Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαντάμε με έργα"
  • [02] Μέτρα για τη διαφάνεια
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 23/8/2009
  • [04] Πύρινη λαίλαπα στη Βορειοανατολική Αττική
  • [05] Κάλεσμα για δράση
  • [06] Στις πληγείσες περιοχές
  • [07] "Δεν διδάχθηκαν"

  • [01] "Απαντάμε με έργα"

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο ΤΕΜΠΜΕ ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του Ταμείου Νίκο Δομένικο και τον γενικό διευθυντή Νίκο Τριτάρη για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

    Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αργότερα, εξήρε το έργο που παράγεται στο ΤΕΜΠΜΕ και τόνισε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, και ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής, έλαβε πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα αναγκαία μέτρα και πέτυχε την έγκριση προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

    Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 47.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δώσαμε ανάσα ρευστότητας σε 47.000 μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε πάνω από 195.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως δεν εφησυχάζουμε».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του προγράμματος και το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα 80.000 επιχειρήσεων.

    "Αν χρειαστεί θα λάβουμε και άλλα μέτρα στο πλαίσιο του ρεαλισμού και των δυνατοτήτων της οικονομίας", είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι με λόγια στις προκλήσεις της κρίσης, η οποία όπως είπε, οδήγησε σε ύφεση όλες τις οικονομίες του κόσμου χωρίς διακρίσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης κατά τα προηγούμενα χρόνια, στις συμφωνίες για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον ΟΛΠ και τα ενεργειακά, και τόνισε ότι η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη τη χώρα μας όπου όμως οι επιπτώσεις ήταν ηπιότερες: «Δεν κλείνουμε τα μάτια, λέμε αλήθειες και παίρνουμε αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμο όφελος για όλους και εγγυώνται την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη «βαριά κληρονομιά του παρελθόντος» και στα «μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών», αλλά τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να ξεπεράσει αγκυλώσεις και ξεπερασμένες δομές.

    «Ο δρόμος είναι ανηφορικός μπροστά μας. Εμείς όμως έχουμε το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Μέτρα για τη διαφάνεια

    Η δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών, με τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το "σπάσιμο" των αχανών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές, η διαφάνεια των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων με ονομαστικοποιημένες υποχρεωτικά και μέσω τραπεζικών λογαριασμών τις ιδιωτικές εισφορές, η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των υπογραφών υπουργών και των αποφάσεων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης στο Διαδίκτυο και η αναμόρφωση του θεσμού του "πόθεν έσχες", με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του Δημοσίου όσων εκ των δημοσίων λειτουργών δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, είναι τα τέσσερα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει "από τις πρώτες μέρες η επόμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", όπως γράφει σε άρθρο-παρέμβασή του για την διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ιστοσελίδα του Κινήματος.

    Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου, με το πρώτο μέτρο θα ελαχιστοποιηθεί η ροή "μαύρου πολιτικού χρήματος" και θα θωρακιστεί η ανεξαρτησία της πολιτικής και των πολιτικών από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα εξωθεσμικά κέντρα ισχύος και επιρροής.

    Με το δεύτερο μέτρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα, το τρίτο μέτρο που προτείνει ο κ. Παπανδρέου αποσκοπεί να θέσει τέρμα στην αδιαφάνεια, στη "συναλλαγή κάτω από το τραπέζι" και με το τέταρτο θα τιμωρούνται παραδειγματικά οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    "Έχουμε και τη βούληση των απαραίτητων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών,ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρόμοιων μεθοδεύσεων. Να αποκλείεται η ικανότητα ακύρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών που οδηγούν στη συγκάλυψη των ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως έπραξε η ΝΔ", αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την διάκριση των εξουσιών, να λυτρώσουμε την Δικαιοσύνη από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της, επιταχύνοντας μάλιστα τις λειτουργίες της στις υποθέσεις εκείνες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας".

    "Έχουμε ήδη προτείνει, ως ΠΑΣΟΚ, την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς, δεν θα φοβηθούμε να υιοθετήσουμε κάθε πρόταση που βοηθάει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την αποκατάσταση του δικαίου", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας, με χρονικό σημείο έναρξης τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και επισημαίνει ότι "τέτοιες μέρες, Αύγουστο μήνα,πριν από πέντε χρόνια, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί και ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας τόπο ασφαλή, καθαρό, φιλόξενο, ανθρώπινο, προοδευτικό και σύγχρονο".

    Ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος "μας αφήνει με πολύ διαφορετικά μηνύματα" και κάνει αναφορά στο Βατοπέδι και τις άγονες γραμμές, την έκθεση Ζορμπά για "μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, θέμα που μόνο οι καπνοί των πυρκαγιών κατάφεραν να σκεπάσουν".

    "Τότε πήγαμε σε εκλογές,πρόωρες και αιφνιδιαστικές, με πρόσχημα την εθνική ανάγκη να καταρτίσει η κυβέρνηση "αξιόπιστο προϋπολογισμό". Τελικά, ούτε αυτό το αυτονόητο,δεν κατάφερε.Σήμερα, τον Αύγουστο του 2009, ο προϋπολογισμός του 2010,γίνεται πραγματικά εθνική υπόθεση, μετά την αποδεδειγμένη παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης,την τελευταία πενταετία, στον τομέα της οικονομίας", επισημαίνει.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της "υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως στα εξωτερικά και εθνικά μας θέματα,αλλά και διεθνείς εξελίξεις όπως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής,εν όψει της παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και της αγροτικής πολιτικής που τίθεται σε νέες βάσεις στην ΕΕ".

    Ακόμη αναφέρει στο άρθρο του ότι η Ελλάδα βρίσκεται καταδικασμένη να είναι όμηρος από υποθέσεις αδιαφάνειας, διαφθοράς και ατιμωρησίας με τον πολίτη να βλέπει τους κόπους του να χάνονται μέσα στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, ενώ τα χρήματα του ελληνικού λαού χάνονται από την πελατειακή σπατάλη "ή ακόμα και την ιδιοποίηση από "κολλητούς, ημέτερους, κομματικούς παράγοντες και κουμπάρους".

    "Πριν από περίπου δύο χρόνια,παρουσίασα προτάσεις με στόχο την ανάκτηση του κύρους και της πολιτείας και της πολιτικής ζωής του τόπου" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "από τότε επαναλαμβάνω ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα,το νοικοκύρεμα,το σχέδιο,η διαφάνεια και οι τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας".

    Και τονίζει ότι "προφανώς για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τα ζύγισαν και θεώρησαν ότι το κόστος της αποκάλυψης και της αλήθειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της συγκάλυψης και την ατιμωρησίας".

    "Σε κανονικές συνθήκες,στην τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους της πολιτικής στη χώρα μας, μπροστά, πρώτος στην πρώτη γραμμή, θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης. Αποδείχθηκε, όμως, μέρος του προβλήματος. Όμηρος των συμφερόντων που τον κρατάνε στη θέση του.Αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων",αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σήμερα η χώρα χρειάζεται ηγεσία με άλλη αντίληψη και βούληση που θα αποκαταστήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου, γιατί δεν θα παζαρεύει τη δική της τιμή και αξιοπρέπεια".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στο άρθρο του ότι για τον ίδιο η "αυτονομία της πολιτικής δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά πολιτικός στόχος ζωής" και εκ των πραγμάτων,όπως αναφέρει,"είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την πρόοδο,αλλά ακόμη και για την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα μας".

    "Σήμερα,αν δεν πείσουμε τους πολίτες ότι υπηρετούμε μόνο αυτούς και κανέναν άλλον,καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή",επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι "όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τις απαραίτητες ανατροπές στην χώρα".

    Σχόλιο για επίσκεψη πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ

    "Ενώ η αγορά στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα", αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ.

    "Αυτό που γνωρίζει κάθε πολίτης, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής, είναι ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο α' επτάμηνο του 2009 εκτοξεύθηκε στα περίπου 2 δισ. ευρώ, η μεταχρονολόγηση των επιταγών για το 30% των επιχειρήσεων κυμαίνεται από έξι μήνες και άνω, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα και από το 6% για όλο το έτος, το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. που δόθηκε στις τράπεζες τον περασμένο Νοέμβριο παραμένει παγωμένο, ενώ η περιορισμένοι πόροι του πακέτου των 28 δισ. χρησιμοποιήθηκαν, όπως είχαμε προβλέψει, για την αναχρηματοδότηση των αναγκών των ίδιων των τραπεζών και όχι στην πραγματική οικονομία", αναφέρουν μεταξύ άλλων στη δήλωση τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    Επίσης, σημειώνουν ότι τα 9 δισ. που διοχετεύθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα, λόγω κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικών όρων, ενώ οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις δίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, και έχουν σαφή προεκλογικό προσανατολισμό.

