Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαντάμε με έργα στις προκλήσεις"
  • [02] Μέτρα για τη διαφάνεια
  • [03] Ταλαιπωρία για 800 επιβάτες
  • [04] Επιχείρησε να κάψει τη σύζυγό του
  • [05] Επαφές Νετανιάχου σε Λονδίνο-Βερολίνο
  • [06] Κίνα: Δίκες για τις ταραχές στην επαρχία Ζινζιάνγκ
  • [07] Σε πύρινο κλοιό η Αττική
  • [08] "Νέα δάνεια και υπερχρέωση"
  • [09] "Πολιτικό λάθος"
  • [10] "Παιδαριώδεις χειρισμοί"
  • [11] Πιέσεις για την Opel
  • [12] Η επανεμφάνιση του Κάστρο
  • [13] Αναβολή αγώνων

  • [01] "Απαντάμε με έργα στις προκλήσεις"

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο ΤΕΜΠΜΕ ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του Ταμείου Νίκο Δομένικο και τον γενικό διευθυντή Νίκο Τριτάρη για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

    Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αργότερα, εξήρε το έργο που παράγεται στο ΤΕΜΠΜΕ και τόνισε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, και ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής, έλαβε πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα αναγκαία μέτρα και πέτυχε την έγκριση προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

    Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 47.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δώσαμε ανάσα ρευστότητας σε 47.000 μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε πάνω από 195.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως δεν εφησυχάζουμε».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του προγράμματος και το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να εγγυηθεί δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα 80.000 επιχειρήσεων.

    "Αν χρειαστεί θα λάβουμε και άλλα μέτρα στο πλαίσιο του ρεαλισμού και των δυνατοτήτων της οικονομίας", είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι με λόγια στις προκλήσεις της κρίσης, η οποία όπως είπε, οδήγησε σε ύφεση όλες τις οικονομίες του κόσμου χωρίς διακρίσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης κατά τα προηγούμενα χρόνια, στις συμφωνίες για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον ΟΛΠ και τα ενεργειακά, και τόνισε ότι η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη τη χώρα μας όπου όμως οι επιπτώσεις ήταν ηπιότερες: «Δεν κλείνουμε τα μάτια, λέμε αλήθειες και παίρνουμε αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμο όφελος για όλους και εγγυώνται την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη «βαριά κληρονομιά του παρελθόντος» και στα «μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών», αλλά τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να ξεπεράσει αγκυλώσεις και ξεπερασμένες δομές.

    «Ο δρόμος είναι ανηφορικός μπροστά μας. Εμείς όμως έχουμε το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Μέτρα για τη διαφάνεια

    Η δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών, με τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το "σπάσιμο" των αχανών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές, η διαφάνεια των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων με ονομαστικοποιημένες υποχρεωτικά και μέσω τραπεζικών λογαριασμών τις ιδιωτικές εισφορές, η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των υπογραφών υπουργών και των αποφάσεων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης στο Διαδίκτυο και η αναμόρφωση του θεσμού του "πόθεν έσχες", με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του Δημοσίου όσων εκ των δημοσίων λειτουργών δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, είναι τα τέσσερα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει "από τις πρώτες μέρες η επόμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", όπως γράφει σε άρθρο-παρέμβασή του για την διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ιστοσελίδα του Κινήματος.

    Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου, με το πρώτο μέτρο θα ελαχιστοποιηθεί η ροή "μαύρου πολιτικού χρήματος" και θα θωρακιστεί η ανεξαρτησία της πολιτικής και των πολιτικών από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα εξωθεσμικά κέντρα ισχύος και επιρροής.

    Με το δεύτερο μέτρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα, το τρίτο μέτρο που προτείνει ο κ. Παπανδρέου αποσκοπεί να θέσει τέρμα στην αδιαφάνεια, στη "συναλλαγή κάτω από το τραπέζι" και με το τέταρτο θα τιμωρούνται παραδειγματικά οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    "Έχουμε και τη βούληση των απαραίτητων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών,ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρόμοιων μεθοδεύσεων. Να αποκλείεται η ικανότητα ακύρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών που οδηγούν στη συγκάλυψη των ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως έπραξε η ΝΔ", αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την διάκριση των εξουσιών, να λυτρώσουμε την Δικαιοσύνη από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της, επιταχύνοντας μάλιστα τις λειτουργίες της στις υποθέσεις εκείνες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας".

    "Έχουμε ήδη προτείνει, ως ΠΑΣΟΚ, την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς, δεν θα φοβηθούμε να υιοθετήσουμε κάθε πρόταση που βοηθάει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την αποκατάσταση του δικαίου", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας, με χρονικό σημείο έναρξης τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και επισημαίνει ότι "τέτοιες μέρες, Αύγουστο μήνα,πριν από πέντε χρόνια, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί και ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας τόπο ασφαλή, καθαρό, φιλόξενο, ανθρώπινο, προοδευτικό και σύγχρονο".

    Ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος "μας αφήνει με πολύ διαφορετικά μηνύματα" και κάνει αναφορά στο Βατοπέδι και τις άγονες γραμμές, την έκθεση Ζορμπά για "μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, θέμα που μόνο οι καπνοί των πυρκαγιών κατάφεραν να σκεπάσουν".

    "Τότε πήγαμε σε εκλογές,πρόωρες και αιφνιδιαστικές, με πρόσχημα την εθνική ανάγκη να καταρτίσει η κυβέρνηση "αξιόπιστο προϋπολογισμό". Τελικά, ούτε αυτό το αυτονόητο,δεν κατάφερε.Σήμερα, τον Αύγουστο του 2009, ο προϋπολογισμός του 2010,γίνεται πραγματικά εθνική υπόθεση, μετά την αποδεδειγμένη παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης,την τελευταία πενταετία, στον τομέα της οικονομίας", επισημαίνει.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της "υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως στα εξωτερικά και εθνικά μας θέματα,αλλά και διεθνείς εξελίξεις όπως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής,εν όψει της παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και της αγροτικής πολιτικής που τίθεται σε νέες βάσεις στην ΕΕ".

    Ακόμη αναφέρει στο άρθρο του ότι η Ελλάδα βρίσκεται καταδικασμένη να είναι όμηρος από υποθέσεις αδιαφάνειας, διαφθοράς και ατιμωρησίας με τον πολίτη να βλέπει τους κόπους του να χάνονται μέσα στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, ενώ τα χρήματα του ελληνικού λαού χάνονται από την πελατειακή σπατάλη "ή ακόμα και την ιδιοποίηση από "κολλητούς, ημέτερους, κομματικούς παράγοντες και κουμπάρους".

    "Πριν από περίπου δύο χρόνια,παρουσίασα προτάσεις με στόχο την ανάκτηση του κύρους και της πολιτείας και της πολιτικής ζωής του τόπου" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "από τότε επαναλαμβάνω ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα,το νοικοκύρεμα,το σχέδιο,η διαφάνεια και οι τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας".

    Και τονίζει ότι "προφανώς για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τα ζύγισαν και θεώρησαν ότι το κόστος της αποκάλυψης και της αλήθειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της συγκάλυψης και την ατιμωρησίας".

    "Σε κανονικές συνθήκες,στην τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους της πολιτικής στη χώρα μας, μπροστά, πρώτος στην πρώτη γραμμή, θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης. Αποδείχθηκε, όμως, μέρος του προβλήματος. Όμηρος των συμφερόντων που τον κρατάνε στη θέση του.Αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων",αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σήμερα η χώρα χρειάζεται ηγεσία με άλλη αντίληψη και βούληση που θα αποκαταστήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου, γιατί δεν θα παζαρεύει τη δική της τιμή και αξιοπρέπεια".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στο άρθρο του ότι για τον ίδιο η "αυτονομία της πολιτικής δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά πολιτικός στόχος ζωής" και εκ των πραγμάτων,όπως αναφέρει,"είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την πρόοδο,αλλά ακόμη και για την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα μας".

    "Σήμερα,αν δεν πείσουμε τους πολίτες ότι υπηρετούμε μόνο αυτούς και κανέναν άλλον,καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή",επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι "όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τις απαραίτητες ανατροπές στην χώρα".

    Σχόλιο για επίσκεψη πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ

    "Ενώ η αγορά στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα", αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ.

    "Αυτό που γνωρίζει κάθε πολίτης, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής, είναι ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο α' επτάμηνο του 2009 εκτοξεύθηκε στα περίπου 2 δισ. ευρώ, η μεταχρονολόγηση των επιταγών για το 30% των επιχειρήσεων κυμαίνεται από έξι μήνες και άνω, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα και από το 6% για όλο το έτος, το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. που δόθηκε στις τράπεζες τον περασμένο Νοέμβριο παραμένει παγωμένο, ενώ η περιορισμένοι πόροι του πακέτου των 28 δισ. χρησιμοποιήθηκαν, όπως είχαμε προβλέψει, για την αναχρηματοδότηση των αναγκών των ίδιων των τραπεζών και όχι στην πραγματική οικονομία", αναφέρουν μεταξύ άλλων στη δήλωση τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    Επίσης, σημειώνουν ότι τα 9 δισ. που διοχετεύθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα, λόγω κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικών όρων, ενώ οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις δίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, και έχουν σαφή προεκλογικό προσανατολισμό.

    "Η κρίση στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές φιέστες. Απαιτεί σοβαρό και έγκαιρο σχεδιασμό", αναφέρουν στη δήλωση τους η κ. Κατσέλη και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε από τις αρχές τους έτους να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, ώστε να διοχετεύεται απ' ευθείας ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις και την αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ, επέκταση του προγράμματος ώστε να καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις και τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του.

    [03] Ταλαιπωρία για 800 επιβάτες

    Άνοιξε τελικά ο καταπέλτης του πλοίου στον Άγιο Κωνσταντίνο, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ενώ οι επιβάτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο για περισσότερες από 2,5 ώρες.

