Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας
  • [02] "Ο τόπος χρειάζεται νέα πορεία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Εμπαίζουν το λαό"
  • [05] Οδοιπορικό στα καμένα

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας

    Στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, εν όψει της 74ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τα προεδρεία της 'Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Τουριστικού Επιμελητηρίου.

    "Η κυβέρνηση παίρνει και θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ελληνική οικονομία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση η οποία, όπως είπε "έχει αγγίξει και τη χώρα μας αν και ηπιότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης".

    Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και μετά την κρίση, η χώρα μας να μην παραμείνει στάσιμη, αλλά να μπει σε φάση ανάπτυξης.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει ότι θα επιθυμούσε και αναφέρθηκε ειδικότερα στο υψηλό δημόσιο χρέος. Ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

    Υπολογιστές στους μαθητες της Α΄Γυμνασίου

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 126 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους μαθητές της Α' Γυμνασίου στην προσπάθεια για τη μετάβαση στην κοινωνία της Πληροφορίας και την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας.

    Οι μαθητές θα παραλάβουν από τα σχολεία τους κουπόνια, προκειμένου να πάρουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ θα περιέχονται και 16 λογισμικά.

    Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι το κόστος ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και δόθηκε μάχη, όπως είπε, για τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία του Γυμνασίου και σημείωσε ότι θα προμηθευτούν τα σχολεία με 5 χιλιάδες διαδραστικούς πίνακες.

    Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισαν ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της.

    Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

    Συνάντηση με ΕΒΕΑ

    "Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει και την ελληνική οικονομία και βεβαίως έχει τονίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματά της" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες, ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες άλλωστε, όπως είπε, ήδη έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

    Συνάντηση με ΣΒΒΕ

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Ν. Πέντζος ανέφερε, όπως είπε,τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις,στον κ.Κ.Καραμανλή,καθώς,όπως παρατήρησε, υπάρχει μείωση τζίρου, μείωση κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στασιμότητα στις επενδύσεις, μείωση στην παραγωγή και την κατανάλωση.

    Τόνισε ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επανέλθει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής με στοχευμένα μέτρα, η μεταποίηση, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις για συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος δεν σχολίασε, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, τόνισε ότι υπήρξε μια ειλικρινής και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και υπογράμμισε ότι όλοι στηρίζουμε και την ελληνική μεταποίηση και τη μεταποίηση στη βόρεια Ελλάδα που είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία.

    Στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα αυτό και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν,ώστε στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας να ενισχύσουμε και τη βόρεια Ελλάδα και την μεταποίηση της περιοχής, είπε.

    Συνάντηση με ΠΑΣΕΓΕΣ

    Τα προβλήματα του αγροτικού χώρου έθεσαν στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Βγαίνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα της δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος κατά 14%, την μείωση της αγροτικής παραγωγής, την διεύρυνση του διατροφικού ελλείμματος και την αύξηση της ανεργίας. Πρόσθεσε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ερωτηθείς τι τους απάντησε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ απάντησε ότι τους είπε "θα τα πούμε στη Θεσσαλονίκη".

    Δήλωση Σ. Χατζηγάκη

    Ουσιαστική και παραγωγική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία συμφωνούν με τους αγρότες και αρκετά θέματα στα οποία συμπορεύονται και βοηθάει ο ένας τον άλλο. Σημείωσε ότι υπήρξε διαφωνία για το θέμα του αγροτικού εισοδήματος και εξήγησε ότι παρά την κρίση, το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν δεδομένα θετικά που κάνουν τον αγροτικό τομέα να χαμογελά.

    Σε ερώτηση για τα μπλόκα των αγροτών ο υπουργός απάντησε "δεν υπάρχουν μπλόκα, διαλύθηκαν πριν γίνουν" και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος.

    Ο κ. Χατζηγάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απάντησε: "Είμαι υπέρ της συνέχισης του έργου της κυβέρνησης. συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ίδια ορμή για να ολοκληρώσουμε το έργο μας".

    [02] "Ο τόπος χρειάζεται νέα πορεία"

    Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    «Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη ακυβερνησία και κάθε μέρα, που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες», δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος, Γιάννης Ραγκούσης και επανέλαβε ότι «ο τόπος χρειάζεται άμεσα μια νέα πορεία, που προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης και βεβαίως, αλλαγή πρωθυπουργού».

    Με την ομιλία του κ.Γ.Παπανδρέου, στο Θησείο στις 3 Σεπτέμβρη, για τα 35 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα ξεκινά πολιτική εξόρμηση σε ολόκληρη τη χώρα.

