Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση για τη νέα γρίπη
  • [02] "Αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία"
  • [03] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Σκόπελο
  • [04] Τετραετείς προγραμματισμοί για τα ΑΕΙ
  • [05] Κατασκευή φράγματος στη Νάξο
  • [06] Ημερήσια Ατζέντα: 31/7/2009
  • [07] "Εξορθολογισμός-απάτη"
  • [08] "Ντόμινο καταρρεύσεων"
  • [09] "Η οικονομία σε αδιέξοδο"
  • [10] Φορολογία vs παχυσαρκίας
  • [11] Επιστροφή της ΕΤΑ
  • [12] Βήμα πρόκρισης

  • [01] Συνεδρίαση για τη νέα γρίπη

    Το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας με αφορμή τη νέα γρίπη, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στις 10 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος. Το Εθνικό Σχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνέχεια θα αποσταλεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός υγείας συναντήθηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) και της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος), με αντικείμενο την ενημέρωση των Νομαρχών και των Δημάρχων όλης της χώρας σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης. Ο κ. Αβραμόπουλος, που συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι "πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία κλίματος ανησυχίας, ανασφάλειας και πανικού, γιατί δεν υπάρχει λόγος", αμέσως μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: "τίθεται στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας, ώστε από κοινού να ορθώσουμε ένα τείχος στην εξάπλωση αυτής της απειλής. Είναι σημαντικότατος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες στους Νομούς θα αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της νόσου".

    Σε ερώτηση για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα φορτωθεί το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, με δεδομένες τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος χαρακτήρισε γόνιμη και παραγωγική τη συνάντηση με τον υπουργό και ανέφερε ότι τέθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του κεντρικού εθνικού σχεδιασμού. "Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου" συμπλήρωσε ο κ. Δράκος που εξήγησε ακόμη ότι συζητήθηκε και η ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους, "για να μπορέσουμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή" όπως είπε. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ξεκαθάρισε πως υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει το σύστημα με τις Νομαρχίες.

    Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, με την οποία, όπως δήλωσε αμέσως μετά, "είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας από την πρώτη κιόλας ημέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα". Ο υπουργός επανέλαβε και σε αυτή τη συνάντηση ότι ένα μέρος του σχεδίου δράσης που θα παρουσιαστεί αύριο, αφορά στον ρόλο που θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο των δημάρχων, καθώς "είναι στο σημείο που συναντιέται ο πολίτης με την οργανωμένη πολιτεία".

    "Τον διαβεβαιώσαμε ότι στην έκκλησή του για τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το παρών θα είναι άμεσο, εθελοντικό και αποτελεσματικό, υπενθυμίζοντάς του αν και δεν χρειάζεται και αυτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, οι δήμοι και οι κοινότητες σε όποια έκτακτη περίπτωση χρειάστηκε και αναφέρομαι κυρίως στις φυσικές καταστροφές έδωσε πάντα το παρών κατά τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό" είπε για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι έτοιμοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να υποδεχτούν τα παιδιά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες, ανέφερε ότι και αυτοί θα εμβολιαστούν, "είτε είναι νόμιμα είτε είναι παράνομα στη χώρα μας".

    "Όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για ζητήματα δημόσιας υγείας τότε σε αυτό συμμετέχουμε όλοι και η αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σαν ένας άνθρωπος πρώτη και καλύτερη" δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος.