    Ειδικότερα, την ώρα που το προσωπικό του πλοίου High Speed 1 μαζί με τους λιμενικούς ετοιμάζονταν να εγκαταστήσουν τις σκάλες απ' όπου θα προσπαθούσαν να αποβιβαστούν οι επιβάτες, οι τεχνικοί του πλοίου κατάφεραν να βγάλουν την ειδική ασφάλεια από την πόρτα του καταπέλτη που είχε πάθει τη βλάβη και στη συνέχεια να ανοίξει η πόρτα από την οποία αποβιβάστηκαν ήδη οι περίπου 800 επιβάτες και τα 110 αυτοκίνητα που ήταν μέσα σ' αυτό.

    Το πλοίο είχε αφιχθεί στο λιμάνι στις 9.55 το βράδυ και τότε διαπιστώθηκε ότι η μπουκαπόρτα του δεν άνοιγε. Σύμφωνα με τους Λιμενικούς, κάποια ασφάλεια είχε εγκλωβίσει το αυτόματο σύστημα ανοίγματος της πόρτας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο. Οι μηχανικοί του καραβιού επιχείρησαν χειροκίνητα να ανοίξουν την πόρτα χωρίς όμως επιτυχία.

    [04] Επιχείρησε να κάψει τη σύζυγό του

    Για πρόκληση πυρκαγιάς και απόπειρα ανθρωποκτονίας συνελήφθη χθες 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος στις 17:30, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά στην Ιερά Μονή του Αγ. Κυπριανού, περιέλουσε την 27χρονη ομοεθνή σύζυγό του με εύφλεκτο υγρό με σκοπό να τη θανατώσει.

    Στη συνέχεια, ο 41χρονος τράπηκε σε φυγή, ενώ η 27χρονη κινήθηκε φλεγόμενη στους θάμνους στην προσπάθεια της να σωθεί, καλώντας σε βοήθεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Η φωτιά που προκλήθηκε, έκαψε ένα στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης, έως ότου να κατασβεστεί πλήρως.

    Η 27χρονη μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με εκτεταμένα εγκαύματα, ενώ ο δράστης συνελήφθη στο 28ο χλμ της Ολυμπίας Οδού (πρώην Αθηνών-Κορίνθου).

    Αποτεφρώθηκε περίπου ένα στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης

    Εξάλλου, προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

    [05] Επαφές Νετανιάχου σε Λονδίνο-Βερολίνο

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχωρεί σήμερα για συναντήσεις κορυφής στο Λονδίνο και το Βερολίνο σε μία στιγμή όπου η διεθνής κοινότητα κορυφώνει τις πιέσεις της για τον τερματισμό του ισραηλινού εποικισμού της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκειμένου να ευνοηθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Ο Νετανιάχου αναχωρεί σήμερα το απόγευμα και αύριο θα έχει συνομιλίες στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και την επομένη με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ, με τον οποίον επί πολλές εβδομάδες έχουν προσπαθήσει να βρουν μία χρυσή τομή για ένα μορατόριουμ στις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες.

    Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου θα έχει επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Ο ισραηλινός ηγέτης παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, μετά τις απαισιόδοξες παρατηρήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τις πιθανότητες ειρήνευσης στην περιοχή.

    Όπως τόνισε επίσης, η συνάντησή του με τον Μίτσελ «δεν πρόκειται να είναι η τελευταία πριν την δρομολόγηση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων».

    Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Νετανιάχου που πρωτύτερα δεν δεχόταν να μιλήσει για πάγωμα των εποικισμών, πρότεινε να υπάρξει αναστολή στις δημόσιες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την κατασκευή κατοικιών στη Δαυτική Όχθη έως τις αρχές του 2010.

    Τη χειρονομία αυτή χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε από την πλευρά του τους Άραβες και τους Παλαιστίνιους να κάνουν παραχωρήσεις. Από την πλευρά του, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Νετανιάχου, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη μίας αποφασιστικής ανάκαμψης στην ειρηνευτική διαδικασία».

    Παράλληλα, ο Νετανιάχου θα θέσει υπ΄όψιν των συνομιλητών του στο Λονδίνο και το Βερολίνο τον κίνδυνο από ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: «πρόκειται να θίξουμε την απειλή που αφήνει να πλανάται το πρόγραμμα αυτό πάνω από τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και να εξετάσουμε με τους ευρωπαίους φίλους μας τα καταλληλότερα μέτρα για να εμποδίσουμε τους Ιρανούς να αποκτήσουν πυρηνικές δυνατότητες. Πιστεύουμε πως οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ.

    [06] Κίνα: Δίκες για τις ταραχές στην επαρχία Ζινζιάνγκ

    Η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδος τις δίκες για την αιματηρή εξέγερση στην ταραχώδη επαρχία Ζινζιάνγκ τον περασμένο μήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φόνο, εμπρησμό και άλλα αδικήματα, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία.