    Αμέσως μετά, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, και για τις επόμενες εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική εξόρμηση (ομιλίες και άλλες δράσεις), με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών του Κινήματος.

    Για σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού

    «Περάσαμε ένα Σαββατοκύριακο σε ρυθμό (σσ. προκήρυξης) εκλογών. Σήμερα η πλάστιγγα γέρνει προς τον ανασχηματισμό, για τον οποίο έχουμε ξαναπεί τι θα είναι. Περνάμε μέρα με τη μέρα σενάρια εκλογών, ή ανασχηματισμού. Όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική καλά περνάμε. Οι πολίτες, όμως, δεν βλέπουν να λύνεται κανένα πρόβλημά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «η χώρα είναι σε κατάσταση ακυβερνησίας, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού έχουν τελειώσει, ότι από αυτή την κυβέρνηση -την ίδια, ή ελαφρά, ανακατεμένη- και από τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό δεν έχουν να περιμένουν λύση στα μεγάλα προβλήματα και για το καλό της χώρας πρέπει να υπάρξει λύτρωση το συντομότερο δυνατό».

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν κατέληξα πως θα γίνει ανασχηματισμός».

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση πως «δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να δημιουργεί ρεύμα νίκης», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «πριν ένα χρόνο μάς έλεγαν είστε ακόμα πίσω, μετά μάς έλεγαν πώς γίνεται να είστε στα ίδια, περάσαμε μπροστά στις δημοσκοπήσεις, νικήσαμε στις ευρωεκλογές και μάς λένε μόνο με 4 μονάδες διαφορά, σε κάθε περίπτωση τα δημοσκοπικά νούμερα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα».

    «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, έτσι δημιουργείται η δυναμική», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σε σχέση με το ενδεχόμενο, ή όχι, αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «έχει ενδιαφέρον πως το ενδεχόμενο εκλογών συνδέεται με το εύρος της ήττας της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «εμείς μιλάμε για αλλαγή πορείας της χώρας και η ΝΔ για το πώς θα στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ».

    «Η αυτοδυναμία είναι κάτι παραπάνω από εφικτή», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν προεξοφλεί τίποτα, «αλίμονο αν δεν το λέγαμε (σσ. για την αυτοδυναμία) με βάση την εικόνα της κοινωνίας, πάντα προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες».

    Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό συμβαίνει πάντα «όταν βρισκόμαστε σε μη εκλογική περίοδο», προσθέτοντας: «Mας προβληματίζει η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από μερίδα πολιτών, η ισοπέδωση, που επιχειρείται και από ορισμένα ΜΜΕ. Αυτό θέλουμε να καταπολεμήσουμε με προτάσεις».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως ακόμα και αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την συζήτηση με τις προοδευτικές δυνάμεις, και πρόσθεσε πως «αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπάρχουν προβλέψεις στο Σύνταγμα και θα τις ακολουθήσουμε».Σημείωσε δε, ότι δεν προεξοφλεί την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

    Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Μας αδικείτε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ επιχαίρει με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι ένας χώρος, που περνά δύσκολη περίοδο, υπάρχουν φωνές πρόθυμες για μια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ και φωνές λιγότερο πρόθυμες για κάτι τέτοιο. Θα θέλαμε να συζητήσουμε με περισσότερο κόσμο».

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ αφορά περισσότερο ο ΣΥΝ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που να εκλαμβάνεται ως παρεμβολή στα εσωτερικά άλλου σχηματισμού».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει, άρα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπήρξε επικοινωνία Γιώργου Παπανδρέου - Αλέξη Τσίπρα.

    Για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Η θέση μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απολύτως η ίδια, θέλουμε τον Κάρολο Παπούλια πρόεδρο, θέλουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από Βουλή, που έχει λάβει νωπή λαϊκή εντολή, αυτή θα είναι η απάντησή μας στον κ. Καραμανλή, αν μας καλέσει», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Για το έλλειμμα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στη διετή παράταση, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ελλείμματος, είπε ότι «είχαμε επισημάνει πως ο στόχος μείωσης του ελλείμματος το 2010 ήταν ανέφικτος, εκτός αν λαμβάνονταν και άλλα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα (και επιπλέον) είχαμε πει ότι η διαπραγμάτευση ήταν αυτονόητη».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι φαίνεται πως η Ελλάδα θα «συμπαρασυρθεί» με τις άλλες χώρες, που διαπραγματεύονται παράταση, τονίζοντας, όμως, πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητά απλώς παράταση, αλλά να παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, νέων επενδυτικών ευκαιριών και κίνησης στην κατεύθυνση της "Πράσινης Ανάπτυξης"».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που δεν απέκλεισε στα τέλη 2009 το έλλειμμα να αποτυπώνεται σε διψήφια νούμερα, είπε ότι «αν επιτρεπόταν σε αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει, όποια παράταση και να έπαιρνε, πάλι τα ελλείμματα θα αυξάνονταν».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευθεί τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση σχέδιο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας.

