Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεράνθρωπες προσπάθειες

  • [01] Υπεράνθρωπες προσπάθειες

    Συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στα πύρινα μέτωπα πολλών χιλιομέτρων που έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές γύρω από το Γραμματικό, τον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα, με τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν έως και 7 μποφόρ σε ορισμένες περιπτώσεις και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. "Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται νότια με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο της Πεντέλης" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης.

    Παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω του ανέμου, ο οποίος σταθερά πνέει με ένταση 5 έως 6 μποφόρ, προς το παρόν, δεν φαίνεται να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο τα σπίτια μέσα στο χωριό του Γραμματικού, με τις εστίες φωτιάς να βρίσκονται περιφερειακά του οικισμού.

    Το μαύρο δε σύννεφο καπνού που σκέπαζε το χωριό και τη γύρω περιοχή φαίνεται ότι έχει αραιώσει, ενώ σημειώνεται παροδική πτώση της έντασης του αέρα, ο οποίος στα σημεία όπου παρατηρούνται αναζωπυρώσεις φτάνει έως και τα 7 μποφόρ, αν όχι περισσότερο. Πάντως, αναμένεται σύμφωνα με προβλέψεις των μετεωρολόγων να κοπάσει ο άνεμος.

    Η φωτιά του Γραμματικού έχει κατεύθυνση προς το άνω Σούλι Μαραθώνα. Το δε πύρινο μέτωπο που έχει αναπτυχθεί περί την περιοχή της Λίμνης του Μαραθώνα, το οποίο έχει κατεύθυνση αυτή την ώρα προς το Πεντελικό Όρος και το Διόνυσο, είναι ίσως το σημαντικότερο πλέον.

    Επιπλέον, σημαντικό μέτωπο εκδηλώθηκε και στο Κουκουνάρι Σταμάτας.

    Ισχυρές δυνάμεις που συνεχώς ενισχύονται, δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, στις περιοχές επιχειρούν 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες, 25 οχήματα από την επαρχία, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες των ΟΤΑ και 10 μηχανήματα τύπου γκρέηντερ και μπουλντόζες του Στρατού.

    "Δύσκολη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο Γραμματικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της "ΝΕΤ".

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι διαπιστώνει ψυχραιμία και επισήμανε ότι "γίνεται ό, τι είναι δυνατόν". Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ και με τον άνεμο να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, "συνέτρεξαν για να έχουμε αυτή την εξέλιξη".

    Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη

    Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις νέες φωτιές για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τα σημερινά πύρινα μέτωπα, που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Καπάκης.

    Πρόκειται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβαδόστρα, του δήμου Πλαταιών, στη Βοιωτία, καθώς επίσης, και για εκείνη που ξέσπασε στη Σκύρο στην περιοχή Αχερούνες, σε κοντινή απόσταση από το προηγούμενο μέτωπο στις περιοχές Ασποί και Μέγκλες.

    Επιπλέον, στο Καλέντζι Κορινθίας εκδηλώθηκε μια ακόμη φωτιά, πριν από λίγη ώρα, καθώς επίσης και στην Αγία Μονή Ναυπλίου.

    Εξάλλου, συνολικά, από τις 6:30, έχουν εκδηλωθεί 65 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί στις περιοχές Μαριές, Στρογγυλό και Στόμιο στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, με 18 οχήματα 46 πυροσβέστες, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο, να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.

    Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Κάρυστο, στη θέση Πλατανιστός, όπου επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, καθώς επίσης και στους Ασπούς, στη Σκύρο, με 7 οχήματα, εκ των οποίων και οχήματα εθελοντών, 19 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη.

    Εξάλλου, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφρούρηση της Μαγούλας και του Καλάμου, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους δεν έχει εξαλειφθεί.

    Το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και καίει ξερά χόρτα κοντά στον οικισμό. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αργολίδα και δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων

    Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε γνωστοποιήσει ότι το στρατόπεδο εγγύς περιοχής πυρκαγιάς Βαρνάβα δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση. Πραγματοποιήθηκε προληπτική κίνηση δυο οπλικών συστημάτων από αυτό προς άλλο στρατόπεδο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στα μέσα που διαθέτουν διαρκώς οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς έχουν προστεθεί δυο προωθητές γαιών, δυο ασθενοφόρα με τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση ειδικευμένα τμήματα μονάδων του νομού Αττικής.

    Κ. Καραμανλής: Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής

    "Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της περιουσίας των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο επισκέφτηκε για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται μεγάλη και πολύ δύσκολη μάχη από την πυροσβεστική υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε πως εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Τον κ. Καραμανλή ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ο διοικητής του Κέντρου κ. Πετρόπουλος.

    Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Στα μέτωπα της φωτιάς ο Γ. Παπανδρέου

    Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που βιώνουμε, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Διόνυσο, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την πορεία κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

    "Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και σε όσους μετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε κοντά τους και είμαι σίγουρος, ότι ο κάθε πολίτης θα προσφέρει κάθε δυνατότητα που έχει" είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχόμενος υγεία και προστασία για όλους όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοθυσία τους, να προστατεύσουν τις ανθρώπινες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει στην Αττική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2009 - 16:30:12 UTC