Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίθετος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
  • [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
  • [03] Αντιδράσεις για την κατασκευή ΧΥΤΑ
  • [04] Νεκρή ρωσίδα ακτιβίστρια
  • [05] Μια μυσταγωγική εμπειρία στον κόκκινο βράχο της αυστραλιανής ερήμου
  • [06] Αεροπορική τραγωδία
  • [07] Η πρώτη "μάχη"

  • [01] Αντίθετος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ενεργοποίηση των καμερών και τη λήψη υλικού DNA σε παραβατικά άτομα ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν διαπράξει πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

    Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρονται τα κάτωθι:

    "Η ενεργοποίηση των καμερών και του συστήματος C4I αποτελεί ευθεία παραβίαση των άρθρων 11, 9 και 9Α του Συντάγματος, καθώς παραβιάζει πρωτίστως το δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο (ο ιδιωτικός βίος δεν ταυτίζεται με τον ιδιωτικό χώρο όπως έχει κρίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και το δικαίωμα στη διαδήλωση (γιβ αυτό άλλωστε η χρήση των καμερών μετά την Ολυμπιάδα επετράπη μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και υπό αυστηρούς όρους με την απόφαση 63/2004 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

    Το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καμία πρόνοια, ώστε η λήψη των δειγμάτων DNA να γίνεται υπό συνθήκες και προϋποθέσεις σεβασμού της προσωπικότητας του υπόχρεου. Η σοβαρότερη αντίρρησή μας, πέραν της αντίθεσής μας στην τήρηση αρχείου, είναι η γενίκευση της λήψης υλικού DNA για οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμη και για πλημμελήματα καθαρά τυπικού χαρακτήρα. Η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας επιβάλει στον νομοθέτη να περιορίσει τη λήψη υλικού DNA μόνο σε σοβαρά κακουργήματα, όπως ανθρωποκτονία, οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ.λπ. , καθώς και σε εκείνα τα αδικήματα που εκ της φύσεώς τους η λήψη, σύγκριση και αξιοποίηση του γενετικού υλικού είναι αναγκαία για την διαπίστωση του δράστη ερευνουμένης τελεσθείσας πράξεως για την οποία ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη".

    [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και τη βία πραγματοποίησε απόψε η "Επιτροπή κατοίκων" της πλατείας Αττικής .

    Οι διαδηλωτές καλούσαν τους περίοικους να ενωθούν μαζί τους σε ένα κοινό αγώνα με στόχο να "σωθεί η γειτονιά και η πόλη μας από την αλλοίωση που επιφέρουν οι μετανάστες".

    Υπογράμμιζαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει γκέτο πουθενά στην πόλη, ότι η σιωπή είναι συνενοχή και η αλληλεγγύη το μόνο όπλο.

    Ένας ο αγώνας παντού , ένας στόχος, ένας σκοπός, ήταν το σύνθημα των κατοίκων της πλατείας Αττικής.

    [03] Αντιδράσεις για την κατασκευή ΧΥΤΑ

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να αποτρέψουν την κατασκευή ΧΥΤΑ στη γειτονιά τους, δηλώνουν δια του κοινοτάρχη τους Νίκου Κούκη οι κάτοικοι του Γραμματικού.

    Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο πρόεδρος της κοινότητας συνεπικουρούμενος από το δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού, δήλωσε ότι καμιά εταιρία και κανένας υπουργός δεν πρόκειται να υλοποιήσει ένα σχέδιο και μάλιστα ξεπερασμένο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

    "Η ΕΕ", είπε ο κ. Κούκης "κρίνει ότι οι ΧΥΤΑ είναι ξεπερασμένοι και πρέπει να αντικατασταθούν από ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης.

    Η Κερατέα είναι μια παρθένα περιοχή την οποία η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί. Αντίθετα, είπε ο πρόεδρος της κοινότητας, η Αθήνα, η Κηφισιά, ο Ελαιώνας, το Ελληνικό και πολλές άλλες περιοχές της Αθήνας θα πρέπει να υποδεχτούν αυτή τη χρήση.