    Οι δίκες ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις στην επαρχία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού των μουσουλμάνων Ουϊγούρων έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση από την αυξανόμενη παρουσία των Κινέζων Χαν και τους κυβερνητικούς ελέγχους στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τον πολιτισμό τους.

    Πάνω από 200 άτομα φέρεται επισήμως να έχουν συλληφθεί για τις ταραχές της 5ης Ιουλίου και «οι δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδος», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη εισαγγελική αρχή στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της Ζινγκζιάνγκ και εστία των συγκρούσεων.

    «Δραστική αύξηση των μέτρων ασφαλείας θα υπάρξει σε όλην την πόλη σε απάντηση για τις αναμενόμενες μαζικές συναθροίσεις Χαν και Ουϊγούρων που θα αναμένουν τις δικαστικές αποφάσεις», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη την αστυνομία.

    Οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φόνο, εμπρησμό, ληστείες, βανδαλισμούς, και «οργάνωση όχλου για τη διατάραξη της δημόσιας τάξης», τονίζει η εφημερίδα, χωρίς να προσδιορίζει πόσοι άνθρωποι θα δικασθούν στην πρώτη φάση.

    Η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται με την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις δίκες για να υποστηρίξει την αιτίασή της πως η εξόριστη Ουϊγούρα ηγέτιδα Ρεμπίγια Καντίρ παρότρυνε τις ταραχές, μία εκδοχή που η ίδια έχει αρνηθεί επανειλημμένως.

    [07] Σε πύρινο κλοιό η Αττική

    Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

    Τα πύρινα μέτωπα στις περιοχές της παραλίας του Μαραθώνα, όπου καίγεται δασική έκταση και απειλείται οικισμός, καθώς επίσης και η φωτιά κοντά στην Πάντειο Πολιτεία, στην Παλαιά Πεντέλη, καθώς και κοντά στη Νέα Μάκρη είναι εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία.

    "Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε τα μεσάνυχτα κατά την τελευταία ενημέρωση της ημέρας ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννη Καπάκης και πρόσθεσε:

    Οι περιοχές που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα έχουν περιοριστεί και είναι στο Κάτω Σούλι, στην Πάντειο Πολιτεία, στην Ανατολή, Ν. Μάκρη και στην περιοχή Αύρας Μαραθώνα.

    Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες με αμείωτη ένταση έτσι ώστε το συντομότερο να οριοθετηθεί αυτή η μεγάλη πυρκαγιά.

    Σταδιακά αναπτύσσονται και τα εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου και του γαλλικού αεροσκάφους και του ελικοπτέρου από την Κύπρο ενώ μέσα στη μέρα θα προστεθούν και άλλα δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία.

    Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, αλλά και εθελοντικές και δυνάμεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων, επιχειρούν στις περιοχές.

    Παράλληλα, στις εναέριες επιχειρήσεις επιχειρούν τα δύο ιταλικά αεροπλάνα που κατέφτασαν στη χώρα μας ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων, ενώ, σύμφωνα με την πυροσβεστική, αναμένεται σύντομα να φτάσουν και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και το ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

    Επιπλέον, δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Βαρνάβα και Γραμματικό, όπου υπήρχαν ισχυρά πύρινα μέτωπα.

    Μάλιστα, στο Βόρειο Γέρακα, εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης που έχει εκκενωθεί από το Σάββατο το βράδυ, απειλούταν από τις φλόγες.

    Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

    Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

    Από την πυρκαγιά που μαίνεται στην Αττική, σε όλη την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και είναι έντονη η μυρωδιά του καπνού.

    Κ.Καραμανλής: "Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται"

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής επισκέφτηκε στις 10.30 το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς, χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: «Ενημερώθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων από τους αρμόδιους. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται, σε όλα τα μέτωπα και στη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες δυνάμεις.

    Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν σ' αυτή την πολύ δύσκολη μάχη».

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.

    Είπε ότι είναι γνωστό πως έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

    Δηλώσεις έκανε μετά τη σύσκεψη και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί παραμένει πολύ δύσκολη. Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι έχει διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες , τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ έντονα και πρόσθεσε πως από χθες έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ξένων χωρών και κάποιες ανταποκρίνονται. Είπε επίσης ότι εντός της ημέρας θα φθάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και να ακούν τις συμβουλές και τις εντολές των αρχών.

    Χθες το πρωί ο πρωθυπουργός "πέταξε" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της όλης κατάστασης. Ο Κάρολος Παπούλιας επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές και ειδικότερα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.

    Μαρκογιαννάκης: "Δύσκολη και σκληρή η μάχη"

    "Η μάχη είναι δύσκολη και σκληρή. Τη δίνουμε όλοι μαζί, με πίστη και αποφασιστικότητα" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημοσίας Τάξεως κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Ο κ. Μαρκογιαννάκης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές αλλά και τους πολίτες των περιοχών που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, για την πολύτιμη συμβολή τους στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ ζήτησε για μια ακόμα φορά ψυχραιμία από όλους, γιατί όπως εξήγησε ο πανικός είναι αυτή την ώρα ο χειρότερος σύμβουλος.

