Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά αναμένεται να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία
  • [02] Άδειασαν τα αστικά κέντρα
  • [03] Διευκρινίσεις Σουφλιά για ημιυπαίθριους
  • [04] Δίκη αντιφρονούντων στο Ιράν
  • [05] Μια πόλη με σημαντική ιστορία...
  • [06] Στο φως νέα στοιχεία
  • [07] Σύγκρουση στον αέρα
  • [08] Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

  • [01] Κανονικά αναμένεται να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία

    Κανονικά αναμένεται να ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου τα νηπιαγωγεία όλης της χώρας, μετά και τη σχετική εισήγηση του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.

    Οριστική απόφαση τόσο για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και σχολείων, όσο και για τον εμβολιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών, αναμένεται να πάρουν την προσεχή εβδομάδα τα υπουργεία υγείας και παιδείας.

    Στο μεταξύ, αυστηρό πλαίσιο και διαδικασίες ελέγχου ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για τη χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων, τα οποία θα χορηγούνται μόνο με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση συνοδευόμενη από συνταγή.

    Την ίδια ώρα, ευχάριστα είναι τα νέα για τα τέσσερα άτομα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της χώρας μας. Η υγεία και τεσσάρων παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

    [02] Άδειασαν τα αστικά κέντρα

    Κορυφώνεται σήμερα το δεύτερο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου, που άρχισε την Παρασκευή και συνεχίστηκε χτες με αμείωτη ένταση. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο διήμερο περίπου 150.000 αυτοκίνητα εγκατέλειψαν την Αθήνα.

    Την τιμητική του έχει αυτό το τριήμερο το λιμάνι του Πειραιά, όπου δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και αυτοκίνητα ταξιδεύουν προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Αυξημένη είναι η κίνηση και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, με την πληρότητα των αεροσκαφών να ξεπερνά το 90%, ενώ χιλιάδες αδειούχοι ταξίδεψαν με τα τρένα του ΟΣΕ και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία, για την ασφαλή μετακίνηση όσων ταξιδέψουν μέσω των εθνικών οδικών δικτύων.

    Οι οδηγοί που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας πρέπει να γνωρίζουν πως -λόγω έργων- από τον κόμβο του Μαρτίνου, στο 120ο χλμ και για πέντε χιλιόμετρα στο ρεύμα της καθόδου, η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται σε μία μόνο λωρίδα. Οι εργασίες θα διαρκέσουν ώς τις 12 Αυγούστου.

    [03] Διευκρινίσεις Σουφλιά για ημιυπαίθριους

    "Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο".

    Τη διευκρίνιση αυτή κάνει με δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή δημοσεύματα ότι οι συμβολαιογράφοι "αρνούνται να μεταβιβάσουν ακίνητα με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους και ζητουν γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου".

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σουφλιά έχει ως εξής:

    «Οι διατάξεις του ν.3775/2009 για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.), είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

    Κατά τη συζήτηση στη Βουλή έδωσα πλήρη απάντηση για το θέμα της μεταβίβασης των χώρων αυτών, που στηρίζεται στο νόμο και τη λογική. Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα.

    Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο.

    Κατόπιν αυτών δεν είναι βστον αέρα οι ημιυπαίθριοιβ, αλλά στον αέρα είναι αυτό που υποστηρίζεται από ορισμένους πως δήθεν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες. Προς τι οι αμφιβολίες και η σύγχυση; Κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό.

    Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι αυτοί που με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους για τους δικούς τους λόγους προκαλούν σύγχυση στο θέμα αυτό, δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη, γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν».

    Υπενθυμίζεται ότι οι συμβολαιογγράφοι, με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντε, με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, ζητούν να γνωμοδοτήσει εάν είναι ή όχι επιτρεπτή η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να μπορούν να συνάπτουν δικαιοπραξίες.

    Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του ΑΠ, ο οποίος άμεσα αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του νομικού ζητήματος.