    Το Γραμματικό παράγει πολύ λίγα σκουπίδια για μια τόσο μεγάλη υποδομή".

    [04] Νεκρή ρωσίδα ακτιβίστρια

    Η συνεργάτης της ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial Ναταλία Εστεμίροβα που απήχθη χθες στην Τσετσενία βρέθηκε νεκρή στην γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας,στον ρωσικό Καύκασο. Το πτώμα της Εστεμίροβα βρέθηκε χθες στις 17:20 τοπική ώρα σε ένα δάσος κοντά στη πόλη Ναζράν.Φέρει σημάδια βίαιου θανάτου.

    Τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ --πρώην αντάρτη που δήλωσε πίστη στο Κρεμλίνο-- κατηγόρησε προσωπικά για την απαγωγή και δολοφονία γνωστής ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προστέθηκε σε μια σειρά θανάτων επικριτών του λεγόμενου νέου apparatus στη Ρωσική ομοσπονδία, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην οποία εργαζόταν.

    Η Νατάλια Εστεμίροβα, φίλη της δολοφονημένης δημοσιογράφου Άννας Πολιτόφσκαγια, εργαζόταν για την ΜΚΟ Memorial στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι καταγράφοντας καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

    Απήχθη την Τετάρτη στην Τσετσενία και η σορός της βρέθηκε σε δασική περιοχή στη γειτονική Ινγκουσετία.

    Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ "εξοργίστηκε" μαθαίνοντας την είδηση της δολοφονίας της και διέταξε εξαντλητική έρευνα.

    Ο πρόεδρος της Μεμόριαλ Όλεγκ Ορλόφ κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της τον Καντίροφ. "Ξέρω, είμαι σίγουρος, ποιος είναι ένοχος για το φόνο της Ναταλίας. . . το όνομά του είναι Ραμζάν Καντίροφ", ανέφερε στο website της οργάνωσης [http://www.memo.ru] αργά χθες Τετάρτη.

    Ο Καντίροφ "είχε ήδη απειλήσει τη Νατάλια, την είχε προσβάλει, τη θεωρούσε προσωπικό εχθρό του".

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Καντίροφ δήλωσε πως οι δράστες αυτής της "τερατώδους" δολοφονίας "δεν αξίζουν καμιά υπεράσπιση και πρέπει να τιμωρηθούν ως οι πιο ανελέητοι εγκληματίες".

    Η Εστεμίροβα, άγαμη μητέρα, 50 ετών, άφησε πίσω της την έφηβη κόρη της.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την δολοφονία της Εστεμίροβα. "Καλούμε τη Ρωσική κυβέρνηση να προσαγάγει στην δικαιοσύνη τους υπεύθυνους γι' αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και να δείξει ότι η ανομία και η ατιμωρησία δεν είναι ανεκτές", ανέφερε ο Μάικ Χάμερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    [05] Μια μυσταγωγική εμπειρία στον κόκκινο βράχο της αυστραλιανής ερήμου

    Πουθενά στον κόσμο δεν θα χαρείτε όλα τα αστέρια του ουρανού, με γυμνό οφθαλμό, όπως θα τα χαρείτε στο "κόκκινο κέντρο" της αυστραλιανής ερήμου, με φόντο το μεγάλο βράχο του Ουλουρού. Ούτε που μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπήρχαν και φώτιζαν την ουράνια σκέπη τόσο πολλά αστέρια, που πρόσδιδαν μια ξέχωρη μαγεία στην έτσι κι αλλιώς μοναδική νύχτα!

    Την σιωπή της γαλήνιας νύχτας έσπαζε πότε-πότε το ουρλιαχτό ενός αγριόσκυλου, γνωστού ως ντίγκο. Εκείνη η νύχτα ήταν το αποκορύφωμα μιας μοναδικής μυσταγωγικής εμπειρίας που μας είχε εισαγάγει σε κάποια στοιχεία των Αυστραλών ιθαγενών.

