Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: 35 χρόνια από το πραξικόπημα
  • [02] Ιράν: Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους
  • [03] Διοικητική Μεταρρύθμιση: Ημερίδα
  • [04] Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα
  • [05] Ενημέρωση Παπούλια για τον ιό
  • [06] Συνέντευξη Τύπου
  • [07] Στα γραφεία του "ΕΤ"
  • [08] "Βρισκόμαστε προ αγχόνης"
  • [09] Πρεμιέρα εκπτώσεων

  • [01] Κύπρος: 35 χρόνια από το πραξικόπημα

    Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 8:20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.

    Στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο όσων έπεσαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και τον νόμιμο πρόεδρο της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'.

    Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρέσβης της Ελλάδος και συγγενείς των πεσόντων, στους τάφους των οποίων κατατέθηκαν στεφάνια.

    "Μέρα που προκαλεί τις ψυχές, που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση", χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας, αφού επεσήμανε ότι το πραξικόπημα αποτέλεσε την αφορμή για την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο για να αποκαταστήσει δήθεν τη συνταγματική τάξη, τόνισε ότι η Τουρκία για 35 τώρα χρόνια εφαρμόζει παλαιά σχέδια, τα οποία ήταν στα συρτάρια, όπως ανέφερε, από τη δεκαετία του 1950. Δηλαδή, είπε, τη διχοτόμηση και τον έλεγχο από την Τουρκία μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι, μέσω των συνομιλιών και υπερασπιζόμενος αρχές, αγωνίζεται για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της Κύπρου ως κράτους, και των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής

    Η κυπριακή Βουλή συνήλθε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, τον Ιούλιο του 1974.

    Η συνεδρίαση, στην οποία ήταν παρών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, άρχισε με την τήρηση μονόλεπτης σιγής.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, τόνισε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, γιατί οι πληγές που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη του 1974 παραμένουν ακόμα ανεπούλωτες» και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως επιβεβαιώνεται από τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια, έχει τη βούληση και την καλή θέληση να εργαστεί για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό».

    Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσουν επιτέλους την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και διεμήνυσε ότι «καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει να αποδεχθούμε μια άδικη λύση και να υπαναχωρήσουμε από τις λογικές θέσεις μας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού».

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, να συσπειρωθούν γύρω από την προσπάθεια, που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, «που να επανενώνει την Κύπρο».

    Τόνισε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, «που επείγεται περισσότερο από όλους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό», επιθυμεί να φτάσει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό και κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμβάλει θετικά σ' αυτήν την προσπάθεια με θέσεις και προτάσεις, που να συνάδουν με τη λογική των όσων συμφωνήθηκαν.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε και να εξηγήσουμε στο λαό ότι «η επιδιωκόμενη λύση δεν θα είναι η ιδεατή, θα είναι όμως μια λύση που έστω και οδυνηρή θα διασφαλίζει ειρηνική και δημιουργική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

    «Το ιστορικό δίδαγμα από την τραγωδία του 1974 και την περίοδο, που προηγήθηκε, είναι ότι κάθε αντιδημοκρατική πρακτική και συμπεριφορά δημιουργεί πολιτικά και εθνικά αδιέξοδα», συμπλήρωσε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι η καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος αποτελεί πέραν από καθήκον, κυρίως ανάγκη, «ώστε η μνήμη να συνεχίσει να διατηρείται ζωντανή, με στόχο να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις και ενέργειες και κυρίως για να ισχύει ως ανέκκλητη δέσμευση για τη συνέχιση του αγώνα, μέχρι και την τελική δικαίωση».

    Ανέφερε, επίσης, ότι όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 1974 δεν ήταν τυχαία, «ούτε και τα όσα γίνονται ή εξαγγέλλονται τώρα από την Τουρκία, τον Ταλάτ και κακόπιστους φίλους από το εξωτερικό».

