Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο"
  • [02] "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα"
  • [03] "Δεν υπάρχουν διπλά βιβλία"
  • [04] "Ιμπεριαλιστικές αποστολές"
  • [05] "Σεβασμός των εργαζόμενων"
  • [06] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [07] Συνομιλίες για το κλίμα

  • [01] "Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο"

    Το Κυπριακό, τα θέματα της μετανάστευσης και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα είναι τα κλειδιά για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ομιλία του στο Ευρω-Μεσογειακό Επιχειρηματικό Forum. Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική της ΕΕ στη Μεσόγειο και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη των ευρωμεσογειακών σχέσεων.

    Το Κυπριακό, τα θέματα της μετανάστευσης και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα είναι τα κλειδιά για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων αναφορικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας τον επόμενο Δεκέμβριο, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου σε ομιλία του το μεσημέρι στο Ευρω-Μεσογειακό Επιχειρηματικό Forum.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε επίσης την πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, χρονολογία συμβολική καθώς τότε θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα. Η ΕΕ, όπως είπε, κυριαρχείται από νεοσυντηρητικές δυνάμεις που λειτουργούν φοβικά απέναντι στις εξελίξεις με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τεράστιες ιστορικές ευκαιρίες. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προωθήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '80 μορφές ευρω - μεσογειακής συνεργασίας.

    Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ευρωμεσογειακές σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πόλεμο του Λιβάνου πριν τρία χρόνια, τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα λίγους μήνες νωρίτερα, τις συγκρούσεις στην Τεχεράνη που επηρεάζουν την περιοχή, το μέλλον του Ιράκ, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού στη Νότια πλευρά της Μεσογείου σε συνδυασμό με τη μείωση και γήρανση στο Βορρά. Συνεχίζοντας, έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ευρωμεσογειακών σχέσεων που είναι η επίλυση του Μεσανατολικού, η ασφάλεια των επενδύσεων σε συμφωνία με την ΕΕ και η ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών.

    «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που θα υπάρξει "λαού θέλοντος" ώστε η χώρα να αποκτήσει πρωτοβουλίες και σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου» κατέληξε ο κ.Παπανδρέου.

  • ** Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στην Κέρκυρα όπου το βράδυ θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη.

    Αύριο το πρωί (11:45) θα μιλήσει σε Διεθνές Συνέδριο για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, που διοργανώνει το University of Fraser Valley (Καναδάς) σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα το Ανοιχτό Σχολείο στην Ελλάδα και το μεσημέρι (13:30) θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων Τουρισμού της Κέρκυρας.

    B<Συνέντευξη Τύπου Μιχ. Χρυσοχοϊδη - Φ. Σαχινίδη>/B<

    Κριτική στην κυβέρνηση για τις τιμές στην αγορά τροφίμων και αλλά κια για θέματα ενέργειας άσκησαν σήμερα σε συνεντευξη Τύπου ο εκπρόσοπως του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Φίλιππος Σαχινίδης

    "Εδώ και 2 περίπου χρόνια εξελίσσεται στο χώρο των τροφίμων ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας με θύματα αρχικά τους καταναλωτές και πλέον τώρα και τους παραγωγούς των πρώτων υλών", ανέφερε ο κ.Χρυσοχοίδης επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση ακρίβειας στο ράφι, εκτροχιάζοντας στην κυριολεξία τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έχουμε άλλωστε αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ που συνέλεξε και επεξαργάστηκε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, η ετήσια μεταβολή που παρατηρείται στις εθνικές τιμές παραγωγού έχει ως εξής:

