Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπιστώσεις και συστάσεις από το ΔΝΤ
  • [02] Αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών
  • [03] Στον Άρειο Πάγο το θέμα ημιυπαίθριων
  • [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας
  • [05] Στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ
  • [06] Συμφωνία για την ενέργεια
  • [07] Σήμερα κληρώνει...

  • [01] Διαπιστώσεις και συστάσεις από το ΔΝΤ

    Η ελληνική οικονομία έχει συμπεριφερθεί καλύτερα στην κρίση από άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά η ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά παραμένει ακόμα υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, διαπιστώνει ο διεθνής οργανισμός, που τονίζει, επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας δεν μπορεί να αναβληθεί, καθώς οι ανισορροπίες στον προϋπολογισμό και στο εξωτερικό ισοζύγιο είναι υψηλές και η ανταγωνιστικότητα εξασθενημένη.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα, που να στοχεύουν στη μείωση του δημοσίου χρέους, μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων, αλλά και κυρίως της συγκράτησης των δαπανών μισθοδοσίας στο δημόσιο, τονίζει ο διεθνής οργανισμός.

    Μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστά εκτός από συγκράτηση των μισθών, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Προτείνει, επίσης, μέτρα που αφορούν την αύξηση των φόρων στα ακίνητα, τη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλότερο, καθώς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση των αμυντικών δαπανών και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2009 και το 2010, το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση κατά 1,7% και 0,4% αντίστοιχα.

    [02] Αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών

    Από σήμερα έως και τις 12 Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2009-2010 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους νηπιαγωγούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα του 30μήνου, στον πίνακα του 24μήνου, στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 17 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.

    Αιτήσεις διορισμού μέσα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες καλούνται να υποβάλλουν και οι δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα 30μήνου, στον πίνακα 24μήνου, στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 9 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

    [03] Στον Άρειο Πάγο το θέμα ημιυπαίθριων

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καλείται να γνωμοδοτήσει εάν μπορούν να μεταβιβαστούν ή όχι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι.

    Το σχετικό ερώτημα ετέθη από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντε, με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, ζητούν να γνωμοδοτήσει εάν είναι ή όχι επιτρεπτή η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να μπορούν να συνάπτουν δικαιοπραξίες.

    Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του ΑΠ, ο οποίος άμεσα αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του νομικού ζητήματος.

    [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας

    Αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας θα ισχύουν μέχρι τις 12 Αυγούστου.

    Λόγω εκτέλεσης εργασιών από τον κόμβο του Μαρτίνου, στο 120ό χλμ και για πέντε χιλιόμετρα στο ρεύμα της καθόδου, η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται σε μία μόνο λωρίδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας, μέχρι 12 Αυγούστου, λόγω των έργων, θα γίνονται συνεχώς αλλαγές στο τμήμα της εθνικής οδού από το Κάστρο της Βοιωτίας μέχρι και τα διόδια της Τραγάνας.

    [05] Στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ

    Το επίπεδο των βασικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ είναι αυτό που αρμόζει στην οικονομική κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ που αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας του στο ιστορικό επίπεδο του 1%.

    Σε συνέντευξη τύπου στην Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η τράπεζα του, ο κ. Τρισέ εκτίμησε επίσης ότι "η ταχύτητα συρρίκνωσης της οικονομίας, μειώνεται "σαφώς", ενώ υπολογίζει σε μια ασθενή γενική οικονομική κατάσταση για τους επόμενους μήνες.

    Ο Τρισέ συνεχίζει πάντως να υπολογίζει στην ανάκαμψη των τριμηνιαίων ποσοστών ανάπτυξης την προσεχή χρονιά, όμως σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες δεν διευκρίνισε την χρονική περίοδο--ενωρίτερα είχε πάντως αναφερθεί στα μέσα του 2010.

    Σε ότι αφορά τη μείωση κατά 0,6% των τιμών κατανάλωσης τον Ιούλιο, έκρινε ότι ήταν "αναμενόμενη" και συνδέεται κυρίως με την με την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών το καλοκαίρι του 2008. Η μείωση των τιμών είναι "προσωρινή", υπογράμμισε, ενώ ο φόβος ενός αποπληθωρισμού έχει πρόσφατα αναβιώσει.

    [06] Συμφωνία για την ενέργεια

    Η Τουρκία έδωσε την άδεια στην Ρωσία να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογος του υπέγραψαν εξάλλου στην Άγκυρα συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η παρουσία του κ. Μπερλουσκόνι εξηγείται από το γεγονός ότι ο ιταλικός όμιλος "Eni" είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με τον ρωσικό Gazprom.

    Ο Πούτιν μετέβη στην Άγκυρα επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την άδεια της Τουρκίας για να αρχίσει γεωλογικές μελέτες και υποβρύχιες έρευνες που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού.

    [07] Σήμερα κληρώνει...

    Οριστικοποιήθηκε η "σύνθεση" των γκρουπ δυναμικότητας για τους αγώνες κατάταξης (πλέι οφ) του Τσάμπιονς Λιγκ, όσον αφορά τους πρωταθλητές. Η κλήρωση θα γίνει στη Νιόν (13:00) και ο Ολυμπιακός συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρούς, που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζει μία εκ των Σάλτσμπουργκ, Ντέμπρετσεν, Βέντσπιλς, Σερίφ και ΑΠΟΕΛ

    Ο Παναθηναϊκός συμπεριλαμβάνεται και αυτός στους ισχυρούς, που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζει μία εκ των Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σέλτικ, Άντερλεχτ και Τιμισοάρα.

    Ο ΠΑΟΚ «καρδιοχτύπησε», αλλά προκρίθηκε στους αγώνες κατάταξης του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ηττήθηκε 1-0 από τη Βαλερένγκα στην Τούμπα, στον επαναληπτικό αγώνα για τον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, ωστόσο πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση χάρη στη νίκη του 2-1 στη Νορβηγία. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Μπέρε στο 60'.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 August 2009 - 6:30:30 UTC