Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές με κοινωνικούς φορείς, ενόψει ΔΕΘ
  • [02] "Κράτος και αγορά να υπηρετούν τον πολίτη"
  • [03] "Να διαφυλαχθεί η ενότητα"
  • [04] "Υπηρετούν το κέρδος"
  • [05] "Υπάρχουν ευθύνες"
  • [06] Κλήρωση για ΠΑΟ και ΑΕΚ

  • [01] Επαφές με κοινωνικούς φορείς, ενόψει ΔΕΘ

    Συνεχίζει ο πρωθυπουργός τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ. Σήμερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίας της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Χθες συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

    Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 13.00 με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στις 18.00 με την ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 19.30 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

    Συνάντηση με ΕΣΕΕ

    Μέτρα για την προστασία του εμπορίου συζήτησε το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του ενόψει της ΔΕΘ.

    Κατά την έξοδό του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης, είπε ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων για την αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις παιδεύονται από την έλλειψη μετρητών. Ζήτησαν ακόμη από τον πρωθυπουργό μέτρα για την προστασία του στεγασμένου εμπορίου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή από τους υπαίθριους λιανοπωλητές και από τα πολυκαταστήματα.

    Άλλο θέμα που συζήτησαν ήταν η αποποινικοποίηση των μικρών οικονομικών συναλλαγών και να μην περνούν οι μικρές επιχειρήσεις με τέτοια ευκολία στο πρόγραμμα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

    Ο κ. Αρμενάκης πρόσθεσε ότι τα μέτρα και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο από τους ιδιώτες αλλά και από το δημόσιο και έφερε σαν παράδειγμα τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει βέβαια να προστατευθεί το συνταγματικό δικαίωμα αλλά να μην γίνεται κατάχρηση, όπως συνέβη πέρυσι το χειμώνα, που οι εκτεταμένες διαδηλώσεις επηρέασαν το εμπόριο σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Σε ερώτηση για το τι υποσχέσεις απέσπασαν από τον πρωθυπουργό, ο κ. Αρμενάκης ανέφερε ότι συζήτησαν τα μέτρα για τη διαδοχική ασφάλιση, για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι κοινωνικά δίκαια και ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και πρόσθεσε ότι απέσπασαν την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

    Συνάντηση με ΓΣΕΒΕΕ

    Την πρόβλεψη ότι το επόμενο εξάμηνο η ελληνική οικονομία θα περάσει από τις συμπληγάδες της ύφεσης, έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρείο της Ομοσπονδίας, με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το δόγμα της αγοράς και το κράτος να στηρίξει την ενεργό ζήτηση και την πραγματική οικονομία.

    Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό μέτρα για τη στήριξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη μεταχρονολόγηση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, κίνητρα για τις επενδύσεις, καθώς και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Ο κ. Ασημακόπουλος πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μία άλλη πολιτική, που να εδράζεται στη δύναμη της πραγματικής οικονομίας» και ότι «το κράτος θα πρέπει να ελέγχει και να εποπτεύει».

    Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

    Δεν προέκυψε τίποτα θετικό από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό, το μισθολογικό και τα διάφορα εργασιακά θέματα, που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επιλεκτική όραση και με αυτό τον τρόπο βλέπει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Και την επέκρινε ότι με μικρές αλήθειες προσπαθεί να δημιουργήσει μία μεγάλη πλάνη για την έλλειψη στρατηγικής και την απουσία διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.

    Ο κ. Παπασπύρος σημείωσε ακόμη ότι διαπιστώθηκε ριζική διαφορά απόψεων στα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις πρόωρες εκλογές και τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, κ. Παπασπύρου ανέφερε ότι αυτά αφορούν τα μέλη της κυβέρνησης, εμείς διεκδικούμε διαφορετική πολιτική.

    Ο κ. Ηλίας Βρετάκος, της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι στη συνάντηση φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια πολιτική και ο κ. Αγκαβανάκης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

    Τέλος ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων για τις εργασιακές σχέσεις.

    Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου

    Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να είναι διεκδικητικές. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις των δυνατοτήτων και να καθορίσει τις προτεραιότητες, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις που υπάρχουν για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα,που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Ανέφερε ότι 33 χιλιάδες απ' αυτούς αποκτούν τα δικαιώματα των μονίμων μέχρι το βαθμό του διευθυντή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι συζητήθηκε ο νόμος περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή,όταν συζητηθεί και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Δηλώσεις Γ. Παπαθανασίου

    Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση στην οικονομία μας είναι γνωστά.

    «Είμαστε στο μέσο αυτής της καταιγίδας και παρότι οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι σχετικά ηπιότερες απβ ότι σε άλλες χώρες, είναι ορατές και στην πραγματική οικονομία και στα δημοσιονομικά της χώρας», σημείωσε και τόνισε ότι τώρα πρέπει να μας απασχολεί την επόμενη ημέρα της κρίσης να βρεθούμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και να επανέλθουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε.

    «Η προσπάθεια αυτή ασφαλώς δεν είναι εύκολη. Απαιτεί δύσκολες αλλά αναγκαίες εθνικά αποφάσεις. Απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ειλικρίνεια, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και η οικονομία μας θα βρεθεί στην πρωτοπορία» ανέφερε ακόμη, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι ότι πρέπει τώρα να κάνουμε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες και ειδικά λίγο πριν και αμέσως μετά την είσοδό μας στην ΟΝΕ.

    «Το δίλημμα είναι αν θα κάνουμε βήματα μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Για εμάς η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη και το διακύβευμα αφορά όλους τους Έλληνες», δήλωσε.