    Εθνικές Τιμές Παραγωγού Ιούλιος 2008Ιούλιος 2009% Μαλακό σιτάρι (ψωμί)0,18/κιλό0,12/κιλό-33% Σκληρό σιτάρι (ζυμαρικά)0,22/κιλό0,19/κιλό-13,6% Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο3,20/κιλό1,9/κιλό-40,6% Κριθάρι (ζωοτροφές)0,17/κιλό0,9/κιλό-47,05% Χοιρινό κρέας 3,10/κιλό2,70/κιλό-12,9% Αγελαδινό γάλα 0,45/κιλό0,35/κιλό-22,22% Ροδάκινα0,70-0,90/κιλό0,40-0,50/κιλό-42,85% έως -44,44% Κοτόπουλο1,4/κιλό1,4/κιλόμηδενική διακύμανση Ρύζι0,31/κιλό0,22-0,25/κιλό-29% έως 19,35%

    Πηγή ΓΕΣΑΣΕ

    Την ίδια ώρα, οι λιανικές τιμές στα τελικά προϊόντα βασικών καταναλωτικών αγαθών σημειώνουν σύμφωνα με την ΕΣΥΕ στασιμότητα ή και οριακή άνοδο, ενώ συνολικά η διατροφή παρουσιάζει ετήσια μεταβολή +2,7%.>pre<

    Αγαθά% ποσοστιαία αύξηση Μάιος '08 - Μάιος '09

    Δημητριακά-Παρασκευάσματα+1,3% Κρέατα+2,3% Γαλακτοκομικά και Αυγά-3,7% Ελαιόλαδο+13,6% Φρούτα - Λαχανικά-4,5% Διατροφή+2,7%

    Πηγή ΕΣΥΕ

    Το θλιβερό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διαμορφώνεται στα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας ένα τεράστιο εύρος κερδοσκοπίας για τους μεσάζοντες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χρυσοχοϊδης, η βιομηχανία τυποποίησης ψωμιού για τοστ επωφελείται ενός περιθωρίου κέρδους έως 4067%, αντίστοιχα στο ρύζι έως 1536%, στα μακαρόνια έως 931,6%, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έως 195%, στο γάλα έως 185%, και στο κοτόπουλο έως 212%, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

    ΑγαθάΤιμή Παραγωγού (ευρώ)Λιανική (ευρώ)Ψαλίδα % Γάλα φρέσκο/Παστεριωμένο0,35 /κιλό1 / lt185% Ψωμί Χωριάτικο Φρέσκο0,12/κιλό0,80λκιλό567% Ψωμί Τόστ0,12/κιλό5 / κιλό4067% Μακαρόνια Νο5 (500γρ)0,19/κιλό1,96 / κιλό931,6% Χυμός Ροδάκινο0,40-0,50/κιλό1,79 / lt258 -347% Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο1,9/lt5,6 / lt195% Χοιρινό Κρέας (πανσέτα)2,70/κιλό4,60 / κιλό70,3% Κοτόπουλο (νωπό) 1,4 / κιλό4,38 / κιλό212,9% Ρύζι0,22-0,25/κιλό3,60 / κιλό1340-1536%

    Πηγή ΓΕΣΑΣΕ - Τομέας Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε σχετικά: «Ένα χρόνο μετά τα ιστορικά υψηλά στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, παρατηρούμε ότι παρά τη δραματική μείωση των διεθνών τιμών και των εθνικών τιμών παραγωγού, η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται ελάχιστα, ή να μένουν στάσιμες ή ακόμη και να αυξάνονται και τις τιμές παραγωγού να έχουν στην κυριολεξία καταβαραθρωθεί. Εδώ τίθεται το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος από τη μια πλευρά και της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από την άλλη πλευρά. Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση η οποία βιώνει άμεσο πρόβλημα με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα. Τι περιμένει;»

    Ο κ.Σαχινίδης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή είπε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα, έχει μια συνεχής υπερδραστηριότητα μέσω της παρουσίασης σχεδίων νόμου τα οποία δεν ψηφίζονται, δεν εφαρμόζονται και φυσικά δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Αναφερόμενος στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είπε ότι για να συμβούν "όλα αυτά που ανακοίνωσε ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης θα χρειαστεί το λιγότερο ένας χρόνος. Αυτά που ξέχασε να μας πει ο κ. Υπουργός είναι, πόσες πράξεις της διοίκησης θα χρειαστούν για να εφαρμοστούν όλα αυτά; Πόσες κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα χρειαστεί να υπογραφούν για να υπάρξει ένα αποδεκτό επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού; Και πότε θα υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα;"

    [02] "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα"

    «Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα με θέματα την πορεία της νέας γρίπης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, είναι πιθανό, από τη νέα γρίπη να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα. Αν μάλιστα ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στην Ελλάδα.

