Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε ετοιμότητα για την προστασία των δασών"
  • [02] Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα
  • [03] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [04] "Συνέχεια του νόμου-πλαισίου"
  • [05] Με τον δήμαρχο Ελληνικού
  • [06] "Μακριά από σκοπιμότητες"
  • [07] Πολιτισμικές διασυνδέσεις

  • [01] "Σε ετοιμότητα για την προστασία των δασών"

    Τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη, και ενημερώθηκε για την ετοιμότητα που υπάρχει λόγω της αντιπυρικής περιόδου.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για το έργο που επιτελούν, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο, όπως υπογράμμισε, φθάνει πολλές φορές στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η καταστροφή του δασικού πλούτου είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος προβάλλει ως πρωταρχική και κυρίαρχη ανάγκη για τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής στον πλανήτη.

    Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, τόνισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε "εκεί που χάνεται από πυρκαγιές μια δασική έκταση πρέπει να προχωράμε άμεσα -όπως άλλωστε κάνουμε- σε όλες εκείνες τις ενέργειες που διασφαλίζουν ότι εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος".

    Σημείωσε ότι η συμβολή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι καθοριστική, ιδιαίτερα σε εκτεταμένα πύρινα μέτωπα και σε δυσπρόσιτες περιοχές.

    Είναι παρήγορο το γεγονός, ανέφερε, ότι σε μία εποχή που αξίες, ιδανικά και κυρίως η αναγνώριση του έργου και της προσπάθειας δεν είναι πάντα αυτονόητα, το δικό σας έργο αναγνωρίζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι δίνουν παράδειγμα ηρωισμού και προσφοράς οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό.

    Η πολιτεία και η κυβέρνηση βρίσκονται και θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό σας επιλύοντας, στο μέτρο του δυνατού, προβλήματα που υπάρχουν, είπε ο κ. Καραμανλής και τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν στα πύρινα μέτωπα με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και πνεύμα αυταπάρνησης.

    "Ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο, που οι θερμοκρασίες στην χώρα είναι υψηλές και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών υψηλός, βρίσκεστε σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας. Και βεβαίως μαζί σας -μην το λησμονήσουμε και αυτό- βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν, όποτε και όπου χρειαστεί, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, οι ενεργοί πολίτες, οι εθελοντές. Σε όλους όσοι και αυτό το καλοκαίρι, σηκώνουν το βάρος της προστασίας των δασών μας, το μήνυμα που στέλνω είναι απλό και σαφές: Είμαστε μαζί σας. Σας στηρίζουμε. Σας εμπιστευόμαστε. Να 'στε καλά. Καλή δύναμη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα

    Ένα ασυνήθιστο και αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν από σήμερα οι αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς η βασική τουαλέτα... χάλασε και οι ίδιοι, αν και ειδικοί στην υψηλή τεχνολογία και εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν κάθε απρόοπτο, δεν κατάφεραν να την επισκευάσουν.

    Καθώς μάλιστα αυτήν την εποχή στο Σταθμό επικρατεί πολυκοσμία (συνολικά διαβιούν εκεί 13 άτομα) οι αστροναύτες κάνουν ουρά για να χρησιμοποιήσουν τις εφεδρικές εγκαταστάσεις της ρωσικής πλευράς και την τουαλέτα του διαστημικού λεωφορείου "Εντίβορ".

    "Βάλε μια πινακίδα με την ένδειξη 'Εκτός λειτουργίας' στο WHC (τμήμα αποβλήτων και υγιεινής)", είπε ο Χαλ Γκέτσελμαν, από τον Έλεγχο Αποστολής, σε ένα μέλος του πληρώματος του ISS, μετά την αποτυχημένη απόπειρα επισκευής της τουαλέτας.

    Η τουαλέτα αυτή, που συνδέεται με το σύστημα λυμάτων και ανακύκλωσης του σταθμού, ήταν η κυριότερη του ISS. Η NASA έχει περιορίσει τη χρήση της τουαλέτας του διαστημικού λεωφορείου γιατί δεν μπορεί να αδειάσει τα λύματα έξω, όπως συνηθίζεται στις πτήσεις. Και αυτό γιατί τα λύματα μπορεί να μολύνουν την ολοκαίνουρια εξέδρα επιστημονικών πειραμάτων του σταθμού. Η εξέδρα τοποθετήθηκε το Σάββατο και θα χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που θα γίνουν στο ανοιχτό διάστημα.