    "Η κρίση στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές φιέστες. Απαιτεί σοβαρό και έγκαιρο σχεδιασμό", αναφέρουν στη δήλωση τους η κ. Κατσέλη και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε από τις αρχές τους έτους να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, ώστε να διοχετεύεται απ' ευθείας ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις και την αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ, επέκταση του προγράμματος ώστε να καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις και τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 23/8/2009

  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής. - 12:00:00, Δ.όνυσος.

  • Εκδηλώσεις "Πρέσπεια 2009"., Φλώρινα.

  • Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Γράμμο, Καστοριά.

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Παγκόσμιο εφήβων (Α΄ όμιλος, 2η ημέρα): Ελλάδα-Ιράν - 12:40:00, Σίμπενικ (HRV).

  • Μπάσκετ-Συνέντευξη Τύπου για το διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις» - 14:30:00, Ξενοδοχείο Divani Caravel.

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Ευρώπης (11ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00, Βαλένθια (ESP).

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (1η ημέρα)

    Αστέρας Τρίπολης-Λάρισα 16:45

    Λεβαδειακός-Καβάλα 16:45

    Πανθρακικός-Ηρακλής 19:00

    Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 19:00

    ΑΕΚ-Ολυμπιακός 21:15

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (α` φάση)

    ΠΑΟ Ν. Επιβατών-Παναιγιάλειος (17:00, Γηπ. Ν. Επιβατών)

    Εορδαϊκός-Κοζάνη (17:00, Γηπ. Πτολεμαΐδας)

    Αναγέννηση Γιαννιτσών-Χαϊδάρι (17:00, Γηπ. Γιαννιτσών)

    Φωκικός-Οδυσσέας Αναγέννησης (17:00, Γηπ. Αμφισσας)

    Βισαλτιακός-Κεραυνός Κερατέας (17:00, ΔΑΚ Νιγρίτας)

    Παναργειακός-Βύζας Μεγάρων (17:00, ΔΑΚ Αργους)

    Παναχαϊκή-Ολυμπιακός Χερσονήσου (17:00, Παμπελοπονησιακό Στάδιο)

    Βέροια-Αγία Παρασκευή (17:00, Γηπ. Βέροιας)

    Τρίκαλα-Καστοριά (19:00, Γηπ. Τρικάλων)

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων

    15:30 Χέρενφεν-Αλκμααρ

    19:00 Γκλόρια Μπίστριτα-Βασλούι

  • Στίβος-Παγκόσμιο Βερολίνου-9η ημέρα

    12:15 Μαραθώνιος (Γ) -Γεωργία Αμπατζίδου, Μάγδα Γαζέα-

    17:15 Μήκος - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    17:20 Ακοντισμός - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    17:25 5.000μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    18:00 1.500μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    18:25 800μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    18:50 4x400μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    19:15 4x400μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

  • Ώρες Ελλάδας

    [04] Πύρινη λαίλαπα στη Βορειοανατολική Αττική

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας. Η φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες κινείται στην κορυφή της Πεντέλης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία θα επιχειρήσει στην περιοχή, ώστε να αποτρέψει το πύρινο μέτωπο που έχει κατεύθυνση προς το Ντράφι και το Γέρακα.

    Βαρνάβας, Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσος, Μαραθώνας και Άνω Σούλι είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση η πύρινη λαίλαπα. Παράλληλα, ένα μέτωπο κινείται προς το Ντράφι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Καπάκης.

    Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει δασικές και αγροτικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει μικρές και μεγαλύτερες φθορές σε κατοικίες, κυρίως στο Διόνυσο και το Διονυσοβούνι, τη Ροδόπολη, την Αμυγδαλέζα και τη Ραπεντόσα, ενώ οι φλόγες απειλούν πλέον και την περιοχή του Αγ. Στεφάνου.

    Μέχρι να ξεκινήσουν εκ νέου οι εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης, σε όλα τα μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν με τις φλόγες, με επίγεια μέσα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι άνεμοι θα είναι πιο ισχυροί κατά το μεσημέρι.

    Μεγάλο μέτωπο φωτιάς εξελίσσεται και στην περιοχή του Μαραθώνα, το οποίο ξεκίνησε από το Γραμαμτικό, πέρασε στον Προφήτη Ηλία, και κατακαίει πυκνή βλάστηση και πευκόφυτη έκταση, στην περιοχή Βρανά απειλώντας τον οικισμό.