    [02] "Αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία"

    Την ανάγκη για την ανάδειξη το ταχύτερο, μιας νέας κυβέρνησης, μπροστά στην «παταγώδη αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας» και τις εκδηλώσεις «αντισυνταγματικότητάς» της τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «πρόχειρη και απαράδεκτη» την τροπολογία για αναθεώρηση του καθεστώτος που διέπει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ενέταξε και την ρύθμιση για την υποβοήθηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από ιδιώτες δικηγόρους, στις υπόλοιπες ενέργειες της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει αμφισβήτηση από θεσμικής απόψεως:

    «Η κυβέρνηση αποχωρεί από τη Βουλή όταν φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει υπουργούς, την κλείνει ενόψει αποκαλύψεων, νοθεύει και τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Προχωρά και σε νομοθεσία που κρίνεται και ως αντισυνταγματική, για την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση από τις κάμερες. Χθες δέχθηκε και νέο ράπισμα αντισυνταγματικότητας από την Ολομέλεια του ΝΣΚ», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε ευθεία επίθεση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στην Οικονομία:

    «Το έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, βαίνει διπλάσιο σχεδόν από το περσινό φθάνοντας τα 18 δισ. ευρώ. Δανειστήκατε το 2009, ποσά που φθάνουν το 20% του ΑΕΠ, καλύπτοντας ήδη το 136% του ετήσιου προβλεπόμενου δανεισμού. Ζητάτε να πληρώσει η ελληνική οικογένεια, τα 28 δισ. που δίνετε στις τράπεζες, που δεν τα βλέπει η ελληνική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά. Ζητάτε να τα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος, αλλά δεν έχετε το πολιτικό θάρρος, να παρουσιάσετε το πού διοχετεύθηκαν τα 28 δισ.», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποσύνδεσε τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν τις ταμειακές τους ανάγκες, όχι γιατί δεν είναι υγιείς, αλλά γιατί συσσωρεύονται οι ακάλυπτες επιταγές που έχουν φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ. Η ΝΔ ζητά να πληρώσουν οι πολίτες τις χαριστικές της πράξεις κατάργησης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της μείωσης της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη, την εισφοροδιαφυγή που έχει ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ, την φοροδιαφυγή μέσω των παράκτιων εταιρειών. Ζητά να πληρώσουν το Βατοπέδι, τα ασφαλιστικά ταμεία που επένδυσαν σε ομόλογα, τις υπερβολικές τιμές απβ τις προμήθειες της Ζήμενς, τα δωράκια κάτω απβ το τραπέζι για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Να πληρώσει την τεράστια σπατάλη της πελατειακής της πολιτικής - δεν έφθαναν οι χιλιάδες προσλήψεις stage για να εκμαυλίζετε με χρήματα τους νέους ανθρώπους, αλλά έχετε προσθέσει 60.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για να εξαγοράσετε την ψήφο τους. Προσλαμβάνετε παντού, χωρίς κριτήρια, αξιοκρατία, προϋποθέσεις, κάνοντας συναλλαγή την εξαγορά συνειδήσεων καθημερινή πολιτική πρακτική», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ασχολήθηκαν με τη νέα γρίπη κατόπιν των πρωτοβουλιών του ιδίου και υπενθύμισε πως ήδη από πέρσι, είχε θέσει θέμα μονάδων εντατικής θεραπείας που έμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

    «150 κλίνες μένουν κλειστές, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός -είναι πέντε χρόνια, πάνε για έξι χρόνια, κανείς γιατρός γιβ αυτές τις μονάδες εντατικής θεραπείας.Πού είναι η πολιτική σας;», αναρωτήθηκε.

    Δεσμευόμενος δε για μια διαφορετικού τύπου διακυβέρνηση, ο κος Παπανδρέου επισκόπησε τους πέντε άξονές της:

    - Σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά,

    - Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, προγράμματα κατάρτιση «που προετοιμάζουν τον άνεργο και όχι αυτά τα άθλια stage»,

    - Δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος με αλλαγή φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις. Καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, φορολόγηση των συναλλαγών με τις υπεράκτιες εταιρείες,

    - Προστασία του δημοσίου πλούτου με διαφάνεια, λογοδοσία, σχεδιασμό, διαβούλευση. Αυστηρό έλεγχο δαπανών, σύγχρονο ελεγκτικό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης. «Να αισθάνεται ο έλληνας πολίτης, ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο»,

    - Λειτουργία της αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη, ώστε «να σπάσουν τα καρτέλ και να μπει τέλος στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών».