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε πως «έντεκα μήνες μετά την έναρξη των συνομιλιών αποδεικνύεται ότι προτεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι η λύση, αλλά η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων» και κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για τη λύση και τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας».

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι «αποτελεί τραγωδία και πρόκληση ο εισβολέας να απαιτεί να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της Κύπρου, αλλά και να θεωρεί στην σημερινή εποχή ότι χρειάζεται εγγύηση μια ευρωπαϊκή χώρα».

    Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, τόνισε, από την πλευρά του, ότι «το ιστορικό δίδαγμα των θλιβερών γεγονότων του 1974 οδηγεί στην πλήρη και αδιαπραγμάτευτη απόρριψη κάθε μορφής εγγυήσεων» από τους τρεις, ή άλλους, ξένους εγγυητές, στην απόρριψη κάθε ιδέας για παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά και στην απαίτηση για απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων από την Κύπρο»

    Δήλωση Γ.Παπανδρέου

    «Είναι θλιβερό ότι εδώ και 35 χρόνια το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και χαρακτήρισε την κατοχή ως την ουσία του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε τη δήλωση από τη Σκιάθο, όπου βρίσκεται για το Συμπόσιο της Σύμης, με αφορμή τη σημερινή 35η επέτειο του πραξικοπήματος στην Κύπρο από τους συνταγματάρχες της Χούντας, η οποία όπως είπε, έφερε πολλά δεινά στο νησί και στον Ελληνισμό.

    Συνέδεσε δε, τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό με τη στάση, που πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα επανεξεταστούν οι σχέσεις Ευρωπαίκής Ενωσης - Τουρκίας».

    «Είναι μια ευκαιρία και για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέλειψε να πει «κάτι που οφείλει να έχει ως οδηγό της, ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη στάση της Ελλάδας, το Δεκέμβριο, δεδομένη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι «η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, η οποία είναι απαραίτητο να αφήσει τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτούν ελεύθερα ένα κοινό μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ» και πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει, ως υποψήφια χώρα για ένταξη, να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ και πρώτα από όλα, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι στην πληγή του Κυπριακού έχει ανοίξει πρόσφατα ένα παράθυρο ελπίδας με το όραμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς έξωθεν επιβολές, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Τέλος, χαρακτήρισε καταδικαστέες τις όποιες «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο».

    Δήλωση Αλ.Αλαβάνου

    «Σήμερα, 15 Ιουλίου, κλείνουν 35 χρόνια από το πραξικόπημα, ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, Ένα πραξικόπημα, που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς και στην κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Και αυτά δεν πρέπει να τα σβήνουμε από τη μνήμη μας, διότι αυτοί που έκαναν αυτή την ενέργεια, την έκαναν πίσω από έναν υπερπατριωτισμό, πατριδοκαπηλία και πλειοδοσία στο όνομα της Ένωσης έκαναν τη μισή Κύπρο τουρκική», δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, με αφορμή την επέτειο των 35 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο.

    Ο κ. Αλαβάνος συμπλήρωσε πως:

    «Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν και σήμερα κόμματα και πρόσωπα στην πολιτική ζωή της χώρας μας, τα οποία ακολουθούν τον ίδιο δρόμο της πατριδοκαπηλίας, η οποία μόνο σε παγίδες οδηγεί τη χώρα μας.

    Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να κάνουμε μια συζήτηση, τις επόμενες μέρες, σε σχέση με το Κυπριακό, τα διδάγματα, αλλά κυρίως, τη σημερινή κατάσταση, όπου συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες να αρθούν οι τραγικές συνέπειες σε βάρος του Κυπριακού λαού από το πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας».

    [02] Ιράν: Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους

    Επιβατικό αεροσκάφος της ιρανικής εταιρίας Caspian Airlines με 168 επιβάτες και πλήρωμα, συνετρίβη σήμερα στις 11.33' τοπική ώρα (10.03' ώρα Ελλάδος) στην περιοχή Τακεστάν της βορειοδυτικής επαρχίας Καζβίν, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση στην ιστοσελίδα της σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν επιζώντες.

    Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, το αεροπλάνο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης και συνετρίβη 16 λεπτά αργότερα κοντά στο χωριό Τζανάτ-Αμπάντ της επαρχίας Καζβίν.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Τεχεράνη - Γερεβάν (Αρμενία).

    "Το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς", δήλωσε ο συνταγματάρχης Μασούντ Τζαφάρι-Νάσαμπ, διοικητής της αστυνομίας της επαρχίας

    "Όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό πρέπει να έχουν σκοτωθεί", δήλωσε διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για ένα Τουπόλεφ.

    Ιρανικά μέσα ενημέρωσης και το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV είχαν μεταδώσει πως το αεροπλάνο μετέφερε 150 άτομα.

    Το Ιράν έχει γνωρίσει αρκετές αεροπορικές καταστροφές την τελευταία δεκαετία.

    Ο στρατιωτικός και πολιτικός στόλος της Caspian Airlines είναι σε κακή κατάσταση εξαιτίας της παλαιότητάς του και της έλλειψης συντήρησής του με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση και την ομηρία διπλωματών και προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης.

    Στα τέλη του 2006 ιρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη κατά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα 39 άνθρωποι να σκοτωθούν, εκ των οποίων 30 άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης.

    Το Δεκέμβριο του 2005, ένα Λόκχιντ C-130 συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης σκοτώνοντας 108 ανθρώπους.

    [03] Διοικητική Μεταρρύθμιση: Ημερίδα

    «Εφαρμόζοντας ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό προχωρήσαμε και προχωρούμε σε καίριες θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, ιδίως μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση", για απλούστερες και καλύτερες διοικητικές διαδικασίες». Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε ημερίδα, που διεξήχθη στο ΕΒΕΑ, με θέμα «Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών (ΚΕΑΔ): Αποτελέσματα-Προοπτικές».

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι από το 2004 κρίθηκε απαραίτητη η σύσταση ειδικού διοικητικού οργάνου, της ΚΕΑΔ, με αντικείμενο το σχεδιασμό, την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αξιολόγηση προγράμματος πολύπλοκων νομοθετικών και διοικητικών διαδικασιών, που συνεπάγονται πρόσθετα οικονομικά αλλά και διοικητικά και κοινωνικά βάρη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    Ακόμη, επισήμανε ότι η Επιτροπή έχει καταρτίσει 12 εκθέσεις με προτάσεις για τη βελτίωση και την απλούστευση διαδικασιών σε τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, σε τομείς που αφορούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως είναι: οι πολεοδομίες, η διαδικασία απονομής σύνταξης, οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, η ανανέωση αδειών διαμονής των μεταναστών κλπ. Ο υπουργός Εσωτερικών δίνοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ανέφερε ότι για τη διαδικασία της αδειοδότησης θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης ο χρόνος που απαιτείται σήμερα είναι 160 ημέρες. Με την εφαρμογή των προτάσεων της ΚΕΑΔ περιορίζεται στις 45 ημέρες. Επιτυγχάνεται δηλαδή περιορισμός του χρόνου σε ποσοστό 71,8%. Παράλληλα, με τις ίδιες διαδικασίες επέρχεται μείωση δικαιολογητικών σε ποσοστό από 56% έως 80%.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργασθεί και προωθεί για συνυπογραφή και στα άλλα συναρμόδια Υπουργεία αυτοτελές σχέδιο νόμου με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες σ' όλη τη χώρα. Με αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο βασίσθηκε σε σχετική πρόταση της ΚΕΑΔ, φθάνουμε, με πλήρη σεβασμό στη δημόσια υγεία και ασφάλεια του πολίτη και με διαδικασίες πλήρους διαφάνειας, από τις 65 στις 45 ημέρες για τη χορήγηση της οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Δηλαδή επέρχεται μείωση του απαιτούμενου χρόνου σε ποσοστό 30,8%, ενώ, παράλληλα, προσδιορίζεται χρονικό διάστημα έως 3 μηνών εντός του οποίου το Κατάστημα μπορεί να λειτουργεί με προέγκριση».

