Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός
  • [02] Σημαντική η "πράσινη οικονομία"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 15/7/2009
  • [04] Συνέντευξη Τύπου
  • [05] Στα γραφεία του "Ελεύθερου Τύπου"
  • [06] "Βρισκόμαστε προ αγχόνης"
  • [07] Άρχισαν οι εκπτώσεις

  • [01] Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός

    Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ένημέρωση για την Παιδεία

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημερώθηκε και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Μπαμπινιώτη, για τις συζητήσεις περί της αναδιαμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού των σχολείων.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ευτυχής επειδή οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμμετέχουν στο διάλογο, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα και συνέπεια και έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα.

    «Στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να φτάσουμε στο σημείο ώστε το σχολείο να είναι αποσυνδεδεμένο από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να υπάρχει ένα διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών πιο ευέλικτο, πιο κοντά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να υπάρχει περισσότερος δημιουργικός χρόνος για τους μαθητές και τις μαθήτριες», δήλωσε ο υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν τα σχολεία θα κλείσουν λόγω του ιού της γρίπης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ότι «υπάρχει διαρκής επαφή με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας» και υπογράμμισε ότι «το θέμα αφορά τις νομαρχίες».

    «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργούμε την παραμικρή ανησυχία, ή τον παραμικρό πανικό», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαβεβαιώνοντας ότι «αν χρειαστεί, θα έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα σχέδια για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το όποιο μικρό, ή μεγάλο, περιστατικό».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το νομοσχέδιο, που αφορά τα ΤΕΙ, ο υπουργός είπε ότι δεν συζητήθηκε, σημειώνοντας ότι «μιλούμε για ένα σχέδιο νόμου, που θα έρθει ως φυσική συνέχεια, όσων έχουν αποφασιστεί σε παρελθόντα χρόνο».

    Ο κ. Μπαμπινιώτης, από την πλευρά του, μίλησε για αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από νέα αναλυτικά προγράμματα με περιορισμό της ύλης, ουσία στα διδασκόμενα, αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας και βιβλία που θα φέρουν κοντά τη γενική γνώση στο μαθητή.

    «Θέλουμε ποιότητα στην εκπαίδευση και ένα διαφορετικό λύκειο, που δεν θα είναι προπαρασκευαστικό στάδιο του πανεπιστημίου, αλλά θα εξασφαλίζει μια πραγματική μόρφωση στον Έλληνα μαθητή και παράλληλα, θα δίνει διέξοδο σε δεξιότητές του και όχι αυτό το στενό δεσμευτικό σύστημα, που έχει αχρηστέψει το λύκειο», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:

    «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να απαλλάξουμε τον Έλληνα μαθητή και την ελληνική οικογένεια από το άγχος της αποτυχίας, της ανασφάλειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες για να πλησιάσει τα πανεπιστημιακά τμήματα».

    Μίλησε ακόμη για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού συστήματος των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, για αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

    [02] Σημαντική η "πράσινη οικονομία"

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του 12ου Συμποσίου της Σύμης, που διεξάγεται στη Σκιάθο.

    «Απέναντι σε μια κυβέρνηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, σε μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης όλο και νέων υποθέσεων, των απότομων απρόβλεπτων και σπασμωδικών αποφάσεων μέσα στον πανικό της, των υπόγειων συμψηφισμών και διαδρομών, μιας κυβέρνησης όμηρο ειδικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα για τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό το σχέδιο και το όραμα δεν μας αρκεί και γι' αυτό το θέτουμε στην "κρησάρα" των καλύτερων και προοδευτικότερων μυαλών του κόσμου, προσωπικοτήτων, που θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων με βάση την πράσινη ανάπτυξη για να πάει η Ελλάδα μπροστά και για την καλύτερη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.

    Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν και σήμερα και αύριο να συμβάλουν να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον πολίτη, με στόχο μια νέα πορεία με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

    Συζήτηση για την πράσινη οικονομία - παρέμβαση Γ.Παπανδρέου

    Το μοντέλο της πράσινης οικονομίας και η σχετική πρόταση που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης που φέτος διεξάγεται στην Σκιάθο.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην επεξεργασία μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης.

    Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η Ελλάδα μπορεί, έχει τις δυνατότητες να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάτι, που, όπως επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς, αλλά και θα επηρεάσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της. Ειδικότερα, στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής επισημάνθηκε και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα εφόσον προχωρήσει με γρήγορα βήματα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση της και τη δυνατότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας που είναι πολύ εύκολο για τα νησιά του Αιγαίου, να μπορεί να προσφέρει ενέργεια στην Τουρκία, η οποία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μεγάλη αποδοχή από τους ξένους συμμετέχοντες, του προγράμματος της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Ένας από αυτούς μάλιστα εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος διότι, όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την προσπάθεια να ξαναδώσει δύναμη και αίγλη στο ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να συγκεντρώσει ανθρώπους οι οποίοι ασχολήθηκαν με ένα τόσο δύσκολο τομέα και έχει σήμερα τη δυνατότητα να παρουσιάζει αυτές τις προτάσεις.

    Από την πλευρά του ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της πράσινης οικονομίας να απευθυνθεί σε όλες τις οικονομικές κοινωνικές ομάδες και να εξηγηθούν τα οφέλη του νέου προτύπου για κάθε ομάδα.

    Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης δικτύων μέσω των οποίων θα μπορεί να υπάρξει προστασία διαφόρων πηγών ζωής και ενέργειας, όπως είναι το νερό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται, όπως και στο παρελθόν, να έχει μεγάλους στόχους. Και ένας τέτοιος στόχος, όπως είπε, μπορεί να είναι η πράσινη οικονομία, όπως ήταν παλιότερα η ένταξη στην ΟΝΕ ή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν στην πράσινη οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για να γίνουν όλες οι αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

    Αναφορικά με το κόστος της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και το βάθος χρόνου που απαιτείται για να αναπτυχθεί η εφαρμογή τους, η εκτίμηση είναι ότι το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει. Τονίστηκε επίσης ότι το κόστος μπορεί να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα εφόσον μία χώρα έχει ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και το κράτος αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες πηγές εναλλακτικών μορφών ενέργειας στον κόσμο.

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ρωτήθηκαν σχετικά ανέφεραν ότι η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών δεν σημαίνει και αλλαγή του σημερινού μοντέλου ελέγχου και διαχείρισης της ενέργειας η οποία ανήκει στο κράτος.

    Αναφορικά, εξάλλου, με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας ειπώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία να καλύψει από αυτές τις πηγές το 35 έως 40% των αναγκών της. Ταυτόχρονα ειπώθηκε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει διακοπή της προμήθειας από άλλες πηγές, όπως το φυσικό αέριο, το οποίο τονίστηκε ότι είναι συμβατό με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

    Τονίστηκε επίσης ότι η προμήθεια ενέργειας από εναλλακτικές πηγές μπορεί να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 15/7/2009

  • Hμερίδα με θέμα: "Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών (ΚΕΑΔ): Αποτελέσματα - Προοπτικές" διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών - 09:30:00, Αθήνα/EBEA-Ακαδημίας 7. Χαιρετισμός από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

  • Σε αποκλεισμό της Β' Μονάδας Υποβοήθησης του ΟΚΑΝΑ προχωρά ο Δήμος και οι κάτοικοι της Σταυρούπολης. - 10:00:00, Θεσσαλονίκη/οδός Λαγκαδά.

  • Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά θα εγκαινιάσει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μειμαράκη, το 2ο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας - 11:00:00, Πύργος/ΣΕΤΤΗΛ.

  • Συνέντευξη Τύπου της ΕΕΤΤ - 11:00:00, Αθήνα/Μαρούσι.

  • Συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΝΟΗΣΙΣ και της ΕΡΤ3 με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου Ραδιοφωνίας ΕΡΤ3 στον εκθεσιακό χώρο «Εικόνας & Ήχου». - 11:30:00, Θεσσαλονίκη/NOESIS.

  • Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. και Τύπος. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος και μέλη του Ε.Σ.Ρ., καθώς και τριμελής αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α.. - 11:30:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Ημερίδα με θέμα:"Εξειδικευμένη κατάρτιση εργαζομένων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών καθ΄οδόν προς το σύγχρονο Δήμο" - 12:00:00, Αθήνα/Esperia Palace Hotel-Σταδίου 22.

    Θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης και ο ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Καθηγητής Β. Ασημακόπουλος.

  • Συνέντευξη Τύπου, με θέμα "15η Συνάντηση Νέων Άρδας, στις Καστανιές Έβρου", στην αίθουσα Τύπου της ΕΣΗΕΜ-Θ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Στρ. Καλλάρη 5.

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα - 12:00:00, Αθήνα/ΚΟΑ-Πανεπ. & Θεμιστοκλέους.

  • Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με θέμα :"Πρόγραμμα Απασχόλησης ανέργων, απαγόρευση του καπνίσματος, τέλη διέλευσης και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών - 12:00:00, Αθήνα/Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65.

  • Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Γραμματικού Νίκου Κούκη - 12:00:00, Αθήνα/Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

  • O Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 12.00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, με θέμα την παρουσίαση τριών νέων προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο πλαίσιο του "Επιχειρώ 2009", που εντάσσεται στο ΕΠΑΝ ΙΙ. - 12:00:00.

  • Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για την έκθεση "Face to Faces". - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/Αποθήκη Α, Λιμάνι.

  • Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο - 13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε) - 13:00:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με την Πρόεδρο των Special Olympics Ελλάς Ιωάννα Δεσποτοπούλου - 14:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με το συντονιστικό των απολυμένων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού «City» - 15:00:00, Αθήνα/Αγησιλάου 6 - 8, Μαρούσι.

  • Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων , από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Παπαθανασίου - 18:00:00, Αθήνα/Βουλή /150.

  • Διαμαρτυρία Πλατείας Αττικής για την λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά, τη βία - 19:30:00, Αθήνα/Αδμήτου και Αγορακρίτου.

  • Εγκαίνια από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου του 5ο Περιφερειακού Γραφείου ΕΒΕΑ - 19:30:00, Αθήνα/Γλυφάδα - Σ. Λαζαρίδη6 & Κονδύλη.

  • Συμπόσιο της Σύμης.

  • Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

    13:30 Συνομιλίες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. S. Berlusconi

    13:55 Δηλώσεις σε εκπροσώπους ΜΜΕ

    14:05 Γεύμα εργασίας

    16:15 Αναχώρηση από τη Ρώμη για την Αθήνα

  • Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θεμα: "Ηλεκτρονικά ΜΜΕ και Τύπος", Αθήνα/Βουλή. Θα παραστούν ο πρόεδρος και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Παναθηναϊκός-Γκρόιτερ Φιρτ - 19:00:00.

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Ολυμπιακός-Σίβασπορ - 20:00:00, Κρόναου (DEU).

  • Ποδόσφαιρο-Champions League (β` προκριματικός γύρος, α` αγώνας): Ρέικιαβικ-Λάρισα - 22:15:00

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων γυναικών Β΄ κατηγορίας (θέσεις 5-6): Ελλάδα-Πορτογαλία - 17:00:00.

  • Χάντμπολ-Κλήρωση Α1 ανδρών, Α1 γυναικών και Α2 ανδρών - 12:00:00, Γραφεία ΟΧΕ.

  • Συνέντευξη Τύπου των υπερμαραθωνοδρόμων Γιάννη Κούρου και Gilles Pallaruelo, που θα τρέξουν από τα Τέμπη ως τους Δελφούς. Λάρισα/Νομαρχία Λάρισας.

    [04] Συνέντευξη Τύπου

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να έχουν τα κόμματα την κρατική επιχορήγηση ως αποκλειστική ή κατά κύριο λόγο πηγή των οικονομικών τους» θα παραχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

    "Ευθύνη της ΕΕ η μετανάστευση"

    "Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκαν ο Έλληνας και ο Ισπανός πρωθυπουργός, η ΕΕ όχι μόνο ευθύνεται αλλά και επιθυμεί την μετανάστευση", τονίζει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση Καραμανλή-Θαπατέρο. "Οι απάνθρωπες συμφωνίες και τα μέτρα κατά των μεταναστών στοχεύουν σε μετανάστες ομήρους, μισοπαράνομους και φοβισμένους, ώστε να γίνονται εύκολο θύμα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και να τους αξιοποιούν για την προώθηση γενικότερων αντιδραστικών σχεδίων", επισημαίνεται.

    "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποφάσισαν και προωθούν μαζί φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, είναι ακόμα χειρότερες από τα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος του λαού, γιατί κάνουν πιο βαθειά και πιο μεγάλη την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη ληστεία των αυτοαπασχολούμενων από τους επιχειρηματικούς ομίλους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Στα γραφεία του "Ελεύθερου Τύπου"

    Συνάντηση με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε) θα έχει στη 1 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Αργότερα, στις 3 μ.μ. ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, Ανδρέα Καρίτζη, θα συναντηθεί με το συντονιστικά των απολυμένων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού «City», στα γραφεία της εφημερίδας.

    "Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Χρίστο Γεραρή.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Γεραρή την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «το τελευταίο διάστημα παραβιάζεται η νομοθεσία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικότερα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών» και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Όργουελ».

    Ο πρόεδρος τρου ΣΥΝ σημείωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας "είναι ανεξέλεγκτο" και αναφέρθηκε στην «πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA», αλλά και «στις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που το τελευταίο διάστημα διαφημίζονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές από τα δελτία ειδήσεων».