    Και καταλληλότερο μέρος γι' αυτή την "μυσταγωγία" δεν υπάρχει από το Ουλουρού, τον εντυπωσιακό βράχο που βρίσκεται στο κέντρο της αυστραλιανής ερήμου και αλλάζει χρώματα, ανάλογα με την θέση του ήλιου (ή του φεγγαριού).

    Οι Αβορίγινες θεωρούν το Ουλουρού, "ιερό μέρος" και απομεινάρι του "καιρού του ονείρου", από τότε δηλαδή που διαμορφωνόταν ο κόσμος (τους) και δεν ανέβαιναν ποτέ πάνω του.

    Οι λευκοί άποικοι της Αυστραλίας μετονόμασαν τον "ιερό βράχο" σε "Άγιερς Ροκ" (προς τιμήν ενός Αγγλοσάξωνα "άρχοντα") και φυσικά τον εκμεταλλεύτηκαν τουριστικά, διαμορφώνοντας και ένα μονοπάτι με σχοινί προστασίας στο πλάι του για να ανεβαίνουν οι τουρίστες ως την κορυφή του.

    Το 1985 η τότε Εργατική κυβέρνηση της Αυστραλίας (με πρωθυπουργό τον Μπομπ Χόουκ) έδωσε και πάλι πίσω στους ιθαγενείς τον βράχο τους και την ευρύτερη περιοχή του και επανήλθε η αρχική ονομασία του "Ουλουρού".

    Το μονοπάτι και το σχοινί εξακολουθούν να υπάρχουν και παρά τις εκκλήσεις των ιθαγενών προς τους τουρίστες, να μην ανεβαίνουν στο βράχο, δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφουν στα ...παλιά τους τα παπούτσια την επιθυμία τους και ας λένε ότι "σέβονται τις παραδόσεις των Αβορίγινων".

    Ο βράχος δεν είναι εντυπωσιακά ψηλός, ούτε και πάρα πολύ ανώμαλος. Το μονοπάτι, σχετικά καλό, αλλά κάθε χρόνο σκοτώνονται και κάποιοι τουρίστες. Κατά τους ιθαγενείς οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στην "ιεροσυλία της ανάβασης".

    Εμείς σεβαστήκαμε την επιθυμία τους, δεν ανεβήκαμε στο βράχο, χάνοντας την ευκαιρία να βγάλουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες. Εξάλλου τον είδαμε "αφ' υψηλού" αφού πετάξαμε από πάνω του με... ελικόπτερο!

    Τον "περπατήσαμε" όμως. Κοντά δέκα χιλιόμετρα είναι ο περίγυρός του και περπατώντας τον (αρκεί να φοράς καπέλο, ένα προστατευτικό δίχτυ για τις μύγες και να έχεις νερό μαζί σου) μαθαίνεις την ιστορία του βράχου και των ιθαγενών από τις επεξηγηματικές επιγραφές που υπάρχουν σε κάθε αξιοθέατό του. Επιγραφές που εξηγούν τα διάφορα σχήματά του και τις απεικονίσεις τους.

    Το Ουλουρού το επισκέπτονται τελευταία και αρκετοί τουρίστες από την Ελλάδα. Άλλοι φθάνουν εκεί αεροπορικώς αφού διαθέτει αεροδρόμιο κι άλλοι οδικώς μέσω της πόλης Άλις Σπριγκς, επίσης στο κέντρο της Αυστραλίας, και αφού διασχίσουν μια απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων της αυστραλιανής ερήμου.

    Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να μοιράζεται τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. Και την δική του κρίση.

    Με αφορμή αυτό το ταξίδι επιχειρώ (ο συντάκτης του άρθρου) να δώσω μερικά στοιχεία της κουλτούρας των ιθαγενών όπως τα έζησα, τα διάβασα και μου τα... είπαν!