    Διεθνής συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

    Χθες το μεσημέρι προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα αεροπλάνο της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο, ενώ αναμένονται και άλλα δύο αεροσκάφη από την Ευρωπαϊκή Μονάδα EU FFTR.

    Δύο γαλλικά αεροσκάφη θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί από τη βάση τους στη Μασσαλία και εκτιμάται ότι θα αφιχθούν στην Ελευσίνα στις 11.30 π.μ. το πρωί, ενώ και η Αυστρία θα στείλει έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. παραμένει σε άμεση συνεργασία με το ομόλογο Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης MIC, της Ιταλίας COAU και της Γαλλίας COGIC για τον συντονισμό της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Συνδρομής.

    Δικαιολογημένες σήμερα οι απουσίες των δημοσίων υπαλλήλων

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΔΑ, σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου, δικαιολογούνται οι απουσίες Δημοσίων υπαλλήλων λόγω της πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική. Εξαιρούνται όσοι ασχολούνται σε θέσεις όπου η παρουσία τους είναι αναγκαία λόγω της κατάστασης στην Αττική.

    Τέσσερις τόνοι νερού από τα Καναντέρ

    Πάνω από 100 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σχεδόν σε τέσσερις τόνους νερού πραγματοποίησαν χθες τα Καναντέρ που μετέχουν στη "μάχη" για την κατάσβεση της φωτιάς στο νομό Αττικής. Όπως έγινε γνωστό, τα Καναντέρ SL215 και SL415 πραγματοποίησαν συνολικά σήμερα 33 εξόδους στο Νομό Αττικής, συμπληρώνοντας 103,5 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σε ρίψη 3.960 τόνων νερού. Σε επιφυλακή βρίσκεται το 100% των ενόπλων δυνάμεων του Νομού Αττικής και σε ετοιμότητα ελικόπτερα Agusta bell ab205 και ένα αεροσκάφος C130 της πολεμικής αεροπορίας.

    Από το ΓΕΑ ανακοινώθηκε ότι στις 7 χθες το απόγευμα προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας τα δύο Κάναντερ προερχόμενα από τη Γαλλία, προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αττική. Μισή ώρα νωρίτερα προσγειώθηκε το ελικόπτερο Καμόβ, προερχόμενο από την Κύπρο. Την ίδια ώρα ένα C-130 μετέφερε στην Αθήνα από την Θεσσαλονίκη 56 πυροσβέστες ενώ ένα άλλο C-130 μετέφερε στην Αθήνα 37 πυροσβέστες και 2 οχήματα από την Κύπρο.

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ, τα περίπολα επιτήρησης που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές Υμηττός, Πάρνηθα, Βαρυμπόμπη, Γλυκά Νερά, Νέα Ερυθραία, Αυλώνας, Ωρωπός, Αυλίδα-Τανάγρα, Αλεποχώρι-Σαρωνικός και Πόρτο Γερμενό - Ψάθα κατά τη διάρκεια της νύκτας θα έχουν αποστολή τον έγκαιρο εντοπισμό αναζωπυρώσεων, καθώς και τη φύλαξη περιοχών που δεν έχουν πληγεί από πυρκαγιά.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, πέραν των μέσων που διέθεσαν οι Ένοπλες δυνάμεις στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΓΓΠΠ τέθηκαν 1.298 άτομα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Νομό Αττικής.

    Αρωγή από την ΚΕΔΚΕ

    Το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της, στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες Δήμους και Κοινότητες της Β.Α Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, διαθέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων με απόφαση του προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ποσού στους πληγέντες Δήμους, θα γίνει όπως και κατά το παρελθόν, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

    «Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος και τους πολίτες, για την ανταπόκριση και την αυτοθυσία τους».

    Γ. Παπανδρέου: "Ανυπολόγιστη καταστροφή"

    Αυτή η εθνική καταστροφή θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, αλλά όλα αυτά την επόμενη μέρα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από την Παλαιά Πεντέλη, στην οποία μετέβη χθες προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι μπροστά σε αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή, αυτή τη στιγμή προέχουν άμεσες πρακτικές ενέργειες που θα περιορίσουν και θα σταματήσουν τις πυρκαγιές και θα σώσουν ζωές και περιουσίες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όσους δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών και στους πληγέντες.

    Αλ.Παπαρήγα: "Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού"

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε χθεσινή δήλωση της, αναφέρει ότι "σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στην όποια βοήθεια έρθει από το εξωτερικό αλλά άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να υπολογίσει το κόστος, να ενοικιάσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα από το εξωτερικό ικανά να συμβάλλουν στην πυρόσβεση, προκειμένου να σωθούν τα εναπομείναντα δάση και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι σε βάρος ανθρώπινων ζωών και περιουσιών".

    Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στις υποδομές και στα μέσα της πυρόσβεσης, καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαρήγα.

