Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Άρειο Πάγο το θέμα ημιυπαίθριων
  • [02] Από σήμερα τα πολυτεκνικά επιδόματα
  • [03] Ξανά στα φαρμακεία τα αντιιϊκά φάρμακα
  • [04] Σχέδιο νόμου για τις οπτικές ίνες
  • [05] "Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία..."
  • [06] Αιτήσεις διορισμού
  • [07] Κάλεσμα για τα πυρηνικά

  • [01] Στον Άρειο Πάγο το θέμα ημιυπαίθριων

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καλείται να γνωμοδοτήσει εάν μπορούν να μεταβιβαστούν ή όχι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι.

    Το σχετικό ερώτημα ετέθη από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντε, με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, ζητούν να γνωμοδοτήσει εάν είναι ή όχι επιτρεπτή η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να μπορούν να συνάπτουν δικαιοπραξίες.

    Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του ΑΠ, ο οποίος άμεσα αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του νομικού ζητήματος.

    [02] Από σήμερα τα πολυτεκνικά επιδόματα

    Από σήμερα και έως τις 14 Αυγούστου καταβάλλονται από τον ΟΓΑ σε περίπου 430.000 οικογένειες τα πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειας, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ) του δ' διμήνου του 2009.

    Στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 131.923.863,93 β¬.

    Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας

    1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα αυτό διακόπτεται την 1η του επομένου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.

    Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του παραπάνω επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, καθώς και τα γεννηθέντα εκτός γάμου.

    Το ως άνω επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

    2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

    3. Το ανωτέρω επίδομα δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

    α) Οι Έλληνες πολίτες.

    β) Οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας.

    γ) Οι πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    δ) Οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες.

    ε) Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν.389/1968).

    στ) Οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν.139/1975).

    ζ) Αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999).

    η) Οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

    /b>

    Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    α) Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση

    β) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.

    Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

    [03] Ξανά στα φαρμακεία τα αντιιϊκά φάρμακα

    Επιστρέφουν στα ράφια των φαρμακείων τα αντιιϊκά φάρμακα εντός των επόμενων ημερών, καθώς το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε την ελεγχόμενη απελευθέρωση των φαρμάκων αυτών για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση.

    Σε σύσκεψη του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης, που πραγματοποιήθηκε χθες, τα μέλη του Συμβουλίου εισηγήθηκαν ομόφωνα στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο - ο οποίος και έκανε δεκτή την εισήγηση - τα εξής:

    1.Ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιϊκών φαρμάκων εντός των επόμενων ημερών, για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους γρίπης Η1Ν1, σε όλο τον τομέα υγείας, με ευθύνη του ΕΟΦ για την επιτήρηση της συνταγογράφησης. Η συνταγογράφηση θα πραγματοποιείται με ειδικό συνταγολόγιο.

    Δικλείδα ασφαλείας για τη συνταγογράφηση των αντιϊκών θα αποτελέσει ο συστηματικός έλεγχος, από τον ΕΟΦ και το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΚΕΠΥ-ΣΕΥΠ, του ειδικού εντύπου χορήγησης, καθώς και της κατανομής και της κατανάλωσης των αντιϊκών.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη διατήρηση του στρατηγικού αποθέματος σε οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που διαθέτει η χώρα, το οποίο παραμένει ως έχει.

    2.Στην ίδια διαδικασία ειδικού συνταγολογίου, θα ενταχθεί και η συνταγογράφηση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου των ενηλίκων. Για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω θα ζητηθεί και η συνδρομή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των κατά τόπους ιατρικών και φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας.

    3.Ενθαρρύνεται η χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών για τους ιούς της Γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού.

    4.Η ορθή εφαρμογή των οδηγιών διαγνωστικού ελέγχου και χρήση των φαρμάκων καθορίζεται από τους κλινικούς θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της ΕΕ, θα φροντίζουν για την εξασφάλιση της υγείας των ασθενών, χωρίς την κατάχρηση στο διαγνωστικό έλεγχο και στην αντιϊκή θεραπεία.

    Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

    Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Η πανδημία της νέας γρίπης Α έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους στον κόσμο από τον Μάρτιο που εκδηλώθηκε και έχει προσβάλει 162.380 ανθρώπους, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) έχει σκοτώσει 1.154 ανθρώπους, τους 1.008 από τους οποίους στην αμερικανική ήπειρο όπου 98.242 έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Η δεύτερη περιοχή που καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι είναι η νοτιοανατολική Ασία με 65 νεκρούς σε 9.858 ασθενείς.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 100% του πλανήτη πλήττεται από τον ιό της νέας γρίπης Α. Δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους ξεκινούν οι φαρμακοβιομηχανίες.

    [04] Σχέδιο νόμου για τις οπτικές ίνες

    Το σχέδιο νόμου για την "Οπτική Ίνα στο Σπίτι", το οποίο τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση, παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης το Σχέδιο Νόμου για την οπτική ίνα στο σπίτι (Fiber to the Home), αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπτύσσει ένα τέτοιο δίκτυο στο σύνολο της επικράτειας.