    Πάντως, καλύτερα είναι τα πράγματα σε Γραμματικό και Βαρνάβα, καθώς τα σπίτια δεν φαίνεται να διατρέχουν κίνδυνο αφού η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τους οικισμούς.

    Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει εκκενωθεί το Αναρρωτήριο Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ). Τα 28 παιδιά του Αναρρωτηρίου μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της ΕΘΕΛ σε ασφαλή χώρο, με τη μέριμνα της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας, "Αλληλεγγύη".

    Επιπλεον,εκκενώθηκε και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά, με ασθενοφόρα, των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου.

    Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής

    "Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της περιουσίας των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο επισκέφτηκε χθες το πρωί για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται μεγάλη και πολύ δύσκολη μάχη από την πυροσβεστική υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε πως εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Τον κ. Καραμανλή ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ο διοικητής του Κέντρου κ. Πετρόπουλος.

    Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη

    Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις νέες φωτιές για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τα σημερινά πύρινα μέτωπα, που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Καπάκης.

    Πρόκειται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβαδόστρα, του δήμου Πλαταιών, στη Βοιωτία, καθώς επίσης, και για εκείνη που ξέσπασε στη Σκύρο στην περιοχή Αχερούνες, σε κοντινή απόσταση από το προηγούμενο μέτωπο στις περιοχές Ασποί και Μέγκλες.

    Επιπλέον, στο Καλέντζι Κορινθίας εκδηλώθηκε μια ακόμη φωτιά, πριν από λίγη ώρα, καθώς επίσης και στην Αγία Μονή Ναυπλίου.

    Εξάλλου, συνολικά, από τις 6:30μ.μ., έχουν εκδηλωθεί 65 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί στις περιοχές Μαριές, Στρογγυλό και Στόμιο στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, με 18 οχήματα 46 πυροσβέστες, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο, να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους. Στην περιοχή Παναγούλα ξέσπασε φωτιά στις 8 το βράδυ και το κύριο μέτωπό της απέχει 1 χιλιόμετρο από την πόλη της Ζακύνθου. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου όπου η φωτιά έχει κάψει πάνω από 4.000 στρέμματα.

    Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Κάρυστο, στη θέση Πλατανιστός, όπου επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, καθώς επίσης και στους Ασπούς, στη Σκύρο, με 7 οχήματα, εκ των οποίων και οχήματα εθελοντών, 19 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη.

    Εξάλλου, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφρούρηση της Μαγούλας και του Καλάμου, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους δεν έχει εξαλειφθεί.

    Το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και καίει ξερά χόρτα κοντά στον οικισμό. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αργολίδα και δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων

    Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε γνωστοποιήσει ότι το στρατόπεδο εγγύς περιοχής πυρκαγιάς Βαρνάβα δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση. Πραγματοποιήθηκε προληπτική κίνηση δυο οπλικών συστημάτων από αυτό προς άλλο στρατόπεδο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στα μέσα που διαθέτουν διαρκώς οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς έχουν προστεθεί δυο προωθητές γαιών, δυο ασθενοφόρα με τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση ειδικευμένα τμήματα μονάδων του νομού Αττικής.

    Στα μέτωπα της φωτιάς ο Γ. Παπανδρέου

    Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που βιώνουμε, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Διόνυσο, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την πορεία κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

    "Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και σε όσους μετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε κοντά τους και είμαι σίγουρος, ότι ο κάθε πολίτης θα προσφέρει κάθε δυνατότητα που έχει" είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχόμενος υγεία και προστασία για όλους όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοθυσία τους, να προστατεύσουν τις ανθρώπινες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει στην Αττική.