    Αλ.Τσίπρας: "Εφιαλτικές στιγμές"

    Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "για μια ακόμη φορά ζούμε εφιαλτικές στιγμές" και πρόσθεσε ότι "τούτη την ώρα δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες, τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Τούτη την ώρα οφείλουμε όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό. Προτεραιότητα βεβαίως έχουν οι ανθρώπινες ζωές και οι κατοικίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήρε το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, σημειώνοντας ωστόσο πως "είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι αυτοί που κάνουν ότι μπορούν στα κρίσιμα σημεία προκειμένου να μην περάσει η φωτιά και κάψει οικισμούς και κάψει σπίτια".

    Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρώτο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια εναέριων μέσων, πράγμα το οποίο αν είχε επιτευχθεί από χθες ίσως να είχαμε προλάβει μεγαλύτερη καταστροφή, ενώ τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να απευθυνθεί για βοήθεια και στη Ρωσία.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τώρα αυτό που προέχει είναι οι πολίτες, όσο μπορούν, να συνδράμουν αλλά με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και υπομονή για να προλάβουμε τα χειρότερα και όπως είπε "τις ευθύνες θα τις αποδώσουμε όταν έρθει η ώρα".

    Γ. Καρατζαφέρης: "Κενά στο συντονισμό"

    "Κάηκαν περιουσίες. Ελπίζω μέχρι το τέλος της μάχης να μη χαθούν ζωές", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ., Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και την ενημέρωσή του από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "έχουν υπάρξει κενά στο συντονισμό" και "καθυστέρηση στην πρώτη επιχείρηση της Αεροπορίας κατά ένα δίωρο".

    Επιπλέον, από το μέτωπο της φωτιάς της Ροδόπολης και του Διονύσου όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με δηλώσεις του, επανέλαβε την πρότασή του για "μόνιμη, σταθμευμένη δύναμη κατάσβεσης στη Μάλτα, για να μπορεί να καλύπτει όλες τις χώρες της Μεσογείου, που έχουν ανάγκη".

    Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Χίου, και Σάμου (Μόνο για Νήσο Ικαρία).

    Οδηγίες Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για προστασία από τη φωτιά

    Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη Χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

    Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

    - Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

    - Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

    - Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

    - Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

    - Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

    - Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

    - Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

    - Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

    - Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

    Εκτροπές στην κυκλοφορία

    Από την τροχαία ανακοινώθηκε ότι αίρονται οι εκτροπές οχημάτων σε πέντε σημεία.

    Ειδικότερα, στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος και Ανθούσης, της Λ. Διονύσου και Αμαρυλίδος (Διόνυσος), της Λ. Μαραθώνος και Νταού (Πεντέλη), της Λ. Μαραθώνος με την οδό Αδαμοπούλου (Πεντέλη) και της οδού Σπετσών και Ελαιώνων (Παλλήνη).

    Αντίθετα, ισχύουν νέες εκτροπές, στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος και Έντισον στο Μαραθώνα, στη συμβολή των οδών Σταμάτας και Ροδοπόλεως, στη συμβολή της Λ. Διονύσου και Αμαδρυάδων, καθώς επίσης, και στη συμβολή των οδών Λ. Αιαντείου και Χωμάτινη οδό, στο ύψος της 1ης στάσης Αιαντείου, από τις 16:15.

    Προτροπή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τους εκδρομείς

    Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προέτρεψε με ανακοίνωσή του, όσους προγραμματίζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους της, να αποφύγουν την επιστροφή τους και να μετακινούνται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στις βόρειες περιοχές της Αττικής, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

    Επισημάνθηκε, δε, ότι η είσοδος στην Αθήνα θα γίνεται από συγκεκριμένες εισόδους και όσοι οδηγοί τελικώς επιβάλλεται να επιστρέψουν, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της τροχαίας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που θα δίνονται από το ραδιόφωνο.

    Η Εκκλησία στηρίζει τους πληγέντες

    Τρόφιμα, φάρμακα και στέγη θα διαθέσει στους πυρόπληκτους των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής η Μη Κυβερτνητική Οργάνωση της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη", σύμφωνα με το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Αλληλεγγύης" κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε ότι τέθηκαν επιπλέον στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι ξενώνες της Αλληλεγγύης προκειμένου αν χρειαστεί να φιλοξενηθούν άτομα".

    Άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη

    Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε Μαριές και Στρογγυλό στη Ζάκυνθο, στους Ασπούς και τους Αχερούνες στη Σκύρο, καθώς επίσης και στην Κάρυστο, από το Πλατανιστό μέχρι το Μπούρο, το Μετόχι και άλλες περιοχές.

    Επιπλέον, σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στη Βοιωτία, προς Αγ. Βασίλειο με κατεύθυνση προς Πόρτο Γερμενό, στο Αθωχώρι της Λιβαδειάς, αλλά και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας.

    Σημειώνεται ότι οι φωτιές σε Βοιωτία και Ελαιοχώρι είναι οι πιο σημαντικές.

    Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκαν οι 3 νέες εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη Χασιά, κοντά στον Άγιο Κυπριανό.