    Για τη συζήτηση περί προϋπολογισμού

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς αν το Κίνημα θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αφού ήδη έχει καταγγείλει ότι «είναι στον αέρα», είπε ότι «όταν η υλοποίηση του προϋπολογισμού ξεφεύγει, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει νέο. Θα συμμετάσχουμε με τις θέσεις μας στη συζήτηση αν ανοίξει η Βουλή τον Οκτώβριο, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έχει πενταετή ιστορία πλαστών προϋπολογισμών».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (10:00:00, Αθήνα/υπουργείο Οικονομίας)

  • Υπό την προεδρία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, θα συγκληθεί σύσκεψη για τη φύλαξη και προστασία του δάσους του Σέιχ Σου εν όψει της 74ης ΔΕΘ (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία )

  • Η ΑΝΕΘ διοργανώσει, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ημερίδα με θέμα: "Σύγχρονες Μέθοδοι Καταπολέμησης Κουνουπιών" (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Σίνδος)

  • Δενδροφυτεύσεις στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο πλαίσιο αξιοποίησης και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου από το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Πρασίνου (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Νέο δημαρχείο)

  • Συνεδρίαση της ΕΝΑΕ για τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών (11:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 15)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με Προεδρείο ΚΕΕΕ (11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των μονίμων εκθεμάτων (6ο χλμ Θεσσαλονίκης- Θέρμης) (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου από τις Ενώσεις Γιατρών της Β. Ελλάδας για τα προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Ιατρικός Σύλλογος)

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Β.Παπαγεωργόπουλου (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Συνέντευξη Τύπου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της παραχώρησης του 424 ΓΣΝΕ (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑ.ΜΑΚ.)

  • Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Στ. Καλαφάτης, θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα Γ. Τσιότρα (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΥΜΑ-Θ)

  • Συνέντευξη Τύπου ΟΤΕ, στο Μακεδονία Παλάς (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς)

  • Συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής στο "Αίθριο" (12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνεδρίαση υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ( 12:30:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με προεδρεία του ΣΕΤΕ, της ΠΟΞ και του Τουριστικού Επιμελητηρίου (12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παράγωγης και Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Χατζηδάκη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης "Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων" (13:00:00, Αθήνα)

  • Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (13:00:00, Αθήνα/υπουργείο Οικονομίας)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά (13:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΧΩΔΕ )

  • Συνάντηση του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο (14:30:00, Αθήνα/υπουργείο Παιδείας)

  • Σύσκεψη των διοικήσεων όλων των Σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ (18:30:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 32)

  • ΣΥΡΙΖΑ - Οδοιπορικό στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

  • Βόλεϊ-Κλήρωση πρωταθλήματος Α1 ανδρών - 13:00:00

    [04] "Εμπαίζουν το λαό"

    "Τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να δουν καθαρά ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν παροχές για το λαό, αλλά μόνο νέα χειρότερα μέτρα, προκειμένου να συνεχίσουν τη στήριξη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την αντιλαϊκή πολιτική ο λαός μπορεί να την σταματήσει και να την ανατρέψει στηριγμένος σε ένα ισχυρό αντιμονοπωλιακό κίνημα και συμμαχία και σε ένα ισχυρό ΚΚΕ", τονίζεται σε ανακοίνωσε του κόμματος.

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για "εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων" και κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι υπόσχονται "ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους".

    Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το σκοπευτήριο Καισαριανής εξέφρασε το ΚΚΕ την αντίδρασή του στην αντικομουνιστική, όπως την χαρακτηρίζει, "εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως ημέρα εξίσωσης του φασισμού και του κομμουνισμού".