    Απάντηση Φ. Πετραλιά

    «Όποιος παρακολούθησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ένα πράγμα κατάλαβε: Ούτε αυτόν, ούτε εσάς, ενδιαφέρουν οι πολίτες και ο τόπος. Δίψα για την εξουσία και μόνον», σχολίασε απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου, η παριστάμενη υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    «Ο κ. Παπανδρέου μας κατηγόρησε για λαϊκίστικη πολιτική στις προσπάθειες που κάνουμε για την στήριξη της εργασίας. Λαϊκίστικη πολιτική ασκείτε εσείς, όταν δεν σέβεστε θεσμούς, ξεκινώντας από τον ύψιστο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγοντας στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας. Μιλάτε για κομματικές προσλήψεις και για «άθλια stage», λέτε και δεν ξέρετε ότι τα stage ξεκίνησαν επί των ημερών σας, ενώ σήμερα εμείς προσδοκούμε να βρεθεί ο τρόπος να στηρίξουμε τις ασφαλιστικές τους εισφορές», τόνισε.

    [03] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Σκόπελο

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, στον Πάνορμο Σκοπέλου. Οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, καθώς υπάρχουν πολλές μικροεστίες της φωτιάς, οι οποίες είναι διάσπαρτες εντός δύσβατης δασικής περιοχής.

    Στην περιοχή παραμένουν πυροσβέστες και οχήματα, ενώ η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

    [04] Τετραετείς προγραμματισμοί για τα ΑΕΙ

    Yπεγράφησαν από τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, τους προέδρους των ΤΕΙ και τον υπουργό Παιδεία Άρη Σπηλιωτόπουλο, οι ακαδημαϊκοί - αναπτυξιακοί τετραετείς προγραμματισμοί όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Oπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η διαμόρφωση τετραετών ακαδημαϊκών-αναπτυξιακών προγραμματισμών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 3549/2007, υλοποιείται για πρώτη φορά.

    Οι ακαδημαϊκοί - αναπτυξιακοί τετραετείς προγραμματισμοί περιλαμβάνουν τα έργα υποδομής και εξοπλισμών των ΑΕΙ, τις λειτουργικές τους δαπάνες, καθώς και τον αριθμό του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού που θα προσληφθεί.

    Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενισχύεται η αυτοδιοίκησή τους και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταθερή τους εξέλιξη.

    Η θεσμοθέτηση των τετραετών προγραμματισμών και στη χώρα μας, καθιερώνει ένα πρότυπο μεσοπρόθεσμου συστηματικού σχεδιασμού για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με αντίστοιχες τάσεις και ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

    Για τη διαμόρφωση των τετραετών ακαδημαϊκών-αναπτυξιακών προγραμματισμών προηγήθηκε ευρύς διάλογος μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των Διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Οι τετραετείς προγραμματισμοί αποτελούν σημαντική καινοτομία για την ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς συμβάλλουν:

    - στον συστηματικό προσδιορισμό των ακαδημαϊκών στόχων και τον καλύτερο προγραμματισμό των υποδομών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κάθε ΑΕΙ και της ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά,

    - στη δέσμευση χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ και τη χρονοκατανομή της σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου τα ιδρύματα να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια σύμφωνα με δημοσιοποιημένα, σταθερά και εγγυημένα οικονομικά στοιχεία.

    Για την κατανομή της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, χρησιμοποιήθηκαν ενιαία, συγκρίσιμα και κοινώς αποδεκτά κριτήρια. Παράλληλα, προστίθεται, εξασφαλίστηκαν υψηλές πιστώσεις για την περίοδο 2009-2012 σε συνθήκες πανθομολογούμενης οικονομικής κρίσης.

    Ειδικότερα:

    - Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια:

    α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 1 δισ. 70 εκατ. ευρώ.

    β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΑΕΙ θα διατεθούν πόροι ύψους 494 εκατ. ευρώ.