    Τέλος, σημείωσε ότι για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου έχει προηγηθεί διαβούλευση της ΚΕΑΔ με 20 κοινωνικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων και το ΕΒΕΑ.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, που ήταν και ο «οικοδεσπότης», σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της απλούστευσης των διαδικασιών σε σχέση με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης μίλησε για την ενίσχυση της διαφάνειας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας με τη μείωση των απαιτούμενων πιστοποιητικών και την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

    [04] Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα

    Την αρνητική επίδραση της κρίσης στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εκτίμησή τους ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ΕΒΕΑ. Συνεπώς αν και το οικονομικό κλίμα έχει σταματήσει να επιδεινώνεται και έχει ανακάμψει ελαφρώς το τελευταίο δίμηνο, όπως προκύπτει από τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, εν τούτοις οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις συνέπειες της κρίσης παραμένουν δυσμενείς, υποστηρίζει η έρευνα.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την McKinsey & Company, το 77% των επιχειρήσεων του δείγματος διατυπώνουν αρνητικές εκτιμήσεις για τη μέχρι στιγμής επίδραση της κρίσης ενώ το 85% κρίνει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο 12μηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, το ποσοστό απώλειας εσόδων το επόμενο δωδεκάμηνο εξαιτίας της κρίσης αναμένεται να προσεγγίσει το 5,5%.

    Ειδικότερα, οι απώλειες εκτιμώνται σε 3,3% στη Βιομηχανία (Μεταποίηση), σε 6,4% στις Υπηρεσίες, σε 10% στο Λιανικό Εμπόριο και σε 18% στις κατασκευές. Σε όλους τους υπό εξέταση τομείς δραστηριότητας, τα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν περισσότερο από τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αποκλιμάκωση των περιθωρίων κέρδους. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος, τα κέρδη αναμένεται ότι θα μειωθούν κατά 13%, στη Βιομηχανία κατά 7,7%, στις Υπηρεσίες κατά 33,5%, στο Λιανικό Εμπόριο κατά 17% και στις Κατασκευές κατά 23,8%.

    Περισσότερο αρνητική εικόνα παρουσιάζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία και το Εμπόριο (80% των επιχειρήσεων) ενώ δυσμενέστερες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Εμπορία και Επισκευή Αυτοκινήτων / Πώληση Καυσίμων (92% των επιχειρήσεων). Αντίθετα, ανθεκτικότερες στην κρίση εμφανίζονται οι επιχειρήσεις στους κλάδους της Ιδιωτικής Υγείας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Γιώργος Βασιλάκης εκπροσωπώντας τον κλάδο του αυτοκινήτου στην εκδήλωση σημείωσε ότι η οικονομική κρίση που έπληξε τον κλάδο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κατά 40% την περίοδο Νοεμβρίου - Μαρτίου. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο 100 επιχειρήσεων στο χώρο του αυτοκινήτου με τις απολύσεις των ανειδίκευτων εργατών σε υψηλά επίπεδα.

    Εκ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι η θετική σχέση μεγέθους επιχειρήσεων και αρνητικής επίδρασης της κρίσης, τόσο για τις εκτιμήσεις όσο και για τις προβλέψεις. Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (50-249 άτομα) εμφανίζονται περισσότερο αρνητικές (σε ποσοστό 81%) αναφορικά με τις επιδράσεις της κρίσης ενώ ηπιότερη είναι η εικόνα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέχρι 9 άτομα (71% οι αρνητικές εκτιμήσεις). Ανθεκτικότερες εμφανίζονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις, με προσωπικό άνω των 250 ατόμων, με τις αρνητικές εκτιμήσεις να ανέρχονται στο 72,5%.