    Η εικόνα που σημαδεύτηκε στη μνήμη μου είναι η ...τρομάρα που ένοιωσα όταν πλησιάζοντας σε μια σπηλιά του Ουλουρού, τινάχτηκαν γαβγίζοντας κατά πάνω μου, δυο τεράστια σκυλιά. Τα πέρασα για ντίγκο και επηρεασμένος από την γνωστή ιστορία της Αζάρια (του βρέφους που, σύμφωνα με την δικαιοσύνη, το άρπαξε ένα ντίγκο εκεί, κοντά στο Ουλουρού), το έβαλα στα... πόδια!

    "Μη φοβάσαι" ακούω μια φωνή που προερχόταν από την... σπηλιά. Κοντοστάθηκα, κοίταξα και διέκρινα έναν ιθαγενή. Με πλησίασε όπως τον πλησίασα κι εγώ. Μύριζε... πετρέλαιο! Το φτηνό αγαπημένο ναρκωτικό των Αβορίγινων.Συνεννοηθήκαμε με το... ζόρι στην αγγλική. Του ζήτησα να τον βγάλω μια φωτογραφία μέσα στο... φυσικό του περιβάλλον μαζί με τα ..."ντίγκο" που, όπως αποδείχθηκε, ήταν ήμερα... σκυλιά!

    Δέχθηκε πρόθυμα αρκεί να του έδινα... δέκα δολάρια! Ο τουρισμός είχε κάνει το "θαύμα του".Τα έδωσα. Λίγο αργότερα τον είδα έξω από του Ουλουρού με ένα κουτί με πετρέλαιο. Είχε εξασφαλίσει την δόση του!

    Πώς κατέληξαν οι ιθαγενείς στο ποτό και την εισπνοή πετρελαίου που τους σκοτώνει; Το βέβαιο είναι πως εκεί τους οδήγησε η "αδυναμία τους" να προσαρμοστούν στον "πολιτισμό μας"."Αλχέρα", στη γλώσσα των Αβορίγινων" σημαίνει "πίστη σε μια δημιουργική περίοδο των ονείρων" και "τζουρτζούκα" σημαίνει πως ο καθένας ξεχωριστά μετέχει με το δικό του τρόπο στην διαρκή μυθοπλασία της φυλής.

    Αλχέρα-Τζουρτζούκα λοιπόν, είναι οι μύθοι στους οποίους οι Αβορίγινοι βασίζουν τις παραδόσεις τους. Ας προσπαθήσουμε, όσο πιο απλά γίνεται, να τις καταλάβουμε...

    Η συνεχόμενη μυθοπλασία των ιθαγενών, που ξεκίνησε την "Δημιουργική Περίοδο" κατά το "Ιερό Παρελθόν" συνεχίζεται ως σήμερα μέσω της "Ιεράς Παραδόσεως" στην "Εποχή των Ονείρων". Η "Εποχή των Ονείρων" είναι κατά τους ιθαγενείς η περίοδος που διανύουμε τώρα.

    Είναι, δηλαδή, ακόμα ζωντανή μυθολογία τους και έτσι ο καθένας τους συμμετέχει στην εξέλιξη της Φύσεως και του Σύμπαντος "ονειρευόμενος", γνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα ήθη, έθιμα και τους νόμους .

    Η Κοσμολογία των αυτοχθόνων κατοίκων της Αυστραλίας αφηγείται πως αρκετούς αιώνες πριν οι ιεροί πρόγονοί τους ταξίδευαν περιπλανώμενοι σε ένα "Άδειο Κενό". Στους τόπους ξεκούρασής τους, δημιουργούσαν τον ουρανό και τα' αστέρια, στο πέρασμά τους έφτιαχναν τα ποτάμια, τα βουνά, τους νερόλακκους, και μαζί μ' αυτά τα φυσικά φαινόμενα, άφηναν πίσω τους και πνεύματα ανθρώπων, φυτών και ζώων.

    Ένας από αυτούς τους δημιουργούς, οι Αβορίγινες πιστεύουν ότι είναι και το "Φίδι του Ουράνιου Τόξου", το οποίο περνώντας πάνω από την άυλη Αυστραλία σχημάτισε με την τεράστια ουρά του τις κοιλάδες της Μεγάλης Ηπείρου.