    γ) για τη φοιτητική μέριμνα θα διατεθούν 126,5 εκατ. ευρώ.

    δ) για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα διατεθούν 173 εκατ. ευρώ.

    - Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ:

    α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 720 εκατ. ευρώ.

    β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν πόροι ύψους 130 εκατ. ευρώ.

    γ) για τη σπουδαστική μέριμνα θα διατεθούν 110 εκατ. ευρώ.

    Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες και την ιδιαιτερότητά τους, με κατανομή του προσωπικού σε βάθος τετραετίας.

    Ειδικότερα:

    - Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 700 νέων μελών ΔΕΠ, 400 μελών ΕΕΔΙΠ, 800 μελών ΕΤΕΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων.

    - Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 800 μελών ΕΠ, 300 μελών ΕΤΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων.

    - Για έκτακτο Διδακτικό Προσωπικό Πανεπιστημίων (ΠΔ 407/80) θα δοθούν πιστώσεις για το 2009 για 900 προσλήψεις, για το 2010 για 750 προσλήψεις, για το 2011 για 500 προσλήψεις και τέλος για το 2012 για 250 προσλήψεις.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο προωθεί από το 2004 τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τη σύγκλιση προς τα καλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

    Ετσι, για τα πανεπιστήμια από το 2004 έως σήμερα η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 60%, για τα συγγράμματα κατά 87% και για τη φοιτητική μέριμνα κατά 26%. Ταυτόχρονα, την περίοδο 2005-08 υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής και εξοπλισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 321 εκατ. ευρώ.

    Για τα ΤΕΙ η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 95,84% και για τη σπουδαστική μέριμνα κατά 75,32%. Ταυτόχρονα, την περίοδο 2005-08 απορροφήθηκαν για έργα υποδομής και εξοπλισμού στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 43,8 εκατ. ευρώ.

    [05] Κατασκευή φράγματος στη Νάξο

    Αρχίζει η κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στη Νάξο, από το οποίο θα αρδευτούν 10.000 στρέμματα χωραφιών.

    Ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης υπέγραψε την απόφαση, για την ένταξη του σχετικού έργου, συνολικού προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

    Το έργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Τσικαλαρίου και την αξιοποίηση των ταμιευτήρων Τσικαλαρίου-Φανερωμένης και Εγγάρων ,με ταμιευτήρα χωρητικότητας 3 εκατ.κυβ νερού.

    [06] Ημερήσια Ατζέντα: 31/7/2009

  • Συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, της διυπουργικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη - 10:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της τηλεόρασης της Βουλής και του Ανοικτού Πανεπιστημίου προκειμένου να διευρυνθεί η μέχρι τώρα συνεργασία τους, η οποία συνίσταται στην υποβοήθηση της εποπτικής διδασκαλίας του ανοικτού Πανεπιστημίου - 11:30:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Συνάντηση του ΥΠΕΠΘ Αρη Σπηλιωτόπουλου με τον Υπουργό Παιδείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Γαλλικής Κυβέρνησης κ. Luc Chatel, στο γραφείο του στο Υπουργείο - 14:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΠΘ.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Εφήβων (θέσεις 13-16): Ελλάδα-Ισραήλ - 19:00:00

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Πρωί (10:00)

    50μ. ελεύθερο (Α) --Καλάργαρης, Τσαγκαράκης--

    50μ. πεταλούδα (Γ)

    100μ. πεταλούδα (Α) --Δημητριάδης--

    200μ. ύπτιο (Γ)

    4Χ200μ. ελεύθερο (Α)

    800μ. ελεύθερο (Γ)

    Απόγευμα

    100μ. ελεύθερο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. ύπτιο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    50μ. πεταλούδα (Γ) (Ημιτελικά)

    50μ. ελεύθερο (Α) (Ημιτελικά)

    200μ. πρόσθιο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    100μ. πεταλούδα (Α) (Ημιτελικά)

    200μ. ύπτιο (Γ) (Ημιτελικά)