    «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέα γρίπης.

    Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.

    Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκε. Γι αυτό, στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο σοβαρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.

    Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 201. Ποσοστό 78% αυτών, είναι ταξιδιώτες, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού. Επίσης, οι ειδικοί παρατηρούν μικροεπιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων.

    Σχετικά με τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και το Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους, χωρίς πανικό και καθυστερήσεις.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων.

    Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1».

    Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την απαγόρευση του καπνίσματος

    Σχετικά με το κάπνισμα, ο υπουργός δήλωσε ότι τα πρώτα συμπεράσματα από την απαγόρευση του καπνίσματος είναι ενθαρρυντικά.

    Από τις 215 επισκέψεις - ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 75% φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί στα νέα μέτρα.

    Ταυτόχρονα, μόλις 17% των καταστηματαρχών δηλώνουν ότι «χάνουν» από πελάτες τους καπνιστές.

    Από τις 38.000 κλήσεις στην ειδική γραμμή για την απαγόρευση του καπνίσματος (1142), οι περισσότερες αφορούσαν διευκρινιστικά μέτρα, ενώ πολλοί καπνιστές ρωτούν πώς θα απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.

    -

    [03] "Δεν υπάρχουν διπλά βιβλία"

    «Δεν υπάρχει κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο από πολλού», αναφέρει ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρηματολογώντας υπέρ των πρόωρων εκλογών.

    Σχετικά με τις κατηγορίες, που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση για μικροκομματικά παιχνίδια με τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χυτήρης καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να παραπλανά τους πολίτες με ευφάνταστα σενάρια» και την κατηγορεί ότι είναι εκείνη, που εμπλέκει τον Πρόεδρο στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες.

    Ο κ. Χυτήρης επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν «διπλά βιβλία» στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιβάλει «πόθεν έσχες» για όλα τα στελέχη του Κινήματος, έχει θέσει εκτός κόμματος στελέχη, ενώ το ίδιο έκανε και ο κ. Σημίτης, ως πρωθυπουργός, αποπέμποντας ακόμα και υπουργούς.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χυτήρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως:

    ΕΡ: Πόσο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο; Και γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί να τις αποφασίσει, αν διαπιστώσει ότι μπορεί και να τις χάσει;

    ΑΠ: Η χώρα δεν κυβερνάται, δεν υπάρχει κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει απολέσει από καιρού τον έλεγχο. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, σε μια κρίσιμη εποχή που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται πλέον και είναι έκδηλη η διάθεσή τους για αλλαγή. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η βλάβη για τη χώρα θα είναι ανήκεστος. Η ζημιά θα είναι τεράστια και θα την πληρώνει ο ελληνικός λαός για χρόνια. Άρα, αυτός καλείται να δώσει τη λύση, και ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί παρά να δεχθεί την ετυμηγορία.

    ΕΡ: Έχετε συνδέσει τις πρόωρες εκλογές (αν δεν γίνουν το φθινόπωρο) με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί για μικροκομματικά παιχνίδια με το θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου και το κάνει από τον Μάϊο του 2008, όταν για πρώτη φορά διατυπώθηκε η πρόταση για διπλές εκλογές και συναινετική εκλογή Προέδρου. Η επιμονή της ΝΔ σ' αυτή την επιχειρηματολογία, μήπως δείχνει ότι η δική σας επιχειρηματολογία δεν είναι στέρεη;

