Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιακωβάκης: 5ος στον Παγκόσμιο Στίβου
  • [02] Λύση στο μυστήριο των περιοδικών "εποχών των πάγων"

  • [01] Ιακωβάκης: 5ος στον Παγκόσμιο Στίβου

    Ο καλύτερος φετινός Περικλής Ιακωβάκης ήταν τελικά ο χθεσινός, αφού με νέα ατομική φετινή επίδοση 48΄΄ 42 τερμάτισε 5ος στα 400μ. μετ΄ εμποδίων, αγγίζοντας το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο έχασε για 20 μόλις εκατοστά του δευτερολέπτου.

    Με την καλύτερη φετινή κούρσα, όπως είπε ο ίδιος, μπήκε τρέχοντας στον 7ο διάδρομο σε πολύ καλή σειρά στην ευθεία και έδειχνε μέχρι τα 370 μέτρα ότι είχε την 3η θέση. Όμως ήλθε απίστευτα δυνατά από τον 8ο διάδρομο ο Πορτορικανός Χαβιέ Κάλσον και τερμάτισε 2ος με 48΄΄ 09, ενώ κρατήθηκε στην 3η θέση ο Αμερικανός Μπέρσον Τζάκσον με 48΄΄ 23, παρά την πίεση του Τζεχούα Γκόρντον από το Τρίνινταντ (4ος με 48΄΄ 26). Ο μόνος που τερμάτισε μακρυά ήταν ο Αμερικανός Κέρον Κλέμεντ, νικητής με 47΄΄ 91.

    Ο Ιακωβάκης δήλωσε μετά τον αγώνα: «Μετά από τόσα χρόνια σε αγώνες, αισθάνομαι ότι εδώ με αυτούς τους τρεις έγινα σοφότερος. Στον τελευταίο νομίζω ότι έκανα το καλύτερο από πλευρά αυτοπεποίθησης και σχεδιασμού πριν από τον αγώνα. Θεωρώ ότι πήγα καλά. Είμαι ικανοποιημένος με την προσπάθειά μου και την επίδοση, αλλά και η 5η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μεγάλη. Όμως σκέπτομαι ότι έχασα ένα μετάλλιο, ίσως για δύο διασκελισμούς που χρειαζόμουν στα τελευταία μέτρα. Το βλέπω πολύ δύσκολο για Θεσσαλονίκη, αφού κανείς δεν μου το έχει ζητήσει μέχρι τώρα. Τώρα ξεκούραση και έρχονται Πανευρωπαϊκοί».

    Σπουδαία εμφάνιση και από τη Σάββα Λίκα στον τελικό του ακοντισμού, αφού με τη γνωστή της αξιοθαύμαστη μαχητικότητα κατάφερε να μπει στην οκτάδα και να ανεβάσει στην 6η προσπάθεια την επίδοσή της στα 60μ.29, που δεν βελτίωσε πάντως τη θέση της, αφού η 7η Κουβανέζα Μενέντες είχε 63μ.11.

    Στις δηλώσεις της τόνισε: «Δεν ξέρω αν εσείς είστε ευχαριστημένοι, αλλά εγώ δεν είμαι. Πιστεύω ότι δεν έριξα καλά σε αυτούς τους αγώνες. Το πάλεψα όμως και είμαι ευχαριστημένη από τη θέση που πήρα. Ευχαριστώ τον προπονητή μου κ. Ακριβάκη που φτάσαμε μέχρι εδώ».

    Μια λεπτομέρεια κόστισε στην πολύ καλή χθες Τόνια Στεργίου την πρόκριση στον τελικό του ύψους, παρότι σημείωσε καλύτερη φετινή ατομική επίδοση με 1μ.92.

    Η 24χρονη αθλήτρια έμεινε στη 13η θέση αντί της 11ης, επειδή έχασε την 1η προσπάθεια στο πολύ χαμηλό αρχικό ύψος (1μ.80), λόγω ενόχλησης που ένιωσε, έχοντας δέσει πολύ σφιχτά το παπούτσι, όπως είπε η ίδια!

    Στη συνέχεια πέρασε με την 1η προσπάθεια 1μ.85 και 1μ.89 και με τη 2η το 1μ.92, ενώ απέτυχε στο 1μ.95, που ήταν το όριο, το οποίο πέρασαν μόνο 9 αθλήτριες και έτσι προκρίθηκαν και άλλες τρεις με 1μ.92, στις οποίες θα ήταν και η Στεργίου, αν δεν είχε χάσει εκείνο το 1μ.80 στην 1η προσπάθεια.