    [04] Δίκη αντιφρονούντων στο Ιράν

    Ξεκίνησε χθες στην Τεχεράνη η δεύτερη ομαδική δίκη ιρανών αντιφρονούντων και ενός γάλλου υπηκόου για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου με αφορμή το αμφισβητούμενο αποτέλεσμά τους και η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να απομακρύνει τους συγγενείς των κατηγορούμενων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου για να διαμαρτυρηθούν.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας ιρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη δικάζεται επίσης, κάτι το οποίο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως "απόλυτα απαράδεκτο" και αντίθετο με τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από τις ιρανικές αρχές.

    "Καταδικάζουμε αυτές τις δίκες και τις αποκαλούμενες ομολογίες των κρατουμένων, οι οποίοι έχουν στερηθεί των βασικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σχολίασε η εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις.

    "Συγγενείς των κατηγορούμενων και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου. Όταν άρχισαν να φωνάζουν 'Allahu Akbar' (Ο Θεός Είναι Μεγάλος), οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας τους επιτέθηκαν για να διαλύσουν το πλήθος", αναφέρει η ιστοσελίδα των μεταρρυθμιστών Mosharekat.

    "Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την προσπάθεια εξασθένισης της θέσης της θρησκευτικής νομολογίας (Velayat-e Faqih) στο Ιράν (και) ...την αμφισβήτηση της νομιμότητας του συστήματος", αναφέρει το ομαδικό κατηγορητήριο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    Οι εναγόμενοι κατηγορούνται επίσης για "απόπειρα οργάνωσης βελούδινης επανάστασης... (και) για τη στενή σχέση τους με ξένες πρεσβείες και μμε".

    Οι αντιφρονούντες υποστηρίζουν ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές υπέρ του σκληροπυρηνικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ότι οι ταραχές που ακολούθησαν έχουν βυθίσει το Ιράν στη σοβαρότερη εσωτερική κρίση εδώ και 30 χρόνια.

    Στα επεισόδια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και εκατοντάδες συνελήφθησαν.

    Ανάμεσα σε αυτούς που δικάζονται είναι μία 24χρονη βοηθός καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας, μία ιρανο-γαλλίδα κάτοικος Ιράν, η οποία εργάζεται στη γαλλική πρεσβεία και ένας ιρανός, που εργάζεται στη βρετανική πρεσβεία.

    Επίσης δικάζονται ο διαπρεπής δημοσιογράφος, Αχμάντ Ζεϊνταμπαντί και οι εξέχοντες μετριοπαθείς πολιτικοί Αλί Ταγέρνια και Χενυαγιάτ Αγκά' ιε.

    "Μία γαλλίδα κατηγορείται για συλλογή πληροφοριών και υποκίνηση ταραχών και επίσης μία ιρανή υπάλληλος της γαλλικής πρεσβείας δικάζεται μαζί της", μετέδωσε η τηλεόραση.

    Η γαλλίδα πολίτης, Κλοτίλντ Ρις, η οποία κρατείται στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας την 1η Ιουλίου με την κατηγορία της κατασκοπείας καθώς επιχειρούσε να φύγει από τη χώρα μετά από πέντε μήνες παραμονής στην πόλη Ισφαχάν.

    Η Γαλλία έχει απορρίψει την κατηγορία εις βάρος της Ρις ως "αβάσιμη" και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή της.

    Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι για την ώρα δεν θα σχολιάσει την υπόθεση της Ρις και πρόσθεσε ότι η γαλλο-ιρανή υπάλληλος της γαλλικής πρεσβείας, που ονομάζεται Αφσχάρ, κρατείται από τα μέσα Ιουλίου.

    Ο κατηγορούμενος Χοσείν Ρασάμ, ιρανός που εργάζεται στη βρετανική πρεσβεία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Ιούλιο.

    Η κατασκοπεία και η δράση κατά της εθνικής ασφάλειας τιμωρούνται με θάνατο σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν.

    Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ανησυχία της για τη μαζική δίκη που διεξάγεται στο Ιράν και στην οποία δικάζονται εργαζόμενοι στη Βρετανική και της Γαλλική πρεσβεία και τονίζει ότι η ενέργεια εναντίον οποιουδήποτε μέλους πρεσβείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ενέργεια εναντίον του συνόλου της ΕΕ.

