Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφει ο δακτύλιος
  • [02] Ιστορική αλλαγή στην Ιαπωνία
  • [03] Απειλούνται κατοικίες στο Λος Αντζελες
  • [04] Προσεβλήθη από γρίπη ο Ουρίμπε
  • [05] Ο Μίσα, η Βέσνα, η Μπάρμπαρα και το...αστέρι του Αρκτούρου
  • [06] Συνεδρίαση για τη γρίπη
  • [07] Απώλειες για τη Μέρκελ

  • [01] Επιστρέφει ο δακτύλιος

    Επιστρέφει, από αύριο, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας και η εκ περιτροπής (μονά-ζυγά) κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο δακτύλιος θα ισχύει από 1 Σεπτεμβρίου 2009 εως 16 Ιουλίου 2010.

    Σε ότι αφορά τις άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο, η Τροχαία ανακοίνωσε ότι "εξακολουθούν να ισχύουν ως τις 16/7/2010, εκτός αν υπάρξει αίτημα ανάκλησης".

    Το μετρό στο αεροδρόμιο

    Θέμα ημερών είναι η επαναλειτουργία του τμήματος του μετρό από την Εθνική Άμυνα ως το αεροδρόμιο. Η λειτουργία έχει διακοπεί για την κατασκευή τριών νέων σταθμών (Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή).

    Αναμένεται να λειτουργήσει μόνο ο σταθμός Νομισματοκοπείου, που εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 30.000 επιβάτες, ενώ θα λειτουργεί και χώρος στάθμευσης για 630 Ι.Χ.

    Στα τέλη του 2009 θα παραδοθεί ο σταθμός Χολαργός και στα μέσα του 2010 ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

    [02] Ιστορική αλλαγή στην Ιαπωνία

    Ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία.

    Ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα, δήλωσε πως επιθυμεί να περιλάβει μικρότερα κόμματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, έπειτα από τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

    "Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα", είπε ο Χατογιάμα. "Το είχα πει προηγουμένως και δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης".

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) της Ιαπωνίας, το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές, θα αρχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του κόμματος.

    [03] Απειλούνται κατοικίες στο Λος Αντζελες

    Περίπου 10,000 κατοικίες απειλούνται από τις πυρκαγιές που πλήττουν την περιοχή του Λος Άντζελες από την Τετάρτη.

    Η πυρκαγιά διπλασίασε το μέγεθος της κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας και μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 14,000 εκτάρια.

    Σύμφωνα με την αμερικανική Δασική Υπηρεσία, περίπου 10,000 σπίτια πρέπει να εκκενωθούν, ενώ 500 εμπορικά κτίρια κινδυνεύουν από την φωτιά.

    Οι πυροσβέστες που έχουν καταφέρει να ελέγξουν μόλις το 5% της πυρκαγιάς, περιμένουν να βοηθηθούν από την ενδεχόμενη πτώση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

    [04] Προσεβλήθη από γρίπη ο Ουρίμπε

    Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης H1N1 και υποβάλλεται σε θεραπεία, δήλωσε χθες Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεζάρ Βελάσκες.

    Ο Ουρίμπε συνεχίζει να ασκεί τα προεδρικά καθήκοντά του στη διάρκεια της θεραπείας του, πρόσθεσε.

    Δημοφιλής συντηρητικός πολιτικός και σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη Νότια Αμερική, ο Ουρίμπε συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής μαζί με άλλους περιφερειακούς ηγέτες την Παρασκευή στην Αργεντινή. Άρχισε να αισθάνεται τα συμπτώματα της γρίπης μετά τη συνάντηση.

    Οι πρόεδροι που συναντήθηκαν με τον Ουρίμπε στη σύνοδο κορυφής στην Αργεντινή ενημερώθηκαν για την ασθένειά του, δήλωσε ο Βελάσκες.

    [05] Ο Μίσα, η Βέσνα, η Μπάρμπαρα και το...αστέρι του Αρκτούρου

    Ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα, εγκατέλειψαν το Βελιγράδι στην τρυφερή νηπιακή ηλικία, εν μέσω των βομβαρδισμών του '99, που έκανε το φόβο να "φωλιάσει" στις ψυχές τους.

    Ο Μίσα ήταν τεσσάρων ετών και η Βέσνα με την αδελφή της Μπάρμπαρα, μόλις τριών ετών, όταν αποχαιρέτισαν το Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου, όπου γεννήθηκαν, και μεταφέρθηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του "Αρκτούρου", στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων και των ορεινών διασυνοριακών περιοχών (Balkan Net).

    Δέκα χρόνια μετά, η ζωή των τριών αρκούδων στον ορεινό "παραμυθότοπο" του Αρκτούρου δεν περιλαμβάνει καμία δυσάρεστη ανάμνηση από εκείνες τις ημέρες, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος δράσεων της οργάνωσης, Λάζαρος Γεωργιάδης. Αντίθετα, η καθημερινότητά τους "εμπλουτίζεται" από την ορμή της... εφηβείας.