    200μ. πρόσθιο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    4Χ200μ. ελεύθερο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:00 Ουγγαρία-Ισπανία (Θέσεις 7-8)

    11:40 Ολλανδία-Αυστραλία (Θέσεις 5-6)

    17:00 Ρωσία-ΕΛΛΑΔΑ (Θέσεις 3-4)

    22:00 Καναδάς-ΗΠΑ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    [07] "Εξορθολογισμός-απάτη"

    "Το σύνθημα του εξορθολογισμού που λέει η κυβέρνηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι η μεγαλύτερη απάτη", επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    "Είναι βαρβαρότητα κυριολεκτικά δίχως όρια. Εμείς ζητάμε τη διεύρυνση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Υπάρχουν και σύγχρονα επαγγέλματα που δημιουργούν προβλήματα επαγγελματικών ασθενειών, ενώ η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και όπου υπάρχει ελέγχεται κατά κανόνα από την εργοδοσία. Επομένως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντεπιτεθούν και σε αυτό το ζήτημα, διότι η κυβέρνηση μεθοδεύει και νέα δίχως όρια σε βαρβαρότητα μέτρα", κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [08] "Ντόμινο καταρρεύσεων"

    «Εξελίσσεται ένα ντόμινο καταρρεύσεων στα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας. Κινδυνεύουν οι συντάξεις και οι παροχές των Ταμείων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι ο δανεισμός των Ασφαλιστικά Ταμεία «συνιστά καταστροφή, αδιέξοδο και υποθηκεύει το μέλλον τους» και τόνισε ότι «το κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αντί να τα σπρώχνει στο δανεισμό».

    «Κυρίως όμως πρέπει να σταματήσει η λεηλασία των Ταμείων από τις κεφαλαιαγορές, τις Τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τις φαρμακευτικές εταιρείες και το ίδιο το κράτος» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [09] "Η οικονομία σε αδιέξοδο"

    "Ο οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος ή υπεύθυνος φορέας διαπιστώνει ότι η Ελληνική οικονομία βαδίζει - λόγω των κακών χειρισμών - σε πλήρες αδιέξοδο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τις διαπιστώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου για την Ελληνική οικονομία. "Χρειάζεται σωφροσύνη, αποτελεσματικότητα και ριζοσπαστικά μέτρα", πρόσθεσε.

    Σχετικά με τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Και στα δύο κουρασμένα κόμματα εξουσίας ξαναηχούν τα τύμπανα της εσωτερικής αναμέτρησης. Η φαγωμάρα, οι αντεγκλήσεις και οι ίντριγκες δυστυχώς για τη Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν χώνονται κάτω απβ το «χαλί» της εκλογικής σκοπιμότητας".

    [10] Φορολογία vs παχυσαρκίας

    Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σύστησαν να φορολογηθούν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, στα πλαίσια του αγώνα κατά της παχυσαρκίας, μιας ασθένειας που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ.

    "Οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο γύρω στις 250 θερμίδες επιπλέον την ημέρα σε σχέση με πριν από 20-30 χρόνια. Από τις θερμίδες αυτές περίπου 120 προέρχονται από αναψυκτικά και άλλα ζαχαρώδη τρόφιμα" ανέφερε ο Τόμας Φρίντεν, διευθυντής των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σε ένα συνέδριο με θέμα την παχυσαρκία που διοργανώθηκε στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημιοσιότητα κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, τα δύο τρία των Αμερικανών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία κοστίζουν κάθε χρόνο σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους.

    Ο φόρος που θα αποθάρρυνε τους Αμερικανούς να αγοράζουν αναψυκτικά και επομένως θα τους βοηθούσε να αδυνατίσουν, θα επέτρεπε επίσης να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος των εξόδων αυτών. Ο Φρίντεν ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 100-200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

    [11] Επιστροφή της ΕΤΑ

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, απέδωσε απόψε στη βασκική οργάνωση ΕΤΑ την ευθύνη για την επίθεση στις Βαλεαρίδες που στοίχισε τη ζωή σε δύο πολιτοφύλακες.