    Δυσμενέστερες είναι σύμφωνε με την έρευνα οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Το 85% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι η επίδραση της κρίσης το επόμενο 12μηνο θα είναι αρνητική ή πολύ αρνητική. Αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ Βιομηχανία και Εμπόριο είναι οι κλάδοι που διατυπώνουν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Ηπιότερη είναι η εικόνα για τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και τον Κλάδο των Ασφαλειών (67% αρνητικές εκτιμήσεις). Λιγότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι πολύ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν περισσότερο δυσοίωνες προβλέψεις.

    Περίπου οι μισές επιχειρήσεις αναμένουν έως 20% πτώση το επόμενο 12μηνο σε κύκλο εργασιών και κέρδη, ενώ 2 στις 5 επιχειρήσεις κρίνουν ότι τα κέρδη τους θα μειωθούν πάνω από 20%. Όμως καταγράφεται και ένα 18% που αναμένει άνοδο πωλήσεων. Δυϊσμός αποτυπώνεται στις επενδύσεις καθώς 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις επενδύσεις πάνω από 30% αλλά 1 στις 4 θα προβεί σε αύξηση.

    Κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για 2 στις 5 επιχειρήσεις. Έντονα αρνητική αξιολόγηση εντοπίζεται στον κλάδο των Κατασκευών όπου το 70% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοδότηση.

    Δυο στις τρεις επιχειρήσεις (64%) εντοπίζουν το βασικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης στον περιορισμό της ρευστότητας των πελατών / προμηθευτών. Το 42,3% των επιχειρήσεων εντοπίζουν ως βασικότερο πρόβλημα το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το 37,9% την άρνηση των τραπεζών να εγκρίνουν νέα δάνεια και το 28,1% τον περιορισμό της ρευστότητας υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης.

    Τρόποι αντίδρασης

    Ο πλέον πιθανός τρόπος αντίδρασης σύμφωνα με το 93% των επιχειρήσεων είναι η περικοπή στο κόστος λειτουργίας. Ακολουθεί ο περιορισμός των περιθωρίων κέρδους με 86%, η μείωση τιμών με 73% και η μείωση παραγωγής / δραστηριότητας με 67%.

    Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις η περιστολή του κόστους επιτυγχάνεται κυρίως μέσω στασιμότητας - συγκρατημένων αυξήσεων των τακτικών αποδοχών αλλά και μείωση του αριθμού απασχολουμένων. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις ανειδίκευτης εργασίας, αλλά κατά περίπτωση και ειδικευμένης. Συγκεκριμένα το 49% των επιχειρήσεων κυρίως σε Βιομηχανία, Εμπόριο και μικρές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση ειδικευμένων απασχολούμενων ενώ το 59% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού ανειδίκευτων εργατών.

    [05] Ενημέρωση Παπούλια για τον ιό

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έγινε το πρωί δεκτός ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και τον ενημέρωσε για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, αλλά και για την πορεία των δράσεων κατά του καπνίσματος.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικιών έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «έχουμε φροντίσει να αισθάνονται στη χώρα όλοι ασφαλείς, Έλληνες και τουρίστες. Έχουμε ανεβάσει τους δείκτες επαγρύπνησης και ετοιμότητας» και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τουρίστες και επαναπατρισθέντες ομογενείς, των οποίων ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου στα σύνορα.

    Σχετικά με την πορεία της γρίπης στον κόσμο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα».

    Συνάντηση Κ.Παπούλια με την πρόεδρο των Special Olympics

    Για την πορεία της διοργάνωσης των Special Olympics ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

    Η κα Δεσποτοπούλου εξήρε την υποστήριξη του Προέδρου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του ως εθελοντής στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση που θα γίνει στην Ελλάδα το 2011.

