Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση για τη νέα γρίπη
  • [02] "Στόχος η ανάπτυξη"

  • [01] Συνεδρίαση για τη νέα γρίπη

    Το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας με αφορμή τη νέα γρίπη, παρουσιάζει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στην συνεδρίαση συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος. Το Εθνικό Σχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνέχεια θα αποσταλεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός υγείας συναντήθηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) και της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος), με αντικείμενο την ενημέρωση των Νομαρχών και των Δημάρχων όλης της χώρας σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης. Ο κ. Αβραμόπουλος, που συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι "πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία κλίματος ανησυχίας, ανασφάλειας και πανικού, γιατί δεν υπάρχει λόγος", αμέσως μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: "τίθεται στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας, ώστε από κοινού να ορθώσουμε ένα τείχος στην εξάπλωση αυτής της απειλής. Είναι σημαντικότατος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες στους Νομούς θα αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της νόσου".

    Σε ερώτηση για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα φορτωθεί το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, με δεδομένες τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος χαρακτήρισε γόνιμη και παραγωγική τη συνάντηση με τον υπουργό και ανέφερε ότι τέθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του κεντρικού εθνικού σχεδιασμού. "Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου" συμπλήρωσε ο κ. Δράκος που εξήγησε ακόμη ότι συζητήθηκε και η ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους, "για να μπορέσουμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή" όπως είπε. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ξεκαθάρισε πως υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει το σύστημα με τις Νομαρχίες.

    Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, με την οποία, όπως δήλωσε αμέσως μετά, "είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας από την πρώτη κιόλας ημέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα". Ο υπουργός επανέλαβε και σε αυτή τη συνάντηση ότι ένα μέρος του σχεδίου δράσης που θα παρουσιαστεί αύριο, αφορά στον ρόλο που θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο των δημάρχων, καθώς "είναι στο σημείο που συναντιέται ο πολίτης με την οργανωμένη πολιτεία".

    "Τον διαβεβαιώσαμε ότι στην έκκλησή του για τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το παρών θα είναι άμεσο, εθελοντικό και αποτελεσματικό, υπενθυμίζοντάς του αν και δεν χρειάζεται και αυτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, οι δήμοι και οι κοινότητες σε όποια έκτακτη περίπτωση χρειάστηκε και αναφέρομαι κυρίως στις φυσικές καταστροφές έδωσε πάντα το παρών κατά τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό" είπε για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι έτοιμοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να υποδεχτούν τα παιδιά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες, ανέφερε ότι και αυτοί θα εμβολιαστούν, "είτε είναι νόμιμα είτε είναι παράνομα στη χώρα μας".

    "Όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για ζητήματα δημόσιας υγείας τότε σε αυτό συμμετέχουμε όλοι και η αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σαν ένας άνθρωπος πρώτη και καλύτερη" δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος.

    [02] "Στόχος η ανάπτυξη"

    Στις εξελίξεις που σημειώνονται σχετικά με την Ένωση για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), μια Ένωση έντονα προσανατολισμένη σε πρακτικές δράσεις (έργα και προγράμματα) για την ανάπτυξη της περιοχής και στην ενεργό ελληνική συμμετοχή αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Κατσούδας σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει υποβάλει, ήδη, τρεις προτάσεις έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ΕγΜ.

    Οι ελληνικές προτάσεις αφορούν τους Θαλάσσιους Διαδρόμους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνει την Διασύνδεση Λιμένων των χωρών της Μεσογείου, την Αξιοποίηση της Ηλιακής Ενέργειας, προς αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών κλιματισμού κτιρίων στις χώρες της Μεσογείου και τη Διαχείριση των Υδάτων στη Μεσόγειο, η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας, συντονισμού και διαλόγου μεταξύ των χωρών με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Μεσογείου.

    Επίσης, προωθεί τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τις Μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο,ενώ προγραμματίζει τη διοργάνωση εντός του 2009 της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Υπουργών Μεταφορών.

    Η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ.Κατσούδας, είναι μία από τις 5, σε σύνολο 43 χωρών - μελών της ΕγΜ,που πέτυχε θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο,η οποία αποτελεί βασικό όργανο για την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο της ΕγΜ.