    "Ο Κάρλος Σάενθ δε Τεχάδα Γκαρθία και ο Ντιέγο Σάλβα Λεσάουν σκοτώθηκαν από την ΕΤΑ. Καταδικάζω αυτή την αθλιότητα με πολύ πόνο και οργή, αλλά επίσης με μεγάλη αποφασιστικότητα" δήλωσε ο Θαπατέρο μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Οι δολοφόνοι των δύο πολιτοφυλάκων "δεν θα γλιτώσουν, θα συλληφθούν, θα καταδικαστούν και θα περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή", πρόσθεσε.

    Οι δύο πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό τους, μπροστά από την έδρα της υπηρεσίας τους στην Παλμανόβα της Μαγιόρκας.

    Ωστόσο, μία δεύτερη βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί κάτω από όχημα της ισπανικής πολιτοφυλακής, εξουδετερώθηκε στις Βαλεαρίδες, ανακοίνωσε το σώμα.

    «Μία δεύτερη βόμβα -βεντούζα, που είχε τοποθετηθεί σε υπηρεσιακό όχημα βρέθηκε σε άλλον στρατώνα από εκείνον που επλήγη από το πρώτο τρομοκρατικό πλήγμα. Αμέσως μετά εξουδετερώθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

    Το ισπανικό αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, άρχισε πάλι να λειτουργεί χθες στις 18.45, ώρα Ελλάδος, έπειτα από το προσωρινό κλείσιμό του το απόγευμα, ανακοίνωσε η διοίκηση του αεροδρομίου.

    Τα λιμάνια της νήσου, πύλες εισόδου κι εξόδου για χιλιάδες παραθεριστές, εξακολουθούν εντούτοις να παραμένουν κλειστά, ανακοίνωσαν από την πλευρά τους οι αερολιμενικές αρχές των Βαλεαρίδων.

    Ο έπαρχος της Μαγιόρκας είχε ανακοινώσει το απόγευμα την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τη νήσο, προκειμένου «να αποφευχθεί η φυγή των τρομοκρατών».

    Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα από την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της ΕΤΑ,ενώ συνέπεσε με την συμπλήρωση 18 ετών από δύο επιθέσεις στο νησί των Βαλεαρίδων,το 1991,που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

    [12] Βήμα πρόκρισης

    Αγκαλιά με την πρόκριση στον 4ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, που νίκησε 2-1 τη Βαλερένγκα στο Οσλο, στον πρώτο αγώνα του 3ου προκριματικού. Ο Λίνο στο 31΄ και ο Μουσλίμοβιτς στο 37΄ πέτυχαν τα γκολ για τον "Δικέφαλο του Βορρά", πριν μειώσει ο Στόρμπεκ στο 42΄. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη στην Τούμπα.

    Νίκη - πρόκριση για τον Ολυμπιακό

    Την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ "κλείδωσε" ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε 2-0 της Σλόβαν στην Μπρατισλάβα, στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού της διοργάνωσης. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος μόλις στο 2ο λεπτό και ο Λεονάρντο στο 21ο πέτυχαν τα γκολ της νίκης, που μετατρέπει σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της προσεχούς Τετάρτης στο "Καραϊσκάκη".

    Ηττα στην Πράγα για τον Παναθηναϊκό

    Παρά την πολύ κακή εμφάνισή του, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα γκολ που μπορεί να αποδειχθεί "χρυσό" στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν 3-1 από τη Σπάρτα στην Πράγα, στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού και καλούνται να ανατρέψουν αυτό το σκορ στη ρεβάνς της 4ης Αυγούστου, στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Χόλεντα (26΄), Βάτσεκ (32΄) και Κάλουντα (85΄) ενώ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-1 στο 67΄ για την ελληνική ομάδα, που έχασε πέναλτι στο 33΄, όταν την εκτέλεση του Σισέ απέκρουσε ο Μπλάζεκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 July 2009 - 4:30:41 UTC