    «Το παπούτσι μου στέρησε την πρόκριση, αφού δεν μπόρεσα και το 1μ.95. Χρειάζεται και λίγο τύχη, που δεν είχα σ΄ αυτό τον αγώνα. Τώρα θα πάω διακοπές, αφού δεν θα είμαι μάλλον στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθήσω να είμαι πιο έτοιμη στις επόμενες διοργανώσεις».

    Στους τελικούς της βραδιάς θριαμβευτές οι Αμερικανοί με δύο χρυσά στα 400άρια με εμπόδια, ενώ οι Γερμανοί ένιωσαν τη μεγαλύτερη χαρά με την πρωτιά της Στέφι Νέριους στο ακόντιο.

    Οι οκτάδες των σημερινών τελικών:

    [02] Λύση στο μυστήριο των περιοδικών "εποχών των πάγων"

    Οι επιστήμονες φαίνεται πως επιτέλους θέτουν ένα τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη τους σχετικά με τον βασικό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τις περιοδικές "εποχές των παγετώνων" στη Γη κατά τα τελευταία δυόμιση εκατομμύρια χρόνια. Οι αιτίες για τους πάγους που έρχονται και φεύγουν κατά περιόδους, συνδέονται τελικά με τις μικρές μεταβολές στην ηλιακή ακτινοβολία (και όχι στο διοξείδιο του άνθρακα), οι οποίες προκαλούνται από περιοδικές προβλέψιμες μεταβολές στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Πίτερ Κλαρκ, καθηγητή γεωεπιστημών του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, σε σχετική εργασία τους στο περιοδικό "Science", συμπεραίνουν ότι οι γνωστές ταλαντεύσεις στην περιστροφή της Γης προκάλεσαν τα επίπεδα των πάγων παγκοσμίως να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους πριν 26.000 χρόνια, να σταθεροποιηθούν επί 7.000 χρόνια και μετά να αρχίσουν να λιώνουν πριν 19.000 χρόνια, ώσπου η τελευταία εποχή των παγετώνων τερματίστηκε.

    Το αρχικό λιώσιμο των πάγων προκλήθηκε από την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας και όχι από τις μεταβολές στο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα ή στις θερμοκρασίες των ωκεανών, όπως μερικοί επιστήμονες είχαν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια.

    "Η ηλιακή ακτινοβολία ήταν η 'σκανδάλη' που πυροδότησε το λιώσιμο των πάγων, αυτό είναι πια σίγουρο", δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Κλαρκ. "Υπήρξαν επίσης αλλαγές στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα και στην κυκλοφορία των ωκεανών, όμως αυτές συνέβησαν αργότερα και απλώς ενίσχυσαν μια διαδικασία που ήδη είχε ξεκινήσει".

    Τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή θα επιτρέψουν στους ερευνητές την καλύτερη κατανόηση του πώς λιώνουν οι πάγοι λόγω των μεταβολών στην ηλιακή ακτινοβολία και έτσι θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πώς θα αντιδράσουν οι πάγοι της Γης στο μέλλον.

    Οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν τις αλλαγές στον άξονα περιστροφής της Γης σε βάθος 50 εκατ. ετών στο παρελθόν. Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται κυρίως από τη βαρυτική επίδραση των μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, που έλκουν τη Γη με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους στη διάρκεια χιλιάδων ετών.

    Η συνδυασμένη αυτή επίδραση μπορεί να μεταβάλει τον άξονα της Γης -και άρα τον τρόπο που ο πλανήτης μας "γέρνει" προς τον ήλιο- μέχρι και δύο μοίρες στη διάρκεια μεγάλων χρονικών περιόδων. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάζει ο τρόπος (η γωνία) που η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω στον πλανήτη μας. Αυτές οι μικρές μεταβολές στην ηλιακή ακτινοβολία ήσαν αρκετές για να πυροδοτήσουν αλλεπάλληλες εποχές παγετώνων κατά τα τελευταία δυόμιση εκατομμύρια χρόνια, οι οποίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους κάθε περίπου 100.000 χρόνια.

    Κάποια στιγμή στην εποχή μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Γη θα πρέπει αργά-αργά να βγει από την μακρόχρονη περίοδο που τώρα βιώνει ανάμεσα σε δύο παγετωνικές εποχές -και η οποία έχει κρατήσει περίπου 10.000 χρόνια- και να αρχίσει ξανά να εισέρχεται σταδιακά στις συνθήκες εκείνες που τελικά θα την οδηγήσουν στην επόμενη εποχή των πάγων - εκτός και κάποιες άλλες δυνάμεις καθυστερήσουν ή και σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/325/5941/710


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2009 - 6:30:21 UTC