    Συνάντηση με ΣΕΒ

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε πως επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση ότι τα δομικά προβλήματα της οικονομίας αντιμετωπίζονται με δομικά μέτρα, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τις απαντήσεις, είπε, θα τις δώσει ο πρωθυπουργός ενώ μετά από σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν συζήτησαν καθόλου για το θέμα των εκλογών. «Πρέπει να σταματήσουμε να εκλογολογούμε ακατάσχετα αντί να προβληματιζόμαστε και να πράττουμε με βάση τα μεγάλα προβλήματα αυτού του τόπου», συμπλήρωσε.

    Επίσης είπε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό δέκα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι το 2009 έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και το 2010 θα είναι πιο δύσκολο.

    Συνάντηση με ΓΣΕΕ

    "Πριν μπούμε, στην αίθουσα να συναντήσουμε τον κύριο Πρωθυπουργό, κάποιος συνάδελφος σας με ρώτησε αν κρατώ μικρό καλάθι", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεσε: "Του είπα ότι δεν κρατώ καθόλου καλάθι. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Η τελευταία πρωθυπουργική ρήση ήταν πάμε σφικτά για το επόμενο διάστημα. Δηλαδή δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους που στενάζουν όχι από τη διεθνή κρίση - που απ' ότι καταλαβαίνουμε την ανακάλυψαν έξι μήνες αργότερα - αλλά από την ασκούμενη οικονομική πολιτική". Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, αυτές οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν κανένα αίτημα και γι΄ αυτό το λόγο μετά το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ θα συγκαλέσει τα όργανα της συνομοσπονδίας και θα προτείνει γενική απεργία.

    Σε ερώτηση αν ρώτησε τον πρωθυπουργό αν θα γίνουν εκλογές απάντησε ότι: "δεν είναι δουλειά μας να ρωτάμε αν θα γίνουν εκλογές αλλά είμαστε σίγουροι ότι τη λύση τελικά θα τη δώσει ο λαός". Ερωτηθείς για ποιο διάστημα συζήτησαν, απάντησε για αυτό που απομένει ως πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Γαβρίλης δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως "η κυβέρνηση ζει σε συνθήκες θερμοκηπίου. Κλείνει τα αυτιά της. Είναι αποκαλυπτική η σιωπή της όταν ακούει αιτήματα εργατών. Αναθέτει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες. Η επίθεση στους εργαζόμενους είναι ανοικτή" δήλωσε, επισημαίνοντας πως χρειάζεται συνολική αντίδραση και πρώτη βήμα είναι η ΔΕΘ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος δήλωσε πως κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και αντιπολίτευση έχουν αποφασίσει υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας του μονοπωλίου και συνολικά του κεφαλαίου και αυτό δεν αλλάζει. "Η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση σε όφελος των εργαζομένων είναι το πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο και πρέπει να ισχυροποιηθεί", τόνισε. Σε ερώτηση αν χρειάζονται εκλογές απάντησε πως δεν πιστεύει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με Ν.Δ.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Τσαλικάκης δήλωσε πως ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και ζήτησαν πιο ριζοσπαστικά μέτρα.

    Συνάντηση με τον νέο γγ του ΝΑΤΟ

    "Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι τα στοιχεία που είναι αρκετά προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ", τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί από την Τετάρτη την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα με την νέα του ιδιότητα.

    Ο κ. Ράσμουσεν από την πλευρά του αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ των δύο Οργανισμών και σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψή του, αργότερα σήμερα, στην Τουρκία.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Ρασμούσεν (σε σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε μετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε το Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο, και Αμύνης Ευάγγ. Μεϊμαράκης) εκτός από το ζήτημα των προβλημάτων στην συνεργασία των δύο Οργανισμών, περιλαμβάνονταν ακόμη η εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, οι αποστολές της Συμμαχίας, η προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης και η προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μέσω της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

    Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις προϋποθέσεις για την άρση των προβλήμάτων που εμποδίζουν την στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισήμανε ότι "η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των παραγόντων και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν υπό την διοιήκηση των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαίες και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από εθνικές ανάγκες".

    Τόνισε δε ότι "συμφωνούμε με τη σημασία που δίνει ο νέος Γενικός Γραμματέας στη συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε, όμως, με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων". Προσθεσε ακόμη ότι "οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμένες και από την αστάθεια που προκαλεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων".

    Σχετικώς ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "για την αποτελεσματικότερη συνεργασία χρειάζεται πρώτα από όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ. Πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει από το 2003, με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής, είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται, αλλά και στο πεδίο. Ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι Διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκουν τρόπους συνεργασίας. Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που είναι αρκετά για να ενισχθυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Βεβαίως αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση".

    Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα,ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι γνωρίζει τις πολιτικές παραμέτρους και τις δυσκολίες και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι "δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ασφάλειας" μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

    Και συνέχισε:

    "Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους πολιτικούς και των δύο Οργανισμών. Η έλλειψη αυτής της συμφωνίας μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις αποστολές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων ώστε οι απαραίτητες συμφωνίες να επιτευχθούν. Θα ήθελα πολύ να δω μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ στα επόμενα χρόνια".

    Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε πάντως "συγκεντρωμένος στην βελτίωση της συνολικής ασφάλειας των δυνάμεών μας στο πεδίο",ενώ πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε έλλειψη ασφάλειας εξαιτίας αυτών των πολιτικών διαμαχών, αλλά πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις" και ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά θα τεθούν και στην τουρκική ηγεσία κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

    Ερωτηθείς σχετικώς με το εάν η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα "συμμετέχει ενεργά και στο Αφγανιστάν και σε άλλες αποστολές, που αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος" και πρόσεθεσε ότι "σε αυτές τις αποστολές η συμμετοχή της Ελλάδας είναι και στον στρατιωτικό τομέα, αλλά με ιδιαίτερη εμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών δομών και της εκπαίδευσης και άσκησης των γηγενών,ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όσο το δυνατόν οι ίδιοι".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι "εκπληρώνουμε έτσι με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς την Συμμαχία και προς την διεθνή κοινότητα εν γένει" και χαρακτήρισε το Αφγανιστάν "μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία".

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνδρομή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στα Βαλκάνια, αλλά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας και αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ και αφορά τους αφγανούς στρατιώτες.

    "Ενθαρρύνω όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προσφέρουν τα μέσα για αυτή την αποστολή, καθώς είναι υψίστης σημασίας οι ίδιοι οι Αφγανοί να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους",δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας, έκανε λόγο για μια περιοχή η οποία "δεν είναι ακόμη απολύτως σταθεροποιημένη" και επισήμανε ότι " η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής" των Βαλκανίων.

    "Αυτή είναι και μία από τις αποστολές μου. Να δούμε όλες τις χώρες των Βαλκανίων πλήρως ενταγμένες στις ευρωατλαντικές δομές τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

    Στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ συζητήθηκε επίσης η διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας, οι προτεραιότητές της σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα με την ανάδειξη του θέματος σε μια από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας και αναφέρθηκε στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Κέρκυρα.

    Δήλωσε δε ότι "η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρους αξιοποίησης των μηχανισμών της σχέσης αυτής, μέσα απο μια διαδικασία εποικοδομητικής συνεργασίας διαλόγου".

    [02] "Κράτος και αγορά να υπηρετούν τον πολίτη"

    "Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να οργανώσει την έξοδό του", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, σε δείπνο που παρέθεσε στους βουλευτές του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής, χθες βράδυ, σε εστιατόριο στην Πεύκη.

    "Όμως, τα διλήμματα του κ. Καραμανλή -ανασχηματισμός ή εκλογές- δεν είναι τα διλήμματα του πολίτη", πρόσθεσε και επισήμανε ότι "γι' αυτό οι πολίτες λένε, δεν πάει άλλο".

    "Πεντέμισι χρόνια τώρα, χωρίς σχέδιο, πρόγραμμα και έργο, πηγαίνουν συνεχώς πίσω τη χώρα", υπογράμμισε ο κ. Γ.Παπανδρέου.

  • Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται από σήμερα στη Γαλλία. Αύριο θα μιλήσει στο "Θερινό Πανεπιστήμιο της La Rochelle", εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς

    "Μπροστά στην κρίση που βιώνουμε χρειάζονται πολύ μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση, στο θεσμικό πλαίσιο, στην οικονομία και στην αναπτυξιακή αντίληψη", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια των συναντήσεών του με την ΑΔΕΔΥ και τον ΣΕΒ ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την αναγκαιότητα ενός "ισχυρού επιτελικού κράτους - όχι πλαδαρού, μεγάλου και σπάταλου - και μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης", αλλά και της θέσπισης κανόνων, διαδικασιών αξιολόγησης, διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας.

    "Στόχος μας είναι να αλλάξει η αντίληψη πελατειακού κράτους και να μην λειτουργεί ασύδοτα η αγορά, αλλά κράτος και αγορά να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στην ΔΕΘ έναν "οδικό χάρτη" που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μαζί με τους πολίτες.

    "Από την πλευρά μας τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξουν δομικές αλλαγές στην οικονομία, στο θεσμικό πλαίσιο, στην αναπτυξιακή αντίληψη", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά την συνάντηση του ΣΕΒ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο ΣΕΒ κατέθεσε τα 10 μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία και ζητήσαμε να τα μελετήσουν.

    "Ο τόπος δεν θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, αν δεν αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες ενός πελατειακού κράτους που αποτελεί αντιπαραγωγικό βρόγχο και εστία φαινομένων διαφθοράς", είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι "η προϊούσα απαξίωση της πολιτικής κινδυνεύει να στερήσει τον τόπο από την ισχυρή διακυβέρνηση και από την πολιτική πνοή που σήμερα έχει ανάγκη".

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ερωτηθείς για τα περί εκλογών, είπε ότι "δεν θέλω να τοποθετηθώ για τις εκλογές, είναι θέμα πολιτικό".

    «Εναλλακτικές πολιτικές ασφαλώς υπάρχουν, αρκεί η δέσμευση και η δύναμή τους για αλλαγή ενός συνολικού αντιπαραγωγικού μοντέλου να είναι ειλικρινής, να υποστηρίζεται, να γίνει πραγματικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπασπύρος είπε ότι «σήμερα, πέρα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βαθαίνει η κρίση και γυρίζουμε δεκαετίες πίσω» προσθέτοντας ότι «ως συνδικάτα διεκδικούμε πολιτικές που να μας βγάζουν από την κατάσταση χρεοκοπίας και μας γυρίζουν στην δεκαετία του β60».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε επίσης ότι αύριο συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ένωσης προκειμένου να προγραμματίσει το περιεχόμενο και τις μορφές των κινητοποιήσεων για την ΔΕΘ και το επόμενο δίμηνο.