    [08] "Νέα δάνεια και υπερχρέωση"

    "Αυτό που χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και επιχειρηματίες, είναι να απαλλαγούν από την φορομπηχτική πολιτική και τις υψηλές εισφορές που τους έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", τονίζει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μετά την επίσκεψή του στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μκρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

    "Με νέα δάνεια και υπερχρέωση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας που παίρνουν οι πλειοψηφία των εργαζομένων, όχι μόνο δεν προστατεύεται το εισόδημα των μικρομεσαίων, αλλά και διευρύνονται τα περιθώρια εκτοπισμού τους από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συμφέρον των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι να συμπαραταχθούν με την εργατική τάξη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Η προγραμματισμένη εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κ.Κ.Ε. για σήμερα το απόγευμα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ενάντια στον αντικομμουνισμό, με ομιλήτρια τη Γ.Γ. της Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, αναβάλλεται για τη Δευτέρα 31/08/09, 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο, λόγω των πυρκαγιών στην Αττική.

    [09] "Πολιτικό λάθος"

    Αναβλήθηκε λόγω των πυρκαγιών στη Β.Α. Αττική η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ.

    "Πολιτικό λάθος"

    Για σοβαρό πολιτικό λάθος, που προκάλεσε πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό κόσμο, έκανε λόγο την Παρασκευή από τα Χανιά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι όσα γράφονται περί διαγραφής "δεν μπορούν να έχουν καμία βάση" σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς δεν μπορεί να διαγραφεί από κανένα μας".

    Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Δήμο Σούδας και το Φρούριο Ιντζεδίν στα Χανιά, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "παρά τα σοβαρά προβλήματά του από τα πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στη στήριξη που έχει και την αναμονή και τις προσδοκίες για μια ελπίδα κι ένα λιμάνι από μεγάλο μέρος της κοινωνίας μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο" και πρόσθεσε: "Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα θέλω να αναφέρω ότι από την πλευρά του Περικλή Κοροβέση η τοποθέτηση που έγινε ήταν ένα σοβαρό λάθος πολιτικό κι ένα σημαντικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τον κόσμο μας, για τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, αλλά και για θεσμούς και πρόσωπα, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, τα οποία δέχθηκαν μια αστήρικτη κριτική".

    [10] "Παιδαριώδεις χειρισμοί"

    Για "παιδαριώδεις χειρισμούς" έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης αναφορικά με τις πληροφορίες για απόρριψη από τις Βρυξέλλες των ελληνικών επιχειρημάτων σχετικά με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης. "Η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων την κατάληξη. Τώρα αλλάζει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή μετά την ενημέρωση του για το ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι "η αγορά και η κοινωνία δεν μπορούν να στηρίζονται σε κουρασμένα κόμματα και σε σκουριασμένα μυαλά".

    Τέλος, για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτό το διάστημα στη χώρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ επεσήμανε τα εξής: "Τίποτε δεν διδάχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007. Καμία πρόληψη, καμία πρόβλεψη, καμία στρατηγική απέναντι στο διαρκώς επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πυρκαγιών. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ο καθρέπτης της ανικανότητας της κυβέρνησης".

    [11] Πιέσεις για την Opel

    Ο αρχηγός της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ είχε το Σάββατο το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με την αμερικανίδα ομόλογο του Χίλαρι Κλίντον για το μέλλον της Opel, της ευρωπαϊκής θυγατρικής της General Motors, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

    Ο Σταινμάγιερ "υπογράμμισε ότι τα συμφέροντα της γερμανικής δημοκρατίας ως χορηγού εγγυήσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε όλες τις μελλοντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Opel", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο γερμανός υπουργός κάλεσε την κα. Κλίντον "να λάβει το συντομότερο δυνατό μιαν απόφαση που θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των μονάδων της Opel και τη διατήρηση όσων το δυνατόν περισσοτέρων θέσεων εργασίας στην Γερμανία". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "μετά από πολλούς μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, είναι καιρός τώρα να ληφθεί μια απόφαση--οι εργαζόμενοι στην Opel έχουν το δικαίωμα να ξέρουν την αλήθεια και να έχουν μια προοπτική αξιόπιστου μέλλοντος", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    "Η Χίλαρι Κλίντον απάντησε ότι θα ενημερώσει την αμερικανική διοίκηση για τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης", καταλήγει το ανακοινωθέν του Βερολίνου.

    [12] Η επανεμφάνιση του Κάστρο

    Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο έκανε χθες την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην κουβανική τηλεόραση έπειτα από 14 μήνες, με βιντεοσκοπημένες εικόνες από μία εύθυμη και ζωηρή συνάντησή του με μία ομάδα μαθητών από τη Βενεζουέλα.

    Ο 83χρονος Κάστρο με αθλητική φόρμα, εμφανιζόταν σε καλή διάθεση και φυσική κατάσταση και μίλησε με του φοιτητές από τη Βενεζουέλα, που είχαν έλθει να τον συναντήσουν στην κατοικία του.

