Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαίδευση
  • [02] "Αντιφατικές και επικίνδυνες πολιτικές"
  • [03] "Να μην πληρώσουν την κρίση"
  • [04] "Παταγώδης αποτυχία"

  • [01] Πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαίδευση

    Η κυβερνητική επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως από το Γβ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός κόμβος για τον πολιτισμό, ο οποίος θα βοηθάει στην ενίσχυση της μαθητικής εκπαίδευσης. Πρόσθεσε, δε, ότι από το Δβ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) υπάρχουν δύο έργα δράσης, τα θεωρικά, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές με μια ειδική κάρτα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε σύγχρονους πολιτιστικούς χώρους, καθώς και οι λεγόμενοι νεοκλασικοί περίπατοι.

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Εμείς προχωράμε καλά. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε".

    Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμιά εκλογική ετοιμότητα αλλά είναι διαρκώς έτοιμη για δράσεις που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει σαφή λαϊκή εντολή να λύσει προβλήματα.

    Για το περιεχόμενο της σύσκεψης είπε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι δράσεις συνυφασμένες και τόνισε ότι μετά από καλή συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Πολιτισμού, διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες μετατρέπονται σε κομμάτια της εκπαίδευσης.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή βιβλιοθήκη και το ψηφιακό βιβλίο στην ανάδειξη πολιτιστικών χώρων και στην είσοδο της εικαστικής τέχνης στα σχολεία.

    [02] "Αντιφατικές και επικίνδυνες πολιτικές"

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις εξαγγελίες για τις κρατικές εγγυήσεις του Δημοσίου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Ο προεκλογικός πανικός οδηγεί την κυβέρνηση σε αντιφατικές αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές. Τόσο ο κ. Παπαθανασίου, όσο και ο κ. Λέγκας αποφάσισαν εν μέσω Αυγούστου να μοιράσουν κρατικές εγγυήσεις από τα άδεια ταμεία του δημοσίου, με ασυντόνιστο τρόπο, με διαφορετικά γενικόλογα κριτήρια ο καθένας, αλλά ταυτόσημους πολλές φορές αποδέκτες».

    Σύμφωνα με την κα Κατσέλη τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

    1. Τι έγινε το πακέτο των 15 δις εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότηση δήθεν των επιχειρήσεων; Απάντηση: Το πακέτο παραμένει ακόμα στα αζήτητα.

    2. Τι έγινε το πακέτο των εγγυήσεων συνολικού ύψους 9 δις που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια στις επιχειρήσεις; Απάντηση: Τα δάνεια, όσα δόθηκαν, δόθηκαν σε αυτούς που δεν το είχαν ανάγκη.

    3. Γιατί η αγορά εξακολουθεί να στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, τα φέσια, τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές; Απάντηση: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους δέκα μήνες να διασφαλίσει ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις προτάσεις μας για ταμείο αναχρηματοδότησης τραπεζών και επιχειρήσεων, για αύξηση του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, για αλλαγή των όρων λειτουργίας του, για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    «Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, επιταγές που θα "σκάσουν" στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις, δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία, δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα. Ενδιαφέρεται μόνο για παροδικά εκλογικά οφέλη» τόνισε η κα Καστέλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο η κα Κατσέλη δήλωσε:

    «Σήμερα ο κ. Ζαγορίτης έδωσε αυτή την εντύπωση. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και για μένα που παρακολουθώ στενά τα θέματα της οικονομίας θεωρώ ότι οι πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες είναι άκρως επικίνδυνες. Μοιράζει όπως είπα ακάλυπτες επιταγές, μοιράζει χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και σπαταλά το ΕΣΠΑ δεξιά και αριστερά, αντί να κατευθύνει τους ελάχιστους πόρους που έχουμε σε παραγωγικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία νέου πλούτου στη χώρα. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Για να ορθοποδήσει η οικονομία πρέπει να αλλάξει πολιτική. Και πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει από αυτή την κυβέρνηση».

    Ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο της Φατάχ

    Την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιλώντας από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Φατάχ, στη Βηθλεέμ.

    Το συνέδριο, που θεωρείται ιστορικό, καθώς διεξάγεται για πρώτη φορά μετά το 1989, οπότε είχε πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι και σε αυτό μετέχουν 1500 σύνεδροι.

    Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν για να μιλήσει στο συνέδριο και υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, αλλά και τις σχέσεις του Γιάσερ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη, που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη, τόνισε.

    Διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, υπενθύμισε την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα.

    Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αμπάς, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους ότι "ήμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί". Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια ιστορική αναδρομή του παλαιστινιακού προβλήματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα του Λιβάνου το 1982 και γενικότερα στη συμβολή του Γιάσερ Αραφάτ στο παλαιστινιακό κίνημα.

    Επίσης επέμεινε στην ανάγκη ενότητας του παλαιστινιακού λαού και τόνισε ότι και η Χαμάς είναι κομμάτι του Παλαιστινιακού λαού και ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρεί τον άλλον.

    Ο Πρόεδρος Αμπάς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να κοιμάται εν ειρήνη, γιατί τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του συνεχίζουν τον αγώνα στο δρόμο που χάραξε.

  • ** Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα.

    Επίσης μετέφερε στον πρόεδρο Αμπάς τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη".

    Τέλος τόνισε ότι είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    [03] "Να μην πληρώσουν την κρίση"

    «Η απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί το Δημόσιο τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων σε ποσοστό 70 έως 80% αποτελεί ένα ακόμα δώρο 2 δισ. ευρώ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

    Σημειώνεται, δε, ότι «μόνο ως χονδροειδή εξαπάτηση μπορεί να εκληφθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι χαρίζει στους βιομηχάνους δισεκατομμύρια για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας. Η εμπειρία των εργαζομένων αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Όσο ενισχύεται η μεγαλοεργοδοσία, τόσο αυξάνουν οι απολύσεις και οι βάρβαρες προσωρινές ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

    Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην περιμένουν «τι θα ανακοινώσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ» [...] αλλά «τώρα» να αντιδράσουν «για να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης»

    «Καμιά ανοχή στην πολιτική που διαρκώς μεγαλώνει την κλοπή του πλούτου που παράγουν, οδηγεί στην ανεργία, στην προσωρινή ελαστική δουλειά, στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και πρόνοιας. Καμιά ανοχή στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που οδηγούν καθημερινά σε θανάτους και ακρωτηριασμούς εργατών, τα μέτρα καταστολής και παρακολούθησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] "Παταγώδης αποτυχία"

    Για "παταγώδη αποτυχία των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης", που κάνει αναγκαία "μια εναλλακτική πορεία της χώρας" κάνει λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και την εγγυοδοσία ύψους 2 δις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

    «Μέσα σβ αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο και εντελώς απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση, μετά τα 28 δις στις τράπεζες, καταφεύγει σε εγγυοδοσία του Δημοσίου για να ενισχύσει κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με 2 δις ευρώ. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μέσα στην κρίση είναι να στηριχτούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα και όχι το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες. Αυτή την ώρα η ελληνική οικονομία χρειάζεται ειδικά έκτακτα μέτρα στην κατεύθυνση μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής πολιτικής» τονίζει ο κ.Λαφαζάνης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2009 - 12:30:35 UTC