Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδίδεται ο σταθμός Νομισματοκοπείου
  • [02] Ξαφνικό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Συνεχίζεται το μυστήριο με το Arctic Sea
  • [04] Ένας Εβραίος στο Συμβούλιο της Φατάχ
  • [05] "Ξαναζωντανεύει" το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας
  • [06] Συνάντηση στην Πρίγκηπο
  • [07] Στην τελική ευθεία
  • [08] Προηγούνται με διαφορά

  • [01] Παραδίδεται ο σταθμός Νομισματοκοπείου

    Μετά από περίπου έξι μήνες αναστολής των δρομολογίων του, το μετρό αναμένεται να επαναλειτουργήσει κανονικά προς το αεροδρόμιο, καθώς προς το τέλος του μηνός παραδίδεται στην κυκλοφορία ο σταθμός του Νομισματοκοπείου. Ο σταθμός εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 30.000 επιβάτες, ενώ θα λειτουργεί και χώρος στάθμευσης για 630 Ι.Χ.

    [02] Ξαφνικό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη

    Ξαφνικό μπουρίνι έπληξε χτες την περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της συμπρωτεύουσας. Από τους δυνατούς ανέμους και την έντονη βροχόπτωση, ξεριζώθηκαν δένδρα με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν αυτοκίνητα και να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, ενώ από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια.

    [03] Συνεχίζεται το μυστήριο με το Arctic Sea

    Αξίωση για την καταβολή λύτρων έλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του φινλανδικού φορτηγού Arctic Sea, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν στις 28 Ιουλίου ενώ έπλεε στη Μάγχη με 15μελές ρωσικό πλήρωμα, ανακοινώθηκε από τη φινλανδική αστυνομία, η οποία δεν προσδιόρισε το ποσό των λύτρων.

    "Ναι, εστάλη μία αξίωση καταβολής λύτρων, δηλαδή χρημάτων, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Sol Chart Management στη Φινλανδία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του εθνικού γραφείου ερευνών Γιαν Νίχολμ.

    Η Sol Chart, η οποία έχει δηλώσει ότι αγνοεί τί έχει συμβεί στο πλοίο της, δεν έχει προβεί σε καμμία ανακοίνωση.

    Ο διευθυντής της εταιρείας Βίκτορ Ματβέγεφ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το πλήρωμα, πρόσθεσε όμως ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό και αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλιο για τις "εικοτολογίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης".

    [04] Ένας Εβραίος στο Συμβούλιο της Φατάχ

    Ο επίσημος κατάλογος των νικητών στις εκλογές για την ανάδειξη του λεγόμενου Επαναστατικού Συμβουλίου του κινήματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς περιλαμβάνει τον 67χρονο Ούρι Ντέιβις, έναν γεννημένο στην Ιερουσαλήμ Εβραίο.

    Ο Ντέιβις υπήρξε ο πρώτος Εβραίος που έγινε μέλος του Παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που ιδρύθηκε το 1958.

    Ο Ντέιβις την δεκαετία του 1980 είχε αποποιηθεί της Ισραηλινής υπηκοότητας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Αργότερα του δόθηκε η Παλαιστινιακή υπηκοότητα. Είναι ο μόνος μη Άραβας που διεκδίκησε έδρα στο Επαναστατικό Συμβούλιο.

    Όταν το όνομά του ανακοινώθηκε --ήταν ο 31ος που κατέλαβε έδρα στο όργανο-- οι παριστάμενοι στο σχολείο της Βηθλεέμ όπου γίνονταν οι αρχαιρεσίες τον επευφήμησαν παρατεταμένα.

    Ο Ντέιβις, που αυτοαποκαλείται αντισιωνιστής κι έχει δηλώσει πως εντάχθηκε στη Φάταχ διότι τη θεωρούσε σοσιαλιστικό κίνημα, είναι ένα από τα 600 μέλη του κινήματος που διεκδίκησαν μια από τις 80 έδρες του Συμβουλίου.

    Ο Ντέιβις, συγγραφέας των βιβλίων Israel: An Apartheid State (Zed Books, 1987) και Apartheid Israel: Possibilities for the Struggle Within (Zed Books, 2004) προτιμά να τον αποκαλούν Παλαιστίνιο Εβραίο.