    " Η προεδρία εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη δίκη στην Τεχεράνη συνεπεία των εκλογών, στην οποία περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι από δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ένας πολίτης της ΕΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής προεδρίας της ΕΕ.

    " Η προεδρία επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μιας χώρας της ΕΕ, πολίτη της ή εργαζομένου σε πρεσβεία της, θεωρείται ενέργεια εναντίον του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Μια πόλη με σημαντική ιστορία...

    Το άλλο της "πρόσωπο", αυτό μιας πόλης με σημαντικά αξιοθέατα, δείχνει η πόλη των Τρικάλων, σε όσους αποφασίζουν να περιδιαβούν τα στενά της και να περπατήσουν τις κεντρικές τους οδούς με το βλέμμα στραμμένο στην β¦ιστορία.

    Η πόλη, με τη σημερινή της ονομασία, Τρίκαλα, αναφέρεται για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα στην "Αλεξιάδα" της Άννας Κομνηνής. Ιδρύθηκε- πιθανότατα- κατά το Μεσαίωνα, στη θέση της αρχαιότατης Τρίκκης ή Τρίκης, που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού Τρικάλων, που αποτελεί προϊόν προσπάθειας της σχολής γεωπονικών επιστημών του Πανεπιστημόυ Θεσσαλίας, στην αρχαιότητα, η πόλη ήταν χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Ληθαίου, έφερε το όνομα Δώρις και ήταν πρωτεύουσα της Θεσσαλικής Ιστιαιώτιδας. Τη μετονομασία της σε Τρίκκη την οφείλει στην κόρη του Αισώπου και σύζυγο του Υψέως. Βασιλιάς της Τρίκκης ήταν ο φημισμένος γιατρός Ασκληπιός, ο οποίος και θεωρείται "τέκνο" της πόλης.

    Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων είναι -μάλλον- χτισμένη πάνω στα απομεινάρια της αρχαίας Τρίκκης.

    Η ιστορία της πόλης των Τρικάλων ακολουθεί την ιστορία της Θεσσαλίας: καταλαμβάνεται από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, τον Ιούλιο Καίσαρα, υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Σλάβους, Σαρακηνούς και Βουλγάρους και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους έγινε επαρχία του δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1393 περιήλθε στον τουρκικό ζυγό και με σουλτανικό φιρμάνι, το 1786 η διοίκηση των Τρικάλων ανετέθη στον Αλή Πασά της Ηπείρου. Η περιοχή έχει, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των βυζαντινών της μνημείων. Τον 11ο αιώνα, κατέφυγαν στους βράχους των Μετεώρων μοναχοί, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά την Τουρκοκρατία, δημιουργώντας έτσι μια πολιτεία με περισσότερα από 20 μοναστήρια.

    Στο Νομό, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η οικοτεχνία, από τα τέλη του 17ου ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Τα Τρίκαλα ελευθερώθηκαν αρχικά από τους Τούρκους το 1881, αλλά μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 περιήλθαν ξανά υπό την κυριαρχία τους έως το 1898, οπότε ελευθερώθηκαν οριστικά. Η περιοχή των Τρικάλων δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1943, όταν κατακτητές έκαψαν πολλά χωριά.

    Τα Τρίκαλα διασχίζει ο ποταμός Λιθαίος (παραπόταμος του Πηνειού), δίνοντας στην πόλη ξεχωριστό "χρώμα". Το όνομα του ποταμού σημαίνει ποταμός των νεκρών και προέρχεται από τη λήθη.

    Η ξενάγηση των επισκεπτών στα αξιοθέατα της πόλης δεν είναι δύσκολη και σ αυτή ο επισκέπτης μπορεί να δει:

    -Το Ασκληπιείο, στο κέντρο των Τρικάλων, όπου βρίσκονται τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου περιλαμβάνει: τμήμα ενός υστεροελληνιστικού κτηρίου, το οποίο χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια με ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα υστεροελληνιστικής στοάς, τμήμα ρωμαϊκού λουτρώνα και μεταβυζαντινό ναό.

