Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σβήνουν οι μικροεστίες, άρχισε η καταγραφή ζημιών
  • [02] "Διαχρονικό έγκλημα"
  • [03] Σκληρή κριτική για πυρκαγιές

  • [01] Σβήνουν οι μικροεστίες, άρχισε η καταγραφή ζημιών

    Μετά από τέσσερις ημέρες σκληρής μάχης με τις φλόγες, πλέον δεν εμφανίζονται ενεργά μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική, στον Κιθαιρώνα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό, καθώς επίσης και στην Κάρυστο. Ωστόσο, πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και σβήνουν μικρές εστίες όπου εντοπίζονται στις παραπάνω περιοχές.

    Εδικότερα, από αέρος, 1 ελικόπερτο πετάει στον Κιθαιρώνα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα στην Κάρυστο και 1 ελικόπτρο και 1 αεροσκάφος στην ανατολική Αττική.

    Εξάλλου, οι ξένες εναέριες δυνάμεις που έσπευσαν στη χώρα μας για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων, παραμένουν σε ετοιμότητα, αλλά δεν επιχειρούν.

    Πρόκειται για τα 3 ιταλικά και 3 γαλλικά αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο από την Κύπρο και εκείνο από την Τουρκία.

    Ωστόσο τα 213.000 στρέμματα που αποτεφρώθηκαν προξένησαν τεράστιες παράπλευρες απώλειες στην Αττική, τόσο στο περιβάλλον και το κλίμα όσο στην πανίδα, τη χλωρίδα και τις περιουσίες των κατοίκων.

    Καταγραφή των ζημιών

    Τριάντα συνεργεία μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής έχουν αρχίσει από το πρωί καταγραφές των ζημιών σε όλες τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν υποστεί ζημιές 150 σπίτια στην Ανατολική Αττική. Οι καταγραφές των ζημιών θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες τόσο στην Ανατολική Αττική όσο και στις άλλες πληγείσες περιοχές.

    Από νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά κατοικιών (εντός σχεδίου) υποβάλλουν αιτήσεις στους ΟΤΑ της περιοχής τους για χορήγηση συνδρομής στεγαστικής αποκατάστασης προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες, ενώ ο ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές στις καλλιέργειες για την αποζημίωση των αγροτών.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στις περιπτώσεις που τα κτήρια έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα, λόγω των βλαβών από την πυρκαγιά, ο αντίστοιχος δήμος ή η κοινότητα, θα χορηγεί βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους για τη φιλοξενία τους σε εγκαταστάσεις, που έχουν τεθεί στη διάθεση της Νομαρχίας.

    Αιτήσεις για βοήθεια πυρόπληκτων

    Με ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής , καλούνται οι ιδιοκτήτες των οποίων τα κτίρια υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά που ξεκίνησε την 21 Αυγούστου και έπληξε τους Δήμους Μαραθώνα, Αγ. Στεφάνου, Διονύσου, Παλλήνης, Ν. Μάκρης, Γέρακα, Άνοιξης, Δροσιάς και τις Κοινότητες Γραμματικού, Βαρνάβα, Ροδόπολης, Σταμάτας, Πικερμίου, Καπανδριτίου, Ανθούσας, από την 25η Αυγούστου, να υποβάλουν αιτήσεις στους ΟΤΑ της περιοχής τους προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία, όπως προβλέπει η νομοθεσία, από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ για να χορηγηθεί η συνδρομή στεγαστικής αποκατάστασης.

    Στις περιπτώσεις που τα κτίρια έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα λόγω των βλαβών από την πυρκαγιά ο αντίστοιχος Δήμος ή η Κοινότητα θα χορηγεί βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους για την φιλοξενία τους σε εγκαταστάσεις που έχουν τεθεί στην διάθεση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

    Με αφορμή την πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την φιλοξενία πυρόπληκτων στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λ. Κουρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εκ μέρους των κατοίκων των δοκιμαζόμενων περιοχών ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη για την ευαισθησία του προκειμένου ο Δήμος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πυρκαγιά.

    Πρωτοβουλίες σαν και αυτή καταξιώνουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης στην συνείδηση των πολιτών».

    Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, δήλωσε πως «η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη, αλλά ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει υπαρκτός». Είπε ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν αεροσκάφη, ενώ ανακοίνωσε ότι από το Λιμενικό Σώμα έχουν διατεθεί περιπολικά, ώστε, αν χρειαστεί, να επέμβουν για την απομάκρυνση κατοίκων από το Πόρτο Γερμενό. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, είναι έτοιμα δύο πολεμικά σκάφη.

    Ο κ. Αντώναρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα. Από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν. Και οι δύο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια.

    Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ξένων εναέριων μέσων, ο κ. Αντώναρος είπε ότι πρόκειται για ένα κυπριακό ελικόπτερο, δύο ιταλικά αεροσκάφη, 4 γαλλικά και ένα τουρκικό, ενώ το πρωί αναμένονται δύο ισπανικά.

