Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για το περιβάλλον
  • [02] Αναβάθμιση δικτύου

  • [01] Αποφάσεις για το περιβάλλον

    Συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου μόνον, ως αναγκαίο βήμα για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών στο κλίμα, επετεύχθη μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, παγκοσμίως και της Κίνας, της Ινδίας και άλλων μεγάλων ρυπαντών, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.

    Ενόψει της έναρξης των επίσημων σχετικών συνομιλιών στην ιταλική πόλη Λ' Ακουίλα, ευρεία υποστήριξη σε αυτόν το στόχο έδωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF), δηλαδή της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κίνας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας.

    "Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες του MEF υπογράφουν μια τέτοια κοινή δήλωση για το κλίμα", είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

    Εξάλλου, οι χώρες μέλη της G8 και άλλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις συμφώνησαν, σήμερα, να ολοκληρώσουν το 2010 το γύρο συνομιλιών Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επιπροσθέτως, οι χώρες της G8, της G5, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα αποφάσισαν συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, πριν τη συνάντηση της G20 τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για τις αποφάσεις της G8 για το κλίμα

    Τέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια, από αυτά για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι σήμερα, χρειάζεται να επενδυθούν σε ενεργειακή αποδοτικότητα και καθαρή ενέργεια, τόνισε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), καλωσορίζοντας, ωστόσο, τις εκκλήσεις που απηύθυνε η G8 για ανάληψη δράσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Η ΙΕΑ ζήτησε, παράλληλα, διασφάλιση υγιών μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών στον τομέα της ενέργειας.

    Οι υπολογισμοί της Υπηρεσίας, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι από το σύνολο των ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων κρατικών δαπανών, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων πακέτων τόνωσης της οικονομίας, 100 δισ. δολάρια κατευθύνονται προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και την καθαρή ενέργεια.

    "Πρόκειται για βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα", επισημαίνει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA κ. Νομπούο Τανάκα. "Οι επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας πρέπει να αυξηθούν κατά τετραπλάσιο ποσό αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει 400 δισ. ευρώ περισσότερα, κάθε χρόνο, για τα επόμενα είκοσι χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Τανάκα.

    Στην ανακοίνωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA χαρακτήρισε "έγκαιρη και επείγουσα" την έκκληση της G8 για αύξηση των επενδύσεων στην προσφορά ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    "Σε μία περίοδο ευρύτατης αβεβαιότητας, οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δείξουν το δρόμο μέσω αυξανόμενης ενεργειακής διαφοροποίησης και, κυρίως, μέσω βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτά τα δύο μπορούν να ελαττώσουν τη στενότητα και τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου", υπογραμμίζει ο κ. Τανάκα.

    Η IEA έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε εξερεύνηση και ανάπτυξη στον τομέα του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί φέτος κατά 21%σε σχέση με το 2008 (είναι μειωμένες κατά 100 δισ. δολάρια).

    "Για τον περιορισμό της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών και των επενδυτικών κινδύνων, προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν, αφενός, διαφανείς, σταθερές πολιτικές για να προωθήσουν ενεργειακές επενδύσεις και, αφετέρου, να βελτιώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης", τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

    "Μαζί, πρέπει να εξασφαλίσουμε να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε πακέτου τόνωσης της οικονομίας οι υγιείς, μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές στον τομέα της ενέργειας", προτρέπει ο κ. Τανάκα.

    Σύνοδος της Ομάδας των 8

    Η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησε στις συνομιλίες της χθεσινής πρώτης ημέρας της ετήσιας συνόδου της Ομάδας των 8, με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας , της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας , του Καναδά και της Ρωσίας να αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Συμφώνησαν επίσης να καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50%-80% μέχρι το 2050.

    Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η G8 δεν προχώρησε αρκετά ώστε να θέσει στόχους στις συνομιλίες της Λ΄Άκουιλα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    "Οι θέσεις που έχουν υιοθετήσει μέχρι τώρα δεν αρκούν", τόνισε και υπογράμμισε: "Αυτό αποτελεί πολιτικά και ηθικά μια επιτακτική ανάγκη και ιστορική ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη Γη".

    Πυρηνική ασφάλεια

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας.

    Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    "Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών.

    Στη σύνοδο της Λ΄Άκουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

    Ο ιταλικός Τύπος για τη Σύνοδο των 8

    Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στην ικανοποίηση του Ιταλού πρωθυπουργού για την ως τώρα πορεία των εργασιών της διάσκεψης του «G8» στην Λβ Άκουϊλα.

    Η κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι σημαντική ήταν η αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ότι «υπήρξε ένας ισχυρός ηγετικός ρόλος της Ιταλίας στην προετοιμασία της διάσκεψης αυτής». Αναγνώριση που έρχεται σε αντίθεση με το χθεσινό δημοσιευμα των New York Times, το οποίο αμφισβητούσε την οργανωτική ικανότητα της Ιταλίας και καλούσε τον αμερικανό πρόεδρο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με την μέχρι τώρα προοδο των εργασιών, ο «Καβαλιέρε» μπόρεσε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αντικαταστασθεί η Ιταλία, από την Ισπανία, στο «κλαμπ των οκτώ ισχυρών», όπως προέβλεπε, μέχρι και την παραμονή της διάσκεψης, η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Δεν έλειψαν βεβαίως, και κάποιες μικρές δυσκολίες. Η «Λα Ρεπούμπλικα», πάντα, τονίζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την επιθυμία να να επισκεφθεί μόνη της το σεισμόπληκτο χωριό Όννα, αλλά ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, κατάφερε τελικά να την συνοδευσει. Δεν είναι τυχαίο, ίσως, το ότι η Μέρκελ προτίμησε να δώσει περισσότερη έμφαση στην επαφή με τους κατοίκους, δείχνοντας να επιζητά την απευθείας επαφή με τους σεισμοπαθείς. Κατά την διάρκεια, επίσης, της πρώτης συνέντευξης τύπου, (με την οποία ο Σίλβιο δεσμεύθηκε να παραδωσει τα προσωρινά σπίτια στους άστεγους «μέσα στο Νοέμβριο»), δεν υπήρξε περιθώριο για να μπορέσουν να γίνουν ερωτήσεις.

    Οι συνεργάτες του «Καβαλιέρε» έκαναν λόγο για «φορτωμένο πρόγραμμα» και για «υπερβολική κόπωση του οικοδεσπότη». Έδωσαν την διαβεβαίωση ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος στην διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου. Πολλοί, όμως, σχολιαστές του ιταλικού και διεθνή τύπου, εκτιμούν ότι η επιλογή να αποφευχθούν οι ερωτήσεις, οφείλεται στο φόβο για τυχόν αναφορές σε προσωπικές υποθέσεις του ιταλού πρωθυπουργού.

    [02] Αναβάθμιση δικτύου

    Λόγω αναβάθμισης των δύο κεντρικών servers και της αποθηκευτικής μονάδας του Εθνικού Πρακτορείου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα ανανεώνει την ειδησεογραφία του στο Διαδίκτυο, αλλά και στις απ' ευθείας συνδέσεις του μέσω των μισθωμένων κυκλωμάτων από τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής 10/7 έως και τις 12:00 του Σαββάτου 11/7. Η αναβάθμιση γίνεται για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών του Εθνικού Πρακτορείου προς τους συνδρομητές του.

    Ζητούμε την κατανόησή σας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2009 - 8:30:23 UTC