    Η πρώτη δική σας υπογραφή βοήθησε πάρα πολύ και υπήρξε η αιτία για να ακολουθήσουν άλλες 4.750 αιτήσεις εθελοντών, είπε η κα Δεσποτοπούλου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η κα Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε την πολιτεία και τη Βουλή των Ελλήνων, που βοηθούν στην υλοποίηση της συνδιοργάνωσης. Συγχρόνως όμως επεσήμανε, ότι η εξεύρεση των χορηγιών δυσκολεύεται από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα.

    Ο κ. Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα "Πόλις Αμφιτρύων", που αφορά τη φιλοξενία των 10.000 παιδιών και των συνοδών τους - από 185 χώρες- που θα συμμετάσχουν στους Special Olympics σε 80 διαφορετικές ελληνικές πόλεις, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου, θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα "Πόλις Αμφιτρύων" και τα Ιωάννινα.

    [06] Συνέντευξη Τύπου

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να έχουν τα κόμματα την κρατική επιχορήγηση ως αποκλειστική ή κατά κύριο λόγο πηγή των οικονομικών τους» παραχώρησε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

    "Ευθύνη της ΕΕ η μετανάστευση"

    "Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκαν ο Έλληνας και ο Ισπανός πρωθυπουργός, η ΕΕ όχι μόνο ευθύνεται αλλά και επιθυμεί την μετανάστευση", τονίζει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση Καραμανλή-Θαπατέρο. "Οι απάνθρωπες συμφωνίες και τα μέτρα κατά των μεταναστών στοχεύουν σε μετανάστες ομήρους, μισοπαράνομους και φοβισμένους, ώστε να γίνονται εύκολο θύμα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και να τους αξιοποιούν για την προώθηση γενικότερων αντιδραστικών σχεδίων", επισημαίνεται.

    "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποφάσισαν και προωθούν μαζί φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, είναι ακόμα χειρότερες από τα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος του λαού, γιατί κάνουν πιο βαθειά και πιο μεγάλη την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη ληστεία των αυτοαπασχολούμενων από τους επιχειρηματικούς ομίλους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Στα γραφεία του "ΕΤ"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, Ανδρέα Καρίτζη, συναντήθηκε με το συντονιστικά των απολυμένων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού «City», στα γραφεία της εφημερίδας.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε με μέλη του προεδρείου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του προεδρείου, έθεσαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το μαρασμό διαφόρων διευθύνσεων του ΙΓΜΕ, αφού από το 1990 και μετά έχει εγκαταλειφθεί η βασική έρευνα υποδομής της χώρας.

    Ο κ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να προσδιορίσει τις δυνατότητες που έχει το ΙΓΜΕ και να καλύψει τις ανάγκες που διαμορφώνονται στις νέες συνθήκες. Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει το ΙΓΜΕ να συνεχίσει να έχει επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που να επαρκεί».

    "Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Χρίστο Γεραρή.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Γεραρή την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «το τελευταίο διάστημα παραβιάζεται η νομοθεσία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικότερα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών» και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Όργουελ».

    Ο πρόεδρος τρου ΣΥΝ σημείωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας "είναι ανεξέλεγκτο" και αναφέρθηκε στην «πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA», αλλά και «στις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που το τελευταίο διάστημα διαφημίζονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές από τα δελτία ειδήσεων».

    «Όλα αυτά μας δημιουργούν μια πολύ μεγάλη ανησυχία. Θα είμαστε εδώ προκειμένου να προασπίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα για να ενισχύσουμε τον ρόλο και την παρουσία των ανεξάρτητων αρχών. Διότι θεωρούμε ότι υπάρχει μια έντονη πολιτική εχθρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις αρχές, ιδίως όταν επιχειρούν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Να ελέγχουν δηλαδή τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία. Πιστεύουμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος των αρχών, να γνωμοδοτούν. Πριν την ψήφιση ενός νόμου και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνωμοδότησή τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    [08] "Βρισκόμαστε προ αγχόνης"

    «Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται προ της αγχόνης. Ο κ. Καραμανλής απλώς θα αποφασίσει την ημέρα της εκτελέσεως⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σχετικά με την αναφορά του κ. Καραμανλή για το ενδεχόμενο νέων οικονομικών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση αν χρειαστεί.