    Σχετικά με τη Σουηδική Προεδρία στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, σημειώνει πώς το χρονικό διάστημα της Σουηδικής Προεδρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ουσιαστική θέση σε λειτουργία της ΕγΜ.

    Η Ελλάδα,προσθέτει,η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια της σύστασης και εφαρμογής της ΕγΜ,συνεργάζεται στενά με τη Γαλλο-Αιγυπτιακή Συμπροεδρία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και με τη Σουηδική Προεδρία στην ΕΕ προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών.

    Η συνέντευξη του Δ. Κατσούδα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στη Μαρίνα Κουρμπέλα έχει ως εξής:

    ΕΡ: Τι δράσεις θα αναπτύξει η Σουηδική Προεδρία στήν ΕΕ το τρέχον εξάμηνο σχετικά με την Ενωση για τη Μεσόγειο (ΕγΜ);

    ΑΠ:Η επίσημη επανέναρξη των εργασιών της ΄Ενωσης για την Μεσόγειο, που αποφασίσθηκε κατά την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Υψηλών Αξιωματούχων,στις 7.7.09, συνέπεσε με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Σουηδία. Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες της Ένωσης για την Μεσόγειο είχαν ανασταλεί μετά την κρίση του Ιανουαρίου στην Γάζα. Συνεπώς, καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Τσεχικής Προεδρίας,οι προσπάθειές μας εστιάσθηκαν στην αναζήτηση τρόπων αναζωογόνησης της όλης διαδικασίας για την θέση σε εφαρμογή της νέας αυτής πολιτικής που εγκαινίασε η ΕΕ στον τομέα της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα και της Ελλάδας. Με την επανεκκίνηση των εργασιών της ΕγΜ, αναμένεται, πλέον, να πραγματοποιηθούν τέσσερις Υπουργικές Σύνοδοι που είχαν προγραμματισθεί για το τρέχον εξάμηνο. Ειδικότερα, πρόκειται για την Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών, καθώς και τρεις τομεακές Υπουργικές Συνόδους, με θεματολογία το Εμπόριο, το Περιβάλλον και τον ρόλο της Γυναίκας στην Μεσόγειο. Περαιτέρω, αναζητούνται ημερομηνίες για τις Συνόδους που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Τσεχικής Προεδρίας, λόγω του παγώματος των εργασιών της ΕγΜ. Κατά την τρέχουσα περίοδο, η οποία αναμένεται ,άλλωστε, ιδιαίτερα κινητική, θα συνεχισθούν παράλληλα οι εργασίες της ομάδας που έχει συσταθεί για την σύνταξη του Καταστατικού της Γραμματείας της ΕγΜ, η οποία έχει πλέον έδρα την Βαρκελώνη. Η υιοθέτηση του Καταστατικού, στην σύνταξη του οποίου συμμετέχουμε ενεργά, θα θέσει τα θεμέλια της λειτουργίας της Γραμματείας, που αποτελεί το βασικό όργανο για την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο της ΕγΜ. Συνεπώς, το διάστημα της Σουηδικής Προεδρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ουσιαστική θέση σε λειτουργία της ΕγΜ. Η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια της σύστασης και εφαρμογής της ΕγΜ, συνεργάζεται στενά με τη Γαλλο-Αιγυπτιακή Συμπροεδρία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και την Σουηδική Προεδρία στην ΕΕ προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών.

    ΕΡ: Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε για την προώθηση των ελληνικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων στην ΕγΜ;