    -Το φρούριο της πόλης, χτισμένο στα βόρεια της πόλης, αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη των Τρικάλων. Η χρονολογία κτίσης του φρουρίου δεν είναι εξακριβωμένη. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε την κλασική εποχή (5ος-4ος αι. π.Χ.) και από τότε υπέστη πολλές αλλαγές, μια απ' αυτές ήταν και από τον Ιουστινιανό. Επισκευάστηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το 17ο αιώνα κατασκεύασαν, στην ανατολική πλευρά του, μεγάλο ρολόι. Στα θεμέλια αυτού του ρολογιού το 1936 κατασκευάστηκε άλλο, ύψους 33 μ.

    -Η παλιά πόλη "Βαρούσι", είναι η μεσαιωνική συνοικία της πόλης, με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Παλαιότερα ήταν η αρχοντογειτονιά της πόλης των Τρικάλων. Τα παλιά Βαρουσιώτικα σπίτια είναι χτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα. Είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη παλιά πόλη στη Θεσσαλία, με πλήρη αρχιτεκτονικό ιστό. Επίσης, σημαίνουσα θέση στο συνοικισμό κατέχουν οι παλαιότερες και περισσότερες εκκλησίες της πόλης των Τρικάλων.

    -Το Τζαμί "Οσμάν Σαχ" (Κουρσούμ) είναι ένα από τα καλύτερα τεμένη που υπάρχουν στην Ελλάδα, έργο του Σινάν-Πασά. Ανακατασκευάστηκε το 1996 από το Δήμο Τρικκαίων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προστατεύεται από την UNESCO. Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και πρόσφατα έγινε γνωστό παγκοσμίως, αφού φιλοξένησε εργασίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στα πλαίσια του προγράμματος "CULTURA".

    -Η γέφυρα του Ληθαίου ποταμού, μια σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε στη Γαλλία, το 1886, είναι η μόνη που άντεξε στην πλημμύρα του 1907. Τον Απρίλιο του 1941 επιχείρησαν να την ανατινάξουν τα αγγλικά στρατεύματα που υποχωρούσαν, αλλά απέτυχαν λόγω της κατασκευής της. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε ως γέφυρα οχημάτων και πεζών. Σήμερα, έχει πεζοδρομηθεί και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της πόλης.

    -Μύλος Ματσοπουλου: ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο, που αποτέλεσε το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας.

    -Το σπίτι του Πουλιανίτη, στο οποίο στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή (ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, γλυπτά ειδώλια Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής) και συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων.

    -Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει συλλογή με εικόνες 16ου και 19ου αιώνα.

    -Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Στεφάνου, των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Παρασκευής, του 17ου αιώνα, στο συνοικισμό Φλαμούλι κ.α.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] Στο φως νέα στοιχεία

    Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τους οποίους κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους φωτογράφισε Τούρκος δημοσιογράφος , βρέθηκαν στις εκταφές, που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

    Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κορέλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατχηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, φαίνονται στη φωτογραφία γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.

    H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή τύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε συνελλήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

    Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

    Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ τόνισε ότι "τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου".

    Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες με τη μέθοδο DNA τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Ο βοηθός εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ξενοφών Καλλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για τους γονείς και τα δύο - αγόρι και κορίτσι- ανήλικα τότε παιδιά τους.

    Η περίπτωση αυτή, ανέφερε ο κύριος Καλλής δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, αλλά στον κατάλογο των πεσόντων. Υπήρχαν πληροφορίες, είπε, ότι δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Λάπηθο. Τα παιδιά ήταν κλινήρη, καθώς είχαν κάποια προβλήματα εκ γενετής και δεν μπορούσαν να περπατήσουν, πρόσθεσε

    Τα λείψανα της οικογένειας, σύμφωνα με τον κ. Καλλή, βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού, όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, ξεκίνησαν να χτίσουν επιπρόσθετο δωμάτιο.