    ΑΠ: Έχουμε συνδέσει τις εκλογές με το μέλλον της χώρας. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να παραπλανεί τους πολίτες με ευφάνταστα σενάρια και να εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες. Ας καταλάβει ότι κάθε μέρα, που περνά, κατεβαίνουμε κι ένα σκαλί πιο κάτω. Δεν το διαπιστώνουμε μόνο εμείς αυτό. Στελέχη, βουλευτές, ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης βγαίνουν και με δραματικούς τόνους και δηλώσεις επιβεβαιώνουν την άσχημη αυτή κατάσταση. Πολύ περισσότερο ο κόσμος, που βιώνει τα προβλήματα και δεν ανέχεται πλέον τα τερτίπια και τις μηχανορραφίες μιας μικρής ομάδας «πολιτικών συμβούλων», που παίζουν με τους θεσμούς. Ας το καταλάβουν καλά. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους θεσμούς και κυρίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν συνδέουμε τις εκλογές με το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου, τον οποίο σεβόμεθα και εκτιμούμε. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Κρύβονται πίσω από την «κουίντα». Στόχος τους να παραμείνουν πάση θυσία γαντζωμένοι στην εξουσία, αδιαφορώντας για τη χώρα που βουλιάζει.

    ΕΡ: Υπάρχει, πάντα, το ερώτημα, σε σχέση με το αίτημά σας για εκλογές, αν εσείς έχετε το μαγικό ραβδί που δεν έχει η ΝΔ. Το έχετε;

    ΑΠ: Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Έχουμε όμως την ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες, να σταθούμε μπροστά στα κρίσιμα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ το έχει αποδείξει και όταν ήταν κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Ξέρουμε ότι μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο έργο για την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπεύθυνα, το έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους και δεσμεύεται, με ειλικρίνεια, γι' αυτό.

    ΕΡ: Έχετε ζητήσει εκλογές. Πιστεύετε ότι η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος αυτών των εκλογών, ή χρειάζεται να ενισχυθεί και πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα που αναζωογονείται μέσα από τις κοινωνικές διεργασίες και τους αγώνες του λαού μας. Πιστεύω ότι και τώρα, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες που όλοι βιώνουμε, είναι έτοιμο να σηκώσει το βάρος των εκλογών και μάλιστα χωρίς υπερβολές και αλαζονεία. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και οι φίλοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στη μεγάλη προσπάθεια για τις αναγκαίες αλλαγές και τομές, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

    ΕΡ: Έχετε χρηματίσει υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Δηλώσατε ότι δεν γνωρίζετε τι γινόταν επί Τσουκάτου, αλλά γνωρίζετε ότι επί ηγεσίας Γ. Παπανδρέου δεν υπάρχουν διπλά βιβλία. Υπονοείτε ότι επί προεδρίας Κώστα Σημίτη μπορεί να υπήρχαν διπλά βιβλία, έστω κι αν δεν τα γνώριζε ο Πρόεδρος του Κινήματος;

    ΑΠ: Δήλωσα ότι σήμερα δεν υπάρχουν διπλά βιβλία και έτσι είναι. Όποιος το αμφισβητεί μπορεί ν' απευθυνθεί στις υπηρεσίες του Κινήματος και της Βουλής. Δεν υπονοώ τίποτα. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε και έδωσε εντολές να υπάρχει πλήρης διαφάνεια παντού στα οικονομικά του κόμματος, στο «πόθεν έσχες» των στελεχών και σε ό,τι έχει να κάνει με το πολιτικό χρήμα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Με πράξεις έχει απαντήσει σε όλα αυτά και μην ξεχνάτε ότι έχει θέσει εκτός κινήματος, στελέχη, που με τον άλφα ή βήτα τρόπο, ενεπλάκησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες και βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο παρελθόν, μην ξεχνάτε, ότι απέπεμψε κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και υπουργούς, όταν προέκυπταν αντίστοιχα προβλήματα.