    Οι πρόγονοι-θεότητες ήσαν άνδρες και γυναίκες της αρχαιότητας, οι οποίοι πολλές φορές έπαιρναν τις μορφές ζώων και έδιναν στους Αβοριγίνες τους Νόμους της ειρηνικής συνύπαρξης, και τις τιμωρίες για όσους δεν τους σέβονταν αυτούς τους νόμους

    Απ' αυτούς οι φυλές έμαθαν να φτιάχνουν δόρατα, μαχαίρια και άλλα όπλα, τους δίδαξαν πως να κυνηγούν, τους δώρισαν τις διάφορες γλώσσες, και τα ονόματα που είχε η κάθε οικογένεια-φυλή. Γι αυτό και διαπιστώνουμε ακόμα και σήμερα να υπάρχουν πολλές φυλές ιθαγενών σε όλη την χώρα με διάφορα ονόματα.

    Μετά το πέρας της περιόδου της δημιουργίας, όλ' αυτά τα ιερά όντα αποτραβήχτηκαν και άφησαν τη θέση τους σε θεότητες-δημιουργούς που σε ορισμένες περιοχές παίρνουν τη μορφή μιας πληθώρας θεοτήτων δίνοντας έμφαση σ' έναν ύπατο θεό, ενώ σε άλλες αφήνουν τον Κόσμο να δρα στηριζόμενος σε προγονικά πνεύματα ανδρών και γυναικών. Με αυτό τον τρόπο η κάθε φυλή γνώριζε μέχρι ποιο γεωγραφικό σημείο ήταν υπό την προστασία του θεού της φυλής, και δεν εισέβαλλε στην περιοχή κάποιας άλλης φυλής, διότι κανείς δεν ήθελε να βρεθεί σε περιοχές όπου κατοικούσαν και προστατεύονταν από ξένες θεότητες. Η περιοχή κάθε οικογένειας-φυλής είχε ορισθεί από την "Εποχή των Ονείρων" και κανείς δεν είχε το δικαίωμα να την παραβιάσει, έτσι σπανίως γίνονταν πόλεμοι.

    Γι' αυτό ακόμα και σήμερα οι ιθαγενείς θεωρούν τις περιοχές τους ιερές και οι λευκοί που τις καταπατούν "σταυροκοπιόνται" όταν οι ντόπιοι αντιδρούν στην εξόρυξη ουρανίου, πολύτιμων λίθων και... χρυσού! Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά τους είναι αδιάφορα.

    Ο ιερός βράχος Ουλουρού

    Όταν, λοιπόν, κάποια στιγμή εμφανίστηκε κατά την "Εποχή των Ονείρων" η αιμοδιψής φυλή των Κούνγια, τα προγονικά πνεύματα τους απολίθωσαν στον Ιερό Βράχο Ουλουρού.

    Το Ουλουρού, που έχει ύψος 348, περίμετρο εννέα χιλιομέτρων και δεσπόζει στην αυστραλιανή έρημο έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

    Στον "ίσκιο" του βράχου αυτού είναι τα επίσης εντυπωσιακά και "ιερά" όρη "Κάτα Τιούτα" που επίσης αποτελούν κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται.Τα όρη αυτά, που οι Βρετανοί ονόμασαν "Όλγα" είναι μόλις 42 χιλιόμετρα από το Ουλουρού.

    Για την Φυλή Πιτγανδιάρα της κεντρικής Αυστραλίας αυτός ο βράχος είναι ένας Ιερός Τόπος. Η παράδοσή τους, λέει ότι στον Ιερό αυτό Βράχο μπορεί να διακρίνει κανείς τα χαρακτηριστικά από τη σύγκρουση τους με τους Κούνγια, δυο χαραμάδες είναι στο ίδιο σημείο εκεί όπου ένας πολεμιστής έκοψε με το δόρυ του το πόδι ενός εχθρού. Οι σπηλιές του βράχου συμβολίζουν τα ανοικτά στόματα των πολεμιστών που πεθαίνουν φωνάζοντας και βρίζοντας. Μια μεγάλη σπηλιά είναι το στόμα μιας θρηνούσας μητέρας που είδε το παιδί της να το σκοτώνουν μπροστά της, η εκδίκησή της ήρθε χτυπώντας το φονιά του υιού της με ένα ξύλο. Το ανοιγμένο κεφάλι και η μύτη του είναι χαραγμένα για πάντα σε πέτρα, μαζί με τις τέσσερις τρύπες εκεί που κάποτε ήσαν τα μάτια του και τα ρουθούνια του.