    Συνάντηση με ΓΣΕΕ

    "Η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο και είναι προφανές ότι στην ΔΕΘ αυτή η πολιτική περίοδος θα πάρει πιο σαφή χαρακτηριστικά. Γι' αυτόν τον λόγο δεν ζητήσαμε την τυπική βοήθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί την εξουσία, αλλά ζητήσαμε με βάση όλα τα δεδομένα, δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργασία: Εισόδημα, εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλεια", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά την συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ΔΕΘ.

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε απέναντί μας ότι όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει σε ό,τι αφορά τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους και την κατάργηση του νόμου για τις ΔΕΚΟ ισχύουν στο ακέραιο", δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι "μας ανέφερε επίσης ότι πέραν του μεγάλου πρωτογενούς αιτήματος της αναδιανομής υπέρ των πολλών, θα προωθήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο".

    "Οι θέσεις αυτές είναι συμβατές με εκείνες που εκφράζουν κατά καιρούς τα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ, εκείνο που μένει είναι να υλοποιηθούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν αναλάβει τις τύχες διακυβέρνησης της χώρας", κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

    "Ζητήσαμε την στήριξη του κ. Παπανδρέου για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, καθώς και την στήριξή του για τα ταμεία και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Αυτή την ώρα με την παγκόσμια κρίση που έφθασε και στη χώρα μας, απαιτείται αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα απ' όλους", δήλωσε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Τσαλικάκης.

    Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου

    "Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βουλιάζει, που έχουμε τις τραγικές πυρκαγιές που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, που τα προβλήματα του πολίτη πολλαπλασιάζονται, φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το περίφημο δίλημμα ανασχηματισμός ή εκλογέςβ,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι "το δίλημμα αυτό είναι του κ. Καραμανλή και των δικών του αδιεξόδων,δεν είναι το δίλημμα του πολίτηβ, για το οποίον το δίλημμα είναι "αν θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ή αν θα αλλάξουμε κατεύθυνσηβ.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι βαν θα ανακατευτεί η τράπουλα και αν θα έχουμε τρεις διαφορετικούς υπουργούς ή αν θα γίνει επιτέλους ένα Υπουργείο Περιβάλλοντοςβ, αλλά βκατά πόσο θα δοθεί η ευκαιρία σε μια νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει το μεγάλο θέμα της ανασυγκρότησης της χώρας μαςβ.

    βΕμείς σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμεβ,τόνισε και ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 35 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος,βθα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλονβ.

    Επιπλέον,ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι επίκειται και βτο ορόσημο της ΔΕΘβ, όπου θα δοθεί η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για τον βΟδικό Χάρτη εξόδου από την κρίσηβ.

    Ειδικότερα,θα δοθεί η ευκαιρία να αναφερθεί στο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας,βμε τη ρευστότητα που πρέπει να υπάρχει στην αγορά, με την ενίσχυση των πιο ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού, καθώς επίσης και στις νέες αναπτυξιακές κατευθύνσεις της βΠράσινης Ανάπτυξηςβ, το δημοσιονομικό πλαίσιο, τη νέα ρύθμιση της αγοράς, την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τις βμεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν όλα τα παραπάνωβ.

    βΕμείς σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, για αυτά συζητάμε, για αυτά κάνουμε τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα όταν μας δοθεί η ευκαιρία, η εντολή, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πορεία της χώραςβ,τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, με τις οποίες ο Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως βσχολιαστή εξελίξεωνβ,ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι βκαλό θα ήταν η κυβέρνηση αυτή να επιχειρήσει, τουλάχιστον, να κυβερνήσει αντί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευσηβ.

    βΈχω μια καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πολλές φορές δυστυχώς έχει διολισθήσει σε προσωπικές επιθέσεις, αλλά, όμως, εν τέλει, δεν κυβερνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί τους οποίους αυτός έχει ορίσειβ, σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε ερώτηση για το εάν ο επικοινωνιακός χειρισμός των ζητημάτων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ευθύνεται για το ββαρύ κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνησηβ.

    Πρόσθεσε ότι βδεν φταίει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα χάλια της οικονομίας ούτε για το γεγονός ότι κάηκε η μισή Αττικήβ και τόνισε ότι βτο να χρεωθούν όλα τα δεινά που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές και τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, στην εκπροσώπησή της, νομίζω αδικείβ.

    Κυβερνήσεις συνεργασίας

    βΕίναι καλοκαίρι ακόμα, άρα θα μπορούσα να επικαλεστώ τα όνειρα θερινής νυκτός κάποιων. Αλλά να ξέρετε κάτι: εμείς θα ζητήσουμε μια καθαρή εντολή από τους Έλληνες πολίτες, θα ήταν παραχάραξη αυτής της εντολής να την παραβούμε με το να κάνουμε οποιαδήποτε συνεργασία με αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση της χώραςβ, σχολίασε ερωτηθείς για δημοσιεύματα σχετικά με σενάρια συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    βΚαι να το έχουν καθαρά στο μυαλό τους όλοιβ, πρόσθεσε. βΗ χώρα ναι, χρειάζεται μεγάλες προοδευτικές κοινωνικές συμμαχίες, συναινέσεις γύρω από μεγάλα προβλήματα σε μια προοδευτική κατεύθυνση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει οποιαδήποτε σενάρια για μεγάλο συνασπισμόβ.

    Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου σε χτεσινή συνάντηση με τους βουλευτές του Β' Τμήματος της Βουλής ότι βο πρωθυπουργός οργανώνει την έξοδό τουβ, και αν, επομένως, θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα πάμε σε εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βεδώ και καιρό, η αίσθηση που έχει ο Έλληνας πολίτης είναι ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί τον υπόλοιπο χρόνο που του μένει και αυτό γιατί καμία από τις πρωτοβουλίες που παίρνει δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα και επειδή είναι προφανές ότι ο πολιτικός του χρόνος έχει τελειώσει και δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσειβ.

    Πρόσθεσε δε ότι βτο προσωπικό συμφέρον του πρωθυπουργού δεν συνάδει με το συμφέρον της χώραςβ, επανέλαβε τη βγνωστήβ θέση του ΠΑΣΟΚ ότι βκάθε μέρα που περνάει είναι μια χαμένη μέρα για τη χώραβ και είπε ότι βτο πότε θα επιλέξει να προσφύγει στις εκλογές, έχει να κάνει με τους δικούς του προσωπικούς σχεδιασμούςβ.

    Επιπλέον,κληθείς να εκτιμήσει εάν το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, ο εκπρόσωπος του Κινήματος είπε ότι βεπιζητούμε την αυτοδυναμία, όχι εξ αιτίας κάποιας αυταρέσκειας, αλλά επειδή τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί είναι μεγάλα και χρειάζονται μία ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή εντολήβ, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι βθα την έχουμεβ, κάτι, που όπως είπε, εξαρτάται από τη δουλειά που θα γίνει τον επόμενο καιρό.

  • ** Σχετικά με τις προτάσεις του Προέδρου της Βουλής Δ.Σιούφα για το πόθεν έσχες των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περί διαχείρισης του πόθεν έσχες από Ανεξάρτητη Αρχή, εκτός Βουλής και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται.

    Είπε ακόμη ότι βείμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε βελτιώνει μια σημερινή κατάσταση που όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι ικανοποιητικήβ.

  • ** Σχετικά με τις ανακοινώσεις του κ. Γ. Σουφλιά για το Χωροταξικό,ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα, δημιουργούν κίνητρα για βανεξέλεγκτη δόμηση σε πολλές περιοχές της χώραςβ.

  • ** Αναφορικά με το ζήτημα των φοιτητών της σεισμόπληκτης ιταλικής πόλης Ακουίλα και την απόρριψη του αιτήματός τους από την κυβέρνηση,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μεταβατική περίοδο.

    [03] "Να διαφυλαχθεί η ενότητα"

    Την ανάγκη να διαφυλαχθεί "ως κόρη οφθαλμού" η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι μια ενδεχόμενο διάσπαση "θα μας οδηγούσε δεκαετίες πίσω",τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ο κ.Λαφαζάνης αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αττική με τις πυρκαγιές, τονίζει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, γιατί δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα η προστασία των δασών,σημειώνοντας εμφατικά ότι "δεν είναι τα δάση τράπεζες, γιατί αν ήταν τράπεζες θα είχαν γίνει παρεμβάσεις και θα είχαν δοθεί πακέτα επί πακέτων για να σωθούν".

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του με βάση το προσωπικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας.

    Η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον πολιτικό συντάκτη Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Η κλασική εικόνα της χώρας μετά από κάθε καταστροφή συντίθεται από την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, τη λήψη αποσπασματικών ή και ευκαιριακών μέτρων που άλλοτε τηρούνται, άλλοτε όχι και επανερχόμαστε στην ίδια συζήτηση με την επόμενη καταστροφή. Μήπως αυτό που χρειάζεται πλέον η Αττική είναι ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα και όχι μια συζήτηση που απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα;

    ΑΠ: Κε Σιδέρη πρέπει να πούμε ότι ζήσαμε, πάλι, άλλη μια μεγάλη βιβλική οικολογική καταστροφή στην Αττική. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη - απίστευτη- τραγωδία. Μιλάμε για τη μισή Ελλάδα, η οποία είναι πλέον κυριολεκτικά αιχμάλωτη σε ένα γκρίζο και μαύρο τοπίο. Έχουμε φτάσει στην ώρα μηδέν. Από εδώ κι εμπρός πρέπει να πάρουμε ριζικά, ριζοσπαστικά, σχεδόν επαναστατικά μέτρα, αν θέλουμε να διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει πράσινο στο χώρο της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Άκρως πολιτικό. Διότι στις κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα, και στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι προτεραιότητα η σωτηρία των δασών. Δεν είναι τα δάση τράπεζες. Αν ήταν τράπεζες τα δάση, θα είχαν γίνει παρεμβάσεις και θα είχαν δοθεί πακέτα επί πακέτων για να σωθούν, όπως έσωσαν τις τράπεζες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με ένα πακτωλό τρισεκατομμυρίων. Τα δάση, γενικά το περιβάλλον, είναι, όμως, σε δευτερεύουσα μοίρα από τις κυβερνήσεις. Επομένως, αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μια ισχυρότατη πολιτική βούληση για τη σωτηρία των δασών. Αυτή η πολιτική βούληση, όμως δεν μπορεί να προέλθει ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ ούτε από τυχόν επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται μια ανατροπή στο πολιτικό τοπίο, ένας πολύ πιο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, για μια νέα προοδευτική πορεία που θα έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον, την οικολογία, τα δάση μας.