    [07] Σύγκρουση στον αέρα

    Η σύγκρουση ενός τουριστικού ελικοπτέρου με μικρό αεροσκάφος πάνω από τον ποταμό Χάτσον στη Νέα Υόρκη προκάλεσε το θάνατο εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων πέντε ιταλοί τουρίστες, δήλωσε συνέντευξη Τύπου για το δυστύχημα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι πέντε τουρίστες και ο πιλότος τους βρίσκονταν στο τουριστικό ελικόπτερο και έκαναν μια μικρή περιοδεία για να δούν στην πόλη από ψηλά ενώ στο αεροπλάνο επέβαιναν τρία άτομα, εκ των οποίων ένα παιδάκι και είχαν προορισμό τους το Νιού Τζέρσεϊ.

    "Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανείς επιζών" ανέφερε ο κ. Μπλούμπεργκ προσθέτοντας ότι προς το παρόν βρέθηκαν μόνο δύο πτώματα.

    Οι εργασίες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για να ανασυρθούν από τον ποταμό όλα τα πτώματα.

    [08] Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

    Για πρώτη φορά θα ανοίξει τις πύλες του το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, τον Σεπτέμβριο, φιλοξενώντας την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόρες». Η παράσταση θα δοθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Μεσογειάδας η οποία, έχει ως στόχο, να προβάλει και να διαφημίσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα διοργανώσουν από κοινού ο Βόλος και η Λάρισα.

    Ήδη, η Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων έχει δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να φιλοξενηθεί η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Θεσσαλικού Θεάτρου» στο Αρχαίο Θέατρο, το οποίο μέχρι τώρα έχει ανοίξει μόνον μία φορά για το κοινό, προκειμένου να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα για του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασής του.

    Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, στόχος του Δήμου είναι να καθιερωθεί στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου ένα Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου το οποίο θα διεξάγεται κάθε χρόνο. Ενώ στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να καθιερώσει και Ιππικούς Αγώνες στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή.

    Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, αναφορικά με την Πολιτιστική Μεσογειάδα, θα υλοποιηθούν πολλές πολιτιστικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ενώ μέχρι του χρόνου, θα είναι έτοιμο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, και γίνεται αγώνας να λειτουργήσει και το Λαογραφικό.

    Στις δραστηριότητες αυτές, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο αναμορφωμένος Πηνειός στον οποίο ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και ο «Μύλος του Παπά». Ένα σύμπλεγμα κτιρίων όπου δεσπόζει ένα παλιός Μύλος και όπου θα εξελίσσεται ποικιλία πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αναμένεται δε να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ μέχρι το τέλος του 2009. Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου και η κατασκευή σύγχρονου θεάτρου στην Λάρισα.

    Παράλληλα ο δήμος προχώρησε και στην έκδοση εύχρηστου οδηγού της πόλης της Λάρισας, προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμη μέσο προβολής της πόλης, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων.

    Ο οδηγός τυπώθηκε σε 2.000 αντίτυπα σε ελληνικά και ιταλικά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν προωθηθεί στο ελληνικό περίπτερο της Πεσκάρα.

    Όπως σχολίασε ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης ''η κυκλοφορία του οδηγού αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας να προβληθεί η πόλη με όλα τα μέσα, και ακολουθεί το Λεύκωμα «8000 χρόνια νεότητας», τον χάρτη και το DVD. Στόχος είναι ο οδηγός να εκδοθεί και σε αραβικά και ισπανικά''.

    Όσον αφορά στην παράσταση του Θεσσαλικού αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Χοηφόρες» φέτος θα παιχθούν σε μετάφραση - σκηνοθεσία και χορογραφία του Κώστα Τσιάνου, με την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας. Τον Ορέστη θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ψαρράς. Μετά από έντεκα χρόνια ο Κώστας Τσιάνος, ένας από τους ιδρυτές του, επιστρέφει στο Β¨Θεσσαλικό ΘέατροΒ¨. Το υπηρέτησε για είκοσι δύο χρόνια, από τα οποία τα δεκαπέντε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

    Την ίδια «επιστροφή» κάνει και η Λυδία Κονιόρδου που με τις παραστάσεις Αρχαίας Τραγωδίας του «Θεσσαλικού» με σκηνοθέτη τον Κώστα Τσιάνο αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες τραγωδούς.

    Κείμενο: Α.Ζώης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 August 2009 - 6:30:31 UTC