    Η γ.γ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην συγκέντρωση χαρακτήρισε το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "ένα σύγχρονο αντικομουνιστικό διακρατικό μνημόνιο, προπομπό και όχι απλά προάγγελο νέων βίαιων, αντιδραστικών μέτρων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλης της Ευρώπης και της Ελλάδας, σε βάρος των λαών που αργά ή γρήγορα θα αναλάβουν ιστορικές πρωτοβουλίες στις χώρες τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι 91 χρόνια το ΚΚΕ βιώνει όλες τις μορφές του αντικομουνισμού, κάποτε συγκεκαλυμμένα, τον περισσότερο χρόνο ανοιχτά, ωμά και βίαια, άλλοτε με την μορφή συκοφαντικής ιδεολογικής εκστρατείας και άλλοτε σε συνδυασμό με μέτρα βίας, καταστολής και διωγμούς.

    Όσον αφορά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγόρησε και τα τρία κόμματα (Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) για τη στάση τους, ενώ για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζε από την ψηφοφορία δήλωσε ότι "η απουσία δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας αλλά και τον σχετικό δισταγμό να ομολογήσουν τις πραγματικές τους θέσεις".

    Στόχος του ψηφίσματος, όπως υπογράμμισε, είναι "να μην μάθουν οι νεότερες γενιές την αλήθεια, να βγει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα, να ξεχαστούν οι ενοχές και οι ιστορικές ευθύνες κομμάτων και αστών πολιτικών που προσκύνησαν ή συμβιβάστηκαν με το φασισμό".

    Ανέφερε ακόμα ότι "τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ αντιμετωπίζει επίθεση που έχει ως κύριο στόχο το ηθικό κύρος του κόμματος. Πρόκειται για την επίθεση στους οικονομικούς πόρους του κόμματος". Τόνισε δε ότι στόχος αυτής της συκοφαντικής επίθεσης είναι από τη μία μεριά να αποδοθούν στο ΚΚΕ όλες οι ιδιότητες της διαφθοράς και των σκανδάλων που χαρακτηρίζουν τα αστικά κόμματα και από την άλλη να κοπεί η ειδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε εργατικά και λαϊκά στρώματα που ενισχύουν το ΚΚΕ στις οικονομικές του εξορμήσεις.

    Δήλωσε πάντως ότι αυτή τη σχέση: "δεν θα την προδώσουμε ακόμα και αν μας υποσχεθούν κρατική επιχορήγηση χρυσάφι" και πρόσθεσε ότι "δεν πρόκειται να δώσει το κόμμα λίστες με ονόματα ανθρώπων που μας ενισχύουν αλλά για δικούς τους εύλογους λόγους δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα".

    Τέλος είπε ότι το ΚΚΕ δεν εμπιστεύεται την αστική δημοκρατία, ιδιαίτερα τώρα που επαναφέρει μεθόδους κρατικής βίας και τρομοκρατίας και ότι δεν θα γίνει ένα κόμμα "κομμουνιστών του γλυκού νερού", αλλά και ότι διαθέτει: "πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει νέες συκοφαντικές αντικομουνιστικές επιθέσεις ως τις εκλογές".

    [05] Οδοιπορικό στα καμένα

    Οδοιπορικό στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής ξεκινά σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.Οι βουλευτές θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές και θα έχουν επαφές με τους πολίτες και τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης.

    Μετά την επί τόπου ενημέρωση για τα προβλήματα, η Κ.Ο. προγραμματίζει μεγάλη Ημερίδα την προσεχή Πέμπτη 10/09/09, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και επιστημονικών φορέων, κρατικών υπευθύνων, για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων προστασίας, πρόληψης και αποκατάστασης και την ανάδειξη των τομών που πρέπει να γίνουν.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κ. Γ. Παπαθανασίου στην πρωινή του συνέντευξη σήμερα στη ΝΕΤ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη απλώς από μια, αδιέξοδη και χωρίς προοπτική, παράταση των προθεσμιών του νεοαποικιακού καθεστώτος επιτήρησης, που έχει επιβάλλει στη χώρα μας η Ε.Ε., κάτι με το οποίο εξαντλεί την παρέμβασή της και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας πρέπει να αμφισβητήσει το απαράδεκτο και «προκρούστειο» Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., στη βάση του οποίου επιβάλλεται η θηλιά της επιτήρησης, ως αφετηρία μιας διαφορετικής κοινωνικής πορείας της Ευρώπης και μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης στη χώρα μας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ως άκρως επίκαιρο το εύλογο και δίκαιο αίτημά του για απευθείας δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ με το επιτόκιο της παρέμβασής της (1%).

    Αντί η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να στήνουν μια άγρια, ανούσια και βλαπτική για τον τόπο διαμάχη για τη νομή της εξουσίας, οφείλουν να πάρουν θέση στα αιτήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ"


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 September 2009 - 4:30:23 UTC