    Σύμφωνα με το διευθυντή πτήσης του σταθμού, Μπράιαν Σμιθ, προς ώρας δεν αποτελεί πρόβλημα η χρήση της τουαλέτας του διαστημικού λεωφορείου. Εάν όμως η βασική τουαλέτα δεν επισκευαστεί μέσα σε έξι ημέρες, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση του προβλήματος", είπε ο Σμιθ.

    [03] Εκδηλώσεις μνήμης

    Οι μνήμες της αποφράδας μέρας της 20ης Ιουλίου 1974 αναβιώνουν σήμερα με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με τραγικές συνέπειες τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση πολιτιστικών μνημείων, τον τουρκικό εποικισμό.

    Στις 5.30 σήμερα το πρωί, ώρα που στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Στις 8 το πρωί τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες από την Κύπρο και την Ελλάδα κατά την τουρκική εισβολή.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Τα πολιτικά κόμματα με διακηρύξεις τους καταδικάζουν την εισβολή και το έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

    Τριάντα πέντε χρόνια μετά, σημειώνουν, ο λαός της Κύπρου συνεχίζει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού.

    Επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας λαού και ηγεσίας για να ανατραπούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

    Στις διακηρύξεις τους τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται επίσης στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σημειώνουν ότι στόχος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Εκδηλώσεις στην Ελλάδα

    Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν χθες το πρωϊ τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, ενόψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974. Διάχυτη μεταξύ των ομιλητών ήταν η αγωνία πως «η καθυστέρηση επίλυσης του Κυπριακού, απλά μονιμοποιεί την κατοχή της βόρειας Κύπρου».

    «Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδείξουμε την κατοχική διάσταση του κυπριακού προβλήματος και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, διότι όσο παραμένει το πρόβλημα μονιμοποιείται η Κατοχή» , δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας, Λοϊζος Λοϊζος, το πρωϊ, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των αντικατοχικών εκδηλώσεων μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.

    Όπως σημείωσε ο κ. Λοϊζος, στόχος των εκδηλώσεων είναι να τονωθεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για το Κυπριακό. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του ελληνικού λαού», σημείωσε.

    Οι εκδηλώσεις, που συνεχίζονται και σήμερα, συνδιοργανώθηκαν από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Οι σημερινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Αγ. Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και «άνοιγμα» μιας άκρως ενδιαφέρουσας διήμερης έκθεσης στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του μετρό, στην Πλ. Συντάγματος.

    Το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνου στο Άλσος Στρατού, στη λεωφόρο Κατεχάκη, και αυτή την ώρα, τελείται τρισάγιο στη στήλη πεσόντων στην πλατεία Μαδρίτης, πίσω από το Χίλτον. Για τις 8.30 το βράδι οργανώνεται συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

    Στις χθεσινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος επισήμανε ότι «μοναδική διέξοδο αποτελεί ο δρόμος της συμφιλίωσης» και πως «η συλλογική ασφάλεια και ευημερία του κυπριακού λαού και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προϋπόθεση στην όποια επίλυση του προβλήματος». Κατέληξε δε, ότι «προσδοκούμε μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, όπου θα ζουν ισότιμα όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνότητα και θρησκεία».

    Εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Αναστάσιος Νεράτζης, σημείωσε πως «οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι η τουρκική πρακτική παραμένει αθεράπευτη» και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα».

    Για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Πάνος Τριγάζης, ενώ, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Λομβέρδος -κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση- υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή».

    Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως η ένταξή της περνά μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στηρίζουμε τις προσπάθειες συνομιλιών του Κύπριου πρόεδρου Χριστόφια».

    Μήνυμα Καραμανλή

    Το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση στο Κυπριακό, είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση, είναι δεδομένο: Είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συμφωνία, που όλοι μας ευχόμαστε να προκύψει από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    Τριανταπέντε χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία, η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες "δεν ξεχνούν".

    Αγωνιζόμαστε - και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση - για να πέσει το τελευταίο τείχος, που, δυστυχώς, ορθώνεται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος».

    -

    [04] "Συνέχεια του νόμου-πλαισίου"

    "Βασική κατεύθυνση (του νομοσχεδίου) είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών «απασχόλησης», στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία που θα προκύπτουν από μια «σούπα» μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση πανεπιστημιακών θεμάτων.

    "Το νομοσχέδιο κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η απαίτηση του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το νέο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται εντονότερη και πιο σχεδιασμένη.

    Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του αντιδραστικού νόμου πλαισίου, του νόμου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, της αναγνώρισης των Κ.Ε.Σ, των εξαγγελιών για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    "Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται η λεγόμενη αξιολόγηση ως αναγκαίος μοχλός του αστικού συστήματος και των αστικών κομμάτων για να περάσει η διαβάθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, η ταξική διαφοροποίηση του σχολείου, η είσοδος των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επιχειρώντας παράλληλα να παραπλανήσουν και να ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς τους λαϊκές μάζες και νεολαία."

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο "ενισχύονται πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως η κινητικότητα και η κατάρτιση, προετοιμάζεται το έδαφος για τη λεγόμενη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, την πιστοποίηση του επαγγέλματος μέσω της αγοράς και της κατάρτισης.

    "Αξιοποιούνται και τα ΤΕΙ για τη σύνδεση της έρευνας με το κεφάλαιο, εξωθούνται ιδιαίτερα τα περιφερειακά ΤΕΙ, αν θέλουν να επιβιώσουν, να αναζητήσουν γνωστικό αντικείμενο με βάση τις ανάγκες της αγοράς ,να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στη βάση της αγοράς και της χρηματοδότησης από αυτή.

    Χωρίς να αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ σε υπάρχον διδακτικό προσωπικό (στη συντριπτική πλειοψηφία έκτακτο), σε υποδομή και εξοπλισμό, σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς να τίθενται κριτήρια πραγματικού επιστημονικού αντικειμένου, δίνεται η δυνατότητα να συγχωνεύονται ή να μετονομάζονται, να ιδρύουν ερευνητικά εργαστήρια-εταιρίες, ώστε απλά να αποτελούν δομές απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και βαθύτερης πρόσδεσης της εκπαίδευσης με το κεφάλαιο και τους τρόπους που αυτό σχεδιάζει την αύξηση της κερδοφορίας του.

    Καμιά κρατική οικονομική ενίσχυση των υποδομών και της ακαδημαϊκής δραστηριότητας των ΤΕΙ δεν προβλέπεται, αντίθετα τα εξωθούν προς την αναζήτηση ιδιωτικών πόρων, πιο βαθιά προς την εμπορευματική-επιχειρηματική λειτουργία. Όλες δε οι δραστηριότητες, από την πρόσληψη και εξέλιξη προσωπικού μέχρι τη διαχείριση κονδυλίων, παραπέμπονται στον τετραετή ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό προγραμματισμό του ιδρύματος, που σηματοδοτεί την πίεση για εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια o ασφυκτικότερος έλεγχος των συλλογικών αποφάσεων, το χτύπημα της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας έχει απομείνει σήμερα στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ο δρόμος για να θωρακιστεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ευθύνες, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ίδρυαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς διδακτικό προσωπικό και προσωπικό στήριξης, χωρίς υποδομές σπουδών και στέγασης, με στόχο τις περισσότερες φορές να ικανοποιήσουν τοπικές πελατειακές ανάγκες τους.

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σήμερα, όπως και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, διατηρούν και διαιωνίζουν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ και οξύνουν τα αδιέξοδα των σπουδαστών που είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά της λαϊκής οικογένειας και που κατά 60% εργάζονται.

    Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που, μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συναινούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Μπολόνια, για την αξιολόγηση, τον τετραετή προγραμματισμό, δεν αμφισβητούν την επιχειρηματική λειτουργία στο χώρο της παιδείας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Με τον δήμαρχο Ελληνικού

    Με τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη συναντήθηκε το μεσημέρι, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Σε δέκα σημεία, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, την πολιτική κατάσταση της χώρας και τα λειτουργικά του κόμματος, κωδικοποίησε την ομιλία του στη σύσκεψη του πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος έθεσε το ερώτημα "γιατί να μην είμαστε τρίτο κόμμα στις Ευρωεκλογές" και υποστήριξε ότι ήταν δύσκολη αποστολή, αλλά όχι έξω από τις δυνατότητές μας".

    "Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ κάμφθηκε σε μεγάλο βαθμό", ανέφερε και τόνισε ότι «ωστόσο, δεν πρόκειται για "ναυάγιο"».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα στο καθοδηγητικό όργανο του Σώματος και στον εαυτό του.

    Αναφερθείς στο θέμα των ανανεωτικών του ΣΥΝ, είπε ότι "οι διαφορές μεταξύ συνιστωσών σε μερικά θέματα δεν είναι τόσο έντονες, όσο οι διαφορές ανάμεσα σε ρεύματα σε μια συνιστώσα". Πρόσθεσε, όμως, ότι «είναι δυνατό να ενωθούμε, φτάνει να μπορούμε να αναδεικνύουμε την προοπτική μας».