    ΕΡ:Πως κατά τη γνώμη σας μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική και αν αυτή μπορεί να επισπεύσει ή όχι την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πως κρίνετε την θέση του πρωθυπουργού υπό τις συνθήκες αυτές;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, ο τόπος βιώνει και μια άλλη τραγωδία σε βάρος της δημοκρατίας. Ισχύει ως κανόνας, η ενός ανδρός αρχή. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Μπορεί να αποφασίσει και για τις πρόωρες εκλογές, όπως έχει αποφασίσει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές. Έγινε το 2007. Τέτοιες μέρες περίπου προκηρύχθηκαν εκλογές για τον προϋπολογισμό. Έχει γίνει και τις προηγούμενες «τετραετίες». Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ανά πάσα στιγμή ο Πρωθυπουργός, κρίνοντας με το προσωπικό του συμφέρον, δυστυχώς, και όχι της χώρας, κρίνοντας με το κομματικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική αναμέτρηση. Βεβαίως είναι σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές. Βεβαίως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι αν ο κ. Καραμανλής προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα το κάνει μόνο και μόνο διότι έχει κρυφή μετεκλογική αντιλαϊκή ατζέντα.

    ΕΡ: Η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και διέξοδος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ η κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται και η ανεργία αυξάνεται. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας ενόψει μάλιστα εκλογών;

    ΑΠ: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, όπως λέγεται από πολλούς διεθνείς κύκλους, ότι έχει αρχίσει η έξοδος από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση. Βεβαίως για την Ελλάδα τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά και επικίνδυνα. Διότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Όλα τα οικονομικά δεδομένα οδηγούνται από την υποβάθμιση έως την κατάρρευση. Μιλάω για τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την οικοδομή, τη λαϊκή κατανάλωση, τη βιομηχανική παραγωγή, τον τουρισμό κλπ. Αυτή είναι η θλιβερή τραγωδία της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε την κατάρρευση ενός εικοσαετούς πελατειακού νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που στηρίχτηκε στις αγορές. Αυτή την ώρα χρειάζονται τομές και μεγάλες ανατροπές. Η κυβέρνηση, όμως, τι κάνει; Επιχειρεί να απαντήσει στα προβλήματα με δημοσιονομική τρομοκρατία και με βάση αυτή να επιβάλλει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, περαιτέρω κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή όλο το πλέγμα των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό το πλέγμα το έχει έτοιμο εν όψει του προϋπολογισμού. Γι' αυτό αν πάει σε εκλογές ο κ. Καραμανλής, θα πάει γρήγορα. Για να κρύψει αυτή την αντιλαϊκή ατζέντα.

    Υπάρχει, όμως, κι άλλος δρόμος για την οικονομία. Και αυτόν τον άλλο δρόμο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επεξεργαστεί προτάσεις -απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Και στην αδιέξοδη αυτή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι, βέβαια, απάντηση η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της ΝΔ. Γι' αυτό, άλλωστε, ο ΣΕΛΠΕ πρότεινε -και όχι τυχαία- συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διότι βλέπουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές και προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η απάντηση, λοιπόν, είναι μια εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, με πρόγραμμα, σχέδιο και προοπτική για το αύριο. Μέσα στα πλαίσια αυτής της απάντησης πρώτο και άμεσο μέτρο είναι μια στρατηγική δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου των Τραπεζών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η απίστευτη, ανελέητη λεηλασία την οποία κάνουν οι Τράπεζες σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, του αγροτικού κόσμου και των πολιτών.

    ΕΡ:Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα η κρίση στην Αριστερά, αντί σταδιακά να οδηγήσει σε ύφεση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην είναι αντιμετωπίσιμη. Τι είναι προτιμότερο, μια ψευδεπίγραφη ενότητα ή μια έντιμη διάσπαση;

    ΑΠ: Δεν έχουμε ψευδεπίγραφη ενότητα, ούτε στον Συνασπισμό, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητά μας είναι ισχυρή. Βασίζεται σε απόψεις, σε θέσεις, σε διαδρομές, σε προγράμματα, σε διακηρύξεις και σε δράσεις, πρώτα απ' όλα και κυρίως. Αυτή την ώρα, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει στο χώρο μας είναι να αρχίσουμε τις διασπάσεις. Οι διασπάσεις θα μας οδηγούσαν δεκαετίες πίσω. Ποτέ στην αριστερά οποιαδήποτε διάσπαση -κι έχουμε πολλές διασπάσεις στο χώρο της αριστεράς - ιστορικά, δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα. Όλα τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυναν οι διασπάσεις χειροτέρευαν μετά. Επομένως, αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να αναβαθμίσουμε είναι η ενότητα του ΣΥΝ, η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι αυτή η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί όχι με ένα πλαστό τρόπο και τεχνητό τρόπο, αλλά με ένα ουσιαστικό τρόπο. Πρώτα απ' όλα στον ΣΥΝ χρειαζόμαστε στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τις εκλογές, μια ενιαία πορεία, μια ενιαία δημόσια εικόνα στη βάση των αποφάσεων των Συνεδρίων μας. Κι εδώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες ενιαίας δημόσιας συμπεριφοράς και παρουσίας όλων των στελεχών, ανεξάρτητα από τις διαφορετικότητες των απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό μας και είναι θεμιτό να υπάρχουν, συνιστούν και πλούτο μάλιστα, εφόσον βεβαίως δεν αλλοιώνουν την ενιαία φυσιογνωμία και εικόνα του κόμματος προς την κοινωνία. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και επαναβεβαίωση της αλληλεγγύης και του συμμαχικού συμβολαίου που έχουμε στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι και αυτή η εξέλιξη είναι δυνατή, ρεαλιστική, απόλυτα αναγκαία, γιατί όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σε ένα κοινό σκάφος. Το σκάφος της Αριστεράς. Θέλουμε την κοινή δράση, θέλουμε τη συνεργασία, την ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Αυτό είναι ένας δρόμος για να εξασφαλίσουμε μια πολύ πιο ισχυρή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, να ανατρέψουμε το πολιτικό τοπίο και να αναδείξουμε την αριστερά πρωταγωνιστή των εξελίξεων για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας.