    ΕΡ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επιεική μεταχείριση για τον κ. Χριστοφοράκο και όσους, άλλους, καταθέσουν στοιχεία για τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων, για την υπόθεση της Siemens και άλλες υποθέσεις. Η ΝΔ, δια του κ. Ζαγορίτη, σας καταλογίζει ότι προσπαθείτε να καλύψετε την εμπλοκή σας στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και δηλώνει «δεν συζητούμε με κατηγορούμενους». Οι πολίτες αναρωτιούνται αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν να κρύψουν κάτι σ' αυτή την υπόθεση. Έχετε να κρύψετε κάτι και τι;

    ΑΠ: Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη και πολιτικά και νομικά αποδεκτή. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από την ανταπόκριση που είχε στον νομικό και πολιτικό κόσμο. Υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται στο νομικό μας σύστημα η ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορουμένου και η προστασία μαρτύρων σε θέματα όπως αυτά της τρομοκρατίας και της εμπορίας ναρκωτικών. Άρα, σε ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην υπόθεση της SIEMENS αλλά και σε άλλες υποθέσεις που η διαιώνισή τους ή το κουκούλωμά τους θα πλήξουν καίρια το κύρος και την ουσία του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

    ΕΡ: Από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο προκύπτει ότι οι υποθέσεις των σκανδάλων θα πρωταγωνιστήσουν και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Είναι στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ κάτι τέτοιο;

    ΑΠ: Στις εθνικές εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν κατηγορηματικός: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», είπε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να τραβήξει άλλο. Σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, υπάρχει πρόβλημα. Έχει βαλτώσει ο τόπος. Άρα, πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες που με την ετυμηγορία τους θα πουν ένα μεγάλο «όχι» στην παρακμή, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη διαφθορά και σε όλα όσα τους κάνουν να νιώθουν παραμελημένοι και προσβεβλημένοι από μια κυβέρνηση ανύπαρκτη και ανίκανη.

    ΕΡ: Πριν τις ευρωεκλογές επιτεθήκατε, ως αρμόδιος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κατά της δημόσιας τηλεόρασης. Θεωρείτε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ότι σας αδικεί, ότι ευνοεί υπέρμετρα την κυβέρνηση; Τι ακριβώς της καταλογίζετε και γιατί;

    ΑΠ: Η δημόσια τηλεόραση δυστυχώς έχει χάσει τον χαρακτήρα της. Μιλάμε πια για κρατική και κυβερνητική τηλεόραση. Έχουμε γυρίσει χρόνια πίσω. Σπαταλούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς λογοδοσία, υποβαθμίζεται επικίνδυνα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και γενικώς η συμπεριφορά των διοικούντων και των αρμοδίων υπουργών χαρακτηρίζεται από αλαζονεία και θράσος. Δεν θα το ανεχτούμε αυτό! Συνεχώς θα αποκαλύπτουμε και θα καταγγέλλουμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Στην Ευρώπη ζούμε...

    ΕΡ: Πρόσφατα είχαμε το κλείσιμο ενός συγκροτήματος τύπου. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε γενικευμένη κρίση στο χώρο; Μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί και πώς;

    ΑΠ: Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και του City 99.5 FΜ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ούτε η διεθνής οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στο εσωτερικό μπορεί να είναι άλλοθι για να βρίσκονται στο δρόμο ξαφνικά και απροειδοποίητα 450 εργαζόμενοι χωρίς να φταίνε στο ελάχιστο. Η κρίση στον Τύπο έχει αρχίσει από μακρού. Είναι αποτέλεσμα μιας στρεβλής αντίληψης που χρόνια τώρα κυριαρχεί και ενδημεί στην κυβέρνηση. Άφησε να εξελιχθεί μια κατάσταση παράδοξη και αντιδεοντολογική, πιστή στο δόγμα ότι όποιος ελέγχει τα μέσα έχει και το πάνω χέρι στην διακυβέρνηση της χώρας. Χρησιμοποιώντας με άκομψο και αδιαφανή τρόπο την κρατική διαφήμιση δημιούργησε εστίες αποσταθεροποίησης και περαιτέρω αντιθέσεων στο χώρο των ΜΜΕ. Επιλεκτικές σχέσεις και σχέσεις οργής βγήκαν με τον πιο δραματικό τρόπο και ο σφικτός εναγκαλισμός έγινε βρόγχος. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται. Χρειάζεται πολιτική βούληση, καθαρός λόγος και ορθολογικοποίηση των δεδομένων και διακριτοί ρόλοι μεταξύ πολιτείας και ΜΜΕ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, μελετάμε τις προτάσεις οι οποίες υπάρχουν διεθνώς και συζητάμε με τους αρμόδιους φορείς.