    Επιπλέον, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι πιστεύει "βαθιά" στην αναστρεψιμότητα της κατάστασης "φτάνει να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με τόλμη", εξηγώντας ότι η κοινωνία ζητά έκφραση.

    "Βλέπουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, έχει φορέσει τα κοστούμια των υπουργών, συνδέεται και έχει συνδεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα", ανέφερε ο κ. Αλαβάνος και επισήμανε ότι οι μεγάλοι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ, αλλά "η δική μας ικανότητα και σε πιο βαθμό φτάνει".

    "Η ήττα δεν ήταν το ποσοστό στις Ευρωεκλογές, αλλά η απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας, στην οποία είχαμε κάνει πολλά βήματα, ανέφερε και εκτίμησε ότι "το κόμμα έχει μεγάλες δυνατότητες για να εξαπολύσει τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, αν στηριχτεί στις κινηματικές του δράσεις".

    Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει με το κλίμα της εποχής, υπογραμμίζοντας πως "όταν θα δώσουμε τις κόκκινες κάρτες, δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να φοβηθεί να τις δώσει και στους μετανάστες".

    Αναφορικά δε, με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε θετική στάση απέναντι στο σύστημα, αλλά "δεν κατάφερε να δώσει πολιτική συνέχεια".

    Ακόμη, κατήγγειλε τη σύμπραξη στελεχών της αριστεράς με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ για το ζήτημα των συμμαχιών, τόνισε πως "είναι σαφές ότι καμιά δυνατότητα συμμαχίας δεν μπορεί να υπάρξει με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα γενικό επίπεδο, δεδομένου ότι είμαστε σε άλλες όχθες" και πρόσθεσε ότι η αριστερά "δεν ψαρεύει", όμως πρέπει να μπει στη "μεγάλη θάλασσα".

    Μιλώντας για τα θέματα ηγεσίας, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ανάγκη για ανάκτηση ενός ηθικού πλεονεκτήματος με το "να μιλάμε ανοιχτά και συγκεκριμένα".

    Για το θέμα της συλλογικής ηγεσίας, τόνισε ότι πήρε πρωτοβουλίες "καλές και άλλες χειρότερες" και επισήμανε ότι "προσωπικά δεν φιλοδοξώ και δεν θέτω υποψηφιότητα να είμαι ηγέτης ενός χώρου, που έχει τον Μ. Γλέζο, τον Γ. Μπανιά και τον Γ. Θεωνά".

    Επιπλέον, επανέφερε την πάγια πρότασή του για δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία γραφείου Τύπου, γραμματείας, καθώς επίσης και τη λήψη αποφάσεων πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη και πανελλαδικών αποφάσεων, γενικότερα.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι το κεντρικό σύνθημα, που εξέλαβε από τη σύσκεψη του πανελλαδικού Σώματος, είναι πως οι συνθήκες είναι "εξαιρετικά ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ". "Να ανοίξουμε το δρόμο όχι για επιστροφή, αλλά για μεγάλη έφοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβρη", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    [06] "Μακριά από σκοπιμότητες"

    "Χαιρόμαστε που τις απόψεις μας, σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα τεχνάσματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμμερίζεται και ο καθηγητής κ. Τσάτσος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Τσάτσου. "Κάποιοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες", πρόσθεσε.

    [07] Πολιτισμικές διασυνδέσεις

    Τη βάση για μελλοντικές έρευνες, αναφορικά με τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ανατολικού Αιγαίου, από την Πρώιμη Χαλκοκρατία ως το τέλος της Αρχαϊκής περιόδου, θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα Πρακτικά -που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες- του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συμποσίου, με θέμα: "Κύπρος και Ανατολικό Αιγαίο: Διαπολιτισμικές σχέσεις 25 αιώνων".

    Ο διακεκριμένος Κύπριος αρχαιολόγος και καθηγητής Βάσος Καραγιώργης υπογραμμίζει ότι το θέμα του Συμποσίου της Σάμου "βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας, σαν μέρος της ευρύτερης έρευνας, που σχετίζεται με τις διαχρονικές πολιτισμικές διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Μεσόγειο".

    Το Συμπόσιο είχε οργανωθεί τον περασμένο Οκτώβριο στη Σάμο με χορηγούς το ΄Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και το ΄Ιδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου.

    Στις 264 σελίδες των Πρακτικών δημοσιεύονται μελέτες από 22 επιστήμονες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ορισμένες από τις μελέτες προσφέρουν νέες ιδέες και νέο αδημοσίευτο υλικό ανασκαφών.