    «Όλα αυτά μας δημιουργούν μια πολύ μεγάλη ανησυχία. Θα είμαστε εδώ προκειμένου να προασπίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα για να ενισχύσουμε τον ρόλο και την παρουσία των ανεξάρτητων αρχών. Διότι θεωρούμε ότι υπάρχει μια έντονη πολιτική εχθρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις αρχές, ιδίως όταν επιχειρούν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Να ελέγχουν δηλαδή τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία. Πιστεύουμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος των αρχών, να γνωμοδοτούν. Πριν την ψήφιση ενός νόμου και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνωμοδότησή τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    [06] "Βρισκόμαστε προ αγχόνης"

    «Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται προ της αγχόνης. Ο κ. Καραμανλής απλώς θα αποφασίσει την ημέρα της εκτελέσεως⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σχετικά με την αναφορά του κ. Καραμανλή για το ενδεχόμενο νέων οικονομικών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση αν χρειαστεί.

    [07] Άρχισαν οι εκπτώσεις

    Μειώσεις τιμών που θα φτάνουν έως και το 70% από σήμερα, πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων, θα βρίσκουν οι καταναλωτές στα εμπορικά καταστήματα και οι έμποροι ελπίζουν σε αναθέρμανση της κίνησης στην αγορά, μετά την πτώση του τζίρου που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο.

    Oι τακτικές θερινές "εκπτώσεις", άρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν, όπως κάθε χρόνο, έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοινώνει προς το καταναλωτικό κοινό ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό και να το εξυπηρετήσουν με υψηλά κριτήρια και καλεί και πάλι τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν άφοβα τις αγορές τους, ''δείχνοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη τους προς τις επιχειρήσεις μας και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν αυτήν την εποχή, αγοράζοντας άριστης ποιότητας προϊόντα, σε χαμηλές και σωστές τιμές, χωρίς άλλες προϋποθέσεις και λοιπά προαπαιτούμενα".

    Η συνομοσπονδία εφιστά την προσοχή στο αγοραστικό κοινό να μην εντυπωσιάζεται από επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις, αλλά να πραγματοποιεί την αναγκαία έρευνα αγοράς, να συγκρίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά, να αγοράζει βάσει της σχέσης ποιότητας και τελικής τιμής και όχι βάσει του τυχόν υπέρογκου ποσοστού έκπτωσης και - το κυριότερο- να μην καταφεύγει στο υπαίθριο εμπόριο, το οποίο παρέχει κακής ποιότητας προϊόντα, χωρίς καμία διασφάλιση και εγγύηση.

    ''Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, όπου ακόμη και η μικρότερη αγορά έχει την αξία της, η ώριμη καταναλωτική συμπεριφορά δεν εξυπηρετεί μόνο το αγοραστικό κοινό αλλά παράλληλα αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το υγιές, στεγασμένο και οργανωμένο εμπόριο'' τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία.

    Ως τελευταία ελπίδα για το λιανεμπόριο και ως σανίδα σωτηρίας για την αγορά, θεωρεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς την φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων, με την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθούν οι Έλληνες καταναλωτές και θα στηρίξουν τις τοπικές τους αγορές, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης σε δηλώσεις του εκτιμά ότι η καθίζηση στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου από 15% όπως εμφανίζεται στα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία θα περιοριστεί στο 10% λόγω των εκπτώσεων.

    Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ο υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος αναφέρει ότι: ''Με τη θεσμοθέτηση του δεκαημέρου των προσφορών, ουσιαστικά, εξαλείφθηκε η απαγόρευση, που υπήρχε για το διάστημα πριν τις εκπτώσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα στον εμπορικό κόσμο, με αυτές τις προσφορές, να ζεστάνει το κλίμα. Σήμερα, νομίζω ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν χρέος να κάνουν ουσιαστικές εκπτώσεις να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές, όλη αυτήν την περίοδο που διανύουμε την οικονομική κρίση, να έχουν πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων και σε όσο γίνεται καλύτερες τιμές. Ο θεσμός των εκπτώσεων είναι κάτι που ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο, όμως, ενδιαφέρει και τους καταναλωτές. Έχουμε χρέος όλοι να στηρίξουμε το θεσμό. Εμείς από την πλευρά του υπουργείου κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουμε ουσία σε αυτόν το θεσμό, που νομίζουμε ότι, έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος τον αγκαλιάζει, αλλά πρέπει, ιδιαίτερα, αυτήν την ώρα να αποδώσει, όσο γίνεται περισσότερο''.

    Οδηγίες από ΓΓΚ

    Ενόψει της έναρξης της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Ι. Οικονόμου: "Κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    - Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων

    - Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων

    - Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ)

    - Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - "κράχτες".

    - Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε

    - Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    - Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 July 2009 - 21:32:36 UTC