    «Η βοήθεια αυτή προσφέρεται στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε και παράλληλα αναφέρθηκε σε σχετικές δηλώσεις του Σταύρου Δήμα. Για δε την προσφορά βοήθειας από την ΠΓΔΜ, είπε ότι «δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες, που υπάρχουν στη χώρα».

    Σε ό,τι αφορά συμβάν με αεροπλάνο καναντέρ, διευκρίνισε ότι, κατά τη διάρκεια υδροληψίας παρέμεινε στην επιφάνεια, λόγω απώλειας του αριστερού πλωτήρα. Δύο σούπερ πούμα και ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου το προσέγγισαν. Το σκάφος έχει προσδεθεί στο Σχοινιά και θα ακολουθήσει ρυμούλκησή του σε ασφαλές λιμάνι.

    Ακολούθως ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, σχετικά με διάταξη που ψηφίστηκε το 2007 και σύμφωνα με την οποία, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση, που κάηκε, χτίζεται αυθαίρετο, κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα προσφυγής σε διοικητική ή δικαστική αρχή.

    Μίλησε ακόμα για άρθρο του Συντάγματος σχετικό με την αναδάσωση των καμένων περιοχών και τόνισε πως «όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος».

    Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές διαφόρων βαθμών σε 150 σπίτια, ενώ σήμερα επιτροπές μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνουν συστηματική καταγραφή. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιστολή της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και σε απόφαση του υφυπουργού Υγείας, κ. Σαλμά, σύμφωνα με την οποία, κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές για βοήθεια και όσοι χρειάζονται φιλοξενία μπορούν να καλούν στο τριψήφιο 197.

    Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, τόνισε πως η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν κυρίως στην Κάρυστο. «Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ», είπε.

    Δηλώσεις Γ. Σουφλιά

    «Πονάει η καρδιά όλων των Ελλήνων με τις εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτή την ώρα, το πρώτο που θέλω να πω είναι κουράγιο σε όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και καλή δύναμη σε όλους όσοι ηρωικά προσπαθούν να δαμάσουν τη φωτιά», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, και πρόσθεσε: «Επειδή, όμως, λέγεται και γράφεται από ορισμένους ότι οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από την πυρκαγιά θα μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες, θέλω να επισημάνω ότι έχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα πάντα ώστε να μην επιτραπεί αυτό.

    Πρώτον, το Νοέμβριο του 2007, εισηγήθηκα και ψηφίστηκε στη Βουλή πολύ σημαντική διάταξη που ισχύει για όλες τις πυρκαγιές από το 2007 και μετά. Βάσει αυτής, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαγιά κτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή. Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί είναι γνωστό ότι στο παρελθόν αυτοί που έκτιζαν αυθαίρετα στα καμένα, πετύχαιναν με προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα να κερδίζουν χρόνο και τελικά να παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδεςβ¦ Ε, αυτό πλέον με την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ κόπηκε.

    Υπενθυμίζω και τονίζω ότι το Σύνταγμα, στο άρθρο 117 παράγραφο 3, ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό.

    Τονίζω, επίσης, -σημειώνει ο κ. Σουφλιάς- ότι στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει Φορέα Διαχείρισης, έχουμε συνδεθεί με δορυφόρο που ελέγχει την περιοχή και εντοπίζει αμέσως αν κτίζεται κάποιο κτίσμα. Αυτό πρέπει να γίνει από τις Περιφέρειες και στις περιοχές που πλήττονται αυτές τις ημέρες από τις πυρκαγιές.

    Δεύτερον, οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τις κυρώσεις και την κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι σαφείς. Αυτό που πρέπει να γίνει, ασφαλώς, τόσο με αυτές τις διατάξεις όσο και με όσα προανέφερα είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμόδιους. Οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και οι Πολεοδομίες τους έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους.

    Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για όλους μας. Αλλά, τουλάχιστον, ας έχουν όλοι οι Έλληνες στο μυαλό τους ότι έχουμε νομοθετήσει με πληρότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε η εφαρμογή των νόμων να εξασφαλίζει πως όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος», κατέληξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Σημαντική η συμβολή των προσκόπων

    Με 101 ενήλικους βαθμοφόρους του, οι οποίοι τέθηκαν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, συνέβαλε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της ανατολικής Αττικής.

    Οι βαθμοφόροι αυτοί συμμετείχαν σε πεζοπόρα τμήματα για την κατάσβεση πρωτογενών εστιών φωτιάς, για την επιτήρηση πρόσφατων εστιών που είχαν κίνδυνο αναζωπυρώσεων, για τον απεγκλωβισμό ατόμων και για τη δασοπροστασία περιοχών όπου μπορούσαν να υπάρξουν πιθανές νέες εστίες φωτιάς.

    Χθες, με την καθοδήγηση των πυροσβεστικών αρχών συνέβαλαν στον περιορισμό των εστιών στην Πάντειο Πολιτεία και στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης προσφέροντας κυρίως υποστηρικτική δουλειά, απλώνοντας ή μαζεύοντας μάνικες, κατευθύνοντας το φως των προβολέων στις εστίες της πυρκαγιάς, σβήνοντας μικροεστίες με σκαπτικά εργαλεία. Η προσπάθεια συνεχίστηκε μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα.

    Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα Τρίτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου, Χίου, Σάμου-Ικαρίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) και Ανατολικής Αττικής.

    [02] "Διαχρονικό έγκλημα"

    Για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφική, η οποία ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, έκανε λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική και επεσήμανε ότι απαιτείται μια ανατρεπτική πολιτική, γιατί έτσι όπως εφτασαν τα πράγματα με μπαλώματα τίποτε δεν γίνεται.

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι υλοποιούνται σχεδιασμοί για αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης, που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος.

    Πρόκειται, είπε, για ένα διαχρονικό έγκλημα και έρχεται να διαδεχθεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, την Αχαία, τη Μεσσηνία και την Εύβοια, που έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.

    Κανείς δεν έχει κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου και κυρίως, οι ηθικοί αυτουργοί, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη να είναι η γη κοινωνική ιδιοκτησία και να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη, ακόμα και στη δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης.

    Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε, τεράστιες δασικές εκτάσεις να βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μοναστηριών, όπως συμβαίνει στην περιοχή της Αττικής.

    Τα δάση της βορειοανατολικής και της δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, δυστυχώς, και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.

    Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ,επεσήμανε,είναι υπόλογη επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δεν βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, είπε.

    Η κα Παπαρήγα άσκησε κριτική στα δυο κόμματα εξουσίας λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να καταδικαστούν, καθώς και ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε επίσης το ΠΑΣΟΚ για την κριτική που ασκεί, καθώς, όπως είπε, ουσιαστικά δεν προτείνει τίποτα, αλλά ασκεί κριτική, μιλώντας για μια ανίκανη κυβέρνηση, περιμένοντας να εισπράξει πολιτικά οφέλη, όπως, άλλωστε, έκανε και η ΝΔ στο παρελθόν.

    Επίσης είπε ότι της έκανε εντύπωση η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διερωτήθηκε αν είναι οργανωμένο σχέδιο οι εμπρησμοί και διερωτήθηκε με τη σειρά της ποιός πιστεύει ότι δεν ήταν εμπρησμοί.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε τις προτάσεις του κόμματός της από τον Αύγουστο του 2007, μεταξύ των οποίων είναι κι η συγκρότηση νέου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο και επιχειρησιακά κέντρα.

    Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού, την αργοπορία διασφάλισης ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.

    Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Χρήματα υπάρχουν,όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, υπογράμμισε.

    Ακόμη η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, να ακυρωθούν οι αποφάσεις για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και να καταργηθούν και όλοι οι "αντιδασικοί" νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα νέος ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμμένων εκτάσεων, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να υπάρξουν μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες και ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, των αγροτικών υποδομών και του κατεστραμμένου αγροτικού κεφαλαίου.

    Τέλος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε δημάρχους και κοινοτάρχες που δεν έχουν καταγγείλλει τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές και ζήτησε να ερευνηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Πύργου, μετά τις πυρκαγιές του 2007.

    [03] Σκληρή κριτική για πυρκαγιές

    «Χρονικό ενος προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτήρισε τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία προέβη σε σειρά καταγγελιών εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι η προστασία των δασών ισοδυναμεί με την προστασία της εθνικής ακεραιότητας της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «μια κυβέρνηση του τσιμέντου». Κατήγγειλε ακόμη ότι «είναι κυβέρνηση των τραπεζών, γιατί ενώ έδωσε 28 δισ. στις τράπεζες, δεν μπόρεσε να βρει χρήματα για την πυροπροστασία», ότι «είναι κυβέρνηση των αναψυκτηρίων στα δάση» και ότι «είναι κυβέρνηση, που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους», διευκρινίζοντας πως «είναι γεγονός ότι οι δασοπυροσβέστες είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και δεν αποτελούν τακτική και μόνιμη δύναμη για τη δασοπροστασία».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι «είναι ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ».

    Επιπλέον έκανε λόγο για «σαβουάρ βιβρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ορισμένους δήμους, που εξακολουθούν να διατηρούν χωματερές σε δάση, παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι πολλοί δήμοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για το σβήσιμο της πυρκαγιάς.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να γίνουν επαναστατικές τομές που θα θίξουν ακόμη και συμφέροντα σε όλο το σύστημα δασικής προστασίας και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ επανέλαβε και τη θέση για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Έγινε γνωστό ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής και μεταξύ άλλων, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση, σύσσωμη θα περιοδεύσει με πούλμαν στις καταστραφείσες περιοχές και τα μέλη της θα έχουν συναντήσεις με δήμους και κοινοτάρχες. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας στην οποία θα κληθούν ειδικοί για να διατυπωθούν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση περί ανάμιξης της Αριστεράς στο σκάνδαλο Siemens, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 2009 - 12:30:27 UTC