    Οι τελευταίες εικόνες του Κάστρο που είχε μεταδώσει η κουβανική τηλεόραση χρονολογούνται από τις 18 Ιουνίου 2008, όπου εμφανιζόταν με τον φίλο και σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

    Ο κουβανός ηγέτης αποφεύγει πλέον τις δημόσιες εμφανίσεις έπειτα από την σοβαρή ασθένειά του, η οποία τον ανάγκασε να παραδώσει τη σκυτάλη του κράτους στον 78χρονο αδελφό του Ραούλ τον Ιούλιο του 2006.

    [13] Αναβολή αγώνων

    Η Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσε επίσημα την αναβολή των αναμετρήσεων ΑΕΚ-Ολυμπιακός και Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, που ήταν προγραμματισμένες για χθες, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ. Οι αγώνες θα οριστούν εκ νέου από τη Σούπερ Λίγκα.

    Αντίθετα, κανονικά θα διεξαχθούν οι υπόλοιποι τρεις αγώνες του προγράμματος (Αστέρας Τρίπολης-Λάρισα στις 16:45, Λεβαδειακός-Καβάλα στις 16:45 και Πανθρακικός-Ηρακλής στις 19:00).

    Ηρακλής-Πανθρακικός: 2-1

    Νικηφόρο ξεκίνημα στη Σούπερ Λίγκα πέτυχε ο Ηρακλής και μάλιστα εκτός έδρας. Η ομάδα του Όλεγκ Προτάσοφ, με δύο εντυπωσιακά τέρματα του Ντίκα στο 28ο και 77ο λεπτό της αναμέτρησης που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της Κομοτηνής, επικράτησε 2-1 του Πανθρακικού και ξεκίνησε με το... δεξί τις υποχρεώσεις της στο νέο πρωτάθλημα. Για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μίτου στο 69`.

    Αστέρας Τρίπολης-Λάρισα: 0-0

    Η κακή παράδοση που έχει σε πρεμιέρες πρωταθλήματος, αλλά και απέναντι στη Λάρισα, συνεχίστηκε για τον Αστέρα Τρίπολης (δεν έχει νικήσει ποτέ την 1η αγωνιστική, ούτε την θεσσαλική ομάδα στο πλαίσιο του πρωταθλήματος). Οι δύο ομάδες "κόλλησαν" στο 0-0, στο πλαίσιο της 1ης ημέρας της Σούπερ Λίγκας, στον αγώνα που έγινε στην Τρίπολη.

    Λεβαδειακός-Καβάλα: 1-0

    Ιδανικό «ποδαρικό» έκανε η Καβάλα στη Σούπερ Λίγκα, στην επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια μετά από εννέα χρόνια απουσίας. Με γκολ του Ντομπροσίνοβιτς στο 29ο λεπτό η μακεδονική ομάδα επικράτησε εκτός έδρας 1-0 του Λεβαδειακού στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας. Οι φιλοξενούμενοι είχαν και δοκάρι στο 45΄ με τον Σουλτανίδη.

    Οι αγώνες του Σαββάτου

    Εργοτέλης-Παναθηναϊκός: 0-3

    Νικηφόρο ξεκίνημα στη Σούπερ Λίγκα, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2006/07, πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», στην πρόβα τους ενόψει του επαναληπτικού με την Ατλέτικο Μαδρίτης την Τρίτη για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, επικράτησαν 3-0 του Εργοτέλη στο Παγκρήτιο, χάρη στα τέρματα των Σισέ (9`) και Λέτο (40`, 93`).

    Άρης-Ατρόμητος: 1-0

    Στο κατάμεστο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Άρης πραγματοποίησε ιδανικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα της σεζόν 2009-2010. Η ομάδα του Ιομάρ Μαζίνιο, με τέρμα του Νασούτι στο 68ο λεπτό, επικράτησε 1-0 του Ατρομήτου και, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ξεκίνησε με το... δεξί τις υποχρεώσεις της στη Σούπερ Λίγκα.

    Σκόντα Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα: 1-1

    Με θετικό αποτέλεσμα μέσα στα Πηγάδια συνοδεύτηκε η επιστροφή του ΠΑΣ Γιάννινα στα «μεγάλα σαλόνια», καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ξάνθη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 35΄ με τον Τζάνη και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 58΄ με τον Μαρσελίνο.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχουν ως εξής:

    pre<

    Άρης-Ατρόμητος 1-0

    (68΄ Νασούτι)

    Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

    (58΄ Μαρσελίνο - 35΄ Τζάνης)

    Εργοτέλης-Παναθηναϊκός 0-3

    (9΄ Σισέ, 40΄, 93΄ Λέτο)

    Αστέρας Τρίπολης-Λάρισα 0-0

    Λεβαδειακός-Καβάλα 0-1

    (29΄ Ντομπροσίνοβιτς)

    Πανθρακικός-Ηρακλής 1-2

    (69` Μίτου - 28`, 77` Ντίκα)

    Πανιώνιος-ΠΑΟΚ Αναβλήθηκε

    ΑΕΚ-Ολυμπιακός Αναβλήθηκε

    /pre<


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2009 - 4:31:06 UTC