    ΕΡ: Η υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη σε δήλωσή της μας προϊδέασε για ένα δύσκολο εξάμηνο στην εξωτερική πολιτική. Πως κατά τη γνώμη σας θα πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει στην Τουρκία που φαίνεται να κλιμακώνει τις πιέσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο;

    ΑΠ: Πράγματι μπαίνουμε σε πολύ κρίσιμους μήνες για τα καυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα. Πρώτα απ' όλα βεβαίως το Κυπριακό και φυσικά τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες διότι τον Δεκέμβρη έχουμε μια πολύ σημαντική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εξεταστεί εφόλης της ύλης η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αναδείξει με ουσιαστικό τρόπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της Ε.Ε. στην περιοχή μας απέναντι στην Τουρκία. Και νομίζω ότι η Ελλάδα οφείλει να το κάνει αυτό, να αναδείξει δηλαδή ότι η ελληνοτουρκική φιλία και η προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει μέσα από την απόλυτη τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου. Αν εμείς κάνουμε εκπτώσεις στην εφαρμογή αυτών των κανόνων στο όνομα ότι έτσι η Τουρκία θα προχωρήσει προς την Ε.Ε. και προχωρώντας προς την Ευρώπη θα αλλάξει σταδιακά την συμπεριφορά και την τακτική της, κάνουμε ένα πελώριο λάθος. Αυτή η τακτική απέτυχε μέχρι σήμερα. Δεν απέδωσε απολύτως τίποτα. Οι εκπτώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν για την αναβάθμιση της επιθετικότητας και της προκλητικότητας της Άγκυρας, την οποία ζούμε έντονα αυτούς τους μήνες. Επομένως, μια πολιτική αρχών χρειάζεται η Ελλάδα, με συνέπεια και σταθερότητα, που να στηρίζεται σε αξίες παραδεδεγμένες μέσα στην Ευρώπη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και βεβαίως χρειάζεται τόλμη στην εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να γίνει εξωτερική πολιτική με φοβικά σύνδρομα. Δεν μπορεί να γίνει εξωτερική πολιτική όταν η Ελλάδα είναι απόλυτα δέσμια και παρακολουθηματική του αμερικανοατλαντισμού. Δεν μπορεί να ασκηθεί έτσι εξωτερική πολιτική. Ας δούμε, για διδαχθούμε θετικά, βεβαίως, το παράδειγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

    [04] "Υπηρετούν το κέρδος"

    "Η εποχή της αθωότητας, προ πολλού, έχει τελειώσει. Το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι πρόβλημα και εμπρησμών που συνδέονται με μεγάλα συμφέροντα ανεξάρτητα ποιος είναι ο φυσικός αυτουργός", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε στα καμμένα της Βοιωτίας.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Αποδείχθηκε ότι μια πολιτική που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που πάνω απβ όλα υπηρετεί τα κέρδη ποτέ δεν έχει χρήματα για μια υψηλού επιπέδου πολιτική προστασία, για την ανακούφιση των εργαζομένων. Πάντα η τσιγγουνιά αφορά τους εργαζόμενους".

    Εμείς, είπε, διεκδικούμε, αντιπαλεύουμε, ξεκινώντας από την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, μέχρι βάζοντας στο επίκεντρο και το θέμα της ιδιοκτησίας της γης.

    Αναφορικά με το νέο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρία "και όταν ήταν στο κράτος και τώρα που ιδιωτικοποιείται δεν έπαψε να είναι μια επιχείρηση που στηρίχθηκε κυριολεκτικά στο μόχθο του εργαζόμενου. Από αυτή την άποψη θεωρούμε απόλυτα υπεύθυνους για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, πέρα από τη διοίκησή της, και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γενικότερα τις κυβερνητικές πολιτικές, μια και στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταρχήν ούτε στοιχειώδης προστασία από τα εργατικά ατυχήματα. Είναι έγκλημα και εδώ πρέπει να υπάρξουν και ποινές".

    Η κα Παπαρήγα επισκέφθηκε και τη «Σωληνουργία Κορίνθου» και σε δήλωσή της ανέφερε:

    "«Για εμάς το θέμα είναι το εξής: Ένα ζήτημα είναι, ότι είμαστε αντίθετοι με τα ιδιωτικά λιμάνια και στο όνομα των βιομηχανικών πάρκων να αποκτούν οι επιχειρήσεις ιδιοκτησία πάνω στη γη, στα λιμάνια, στη θάλασσα, έστω και αν αυτή η μορφή ιδιοκτησίας κρατάει για 40 ή 50 χρόνια, δηλαδή μια ολόκληρη ζωή.

    Δεύτερο, επισημάναμε στους εκπροσώπους της εταιρίας ότι έχουμε τα μάτια στραμμένα, και λόγω του παρελθόντος της «Σωληνουργίας Κορίνθου» σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Και με την ευκαιρία δηλώσαμε ότι δεν μας φτάνει, δεν μας ικανοποιεί να υπάρχει ένας γιατρός εργασίας, ο οποίος προσλαμβάνεται από τον εργοδότη, αλλά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται έξω και άσχετα από την ευθύνη του εργοδότη, ακριβώς για να είναι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός. Και τέλος στην Ελλάδα η όποια ανάπτυξη συντελείται, έχει ταξικό χαρακτήρα. Η πλουτοκρατία παχαίνει, η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι εξασθενούν».