    Ο Ντέιβις, που μιλά άψογα Αραβικά, διδάσκει Ισραηλινές σπουδές στο Παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο αλ Κουντς στην Άμπου Ντις, λίγα μέτρα από το Τείχος ύψους οκτώ μέτρων που έκτισε το Ισραήλ γύρω από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για να τη χωρίσει από την Δυτική Όχθη.

    Ο Ντέιβις είπε, μιλώντας στη Βηθλεέμ την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να διεκδικήσει μια έδρα στο Συμβούλιο, πως θέλει να δει κι άλλους αντισιωνιστές Ισραηλινούς και ξένους να καταλαμβάνουν θέσεις στην ιεραρχία της Φάταχ.

    Η Φάταχ άρχισε το έκτο της συνέδριο --το πρώτο των τελευταίων 20 ετών-- στη Βηθλεέμ, στην Δυτική Όχθη, την 4η Αυγούστου. Μετά τις εργασίες του, που διήρκεσαν μια εβδομάδα, οι 2.000 σύνεδροι ψήφισαν για να αναδείξουν τα 18 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου του κινήματος (τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη) και τα 80 από τα 128 μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου.

    [05] "Ξαναζωντανεύει" το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας

    Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, 23 αιώνες μετά την τελευταία του παράσταση. Πρώτη "οικοδέσποινα" στη νέα θεατρική εποχή του θα είναι η Λυδία Κονιόρδου, η οποία θα παρουσιάσει, στις 29 Αυγούστου, μονολόγους του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.

    Με την παραπάνω εκδήλωση, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μόλις 200 θεατές, θα εγκαινιαστεί το αποκατεστημένο πλέον θέατρο, οι εργασίες στο οποίο έγιναν από τη ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    "Με την αποκατάστασή του το θέατρο γίνεται και πάλι προσβάσιμο για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν πλέον να κατανοήσουν τη μορφή και τη λειτουργία του", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Χρύσα Καραδήμα, αρχαιολόγος της ΙΘ' ΕΠΚΑ. "Ελπίζουμε ότι μελλοντικά και εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι εργασίες στο μνημείο, θα μπορεί αυτό να φιλοξενεί εκδηλώσεις σε σταθερή βάση", προσθέτει.

    Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου

    Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στη θέση "Καμπάνα", στο νομό Ροδόπης. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οικοδομικό υλικό από το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου του σύγχρονου χωριού.

    Η ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου άρχισε το 1981 και διακόπηκε το 1994. Από το 2000 συνεχίζεται με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Χρύσα Καραδήμα.

    Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας έχει τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις. Μάλιστα, βρισκόταν σε συνεχή χρήση από την ελληνιστική εποχή μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ, ενώ την περιορισμένη χρήση στην παλαιοχριστιανική εποχή μαρτυρούν τα λιγοστά αρχιτεκτονικά μέλη και νομίσματα αυτής της εποχής που οριοθετούν και το τέλος της λειτουργίας του μνημείου, το οποίο εγκαταλείπεται στο χρόνο και μετατρέπεται σε νεκροταφείο κατά τους επόμενους αιώνες.

    Η αρχική φάση του ανάγεται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλος 4ου- αρχές 3ου αιώνα π.Χ.). Από τη φάση αυτή σώζονται το κοίλο, τρεις σειρές εδωλίων, οι μαρμάρινες προεδρίες (τιμητικές θέσεις), οι ημικίονες του προσκηνίου και ο αποχετευτικός αγωγός. Υπολογίζεται ότι το θέατρο είχε χωρητικότητα 2.500- 3.000 θεατές.

    Ακολουθεί η ρωμαϊκή φάση, οπότε επεκτάθηκε η ορχήστρα και, αφού αφαιρέθηκαν οι τιμητικές θέσεις, το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα, ενώ προστέθηκε και προστατευτικό θωράκιο με κιγκλιδώματα απαραίτητα για την προστασία των θεατών. Μάλιστα, για να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος της αρένας αποσυναρμολογήθηκαν οι προεδρίες. Από τη φάση αυτή σώζονται το θωράκιο της αρένας, η κάλυψη του αγωγού της ορχήστρας από υλικό σε δεύτερη χρήση και το σκηνικό οικοδόμημα.

