Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Γερμανία ο Ν.Ζαγοριανός
  • [02] Στο Μεξικό ο Ομπάμα
  • [03] "Να ανοίξουν τα αρχεία"

  • [01] Στη Γερμανία ο Ν.Ζαγοριανός

    Στο Μόναχο μεταβαίνει τις προσεχείς ημέρες ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση παράδοσης του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, πρώην στελέχους της εταιρίας, Μιχάλη Χριστοφοράκου.

    Ήδη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός Νικόλαος Δένδιας ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τα νέα δεδομένα στην πορεία παράδοσης Μιχάλη Χριστοφοράκου ενέκρινε τη μετάβαση του ανακριτή στη Γερμανία με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    [02] Στο Μεξικό ο Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αφίχθη αργά χθες το βράδυ στην πόλη Γκουανταλαχάρα, στο δυτικό Μεξικό, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Βορείου Αμερικής, κατά την οποία θα συναντήσει τον μεξικανό ηγέτη Φελίπε Καλδερόν και τον καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ.

    Ο Ομπάμα έφθασε με το προεδρικό του αεροσκάφος Air Force One στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου έγινε δεκτός από τον κυβερνήτη της Πολιτείας Χαλίσκο Εμίλιο Γκονσάλες.

    Το κέντρο της πόλης γύρω από το πολιτιστικό κέντρο είχε οχυρωθεί ένεκα της συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και αναμένεται να εστιασθεί σε κρίσιμα θέματα όπως η μάχη κατά της λαθρεμπορίας ναρκωτικών, η οικονομική κρίση και η συντονισμένη αντιμετώπιση των χωρών της περιοχής στην πανδημία της νέας γρίππης Α-Η1Ν1.

    Αστυνομικοί και οδοφράγματα απαγορεύουν την είσοδο σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα σε μία περιοχή, η οποία συνήθως είναι πολύβουη, ιδιαίτερα τις Κυριακές. Επιγραφές ανακοινώνουν πως η περιοχή είναι κλειστή «λόγω συνόδου».

    Τα μέτρα ασφαλείας έχουν επηρεάσει και τα νότια της Γκουανταλαχάρα, όπου βρίσκονται τα τρία ξενοδοχεία όπου έχουν καταλύσει οι Ομπάμα, Καλδερόν και Χαρπερ.

    Παράλληλη διάσκεψη έχουν διοργανώσει στην πόλη εκατοντάδες μέλη κοινωνικών οργανώσεων, αξιώνοντας από τους βορειοαμερικανούς ηγέτες λύσεις σε προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αγροτική παραγωγή. Επίσης αξιώνουν την πρόσβαση στις ΗΠΑ και τον Καναδά για τα φορτηγά μεταφοράς από το Μεξικό, ένα ακανθώδες θέμα, εξαιτίας της αμερικανικής άρνησης να ανοίξει τα σύνορα.

    Χθες 500 διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της Γκουανταλαχάρα διατρανώνοντες αυτά τα αιτήματα, όμως οι αρχές εμπόδισαν την πρόσβασή τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    [03] "Να ανοίξουν τα αρχεία"

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις αποκαλύψεις σχετικά με την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας είπε:

    «Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    »Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια.

    Όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της».

    "Να ανοίξει τα αρχεία η Τουρκία"

    Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων δήλωσε από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

    Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη δολοφονία του ζεύγους Μελή και Μαρίας Μέτσιου και των δύο παιδιών τους Παναγιώτας και Κύπρου στη Λάπηθο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 August 2009 - 10:30:31 UTC