    Παπαρήγα: "Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού"

    Λόγο για καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο τα "φιλέτα γης" στην ευρύτερη περιοχή που έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της στη ΝΕΤ. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως κατά τη γνώμη της η ουσία του προβλήματος είναι ότι: «όταν υπάρχει οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο τα φιλέτα της γης και όταν υπάρχει και θεσμοθετημένο πλαίσιο που επιτρέπει την κερδοσκοπία γης, δεν μπορεί να υπάρξει ένα υψηλού επιπέδου σχέδιο πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει, ένα καλύτερο από αυτό που υπάρχει, αλλά μην ζητάμε να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο σχέδιο με κάποια πυροσβεστικά μέσα. Και όταν το σχέδιο εξελίσσεται τη στιγμή που αλλάζει η φορά του ανέμου τραγικά».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης πως αισθάνθηκε «μεγάλη συγκίνηση και αγωνία και χαρά να το πω έτσι και υπερηφάνεια όταν έπεφταν κυριολεκτικά μέσα στους καπνούς, μέσα στις φωτιές τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και σκεφτόμουν αυτά τα παιδιά που διακινδύνευαν για να σώσουν σπίτια», για να συμπληρώσει ωστόσο: «Από την άλλη όμως μεριά είναι τελείως φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες στην οργάνωση της πυρόσβεσης. Και δεν το λέω για να κάνω αντιπολίτευση. Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα. Ρωτούσα ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος οργανώνειβ¦ Ένα πράγμα ασυντόνιστο. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Όταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και κερδοσκοπία γης, η ίδια η πολιτική προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

    Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) προβλέπεται για σήμερα, για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Αργολίδας, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας).

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες από την ΓΓΠΠ να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Η ΓΓΠΠ, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    [05] Κάλεσμα για δράση

    Τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών ζητά το ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Σπύρο Χαλβατζή και τον βουλευτή Αττικής Γιάννη Γκιόκα βρίσκεται από το πρωί στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει την Βορειοανατολική Αττική.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε τους μεγάλους κινδύνους για τα τελευταία δάση της Αττικής, για κατοικημένες περιοχές ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Με παρεμβάσεις προς τους αξιωματούχους της πυροσβεστικής ζήτησε να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους και απαίτησε από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει άμεσα τα όποια μέσα διαθέτει για να αποτραπούν οι μεγάλοι κίνδυνοι και να περιοριστούν οι ζημιές. Για μια ακόμα φορά διαπίστωσαν και κατήγγειλαν τις εγκληματικές ελλείψεις σε υποδομές πυροπροστασίας, την άναρχη δόμηση που δημιουργεί και αναπαράγει η εμπορευματοποίηση της γης.

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία να τεθούν σε εγρήγορση και συλλογικά να δραστηριοποιηθούν με επικεφαλής τα εργατικά σωματεία, τις αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, τις άλλες συλλογικές ομάδες και κινήσεις και να απαιτήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση τον αναγκαίο εξοπλισμό για να πάρουν μέρος στην κατάσβεση και στην προστασία των δασών και των οικισμών.

  • Αύριο, Δευτέρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στις 7:00 το βράδυ σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

    Η συγκέντρωση και η πορεία γίνονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό, με αφορμή την 23η Αυγούστου, την οποία η ΕΕ υιοθέτησε ως ημέρα «μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το ναζισμό - φασισμό.

    [06] Στις πληγείσες περιοχές

    Τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Γιάννη Τόλιο, τη Νομαρχιακή Σύμβουλο Ανατολικής Αττικής και πρώην βουλευτή Ιωάννα Στεργίου και τον Xρ. Καραμάνο, από τη Διεύθυνση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 12 η ώρα το μεσημέρι από τη διασταύρωση Διονύσου.

    Χθες, κλιμάκιο του ΣΥΝ, αποτελούμενο από τον κ. Θανάση Λεβέντη, τον κ. Γιάννη Τόλιο και την κα Ιωάννα Στεργίου μετέβη στα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική.

    «Τις ώρες αυτές επιβάλλεται η πλήρης αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας, πριν θρηνήσουμε χειρότερα πράγματα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [07] "Δεν διδάχθηκαν"

    "Τίποτε δεν διδάχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης αναφορικά με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτό το διάστημα στη χώρα. "Καμία πρόληψη, καμία πρόβλεψη, καμία στρατηγική απέναντι στο διαρκώς επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πυρκαγιών. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ο καθρέπτης της ανικανότητας της κυβέρνησης".

    Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κώστας Αϊβαλιώτης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Απόστολο Μπαμίχα, μετέβησαν χθες με κλιμάκιο του ΛΑ.Ο.Σ. στην πυρκαγιά στο Διόνυσο.

    Ακόμη, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή μετά την ενημέρωση του για το ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι "η αγορά και η κοινωνία δεν μπορούν να στηρίζονται σε κουρασμένα κόμματα και σε σκουριασμένα μυαλά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 August 2009 - 4:30:32 UTC