    [05] "Υπάρχουν ευθύνες"

    "Σαφώς υπάρχουν ευθύνες. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται ιδιαιτέρως αυτοί των καμένων περιοχών. Όσον αφορά για τα μέτρα πάντα είναι εκ των υστέρων. Δυστυχώς βρισκόμαστε πάντα στο "θεραπεύειν" και ποτέ στο "προλαμβάνειν", τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη του στον τ/σ ALTER.

    Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Οποιαδήποτε έργα στις πληγείσες περιοχές δεν μπορούν - κατά καμία έννοια - να ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα αφού αυτό μπορεί να εκληφθεί από κάποιο νοσηρό εγκέφαλο ως "ευκαιρία για δουλειά". Αυτά πρέπει να τα αναλάβει ο Στρατός για να ξέρουν οι οποιοιδήποτε ότι, μετά από κάθε πυρκαγιά, "δεν υπάρχει ψωμί". Όλα τα σπίτια που κάηκαν θα πρέπει απαραιτήτως - εφόσον αυτά αποτελούν 1η κατοικία - να επανέλθουν στην κατάσταση που είχαν όταν ανεγέρθησαν».

    Αναφορικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Κ. Αιβαλιώτης τόνισε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προσπαθεί - και θα συνεχίσει να προσπαθεί - να γίνει αρεστός στους Τούρκους, γιατί πολύ έξυπνα ο Ερντογάν αρνήθηκε να συνυπογράψει την ανάληψη της θέσης που έχει τώρα, κάτι που τον έχει καταστήσει όμηρό του. Οι πιεστικές πρωτοβουλίες για τις σχέσεις υποτέλειας προς την Άγκυρα και τα Σκόπια θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών».

    [06] Κλήρωση για ΠΑΟ και ΑΕΚ

    Στον 6ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2009-2010, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στο Μονακό. Αντίπαλοι των «πρασίνων» θα είναι η τουρκική Γαλατασαράι, η ρουμανική Ντιναμό Βουκουρεστίου και η αυστριακή Στουρμ Γκρατς.

    Εξάλλου, η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στον 9ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, με αντιπάλους την πορτογαλική Μπενφίκα, την αγγλική Έβερτον και τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ από τη Λευκορωσία.

    Η πρώτη αγωνιστική και των δύο ομίλων θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η 6η και τελευταία στις 16-17 Δεκεμβρίου.

    Αναλυτικά οι όμιλοι του Γιουρόπα Λιγκ:

    1ος όμιλος

    Αγιαξ (Ολλανδία)

    Αντερλεχτ (Βέλγιο)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    Τιμισοάρα (Ρουμανία)

    2ος όμιλος

    Βαλένθια (Ισπανία)

    Λιλ (Γαλλία)

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)

    Τζένοα (Ιταλία)

    3ος όμιλος

    Αμβούργο (Γερμανία)

    Σέλτικ (Σκοτία)

    Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    4ος όμιλος

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    Χέρενφεν (Ολλανδία)

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)

    Βέντσπιλς (Λετονία)

    5ος όμιλος

    Ρόμα (Ιταλία)

    Βασιλεία (Ελβετία)

    Φούλαμ (Αγγλία)

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    6ος όμιλος

    Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)

    Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)

    Ντιναμό Βουκ. (Ρουμανία)

    Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)

    7ος όμιλος

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    Λάτσιο (Ιταλία)

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)

    8ος όμιλος

    Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)

    Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)

    Τβέντε (Ολλανδία)

    Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)

    9ος όμιλος

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Εβερτον (Αγγλία)

    ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)

    10ος όμιλος

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Μπριζ (Βέλγιο)

    Παρτιζάν Βελ. (Σερβία)

    Τουλούζ (Γαλλία)

    11ος όμιλος

    Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

    Κοπεγχάγη (Δανία)

    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

    Κλουζ (Ρουμανία)

    12ος όμιλος

    Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)

    Νασιονάλ (Πορτογαλία)

    Οι χθεσινοί αγώνες

    ΑΕΚ

    Το πάθημα του περσινού αποκλεισμού από υποδεέστερη ομάδα (σ.σ. Ομόνοια) έγινε μάθημα στην ΑΕΚ. Η Ένωση νίκησε 3-0 τη Βασλούι, στη ρεβάνς της ήττας με 2-1 στη Ρουμανία, και πήρε το "εισιτήριο" για την κλήρωση. Δύο γκολ για τους "κιτρινόμαυρους" πέτυχε ο Σκόκο (74΄ και 79΄), ενώ είχε ανοίξει το σκορ ο Μαντούκα στο 59΄.

    ΠΑΟΚ

    Αντίθετα, εκτός ομίλων έμεινε ο ΠΑΟΚ. Ο "δικέφαλος" του Βορρά αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στην Ολλανδία με τη Χέρενφεν, ωστόσο, μετά το 1-1 μέσα στην Τούμπα την περασμένη Πέμπτη, στην κλήρωση που θα γίνει στο Μονακό θα βρίσκεται η ομάδα του Τροντ Σόλιντ.

    Τσάμπιονς Λιγκ: Στον 8ο όμιλο ο Ολυμπιακός

    Στον 8ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός, μετά την κλήρωση που έγινε στο Μονακό. Αντίπαλοι των πρωταθλητών Ελλάδας θα είναι η Αρσεναλ και οι πρωταθλητές Ολλανδίας, Αλκμααρ, και Βελγίου, Σταντάρ Λιέγης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 August 2009 - 14:30:45 UTC