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει κάποιες προτάσεις για τη λειτουργία των ΜΜΕ, αλλά έχει αφήσει απέξω τον γραπτό τύπο. Θεωρείτε ότι δεν τον αγγίζει η κρίση ή ότι το πρόβλημά του δεν είναι τόσο σημαντικό, καθώς διανύουμε την εποχή της τηλεοπτικής δημοκρατίας;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει τις θέσεις του για όλο το φάσμα των μέσων. Τα προβλήματα που υπάρχουν δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου. Νέα μέσα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το Ίντερνετ έχει αλλάξει τα δεδομένα, η ψηφιακή εκπομπή στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα και υποχρέωση της Ελλάδας είναι μέχρι το 2012 να συμμορφωθεί. Πολύ φοβάμαι, με τις καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια που έχει επιδείξει αυτή η κυβέρνηση ότι και εδώ έχουμε μείνει πίσω. Οι αλλαγές προχωρούν με μεγάλες ταχύτητες και όποιος δεν το έχει αντιληφθεί θα βρεθεί εκτός πραγματικότητας.

    -

    [04] "Ιμπεριαλιστικές αποστολές"

    Τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι "Οι στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ στη Σομαλία και αλλού δεν είναι ειρηνευτικές αποστολές, όπως τις ονομάζουν για να χρυσώσουν το χάπι. Είναι ιμπεριαλιστικές αποστολές."

    Ακόμη, τίθεται κατά της παρουσίας του ελληνικού στρατού στη Σομαλία. "Ο ελληνικός στρατός και τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν σε αυτές πρέπει να επιστρέψουν αμέσως. Η πειρατεία είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να δικαιολογήσουν και νομιμοποιήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στις ακτές της Σομαλίας", αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς ως λύση τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τη μετανάστευση. Η ΕΕ και η κυβέρνηση θέλουν τους μετανάστες φοβισμένους - μισοπαράνομους. Ταυτόχρονα αξιοποιούν το πρόβλημα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να πάρουν πιο εύκολα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα καταστολής", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ την αύριο -Παρασκευή- στις 12:30.

    [05] "Σεβασμός των εργαζόμενων"

    Την πρόταση του Συνασπισμού για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα, με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι "με την ευκαιρία της σημερινής μας επίσκεψης και συνομιλίας με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρότασή μας για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου οι τράπεζες να σταματήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας καρτέλ σε βάρος των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου".

    Επεσήμανε, ότι "οι τραπεζίτες αντί να καταθέτουν προτάσεις εξυγίανσης με στόχο να μεταφέρουν τις ζημιές τους στους εργαζόμενους, πρέπει να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ. Να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να μην δημιουργούν κοινωνική αναταραχή με προτάσεις εκβιαστικής εξόδου".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Κωνσταντινόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    "Πηγή προβλημάτων το Σύμφωνο Σταθερότητας"