    ΑΠ: Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργία ενός ενισχυμένου συστήματος Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό στήριξε, εξ αρχής την νέα αυτή πολιτική της Ενωσης και έλαβε ενεργώς μέρος στο πλήρες φάσμα της διαμόρφωσης της ΄Ενωσης για την Μεσόγειο. Προσδώσαμε ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε και επιτύχαμε την εκπροσώπηση της χώρας μας στη Γραμματεία της ΕγΜ, σε επίπεδο Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Ήμαστε μία από τις 5, σε σύνολο 43, χωρών που πετύχαμε θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Εκτός από αυτά, λόγω και της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδουμε στην επιχειρηματική δραστηριότητα ένθεν και ένθεν της Μεσογείου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενός Ευρωμεσογειακού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, με θέμα "Bridging the Mediterranean: Athens Business Forum" (Αθήνα, 8-10.7.09), που είχε ως στόχο να προωθήσει τη δραστηριοποίηση και την περαιτέρω δικτύωση των οικονομικών φορέων της περιοχής. Η επιτυχής διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού πιστεύω ότι ανοίγει νέες προοπτικές προς ενίσχυση της δυναμικής που έχει προσλάβει η ΕγΜ, σε έναν μάλιστα τομέα που, παραδοσιακά και ιστορικά, χαρακτηρίζει τον χώρο της Μεσογείου. Τέλος, στο πλαίσιο της ενεργού συμμετοχής μας στην ΕγΜ -και με γνώμονα την ανάδειξη ενός τομέα σημαντικού για την Μεσόγειο αλλά και για τα Ελληνικά συμφέροντα - προγραμματίζουμε, για το 2009, την διοργάνωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Υπουργών Μεταφορών, η οποία ανακοινώθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής της ΕγΜ, τον παρελθόντα Ιούλιο στο Παρίσι.

    ΕΡ: Πόσα έργα έχουν υποβληθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για υλοποίηση στο πλαίσιο της ΕγΜ, και ποια είναι η εξέλιξή τους;

    ΑΠ: Στο πλαίσιο της ΕγΜ - και παρά το πάγωμα των εργασιών της κατά το τελευταίο εξάμηνο - η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει τρεις συνολικά προτάσεις έργων:

    (α) Πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για τους Θαλάσσιους Διαδρόμους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει την Διασύνδεση Λιμένων των χωρών της Μεσογείου.

    (β) Πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Αξιοποίηση της Ηλιακής Ενέργειας, προς αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών κλιματισμού κτιρίων στις χώρες της Μεσογείου και

    (γ) Πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Διαχείριση των Υδάτων στην Μεσόγειο, η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας, συντονισμού και διαλόγου μεταξύ των χωρών με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Μεσογείου.

    Αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις που επεξεργαζόμαστε και οι οποίες θα τεθούν υπ' όψιν της γραμματείας, ευθύς μόλις αξιολογηθούν και όταν η γραμματεία ανασυσταθεί, όπως προανέφερα.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, όπως ανέφερα προηγουμένως, το πάγωμα των εργασιών της ΕγΜ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, δεν επέτρεψε την πρόοδο στα θεσμικά θέματα και, κατ' επέκταση, ούτε την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί επισήμως. Με την αναζωογόνηση των εργασιών της ΕγΜ, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εξετασθούν από τα αρμόδια όργανα της ΕγΜ, υπό τις ποικίλες τους πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους."

    ΕΡ: Βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά το γεγονός, ότι η ΕγΜ είναι έντονα προσανατολισμένη σε πρακτικές δράσεις, σε έργα και προγράμματα;

    ΑΠ: Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ουσιαστικότερη ίσως πτυχή της ΕγΜ, και η προστιθέμενη αξία της έγκειται κυρίως στην υλοποίηση προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό,η θέση σε λειτουργία του νέου αυτού σχήματος Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και η θεσμική του θωράκιση αποτελεί στοιχείο κομβικής σημασίας για την ανάδειξη των δράσεών του.

    ΕΡ: Ποιες άλλες δράσεις αναπτύσσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕγΜ;.

    ΑΠ: Πέραν των ήδη υποβληθέντων προγραμμάτων, στο πλαίσιο της ΕγΜ, συστάθηκε στην Ρόδο, τον Οκτώβριο του 2008, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, δηλαδή ο ανατολικός πόλος του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής υπήρξε η διεύρυνση του δικτύου συνεργασίας των πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή ήταν ακόμη μια επιτυχία της Ελλάδας. Τέλος, στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδουμε στον τομέα των μεταφορών, ειδικότερα δε των θαλασσίων, η Ελλάδα προωθεί και τη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τις Μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποσκοπεί στην καταγραφή, διερεύνηση και μελέτη των τάσεων που αναπτύσσονται στον τομέα αυτό. Στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είμαστε όλοι ευτυχείς για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί από πολλές πλευρές ως η δεύτερη, μετά τη Γαλλία, χώρα που κινήθηκε πιο δραστήρια στον κρίσιμο αυτό νέο τομέα. Η αξιολόγηση αυτή τιμά ιδιαίτερα τόσο τη διοίκηση όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 July 2009 - 8:30:20 UTC