    Από την τρίτη φάση των υστερορωμαϊκών χρόνων, οπότε το μνημείο λειτουργούσε και πάλι αποκλειστικά ως αρένα, σώζονται τμήματα του θωρακίου της αρένας και ο τοίχος που έφραξε τη δυτική πάροδο.

    Όπως τονίζει η κ. Καραδήμα, η αποκατάσταση του μνημείου έγινε στη ρωμαϊκή φάση, την πληρέστερα διατηρημένη από τις τρεις. Μεταξύ άλλων αποκαταστάθηκε το θωράκιο και τα ανοίγματά του προς την ορχήστρα, επανατάχτηκαν και συμπληρώθηκαν τα εδώλια, ενώ αποκαταστάθηκε η επιφάνεια της ορχήστρας στη στάθμη της ρωμαϊκής εποχής. Για την αναστήλωση του θεάτρου χρησιμοποιήθηκε υλικό, που προέρχεται από την ίδια περιοχή με το αρχαίο υλικό του θεάτρου.

    "Επίσης, θελήσαμε να υποδηλώσουμε την ελληνιστική φάση, με διακριτικό εκθεσιακό τρόπο, και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην τοποθέτηση των σωζόμενων προεδριών στην κάτω απόληξη της κεντρικής κατεστραμμένης κερκίδας", υπογραμμίζει η υπεύθυνη αρχαιολόγος.

    Σε δεύτερη φάση (εφόσον το έργο ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ) η ΙΘ' Εφορεία προγραμματίζει τη διαμόρφωση ανοιγμάτων στο κοίλο για να είναι ορατά για τους επισκέπτες τμήματα της ελληνιστικής υποδομής, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και νέας εισόδου στο θέατρο, την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών και τη δημιουργία εκδοτηρίου εισιτηρίων, πωλητηρίου και τουαλέτας.

    Ο ρόλος του "Διαζώματος"

    Η αποκατάσταση του μνημείου έγινε με την υποστήριξη της Κίνησης Πολιτών "Διάζωμα", που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο με στόχο τη μελέτη και ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. "Σκοπός του σωματείου μας είναι να αποκαταστήσουμε και να τεκμηριώσουμε επιστημονικά τα αρχαία θέατρα της χώρας μας, αλλά και να βρούμε τους οικονομικούς πόρους που θα ενισχύσουν τις εργασίες αυτές", υποστηρίζει ο πρόεδρος του "Διαζώματος", Σταύρος Μπένος.

    Ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός "ηλεκτρονικού κουμπαρά", όπου μέσα από την ιστοσελίδα του "Διαζώματος" θα έχουν την ευκαιρία φορείς και ιδιώτες να συνεισφέρουν οικονομικά στην αναστήλωση αρχαίων θεάτρων. "Η αρχή έγινε με το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας, ενώ από το φθινόπωρο ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα θέατρα", προσθέτει ο κ. Μπένος.

    Κείμενο: Μ. Κουζινοπούλου

    [06] Συνάντηση στην Πρίγκηπο

    «Ιστορική» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

    «Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε αργότερα στο ΑΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, επειδή ο κ Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις και δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ομογένειας .

    «Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι», είπε ακόμα ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με την βοήθεια της Παναγίας, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Πριγκηπόνησα συνοδευμένος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου και παρακάθησε, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχης σε γεύμα που παρατέθηκε στη "Λέσχη της Ανατολής", από τον δήμαρχο των Πριγκηπονήσων. «Ελπίζω η παρουσία μας εδώ να βοηθήσει να λυθούν προβλήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε τη σημασία της ισοπολιτείας που πρέπει να εγγυάται κάθε σύγχρονη Πολιτεία.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το μοναστήρι το Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, έναν τόπο λατρείας που δεν έπαψε ποτέ να δέχεται πλήθος προσκυνητών, ακόμα και μουσουλμάνων, αμέσως μετά τη περιήγησή του στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που πρόσφατα αποτέλεσε την αφορμή για την καταδίκη τη Τουρκίας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στη πρόσκληση που του έκαναν και να έλθει στα νησιά, να ενδιαφερθεί για τα ζητήματά μας, να επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και να δει την κατάσταση στη οποία βρίσκεται το κτίριο», είπε ό Πατριάρχης.

    Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ο Πατριάρχης αντάλλαξε δώρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πατριάρχης προσέφερε μια παλιά γκραβούρα του μοναστηριού και ο Τούρκος πρωθυπουργός του προσέφερε ένα κομπολόι.

    «Μας τίμησε με τη παρουσία του, άκουσε με πολλή προσοχή τα αιτήματά μας τα οποία φυσικά τα γνωρίζει, αλλά τα άκουσε και από πρώτο χέρι», είπε ακόμα ό Πατριάρχης.

    [07] Στην τελική ευθεία

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

    Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, στο οποίο προσέφυγε ο κ. Χριστοφοράκος ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του εφετείου για την έκδοσή του στην Ελλάδα. Εφ΄όσον το αίτημα απορριφθεί, ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός θα μεταβεί άμεσα στο Μόναχο προκειμένου να τον παραλάβει, συνοδευόμενος από άνδρες της ασφάλειας και ένα γιατρό.

    [08] Προηγούνται με διαφορά

    Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα υπολείπεται του Συντηρητικού κόμματος κατά έως και 17 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι βουλευτικές εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο, αναφέρουν δυο δημοσιεύματα σήμερα Κυριακή.

    Δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύει η εφημερίδα Sunday Times καταδεικνύει ότι οι Εργατικοί κέρδισαν τρεις μονάδες, φθάνοντας το 28%, αλλά οι Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον προηγούνται με ευρύ προβάδισμα, καταλαμβάνοντας ποσοστό 42% στην πρόθεση ψήφου.

    Δημοσκόπηση της ICM που δημοσιεύει η Sunday Mirror καταδεικνύει αντίθετα ότι οι Εργατικοί υπέστησαν πτώση μιας μονάδας από τον περασμένο μήνα, καταλαμβάνοντας 26%, ενώ οι Συντηρητικοί κέρδισαν δυο μονάδες φθάνοντας το 43%, εδραιώνοντας έτσι ένα προβάδισμα 17 εκατοστιαίων μονάδων.

    Το κόμμα του Μπράουν κλυδωνίζεται μετά την ιστορική ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Αναλυτές επιρρίπτουν σε διάφορες αιτίες --την οικονομική κρίση, την αυξανόμενη ανεργία, το σκάνδαλο των βουλευτικών δαπανών, το προσωπικό στυλ του πρωθυπουργού κ.ο.κ.-- την δραματική μείωση της απήχησης των Εργατικών.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιστέκεται ως σήμερα στις πιέσεις να παραιτηθεί από στελέχη των Εργατικών που θέλουν το κόμμα να κερδίσει για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις εθνικές εκλογές.

    Ο Μπράουν επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της χειρότερης ύφεσης που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστηρίζει ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης βάσει των τελευταίων οικονομικών δεδομένων.

    Πάντως στην δημοσκόπηση της YouGov οι περισσότεροι ψηφοφόροι εμφανίζονται να πιστεύουν ότι η οικονομία δε θα ανακάμψει πριν το 2010 το νωρίτερο. Μόλις το 7% θεωρεί ότι η οικονομία εισέρχεται ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, 13% λέει ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει πριν το τέλος της χρονιάς, όμως οι επτά στους δέκα προβλέπουν ότι η κατάσταση δε θα βελτιωθεί πριν το 2010 ή το 2011 και σχεδόν οι μισοί τρέμουν τις απολύσεις--των ίδιων ή κάποιου προσώπου από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

    Η ανεργία στη Βρετανία έφθασε το 7,8% --πλήττοντας 2,4 εκατ. ανθρώπους-- το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Είναι η υψηλότερη από το 1996, κατά τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι η ύφεση θα διαρκέσει έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Η YouGov έκανε την έρευνα σε δείγμα 2.007 Βρετανών ενηλίκων το διήμερο της 13ης και της 14ης Αυγούστου. Η Σάντεϊ Μίρορ δεν δίνει λεπτομέρειες για την δημοσκόπηση της ICM.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 August 2009 - 6:32:23 UTC