    Την «κυβερνητική επιμονή» να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, κατήγγειλε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας πως οι "φορο-επιδρομές" αποτελούν αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής αδράνειας της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η πηγή του προβλήματός μας, είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο Σύμφωνο», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση. Εδώ έχει γίνει φόβητρο το όνομα Αλμούνια. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής της νέας Κομισιόν; Γιατί έδωσε τη συναίνεσή της για τον κ. Μπαρόζο; Τι είναι ο Μπαρόζο; Κανένας φιλέλληνας; Κανείς συγγενής σας; Κατάλαβε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν χώρες με δομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα; Γιατί δεν θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της Ε.Ε., ή αυτό που πιστεύουμε εμείς - την κατάρρευση του συμφώνου σταθερότητας; Πού είναι ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής; Πού είναι ο υπουργός Οικονομίας; Ακόμα και ο κ. Σαρκοζί κατάφερε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εστιατόρια. Εμείς δεν ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε;», αναρωτήθηκε.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους χώρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως για την κυβέρνηση, «ούτε περιβάλλον υπάρχει, ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου, ή πολεοδομία. Τα υποτάσσετε όλα στα τριάκοντα αργύρια στον κ. Αλμούνια και λέτε στον πολίτη: "Λάδωσε το κράτος για να κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία σου"».

    Αναφερόμενος, τέλος, στην ουσία του νομοσχεδίου, το οποίο στοχεύει -συν τοις άλλοις- στο να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, μέσω σχέσεων εταιρειών του ίδιου ομίλου, που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως «οι ενδοομιλικές συναλλαγές σημαίνουν στην πράξη να παίρνει ο κόσμος το γάλα, ή τα σαπούνια, σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι πουλιούνται στο Βερολίνο, από την ίδια εταιρεία και αλυσίδα. Εσείς βλέπετε μόνον φορολογικά το θέμα και δεν ενδιαφέρεστε, που αντιμετωπίζονται οι Έλληνες καταναλωτές, ως οι ηλίθιοι της ΕΕ. Από το 1994 έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος, αλλά έχουμε ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών. Αφήνετε απ' έξω και τις υπεράκτιες εταιρείες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ

    Συνάντηση με τον προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ είχε σήμερα στα γραφεία του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και για τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης στήριξε την προσπάθεια της ΠΟΣΠΕΡΤ «να μείνει ελεύθερη, να καταδεικνύει τα γεγονότα και να προσπαθεί για διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    «Καπελωμένος συνδικαλισμός σημαίνει και μεγάλο βαθμό εξάρτησης», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [07] Συνομιλίες για το κλίμα

    Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών συναντώνται σήμερα στη Λ Άκουιλα σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν σε έναν κοινό τόπο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το διεθνές εμπόριο, με τις φτωχές χώρες να ζητούν υποχωρήσεις από τις οκτώ πλουσιότερες.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα προεδρεύσει των συνομιλιών για το κλίμα, αλλά οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας με φιλόδοξους στόχους έσβησαν αφού η Κίνα και η Ινδία απέρριψαν τα αιτήματα να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

    Σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στην Λ΄Ακουιλα, οι συνομιλίες διευρύνονται με τη συμμετοχή εκτός των ηγετών της Ομάδας των 8 και των ηγετών των αναδυομένων οικονομιών, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι τα παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πλέον από μια ολιγάριθμη ελίτ.

    Η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησε στις συνομιλίες της χθεσινής πρώτης ημέρας της ετήσιας συνόδου της Ομάδας των 8, με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας , της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας , του Καναδά και της Ρωσίας να αν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Συμφώνησαν επίσης να καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50%-80% μέχρι το 2050.

    Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η G8 δεν προχώρησε αρκετά ώστε να θέσει στόχους στις συνομιλίες της Λ΄Ακουιλα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    "Οι θέσεις που έχουν υιοθετήσει μέχρι τώρα δεν αρκούν", τόνισε και υπογράμμισε: "Αυτό αποτελεί πολιτικά και ηθικά μια επιτακτική ανάγκη και ιστορική ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη Γη".

    Το 17μελές Φόρουμ των Σημαντικότερων Οικονομιών (Ομάδα των 8 μαζί με τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες) είναι πιθανόν να υιοθετήσει τον στόχο των 2 βαθμών Κελσίου σήμερα, αλλά τείνουν να αποφύγουν την ανάληψη περαιτέρω δεσμεύσεων πριν από την αποφασιστική διάσκεψη για το κλίμα τον Δεκέμβριο, ενώ αρνητική για τις προοπτικές προόδου των συνομιλιών είναι και η απουσία του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο, εξαιτίας της κρίσης στην επαρχία Σιντζιάν.