    Ο επενδυτικός προϋπολογισμός του έργου καταρχήν αγγίζει τα 2,1 δισεκ. ευρώ. Ο στόχος είναι το έργο να προχωρήσει με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα 700 εκατομμύρια θα είναι η εθνική συμμετοχή, 100 εκατομμύρια ανά έτος με βάση την εξέλιξη των υποδομών 1,4 δισ. θα προσελκύσουμε από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσα από τη χώρα μας είτε έξω από τη χώρα μας.

    Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, οδηγεί σβ ένα ψηφιακό άλμα. Συνιστά κρίσιμη υποδομή για τα επόμενα 30 χρόνια, γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών σε όλους τους Έλληνες, αποκτά την ίδια αξία ακριβώς που είχε ο εξηλεκτρισμός τον 20ο αιώνα. Δύο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της Ελλάδος, σε συνολικά 186 Δήμους της χώρας, συνδέονται με καλώδιο οπτικής ίνας δημιουργώντας νέες ψηφιακές λεωφόρους της πληροφορίας. Αυξάνεται θεαματικά η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, μειώνεται το κόστος, βελτιώνεται η ποιότητα και η αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές.

    Θα δημιουργηθούν μέχρι και 3 εταιρίες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα συγκροτηθούν για να αναλάβουν η κάθε μια ένα από τα 3 κομμάτια του έργου και βεβαίως η διάρκεια σύμπραξης θα είναι 30 ετών. Αναλογικά το κράτος ουσιαστικά καταβάλλει χρηματοδοτική συμβολή ύψους 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας. Και κάθε πάροχος δικτυακών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της ίνας στον «ΕΦΟΔΙΑ», δηλαδή στο φορέα διαχείρισης.

    Σήμερα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών το σχέδιο νόμου και ξεκινά και επισήμως η Δημόσια Διαβούλευση. Η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου, σε πρώτη φάση είναι 7 χρόνια, η κρατική συμμετοχή είναι 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο και είναι το 1/3, αλλά προχωράει παράλληλα με την εξέλιξη και την ταχύτητα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.

    [05] "Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία..."

    Το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι πάντα ξεχωριστό. Κάτι τέτοιες νύχτες, μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε μαγικές στιγμές. Και η πανσέληνος του Αυγούστου είναι πάντα άκρως μοναδική.

    Το φως του φεγγαριού θα φωτίσει τα αρχαία μνημεία. Για ακόμα μία χρονιά το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το θέαμα, καθώς αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις για το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλους τους χώρους και η προσέλευση των επισκεπτών θα επιτρέπεται από τις 7 το απόγευμα ως τη 1:30 τα μεσάνυχτα. Σε κάποιους χώρους, ωστόσο, οι πύλες θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα. Συνολικά, θα γίνουν 43 εκδηλώσεις.

    Ανοιχτοί για το κοινό, αλλά χωρίς να έχει προγραμματιστεί εκδήλωση θα είναι: η Ακρόπολη των Αθηνών, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Κάστρο Ακροκόρινθου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, το Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ο χώρος Ζώνης Έβρου, Αβδήρων, Αμφίπολης, Δωδώνης, Νέας Αγχιάλου, Ορράου Πρέβεζας, Νεκρομαντείου, Λουτρά παράδεισος Θεσσαλονίκης, Ελέα Παραμυθιάς, Ντόλιανη Παραποτάμου, Γιτάνη Φιλιατών Θεσπρωτίας.

    Χωρίς εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η Ακρόπολη Πρόερνας, η Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, ο χώρος Μέσων Λέσβου, ο προϊστορικός οικισμός Θερμής Λέσβου, ο χώρος Εμποριού Χίου, το Αρχοντίκι Ψαρών, το κάστρο Μυτιλήνης, το Ηραίο Σάμου, τα Ύρια Νάξου, ο χώρος Κιονίων Τήνου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η Ακρόπολη Νισύρου και τα μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελόριζου.

    Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις είναι:

    ΑΤΤΙΚΗ

  • Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα: Ωδείο Ν. Μάκρης.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων: Ηλ. Ανδριόπουλος - Ν. Βενετσάνου.

  • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Λίνος Κόκοτος στο πιάνο.

  • Νομισματικό Μουσείο: Lyrae Cantus.

  • Επιγραφικό Μουσείο: μουσική με ηχοσύστημα.

  • Εφορεία Αρχαιοπωλείων: προβολή της ταινίας «Στέλλα».

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Ορχήστρα Πατρών.

  • Αρχαία Κόρινθος: κλασική μουσική.

  • Αρχαία Νεμέα: κλασική μουσική.

  • Αρχαία Σικυώνα: κλασική μουσική.

  • Παλαμήδι: Φοίβος Δεληβοριάς.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης: τζαζ.

  • Μυστράς: Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης.

  • Αρχαία Ολυμπία: ΚΕΛΣΟΣ.

  • Κάστρο Μεθώνης: Αλίκη Καγιαλόγλου.