    Έτσι αν κάποιος επισκεφθεί το Ουλουρού και δεν ανέβει στην κορυφή του βράχου αλλά τον περπατήσει γύρω-γύρω, όπως κάναμε εμείς, και δει τα διάφορα σχήματα και διαβάσει τις επεξηγήσεις, θα καταλάβει και την σημασία του.

    Ο χρόνος της "ιεράς παράδοσης"

    Οι Αβορίγινες πιστεύουν ότι οι Ιεροί πρόγονοι δημιούργησαν τα πνεύματα-παιδιά και τα πνεύματα-ζώα τα οποία μπαίνουν στην κοιλιά των εγκύων γυναικών και ζώων αντίστοιχα κατά την ώρα του τοκετού. Την "Ιερά Παράδοση" και την ιστορία της πατρίδος τους συνεχίζουν να διδάσκονται ακόμη τα παιδιά της ερήμου, ακούγοντας τα τραγούδια και τις διηγήσεις από τους γεροντότερους όταν βραδιάσει.

    Αν ποτέ πάτε στην αυστραλιανή έρημο και βρεθείτε σε περιοχές όπου ζουν κοινότητες ιθαγενών θα ζήσετε και αυτή την εμπειρία.

    Η εξαφάνιση των Ιερών Όντων δεν σημαίνει ότι η "Εποχή των Ονείρων" τελείωσε, αλλά συνεχίζεται μέσω των Ιερών Χορών (Κορόμπορι) και των τελετών. Ο κάθε Αβοριγίνας πιστεύει ότι έχει ένα προσωπικό πνεύμα, το οποίο ταξιδεύει, ενώ αυτός κοιμάται και επισκέπτεται τους συγγενείς του και τους τόπους διαμονής τους. Πόσες χιλιάδες μανάδες είδαν μ' αυτό τον τρόπο τα ταλαιπωρημένα παιδάκια τους "της κλεμμένης γενιάς" να βασανίζονται στα "ορφανοτροφεία" των πόλεων;

    Για τους αυτόχθονες Αυστραλούς η κάθε γενιά πρέπει να ζει με τον ίδιο τρόπο που ζούσαν και οι πρόγονοί τους. Αυτή η επιλογή τους, οδήγησε τους Χριστιανούς προσηλυτιστές να θεωρήσουν τους Αβοριγίνες "αποκτηνωμένους", "άγριους" και "κανίβαλους". Από την αρχή του αιώνα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60 οι Βαπτιστές Χριστιανοί έκλεβαν τα παιδιά των Αβορίγινων με σκοπό να τα εκχριστιανίσουν και να τα αποκόψουν από την παραδοσιακή τους θρησκεία. Το παιδομάζωμα αριθμεί περίπου τριάντα χιλιάδες παιδιά θύματα της χριστιανικής απαγωγής. Με συστηματική πλύση εγκεφάλου, ξυλοδαρμούς, μαστιγώσεις και βιασμούς, οι Χριστιανοί "σωτήρες" οδηγούσαν τα παιδιά της "κλεμμένης γενιάς" στο δρόμο του "Κυρίου".

    Μόλις πρόσφατα η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη από τους ιθαγενείς για την "κλεμμένη γενιά".Αυτό όμως που δεν πέτυχε το σύστημα της "κλεμμένης γενιάς" φαίνεται τελικά ότι το πετυχαίνει ο χρόνος και ο ...πολιτισμός μας.

    Δεν πάει πολύς καιρός που γιορτάστηκε η 20η επέτειος από τότε που το εθνικό πάρκο του Ουλουρού πέρασε πάλι στους ιθαγενείς.Οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες του χώρου γιόρτασαν την σημαντική επέτειο, απουσία των νέων.