    [09] Πρεμιέρα εκπτώσεων

    Μειώσεις τιμών που θα φτάνουν έως και το 70% από σήμερα, πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων, θα βρίσκουν οι καταναλωτές στα εμπορικά καταστήματα και οι έμποροι ελπίζουν σε αναθέρμανση της κίνησης στην αγορά, μετά την πτώση του τζίρου που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο.

    Oι τακτικές θερινές "εκπτώσεις", άρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν, όπως κάθε χρόνο, έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοινώνει προς το καταναλωτικό κοινό ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό και να το εξυπηρετήσουν με υψηλά κριτήρια και καλεί και πάλι τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν άφοβα τις αγορές τους, ''δείχνοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη τους προς τις επιχειρήσεις μας και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν αυτήν την εποχή, αγοράζοντας άριστης ποιότητας προϊόντα, σε χαμηλές και σωστές τιμές, χωρίς άλλες προϋποθέσεις και λοιπά προαπαιτούμενα".

    Η συνομοσπονδία εφιστά την προσοχή στο αγοραστικό κοινό να μην εντυπωσιάζεται από επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις, αλλά να πραγματοποιεί την αναγκαία έρευνα αγοράς, να συγκρίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά, να αγοράζει βάσει της σχέσης ποιότητας και τελικής τιμής και όχι βάσει του τυχόν υπέρογκου ποσοστού έκπτωσης και - το κυριότερο- να μην καταφεύγει στο υπαίθριο εμπόριο, το οποίο παρέχει κακής ποιότητας προϊόντα, χωρίς καμία διασφάλιση και εγγύηση.

    ''Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, όπου ακόμη και η μικρότερη αγορά έχει την αξία της, η ώριμη καταναλωτική συμπεριφορά δεν εξυπηρετεί μόνο το αγοραστικό κοινό αλλά παράλληλα αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το υγιές, στεγασμένο και οργανωμένο εμπόριο'' τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία.

    Ως τελευταία ελπίδα για το λιανεμπόριο και ως σανίδα σωτηρίας για την αγορά, θεωρεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς την φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων, με την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθούν οι Έλληνες καταναλωτές και θα στηρίξουν τις τοπικές τους αγορές, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης σε δηλώσεις του εκτιμά ότι η καθίζηση στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου από 15% όπως εμφανίζεται στα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία θα περιοριστεί στο 10% λόγω των εκπτώσεων.

    Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ο υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος αναφέρει ότι: ''Με τη θεσμοθέτηση του δεκαημέρου των προσφορών, ουσιαστικά, εξαλείφθηκε η απαγόρευση, που υπήρχε για το διάστημα πριν τις εκπτώσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα στον εμπορικό κόσμο, με αυτές τις προσφορές, να ζεστάνει το κλίμα. Σήμερα, νομίζω ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν χρέος να κάνουν ουσιαστικές εκπτώσεις να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές, όλη αυτήν την περίοδο που διανύουμε την οικονομική κρίση, να έχουν πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων και σε όσο γίνεται καλύτερες τιμές. Ο θεσμός των εκπτώσεων είναι κάτι που ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο, όμως, ενδιαφέρει και τους καταναλωτές. Έχουμε χρέος όλοι να στηρίξουμε το θεσμό. Εμείς από την πλευρά του υπουργείου κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουμε ουσία σε αυτόν το θεσμό, που νομίζουμε ότι, έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος τον αγκαλιάζει, αλλά πρέπει, ιδιαίτερα, αυτήν την ώρα να αποδώσει, όσο γίνεται περισσότερο''.

    Οδηγίες από ΓΓΚ

    Ενόψει της έναρξης της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Ι. Οικονόμου: "Κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    - Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων

    - Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων

    - Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ)

    - Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - "κράχτες".

    - Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε

    - Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    - Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 July 2009 - 22:18:11 UTC