Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλαγή πολιτικής στην οικονομία"
  • [02] "Επικοινωνιακά τερτίπια"

  • [01] "Αλλαγή πολιτικής στην οικονομία"

    «Η αντιμετώπιση των Εθνικών θεμάτων και των προκλήσεων στο Αιγαίο απαιτεί συγκροτημένη, συντονισμένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας και όχι κινήσεις πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις σημερινές έκτακτες κρίσεις αρχηγών των γενικών επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με την κα Παπανδρέου «οι σημερινές έκτακτες κρίσεις στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες μετά τις αναξιοκρατικές κρίσεις, του Μαρτίου 2009, έξι μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέσο του καλοκαιριού, αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

    "Αλλαγή πολιτικής στην οικονομία"

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις εξαγγελίες για τις κρατικές εγγυήσεις του Δημοσίου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Ο προεκλογικός πανικός οδηγεί την κυβέρνηση σε αντιφατικές αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές. Τόσο ο κ. Παπαθανασίου, όσο και ο κ. Λέγκας αποφάσισαν εν μέσω Αυγούστου να μοιράσουν κρατικές εγγυήσεις από τα άδεια ταμεία του δημοσίου, με ασυντόνιστο τρόπο, με διαφορετικά γενικόλογα κριτήρια ο καθένας, αλλά ταυτόσημους πολλές φορές αποδέκτες».

    Σύμφωνα με την κα Κατσέλη τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

    1. Τι έγινε το πακέτο των 15 δισ εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότηση δήθεν των επιχειρήσεων; Απάντηση: Το πακέτο παραμένει ακόμα στα αζήτητα.

    2. Τι έγινε το πακέτο των εγγυήσεων συνολικού ύψους 9 δισ που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια στις επιχειρήσεις; Απάντηση: Τα δάνεια, όσα δόθηκαν, δόθηκαν σε αυτούς που δεν το είχαν ανάγκη.

    3. Γιατί η αγορά εξακολουθεί να στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, τα φέσια, τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές; Απάντηση: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους δέκα μήνες να διασφαλίσει ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις προτάσεις μας για ταμείο αναχρηματοδότησης τραπεζών και επιχειρήσεων, για αύξηση του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, για αλλαγή των όρων λειτουργίας του, για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    «Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, επιταγές που θα "σκάσουν" στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις, δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία, δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα. Ενδιαφέρεται μόνο για παροδικά εκλογικά οφέλη» τόνισε η κα Καστέλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο η κα Κατσέλη δήλωσε:

    «Σήμερα ο κ. Ζαγορίτης έδωσε αυτή την εντύπωση. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και για μένα που παρακολουθώ στενά τα θέματα της οικονομίας θεωρώ ότι οι πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες είναι άκρως επικίνδυνες. Μοιράζει όπως είπα ακάλυπτες επιταγές, μοιράζει χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και σπαταλά το ΕΣΠΑ δεξιά και αριστερά, αντί να κατευθύνει τους ελάχιστους πόρους που έχουμε σε παραγωγικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία νέου πλούτου στη χώρα. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Για να ορθοποδήσει η οικονομία πρέπει να αλλάξει πολιτική. Και πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει από αυτή την κυβέρνηση».

    Απάντηση Γ.Παπαθανασίου

    Αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία κ. Λούκας Κατσέλη για την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είναι αντίθετοι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι αντίθετοι στο πρόγραμμα αυτό, που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να επενδύουν.

    Τι τελικά επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη; Να μην στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά να αφεθούν στην τύχη τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο; Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους αναλγησίας;

    Θυμίζω ότι η κ. Κατσέλη μας είχε παροτρύνει πριν από μερικούς μήνες να δώσουμε εγγυήσεις απευθείας στις επιχειρήσεις και όχι στις τράπεζες και τώρα μας ασκεί κριτική γι' αυτό. Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους ανευθυνότητας;

    Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη μπροστά στην αντιπολιτευτική τους μανία, έχουν φτάσει να κάνουν αντιπολίτευση όχι μόνον στην Κυβέρνηση, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις, στους Έλληνες εργαζόμενους και στις δικές τους προτάσεις".

    [02] "Επικοινωνιακά τερτίπια"

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας και η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους αποτελεσματικά και ουσιαστικά και όχι με ασπιρίνες, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νάουσα και την Κουλούρα Ημαθίας και συναντήθηκε με ροδακινοπαραγωγούς.

    «Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο, όπου έχουν πέσει οι εξαγωγές, και όσον αφορά το συμπύρηνο, όπου οι τιμές πώλησης παραμένουν σταθερές εδώ και πάρα πολλά χρόνια,ό ταν το κόστος ζωής έχει ανέβει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι σε απόγνωση, κυρίως, όμως, τώρα που οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι έχουν μείνει απούλητα φορτία από πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ζήτημα αν φέτος θα αγοράσουν τη μισή παραγωγή τους. Είναι σε απόγνωση, διότι παράγουν και πουλάνε κάτω από το κόστος και διότι δεν ξέρουν αν θα πουλήσουν τη σοδειά τους».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι απούσα και σημείωσε:

    «Θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους μικρομεσαίους παραγωγούς και να τους υποστηρίζει. Αντί αυτού δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και στην ΕΕ δεν διεκδικούμε. Το αποτέλεσμα είναι σιγά - σιγά να βλέπουμε την ύπαιθρο να ερημώνει, την αγροτική οικονομία της χώρας μας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Είναι αναγκαίο, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να ασχοληθεί με τον μισό ελληνικό πληθυσμό που βρίσκεται στην ύπαιθρο και περνάει εξαιρετικά δύσκολα. Να ασχοληθεί με τον Ελληνα αγρότη, με τους μικρομεσαίους παραγωγούς και πρέπει να τους στηρίξει αποτελεσματικά και ουσιαστικά και όχι με ασπιρίνες».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για προεκλογικές παροχές:

    «Η κυβέρνηση ασχολείται με προεκλογικές παροχές, με φωτοβολίδες που σκάνε και εξαφανίζονται, αντί να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου, που είναι η ανεργία, η χαμηλοί μισθοί, οι χαμηλές συντάξεις, η αγροτική παραγωγή που ξεκληρίζεται. Αν δεν ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα, αλλά ασχολούμαστε διαρκώς με την εκλογολογία δεν πρόκειται να δούμε προκοπή», τόνισε


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2009 - 12:30:27 UTC