    Οι γέροι, αυτοί που αγωνίστηκαν και κατόρθωσαν να αναλάβουν την διαχείριση της περιοχής ήταν εκεί, χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς τους, έκαναν τις τελετές τους και έτσι συνέχισαν την "τζουρτζούκα τους". Δηλαδή συνέβαλαν με τον τρόπο στην διαρκή μυθοπλασία της φυλής.

    Οι νέοι όμως απουσίαζαν κι αυτό τους προβλημάτισε."Οι νέοι μας",είπε ένας από τους ηγέτες τους, "χάνονται. Δεν ενδιαφέρονται και δεν κρατούν τις παραδόσεις".Υπήρξε όμως κι ο Γιάμι Έλτσερ, 57 χρόνων, που τους έδωσε κουράγιο.

    Ο Έλστερ, τυφλός από το '55, βρέθηκε στην παράδοση του Ουλουρού στους ιθαγενείς το '85. Μάλιστα ήταν ο πρώτος πρόεδρος της επιτροπής της φυλής Αναγκού των Αβορίγινων, που ανέλαβε την διαχείριση του Ιερού Βράχου και ας μην τον είδε ποτέ στη ζωή του.

    Έχει όμως την σοφία της ζωής και τον σεβασμό των ιθαγενών και λέει:"Μαζί με την διαχείριση του Ουλουρού κάναμε και ένα κολέγιο για τα παιδιά μας. Αυτό που χρειαζόμαστε για να σωθεί η φυλή είναι παιδεία, υγεία, οικονομία".

    "Και μαζί με τον Ιερό Βράχο", συνέχισε, "κερδίσαμε και τον σεβασμό. Έχουμε φτιάξει ένα χώρο με τους Κλεμμένους Βράχους. Πρόκειται για κομμάτια από τον Ιερό Βράχο που τα παίρνουν μαζί τους οι τουρίστες αλλά τα στέλνουν πίσω είτε επειδή το έχουν βάρος στη συνείδησή τους, είτε γιατί τους φέρνουν κακοτυχία".

    Όταν πηγαίναμε προς το Ουλουρού σκεφτόμουν "τι γυρεύω, τώρα εγώ στην άκρη του κόσμου" και ήμουν βέβαιος ότι αυτή θα ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που θα πήγαινα εκεί. Τώρα είμαι βέβαιος πως θα ξαναπάω. Το "Κόκκινο Κέντρο" και η "ιερότητά του" με κέρδισαν.

    [06] Αεροπορική τραγωδία

    Επιβατικό αεροσκάφος της ιρανικής εταιρίας Caspian Airlines με 168 επιβάτες και πλήρωμα, συνετρίβη την Τετάρτη στις 11.33' τοπική ώρα (10.03' ώρα Ελλάδος) στην περιοχή Τακεστάν της βορειοδυτικής επαρχίας Καζβίν, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση στην ιστοσελίδα της, και σύμφωνα με την οποία, δεν υπάρχουν επιζώντες.

    Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, το αεροπλάνο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης και συνετρίβη 16 λεπτά αργότερα κοντά στο χωριό Τζανάτ-Αμπάντ της επαρχίας Καζβίν.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Τεχεράνη - Γερεβάν (Αρμενία).

    Ανασύρθηκαν τα μαύρα κουτιά [οι συσκευές καταγραφής δεδομένων της πτήσης και των συνομιλιών στο πιλοτήριο] από το αεροσκάφος, ανέφερε σήμερα Πέμπτη ο αγγλόφωνος κρατικός ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV.

    Σύμφωνα με το σταθμό, τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα. Το Τουπόλεφ της Caspian Airlines εκτελούσε πτήση προς την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, από την Τεχεράνη, όταν συνετρίβη, 16 λεπτά μετά την απογείωσή του.

    Οι αρχές του Ιράν "ανέσυραν δυο μαύρα κουτιά από το επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στα βορειοδυτικά της χώρας", ανέφερε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου.

