [02] "Διαμόρφωση κοινωνικών συναινέσεων"

    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει το μεσημέρι ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    «Ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές. Η ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες του έθνους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης για την εξειδίκευσή του, ώστε να γίνει κτήμα όλων.

    «Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται ήδη σε εκλογική ετοιμότητα, «είναι η νίκη στις εκλογές, η αυτοδυναμία, αλλά και η διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, το ΠΑΣΟΚ θέτει τις πολιτικές και προγραμματικές του πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα κινούνται κυρίως στο χώρο της οικονομίας και της διακυβέρνησης της χώρας.

    Αναφορικά με τα ζητήματα οικονομίας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση και ότι «αντίθετα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».

    «Δεν έχουμε δει χειρότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε και χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ως «μέτρα απελπισίας, που δεν αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα, αλλά αντίθετα, χτυπούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αναγγέλει ήδη νέο κύμα μέτρων τον Οκτώβριο, τα οποία θα πληρώσουν και πάλι οι ίδιοι».

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σε πολιτικο κενό» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Ειδική και μακρά αναφορά έκανε στην υπόθεση της Siemens, με αφορμή την οποία διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

    Α. Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    Β. Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρίας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

    Γ. Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

    Δ. Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης Siemens, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις για τα θέματα αυτά και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιμένει να σιωπά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, «για μένα, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι και γνωστοί». Ανέφερε, επίσης, ότι στα ζητήματα διαφθοράς «το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση, διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση» και υποστήριξε πως, αντίθετα, «η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρεία από κάθε υπόθεση διαφθοράς». Είπε, επίσης, ότι σήμερα γίνεται προσπάθεια να μπει σε ομηρεία όλος ο πολιτικός κόσμος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε όσα καταλογίζονται στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος που θέλει να γνωρίζει «ποιος έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλίες για το δικό του χώρο και θα περίμενε να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα, «κάτι το οποίο δεν συνέβη», ενώ παρουσιάζοντας τις τέσσερις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, υπογράμμισε πως όσες από αυτές χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση την οποία δεν θα κάνει η κυβέρνηση σήμερα, θα την κάνει η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανέφερε, «ανοιχτή υπόθεση δεν είναι μόνο εκείνη της Siemens. Ανοιχτές είναι και άλλες υποθέσεις, όπως του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών και άλλες για τις οποίες ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια».

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων, που πρότεινε σήμερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και για την πρόσφατη περιοδεία του στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι διαπίστωσή του είναι πως τα τοπικά προβλήματα είναι και διεθνή προβλήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η δημιουργία ενός κράτους, που θα ρυθμίζει αγορές και η ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει τον έλεγχο και την προστασία των χρημάτων των λαών. Αναφερόμενος δε, στο ζήτημα της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ζήτημα αιχμαλωσίας των δημοκρατικών θεσμών και των μέσων ενημέρωσης».

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής συγκρότησε ειδική ομάδα για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Διεθνούς στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και στο τέλο του έτους, στην Παγκόσμια Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

    Τέλος, είπε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς στο Μαυροβούνιο πρότεινε να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014, με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και όχι «πρέπει να χτυπηθεί η λογική της κούρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την προηγηθείσα διεύρυνση και να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ευθύνες της για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων».

    Μηνυτήρια αναφορά βουλευτών ΠΑΣΟΚ για δομημένα ομόλογα ΑΤΕ

    Μηνυτήρια αναφορά, «με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων της ΑΤΕ» κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το γραμματέα του Τομέα Τεκμηρίωσης του κινήματος Γρ. Νιώτη. Για την υπόθεση αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές σε σχετική ανακοίνωσή τους, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταθέσει αναφορά κατά του Διοικητή της ΑΤΕ, κ. Δημήτρη Μηλιάκου.

    Οι βουλευτές, που εγκαλούν τη διοίκηση της ΑΤΕ για αγορά δομημένων ομολόγων που «ζημίωσαν» την τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια και για πληρωμή προμηθειών «αγνώστου ύψους», ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από την Δικαιοσύνη και τον καταλογισμό ευθυνών, για την τεράστια ζημία που υπέστη η Α.Τ.Ε. από τις ενέργειες του Διοικητή της κ. Δ. Μηλιάκου, των μελών της Διοίκησης και όσων συνέπραξαν στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέδριο για τον καταδυτικό τουρισμό (09:00:00, Ζάππειο Μέγαρο). Ομιλία από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κ, Μαρκόπουλο

  • Εκδηλώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τη μετανάστευση (3-4 Ιουλίου) (09:30:00, Πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια). Χαιρετισμό θα απευθύνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

  • Ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση της Διαδικτυακής Πύλης για τα Δάση και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων» διοργανώνει η «Κοινωνία της Πληροφορίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς)

  • Ημερίδα με θέμα «Διαλειτουργικότητα στη λειτουργία των Πρωτοκόλλων των Δημοσίων Υπηρεσιών» (10:00:00, Πειραιώς 211, Ταύρος). Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί το ΚΕ.Π.Υ.Ο. (10:30:00, ΚΕ.Π.Υ.Ο. -Χανδρή 1, Μοσχάτο)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα (11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ( 11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των Γιορτών της Γης, που διοργανώνονται για 9η συνεχή χρονιά, στη Βλάστη Κοζάνης (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Cafe Bazaar πλατεία Άθωνος)

  • Ομιλία του υπουργού Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου στην 3η Σύνοδο Προέδρων και Αντιπροέδρων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας (13:30:00, Καβάλα/Ξενοδοχείο Lucy)

  • Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής. Έναρξη με ομιλία του Γ Α Παπανδρέου (15:00:00, Αθήνα/Λ. Συγγρού 103-105)

  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Εγκαίνια της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι παρουσία των δύο προέδρων

  • Επίσκεψη του Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο

    -10:00 Επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας και συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και το Σύλλογο Εργαζομένων σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για καταργήσεις - συγχωνεύσεις των Ερευνητικών Κέντρων

    Αθλητική ατζέντα

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων

  • Μεσογειακοί Αγώνες-Πεσκάρα 2009, Πεσκάρα

  • Υδατοσφαίριση-Τουρνουά γυναικών «Σαμαρτζίδης Καπ», (κολ. Βουλιαγμένης)

    11.00 Ιταλία-Ισπανία

    12.15 ΕΛΛΑΔΑ-Ρωσία

    (Κολ. Αλίμου)

    19.15 Ρωσία-Αυστραλία

    20.45 Ιταλία-ΕΛΛΑΔΑ

    [04] Ισχυρή έκρηξη

    Εκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος, σημειώθηκε στις 4:35 τα ξημερώματα στο κτίριο όπου στεγάζονται ένα κατάστημα "Μακ Ντόναλντ" και εφορίας στη διασταύρωση των οδών Λαρίσης και Ιτέας στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα.

    Στις 3:51 και 4:07 άγνωστος τηλεφώνησε στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Τα Νέα" αντίστοιχα και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

    Η αστυνομία διέκοψε έγκαιρα την κυκλοφορία στην περιοχή,που είναι πυκνοκατοικημένη και στην οδό Πανόρμου.

    Απο την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, καθώς και σε γύρω πολυκατοικίες και σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.

    Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις για να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, όποτε και θα αρχίσει η έρευνα από πυροτεχνουργούς του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που βρίσκονται στο σημείο.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη αυθύνης, ενώ και στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν αναφέρθηκε όνομα οργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2009 - 4:30:26 UTC