Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

  • [01] Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

    Ρωσία και Τουρκία είναι «αναμφίβολα στρατηγικοί εταίροι», δήλωσε ο υποδιευθυντής τού Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού και πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της σημερινής επίσκεψης εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

    Το σύνολο του ρωσικού Τύπου αναπαράγει τις δηλώσεις Ουσακόφ, υπογραμμίζοντας, όπως το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρίσκονται «τρεις αγωγοί και ο πρώτος στην Τουρκία ατομικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν έως και 16 διαφορετικές συμφωνίες «συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των ενεργειακών για συνεργασία στους τομείς πετρελαίου, αερίου και πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο κ. Ουσακόφ.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ρωσία αναδείχθηκε πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ αντιστοίχως η Τουρκία ανήλθε στην 5η θέση του ρωσικού εξαγωγικού εμπορίου. Ο όγκος των ανταλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 50% και έφθασε τα 34 δισ. δολάρια, αν και εφέτος λόγω της κρίσης παρατηρείται μείωση, την οποία θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν οι δύο πρωθυπουργοί με πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, στόχος των δύο πλευρών και της Μικτής διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας είναι να ανέλθει ο όγκος των συναλλαγών στα 100 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια.

    Κατά τη μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του κ. Πούτιν αναμένεται να υπογραφούν πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, «όπου θα καταγραφεί επισήμως η συγκατάθεση της Τουρκίας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου βSouth Streamβ στα χωρικά της ύδατα. Μάλιστα, θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο έναρξης των εργασιών, το οποίο θα προσδιορίσουν οι πρωθυπουργοί».

    Η Τουρκία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή «θαλάσσιων αναγνωριστικών και οικολογικών ερευνών» και έχει προσκληθεί από τη ρωσική πλευρά να συμμετάσχει πλήρως στο σχέδιο του βSouth Streamβ, ο οποίος θα διασχίζει το βυθό της Μαύρης Θάλασσας από το Νοβοροσίσκ στο βουλγαρικό λιμάνι Βάρνα και εν συνεχεία δύο διακλαδώσεις θα περνούν μέσω των Βαλκανίων σε Ιταλία και Αυστρία, «αν και οι ακριβείς διαδρομές δεν έχουν επικυρωθεί», κατά το κρατικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία προς το 2013 και κατά τις ρωσικές πηγές «προορίζεται να μειώσει την εξάρτηση των προμηθευτών και καταναλωτών από τις χώρες-διαμετακομιστές, ειδικότερα, από την Ουκρανία και την Τουρκία». Η παροχετευτική του δυνατότητα θα είναι 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στο σχέδιο υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ, που θα καταβάλουν η ρωσική Γκαζπρόμ και η ιταλική Eni, οι οποίες θα τον εκμεταλλεύονται σε ισότιμη βάση.

    Στο πρωτόκολλο αναφέρεται η πρόθεση των μερών να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου «Blue Stream-2», για τον οποίο έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας από τον περασμένο Μάρτιο. Προβλέπεται ότι ο νέος αγωγός θα κινείται παράλληλα με τον υπάρχοντα Blue Stream, θα αξιοποιεί τις μεταφορικές υποδομές αερίου στο έδαφος της Τουρκίας και εν συνεχεία μέσω θαλασσίου αγωγού θα διοχετεύει το ρωσικό αέριο έως και το Ισραήλ.

    Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναμένεται να θιγεί και η νέα διακυβερνητική συμφωνία για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία σε όγκους ως και 6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέσω του λεγόμενου Δυτικού διαδρόμου (Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και του Blue Stream, σε συνέχεια της υπάρχουσας συμφωνίας, που λήγει το 2011.

    Η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος σε μεγέθη αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου (μετά τη Γερμανία και την Ιταλία) και προμηθεύτηκε πέρυσι 24,5 δισ. κυβικά μέτρα (το 2007 23,5 δισ.).

    Ένα άλλο μεγάλο ενεργειακό σχέδιο στη διμερή ατζέντα είναι ο πετρελαιαγωγός Σαμσούν-Τσεϊχάν, για τον οποίο θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη της σκοπιμότητας της ρωσικής συμμετοχής στον αγωγό. Η Τουρκία έχει στο παρελθόν επανειλημμένως προσκαλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το 2007 και πρέπει να ολοκληρωθεί το 2011, ωστόσο δεν εισέπραττε θετική απάντηση, όμως τώρα «έκανε ένα βήμα προσέγγισης προς την Τουρκία, συνυπολογίζοντας την καταρχήν συμφωνία στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στα χωρικά της ύδατα», ανέφερε ο κ. Ουσακόφ.

    Ο αγωγός θα ξεκινά από το λιμάνι της Μ.Θάλασσα Σαμσούν, θα καταλήγει στο λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο και θα επιτρέψει τη μεταφορά πετρελαίου παρακάμπτοντας τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων. Το σχέδιο υλοποιούν ο τουρκικός όμιλος Calik Energy και η ιταλική Eni με σκοπό να μεταφέρει ετησίως 60-70 εκατ. τόνους πετρελαίου, επισημαίνει το ΡΙΑ-Νόβοστι.

    Στο επίκεντρο της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας βρίσκεται και η κατασκευή του πρώτου ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού από κοινοπραξία δύο ρωσικών και μιας τουρκικής εταιρείας (Ατομ-στρόι-έξπορτ, Ίντερ-ΡΑΟ Γε-Ες, Park Teknik). Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος από 1200 ΜVatt ο καθένας και η χρηματοδότηση θα γίνει από ειδική ρωσική πίστωση.

    Ρωσία και Τουρκία συζητούν επίσης θέματα ανάπτυξης των μεταφορών, οδικών, σιδηροδρομικών και ατμοπλοϊκών συγκοινωνιών μεταξύ ρωσικών και τουρκικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και η ενίσχυση του διμερούς τουρισμού, καθώς ως και 2,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την περασμένη χρονιά τα τουρκικά θέρετρα.

    Οι πρωθυπουργοί Πούτιν και Ερντογάν «έχουν πολύ στενές σχέσεις εμπιστοσύνης, συνομιλούν τακτικά και δια τηλεφώνου, ενώ συνολικά έχουν συναντηθεί οκτώ φορές και η προσωπική τους χημεία είναι καλή βοήθεια για την επίλυση των πιο ευαίσθητων ζητημάτων», είπε ο κ. Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι τελευταία φορά συναντήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο Σότσι, όπου και «επιτεύχθηκαν πολλές από τις συμφωνίες, οι οποίες τώρα διατυπώνονται γραπτώς». Σύμφωνα με τον κ. Ουσακόφ δεν αποκλείεται να θιγεί και «η πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στις αρχές Ιουλίου», κατά την οποία είχε συναντηθεί τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, όσο και την τουρκική πολιτική ηγεσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2009 - 16:30:20 UTC