    Συλλυπητήρια στις οικογένειες των 168 θυμάτων του δυστυχήματος εξέφρασε παράλληλα χθες Τετάρτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ίαν Κέλι.

    Το Ιράν έχει γνωρίσει αρκετές αεροπορικές καταστροφές την τελευταία δεκαετία.

    Ο στρατιωτικός και πολιτικός στόλος της Caspian Airlines είναι σε κακή κατάσταση εξαιτίας της παλαιότητάς του και της έλλειψης συντήρησής του με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση και την ομηρία διπλωματών και προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης.

    [07] Η πρώτη "μάχη"

    Με δεδομένα τα πολλά προβλήματα και την απόφαση του Μαρίνου Ουζουνίδη να καλύψει τα κενά δίνοντας χρόνο στους νέους παίκτες της ομάδας, ετοιμάζεται η Λάρισα για την αυριανή (22:15 Novasports 1) αναμέτρηση με τη Ρέικιαβικ, στον Β΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

    "Ηταν λίγος ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας, αλλά τις τελευταίες ημέρες ρίξαμε όλο το βάρος για να ετοιμάσουμε τους παίκτες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ματς αυτό. Μπορεί να μας βγουν και σε καλό οι πολλές απουσίες, καθώς τα παιδιά που θα αγωνιστούν θα πάρουν εμπειρίες που μπορούν να τα βοηθήσουν στο μέλλον" δήλωσε ο προπονητής της ΑΕΛ που παραδέχθηκε ότι "... για πρώτη φορά στην καριέρα μου έχω τόσο περιορισμένες επιλογές".

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "...στόχος είναι πάντα η νίκη και γι'αυτή θα παίξουμε. Θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε από αύριο την υπόθεση πρόκριση". Οσο για την ισλανδική ομάδα, τόνισε: "Είναι επικίνδυνη στις στημένες φάσεις, ενώ διαθέτει κάποιους παίκτες με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως ο Πορτογάλος αριστερός μπακ χαφ (Ζορντάο Ντιόγκο), ο κόφτης με το νούμερο 6 (Σέβαρσον) και ο Ολλανδός στην επίθεση (Ράικομαρ)". Για τα μεταγραφικά επανέλαβε ότι στόχος της ομάδας είναι η απόκτηση δύο επιθετικών και ενός αμυντικού.

    Επίσης, στην συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η "βυσσινή" αποστολή, παρών ήταν και ο Μιχάλης Μπουκουβάλας ο οποίος δήλωσε: "Δουλέψαμε καλά στο διάστημα αυτό και ήρθαμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε. Είμαστε έτοιμοι να κυνηγήσουμε την πρόκριση. Αυτό που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε είναι οι ειδικές συνθήκες που συναντήσαμε εδώ, δηλαδή το κρύο και το γεγονός ότι έχουμε ημέρα σχεδόν 24 ώρες".

    Στο μεταξύ, όσον αφορά τη συγκρότηση της ενδεκάδας, ο Ουζουνίδης παραδέχθηκε γελώντας ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον να την προβλέψει, "με τόσα προβλήματα που έχουμε"/. Συγκέκριμενα απουσιάζουν οι τραυματίες Γιαννακόπουλος, Κατσιαρός, Βενετίδης και για διάφορους λόγους οι Αμπουχατζίρα, Ντέλσον. Ετσι, η... εύκολη ενδεκάδα όπως είπε ο Ουζουνίδης, θα αποτελείται από τους: Μάλαρζ, Τριποτσέρης, Μπουκουβάλας, Νταμπίζας, Ααράμπ, Ιγκλέσιας, Ρομέου, Βλασόπουλος, Σίμιτς, Τουάμα, Τσίγκας. Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται ακόμα οι Σερεμέτ, Μπαλής, Λαμπρόπουλος, Μιούλερ, Σιατραβάνης και ο Τουμέρ Μετίν ο οποίος είναι ανέτοιμος και δεν θα αγωνιστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2009 - 6:30:33 UTC