    «Ο Μίσα είναι ο κύριος "ανταγωνιστής" του Ντιούκ. Ως μεγάλα αρσενικά και τα δύο, διεκδικούν θηλυκά και χώρο», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως, πλέον, ο περίπου 15 ετών Μίσα φαίνεται να "έκλεψε" την β¦ καρδιά της -«ντίβας» Τασούλας από τον Ντιούκ, που γερνά και φαίνεται να χάνει τη ... γοητεία του.

    Στην εξαμελή ομάδα, της οποίας μέλη είναι οι τρεις αρκούδες από το Βελιγράδι, έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και πλέον ο Μίσα, που, όταν ήρθε από το ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου ήταν ταλαιπωρημένος, φοβισμένος και αδύνατος, είναι ο αρχηγός, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Αλλά και η Μπάρμπαρα διεκδικεί τη θέση της β¦ ντίβας Τασούλας και έχει κρυμμένους «άσους» στο μανίκι της, αφού είναι πιο νέα και εκτός αυτού «έχει το "γονίδιο" της κυρίας».

    «Η Μπάρμπαρα δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν αγχώνεται με τίποτα. Της αρέσει πολύ να μένει μόνη της και έχει σταθερό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Η Βέσνα, όμως, εξακολουθεί να είναι ίσως το πιο ευαίσθητο ζώο, όχι μόνο στην ομάδα της, αλλά και στο σύνολο των 13 αρκούδων που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Η Βέσνα «κουβαλά» ορισμένα κατάλοιπα του παρελθόντος, τα οποία εκδηλώνονται, πολύ σπάνια, ωστόσο, με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως βηματισμούς μπρος και πίσω ή επαναλαμβανόμενο κούνημα του κεφαλιού.

    Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος, όταν μιλά για τις αρκούδες, στέλνει στο συνομιλητή του το πηγαίο, αληθινό μήνυμα της αγάπης και του σεβασμού προς τα ζώα, σημείωσε πως ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα είναι κατά έναν ιδιότυπο τρόπο και... ειρηνοποιοί, αφού οι επισκέπτες, όταν τις γνωρίζουν, "εισπράττουν" το διαχρονικό μήνυμα της ειρήνης, σε μια περιοχή, όπως αυτή των Βαλκανίων, που δοκιμάστηκε από συγκρούσεις.

    Όσο για την προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος, αλλά και τα μέλη του Αρκτούρου για την αξιοπρεπή διαβίωση των ζώων στο Κέντρο, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως, αν και ορισμένοι θεωρούν πως τα μέτρα, όπως ο καθορισμός των ωρών επισκεψιμότητας είναι αυστηρά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τα ζώα έχουν κάθε δικαίωμα και ανάγκη να έχουν το δικό τους χώρο και ησυχία.

    'Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, "ο Αρκτούρος είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό".

    Σ' αυτή την προσπάθεια, ίσως το δικό του ρόλο να παίζει και το ... αστέρι του Αρκτούρου, που σύμφωνα με την επιστήμη της αστρονομίας, ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη και βρίσκεται στην προέκταση της ουράς του αστερισμού της Αρκτου. Πρόκειται για ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουράνιο θόλο.

    Κείμενο: Εύη Σοφιανού

    [06] Συνεδρίαση για τη γρίπη

    Συνεδριάζει σήμερα, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, υπό την προεδρεία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Εγκυκλίους που αφορούν στα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, καθώς σήμερα ανοίγουν οι δημόσιοι -αλλά και πολλοί ιδιωτικοί- παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει δράσεις, αναφορικά με την επιμόρφωση σχετικά με τη νέα γρίπη και τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Όλες οι δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

    Έχει συσταθεί αρμόδιο Συντονιστικό όργανο για την πρόληψη- αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

    Αποστέλλεται προσωπικό φυλλάδιο ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε κάθε εκπαιδευτικό όλης της χώρας. Σχετικό έντυπο υλικό θα διανεμηθεί και σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει, με στελέχωση από ενημερωμένο προσωπικό, γραμμή τηλεφώνου για την εκπαιδευτική κοινότητα και για όλους τους φορείς αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την ενημέρωση για τον ιό της γρίπης.

    Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια ανά νομό, τα οποία απευθύνονται στους προϊσταμένους και διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και σε όσους εμπλέκονται με τη σχολική κοινότητα (π.χ. σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, προσωπικό καθαρισμού κ.α.).

    [07] Απώλειες για τη Μέρκελ

    Μαζικές απώλειες υπέστη το κόμμα της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές, δημιουργώντας απογοήτευση στο Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το οποίο σε ένα μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών σε εθνικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, στο κρατίδιο του Σάαρλαντ, που συνορεύει με την Γαλλία, οι Χριστιανοδημοκράτες είδαν τα ποσοστά τους να κατρακυλούν από το 47,5% στο οποίο βρίσκονταν πριν από πέντε χρόνια στο 35%.Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Θουριγγία, όπου το CDU έπεσε από το 43% στο 31% ή 32,5%.

    Μόνο στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, το οποίο κυβερνάται από συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το κόμμα της Μέρκελ κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία.

    Στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές, το CDU προηγείται κατά 12- 15 μονάδες, ενώ το 87% των Γερμανών πιστεύει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 August 2009 - 6:30:26 UTC