    Υψηλά στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται σήμερα οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η θέση που υιοθετούν οι αναδυόμενες οικονομίες είναι ότι υφίστανται τις συνέπειες μιας κρίσης στης οποίας τη δημιουργία δεν έχουν συμβάλει.

    Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλίας θέτουν από κοινού το ερώτημα μήπως ο κόσμος πρέπει να αντικαταστήσει το δολάριο από ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και προτίθενται να το θέσουν υπό συζήτησιν σήμερα.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ομάδα των 8 και η Ομάδα των 5 θα πρέπει να συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα για το διεθνές εμπόριο μέχρι το 2010. Η Ομάδα των 8 δεσμεύθηκε , με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, "για μια γρήγορη, φιλόδοξη και ισορροπημένη ολοκλήρωση της Αναπτυξιακής Ημερήσιας διάταξης της Ντόχα, ενώ η Ομάδα των 5 εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση στην οποία δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις συνομιλίες για το διεθνές εμπόριο, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές. Οι πέντε αναδυόμενες οικονομίες καλούν επίσης τις πλούσιες χώρες να άρουν τους φραγμούς στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και να αποκατατήσουν τις πιστώσεις προς τις φτωχές χώρες.

    Η πυρηνική ασφάλεια στο επίκεντρο της συνόδου της G8

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας.

    Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    "Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών.

    Στη σύνοδο της Λ΄Άκουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

    Αποφάσεις για το Περιβάλλον

    Τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου και την μείωση των εκπομπών αεριών των θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050 αποφάσισαν οι ηγέτες που συμμετέχουν στην G8, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της συνόδου.

    "Οι 2 βαθμοί είναι τώρα ο κοινός μας στόχος", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

    "Αυτή η παγκόσμια πρόκληση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με την παγκόσμια δράση. Για αυτό πρέπει να επαναλάβουμε τη θέληση μας να μοιραστούμε με όλες τις χώρες τον στόχο της μείωσης κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. Υποστηρίζουμε επίσης την μείωση των εκπομπών των αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα έτη", αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο της διακήρυξης της συνόδου.

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η G8 συμφωνεί στο ζήτημα των 2 βαθμών Κελσίου.

    "Η μεγάλη επιτυχία από την σύνοδο της G8 μέχρι στιγμής είναι ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν μπροστά και συμφώνησαν μαζί μας στον στόχο των 2 βαθμών. Αυτό βρίσκεται στο τελικό κείμενο", δήλωσε ο Φρέντρικ Ρέινφελντ.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη της G8 συμφώνησαν να μην προχωρήσουν στην χρηματοδότηση μιας νέας συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή μέχρι την σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ τον Σεπτέμβριο.

    "Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από τους 2 βαθμούς. Αυτή είναι μία ιστορική συμφωνία", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

    Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη, η G8 επιθυμεί "όλες τις χώρες" να συμφωνήσουν στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.

    Βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής

    Η G8 δεσμεύτηκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τη δημόσια βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής και να αυξήσει "με άλλους δωρητές" κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο τη βοήθεια αυτή για την περίοδο 2004-2010.

    "Υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας που αναλάβαμε στο Γκλενίγκλς (...) Για την Αφρική, θα χρειαστεί κυρίως μαζί με άλλους δωρητές, να αυξήσουμε τη δημόσια βοήθεια στην ανάπτυξη κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από σήμερα και έως το 2010, σε σχέση με το 2004", σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης για "την ανάπτυξη και την Αφρική", που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η G8 υπογράμμισε επίσης ότι "θα επεξεργαστεί μια πρόταση που αφορά τις αρχές και τις καλές πρακτικές της διεθνούς επένδυσης στην γεωργία", λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αγορές αγροτικής γης στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2009 - 14:30:41 UTC