Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται"
  • [02] "Ανυπολόγιστη καταστροφή"
  • [03] Τι λένε τα διεθνή Μέσα
  • [04] "Να ενοικιαστούν αεροπλάνα"
  • [05] "Εφιαλτικές στιγμές"
  • [06] "Κενά συντονισμού"

  • [01] "Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται"

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής επισκέφτηκε χθες το βράδυ στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς, χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: «Ενημερώθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων από τους αρμόδιους. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται, σε όλα τα μέτωπα και στη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες δυνάμεις. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν σ' αυτή την πολύ δύσκολη μάχη».

    Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός "πέταξε" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.

    Είπε ότι είναι γνωστό πως έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

    Δηλώσεις έκανε μετά τη σύσκεψη και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί παραμένει πολύ δύσκολη. Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι έχει διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες , τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ έντονα. Τέλος, συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και να ακούν τις συμβουλές και τις εντολές των αρχών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της όλης κατάστασης. Ο Κάρολος Παπούλιας επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές και ειδικότερα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.

    [02] "Ανυπολόγιστη καταστροφή"

    "Αυτή η εθνική καταστροφή θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, αλλά όλα αυτά την επόμενη μέρα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από την Παλαιά Πεντέλη, στην οποία μετέβη χθες προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι μπροστά σε αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή, αυτή τη στιγμή προέχουν άμεσες πρακτικές ενέργειες που θα περιορίσουν και θα σταματήσουν τις πυρκαγιές και θα σώσουν ζωές και περιουσίες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όσους δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών και στους πληγέντες.

    [03] Τι λένε τα διεθνή Μέσα

    Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική είναι μεταξύ των πρώτων ειδήσεων στα διεθνη Μέσα Ενημέρωσης.

    "Για τέταρτη ημέρα, οι πυρκαγιές κατακαίουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας, καταστρέφοντας σπίτια και υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν", γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. "Με τους ανέμους να πνέουν με μεγάλη ένταση, οι πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε 14 προάστια και αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη, το τελευταίο φυσικό σύνορο που προσταστεύει την Αθήνα", σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

    Το αμερικανικό δίκτυο CΝΝ τονίζει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αθήνα "επιχειρούν εξαντλημένες αλλά με αποφασιστικότητα".

    "Η Ελλάδα κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς οι πυρκαγιές φθάνουν στην Αθήνα" γράφει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. "Χιλιάδες Ελληνες αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές που μαίνονονται εκτός ελέγχου στα προάστια, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίησε τον στρατό", σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

    Το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει ότι "χιλιάδες κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αθήνας πέρασαν άλλη μία νύχτα στο ύπαιθρο καθώς οι φλόγες εξακολουθούν να απειλούν μεγάλες περιοχές. "Οι πυρκαγιές προκάλεσαν μιά οικολογική καταστροφή", σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

    "Οι φλόγες στις εισόδους της Αθήνας", γράφει το γαλλικό περιοδικό Εξπρές στην ηλεκτρονική του έκδοση. " Εκατοντάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις φλόγες, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις δασικές περιοχές που βρίσκονται στις εισόδους της Αθήνας, απειλώντας προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας και υποχρεώνοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους", τονίζει το γαλλικό περιοδικό.

    "Η Ελλάδα στις φλόγες-η Γαλλία στέλνει τέσσερα Καναντέρ" μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει η γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό.

    Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA σημειώνει ότι "υπάρχει σήμερα ελαφρά βελτίωση στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Ελλάδα'.

    "Η εξασθένιση των ανέμων εμπόδισε τις φλόγες να προχωρήσουν προς την κατευθυνση της πρωτεύουσας και οδήγησε στον περιορισμό των εστιών" σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο.

    "Φωτιά και πανικός στα περίχωρα της Αθήνας" γράφει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς ,τονίζοντας ότι οι φλόγες "κυκλώνουν την ελληνική πρωτεύουσα".

    "Οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, Ντι Τσάιτ, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη."Υπάρχουν εκατοντάδες εστίες, οι οποίες μετατρέπονται με τη βοήθεια του ανέμου μέσα σε λίγα λεπτά σε τεράστια τείχη της φωτιάς,που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους".

    [04] "Να ενοικιαστούν αεροπλάνα"

    "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στην όποια βοήθεια έρθει από το εξωτερικό αλλά άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να υπολογίσει το κόστος, να ενοικιάσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα από το εξωτερικό ικανά να συμβάλλουν στην πυρόσβεση, προκειμένου να σωθούν τα εναπομείναντα δάση και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι σε βάρος ανθρώπινων ζωών και περιουσιών".Α υτό τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε χθεσινή δήλωση της.

    "Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στις υποδομές και στα μέσα της πυρόσβεσης", καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαρήγα.

    [05] "Εφιαλτικές στιγμές"

    Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "για μια ακόμη φορά ζούμε εφιαλτικές στιγμές" και πρόσθεσε ότι "τούτη την ώρα δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες, τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Τούτη την ώρα οφείλουμε όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό. Προτεραιότητα βεβαίως έχουν οι ανθρώπινες ζωές και οι κατοικίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήρε το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, σημειώνοντας ωστόσο πως "είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι αυτοί που κάνουν ότι μπορούν στα κρίσιμα σημεία προκειμένου να μην περάσει η φωτιά και κάψει οικισμούς και κάψει σπίτια".

    Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρώτο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια εναέριων μέσων, πράγμα το οποίο αν είχε επιτευχθεί από χθες ίσως να είχαμε προλάβει μεγαλύτερη καταστροφή, ενώ τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να απευθυνθεί για βοήθεια και στη Ρωσία.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τώρα αυτό που προέχει είναι οι πολίτες, όσο μπορούν, να συνδράμουν αλλά με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και υπομονή για να προλάβουμε τα χειρότερα και όπως είπε "τις ευθύνες θα τις αποδώσουμε όταν έρθει η ώρα".

    [06] "Κενά συντονισμού"

    "Κάηκαν περιουσίες. Ελπίζω μέχρι το τέλος της μάχης να μη χαθούν ζωές", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ., Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και την ενημέρωσή του από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "έχουν υπάρξει κενά στο συντονισμό" και "καθυστέρηση στην πρώτη επιχείρηση της Αεροπορίας κατά ένα δίωρο".

    Επιπλέον, από το μέτωπο της φωτιάς της Ροδόπολης και του Διονύσου όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με δηλώσεις του, επανέλαβε την πρότασή του για "μόνιμη, σταθμευμένη δύναμη κατάσβεσης στη Μάλτα, για να μπορεί να καλύπτει όλες τις χώρες της Μεσογείου, που έχουν ανάγκη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2009 - 8:30:25 UTC