    Τα Πρακτικά του Συμποσίου εκδόθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και επιμέλεια του διευθυντή του, καθηγητή Βάσου Καραγιώργη, και της Ουρανίας Κουκά, Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Όπως αναφέρει ο καθηγητής Καραγιώργης, οι πολιτισμικές επαφές μεταξύ Κύπρου και Ανατολικού Αιγαίου άρχισαν κατά την πρώϊμη 3η χιλιετηρίδα π.Χ., όταν οι Κύπριοι δανείσθηκαν από τη νοτιοανατολική και τη νότια ακτή της Ανατολίας μεθόδους παραγωγής ορειχάλκου (με κράμα χαλκού και κασσιτέρου). Οι επαφές αυτές έγιναν στενότερες κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα, όταν η χαλκοπαραγωγός Κύπρος κατέστη η κατ΄έξοχήν πηγή προμήθειας χαλκού στην Μεσόγειο. Είναι σ΄αυτό το γεγονός που οφείλεται η πρώτη επαφή της Κύπρου με τον Μυκηναϊκό κόσμο, που κατέληξε στον αποικισμό της Κύπρου από τους Έλληνες γύρω στα τέλη της 2ης χιλιετηρίδας π.Χ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετηρίδας π.Χ., οι επαφές μεταξύ Κύπρου και Ανατολικού Αιγαίου γίνονται ακόμη πιο στενές, όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και γενικότερα στον πολιτισμό, μια και το Ανατολικό Αιγαίο, ιδίως το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αποτελούσε την πύλη επικοινωνίας με την Ανατολία και την Περσική Αυτοκρατορία. Επί πλέον, σημειώνει ο κ. Καραγιώργης, το Ανατολικό Αιγαίο αποτελούσε στρατηγικό σημείο στον θαλάσσιο δρόμο μεταξύ Κύπρου και ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Οι επαφές με τα Δωδεκάνησα ήσαν έντονες και διαρκείς καθ΄όλη τη διάρκεια της ΄Υστερης Χαλκοκρατίας και το πρώτο μισό της πρώτης χιλιετηρίδας, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια ενός άλλου Διεθνούς Συμποσίου που οργανώθηκε στην Ρόδο τον περασμένο Μάϊο.

    Ο καθηγητής Β. Καραγιώργης αναφέρει σχετικά ότι από τον 16ον αι. π.Χ. αφθονούν τα Κυπριακά αγγεία ανάμεσα στα ταφικά κτερίσματα της Ιαλυσού και σε πολλές περιπτώσεις οι Ρόδιοι κεραμείς αντιγράφουν τα σχήματα και τον διάκοσμο της Κυπριακής κεραμικής. Το φαινόμενο αυτό συνεχίζει και κατά την πρώτη χιλιετηρίδα, τόσο στην Κώ όσο και στην Ρόδο.

    Από τον 8ο ως τον 6ον αιώνα π.Χ., όταν τα Κυπριακά βασίλεια φθάνουν στο ζενίθ της δύναμης τους και όταν ακμάζουν στην Σάμο και στην Ρόδο τα ιερά της Ήρας και της Αφροδίτης αντίστοιχα, μεγάλες ποσότητες Κυπριακών πήλινων και ασβεστολιθικών αγαλμάτων και ειδωλίων βρέθηκαν σαν αναθήματα και στα δυο αυτά ιερά, ακόμη και ντόπιες απομιμήσεις. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τα ιερά της Ιωνίας, κυρίως της Κνίδου και της Μιλήτου.

    Στον πρόλογο της έκδοσης ο καθηγητής Β. Καραγιώργης υπογραμμίζει τα εξής:

    "Το περιεχόμενο του τόμου του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συμποσίου της Σάμου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις νέες τάσεις της αρχαιολογίας, που θεωρεί την Μεσόγειο σαν μια ενιαία πολιτιστική λίμνη, στην οποία η Κύπρος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο για χίλια περίπου χρόνια, από το 1500 π.Χ. ως το 500 π.Χ. Τα διαχωριστικά τείχη που έκτισαν οι μελετητές του πρώτου μισού του 20ου αιώνα έχουν τώρα γκρεμισθεί, και αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των διαπολιτισμικών σχέσεων που διαμόρφωσαν τους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής, του Αιγαίου και της δυτικής Μεσογείου. Σ' αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων η Κύπρος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, όχι μόνο σαν τόπος που δέχεται ξένες επιδράσεις, αλλά και σαν τόπος που παράγει πολιτισμό και επηρεάζει τους γειτονικούς πολιτισμούς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2009 - 10:30:29 UTC