  • Κάστρο Πύλου: παράσταση ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου συνοδεία πιάνου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (Ωδείο): Υπόγεια Ρεύματα.

  • Επταπύργιο: Ensemble.

  • Πύργος Ουρανούπολης: Μανώλης Μητσιάς.

  • Αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας: Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών.

  • Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης Δράμας: Αρετή Κετιμέ.

  • Νεκρόπολη Αιανής: Μπάμπης Τσέρτος.

  • Ελληνιστική πόλη Φλώρινας: μουσική βραδιά.

  • Ι. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης: Senza Quartetto.

    ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΠΤΑΝΗΣΑ

  • Κάστρο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ): Ηλίας Λούγκος.

  • Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Μανώλης Ρασούλης - Ορφέας Περίδης.

  • Πύργος Ραγίου (Θεσπρωτία): Γιάννης Κούτρας.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Βυζαντινό κάστρο Τρικκαίων: τραγούδια πανσελήνου.

  • Κάστρο Σκήτης Δήμου Μελιβοίας.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΒΟΙΑ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας: Δημήτρης Μπάσης και Γιώτα Νέγκα.

  • Κάστρο Λαμίας: Σαβίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico.

  • Κάστρο Άμφισσας: «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» με τους «Ιχνηλάτες».

  • Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας: Ελένη Τσαλιγοπούλου.

  • Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου: συναυλία.

    ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης: έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

  • Κάστρο Μήθυμνας: Χορευτικό κέντρο νεότητας του δήμου.

  • Ωδείο Ακρόπολης Ρόδου: «Απολογία του Σωκράτη» (απαγγελία καθ. Γιάννη Σιμωνίδη).

    ΚΡΗΤΗ

  • Αρχαιολογικός χώρος Λατούς: Ross Daily.

  • Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας: Χειμερινοί Κολυμβητές.

  • Ενετικά τείχη Χανίων: συναυλία Sinfonietta υπό τη διεύθυνση με τον Αλ. Μυράτ.

    Μια βόλτα με φεγγάρι προσφέρεται στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους:

    Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, χώρος Ζώνης Έβρου, Αβδήρων, Αμφίπολης, Δωδώνης, Νέας Αγχιάλου, Ορράου Πρέβεζας, Νεκρομαντείου, Λουτρά παράδεισος Θεσσαλονίκης, Ελέα Παραμυθιάς, Ντόλιανη Παραποτάμου, Γιτάνη Φιλιατών Θεσπρωτίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Ακρόπολη Πρόερνας, Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Ακρόπολη Αθηνών, Σούνιο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Κάστρο Ακροκορίνθου, χώρος Μέσων Λέσβου, προϊστορικός οικισμός Θερμής Λέσβου, χώρος Εμποριού Χίου, Αρχοντίκι Ψαρών, κάστρο Μυτιλήνης, Ηραίο Σάμου, Υρίων Νάξου, Κιονίων Τήνου, Δήλου, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Ακρόπολη Νισύρου και τα μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελόριζου.

    [06] Αιτήσεις διορισμού

    Από σήμερα έως και τις 11 Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2009-2010 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους νηπιαγωγούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα του 30μήνου, στον πίνακα του 24μήνου, στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 17 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.

    Αιτήσεις διορισμού μέσα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες καλούνται να υποβάλλουν και οι δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα 30μήνου, στον πίνακα 24μήνου, στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 9 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.

    [07] Κάλεσμα για τα πυρηνικά

    Η πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα Πέμπτη την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, κι ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, ζητώντας αυτό να προωθηθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

    Περίπου 50.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων επιζώντων της επίθεσης, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Άσο και εκπροσώπων 50 και πλέον χωρών, συγκεντρώθηκαν για την επιμνημόσυνη δέηση.

    Ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα κατά την ομιλία του στην τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας--πρώην εκθεσιακό κέντρο από το οποίο απέμεινε μόνο ο σκελετός μετά την έκρηξη.

    Ο δήμαρχος σημείωσε πως ο Ομπάμα είπε σε ομιλία του ότι ως η μόνη πυρηνική δύναμη που χρησιμοποίησε ποτέ ατομικό όπλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "ηθική ευθύνη να δράσουν" για να επιτευχθεί ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από την απειλή των πυρηνικών όπλων.

    "Η απεμπόληση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι hibakusha [οι επιζώντες της πυρηνικής επίθεσης] αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των εθνών σ' αυτόν τον πλανήτη", είπε.

    "Αναφερόμαστε σε εμάς, στην μεγάλη παγκόσμια πλειοψηφία και καλούμε τον υπόλοιπο κόσμο να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να εξαλείψουμε όλα τα πυρηνικά όπλα έως το 2020", πρόσθεσε ο Ακίμπα.

    Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην τελετή σηκώθηκαν και προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15, την ακριβή στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας το 1945.

    Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα.

    Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.

    Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου. Έκτοτε, η χώρα κατάρτισε ειρηνιστικό Σύνταγμα κι έγινε μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ παγκοσμίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2009 - 6:30:31 UTC