Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΝΑΕ για τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
  • [02] Νέος διεθνής αερολιμένας στο Ηράκλειο
  • [03] Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης
  • [04] Ορισμός εφέτη ανακριτή για τη Ζήμενς
  • [05] "Εκλογική δράση"
  • [06] "Μαρτυρικό οδοιπορικό"

  • [01] Η ΕΝΑΕ για τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών

    Τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, τα οικονομικά και λειτουργικά τους προβλήματα και οι ανήλικοι σε αυτά, ήταν το θέμα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΝΑΕ.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, ο ¶ Αντιπρόεδρος Κων/νος Τάτσης και οι νομάρχες Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, Σάμου Μανώλης Κάρλας, Χίου Πολύδωρας Λαμπρινούδης και Λέσβου Παύλος Βογιατζής.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι «έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΝΑΕ και των πέντε ακριτικών νομαρχιών, της Δωδεκανήσου, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και του Έβρου συζητήσαμε το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές και οι τοπικές κοινωνίες από τη ροή των μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει φτιάξει δύο σύγχρονα κέντρα για την υποδοχή των ανθρώπων αυτών, στον Κυπρίνο του Έβρου και στο Βαθύ της Σάμου. Από εκεί και πέρα επειδή η ροή συνεχίζεται αντιμετωπίζονται καθημερινά τα προβλήματα που παρουσιάζονται κοινωνικά, οικονομικά κ.α.

    Δεσμευτήκαμε ότι άμεσα θα δοθούν 4 εκ. ευρώ για την εξόφληση χρεών από τις λειτουργικές δαπάνες των κέντρων υποδοχής στα νησιά μας, θα δοθεί αύριο το πρωί στην ΕΝΑΕ σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών για τον οργανισμό λειτουργίας τον ενιαίο που πρέπει να γίνει για όλα τα κέντρα υποδοχής και τρίτον δεσμευτήκαμε ότι θα δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις για το προσωπικό προκειμένου τα κέντρα αυτά να λειτουργούν χωρίς προβλήματα».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Παρά τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα προς επίλυση. Πρώτα απβ όλα η αντιμετώπιση των εξόδων λειτουργίας των κέντρων αυτών και οι συνάδελφοι νομάρχες έβαλαν επιτακτικά το θέμα αυτό. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα λάβουμε 4 εκ ευρώ αυτές τις ημέρες για να αντιμετωπιστούν όσο μπορούμε ταχύτερα τα ζητήματα των οφειλών, δεύτερον, μέγα ζήτημα, είναι η στελέχωση των κέντρων αυτών με προσωπικό, τρίτον ζητήματα που έχουν να κάνουν με την γενικότερη διαχείρισή από πλευράς οργανισμού, λάβαμε την υπόσχεση ότι θα υπάρξει σχέδιο οργανισμού προκειμένου να έχουμε μια εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία. ΄

    Η ΕΝΑΕ επιπλέον ζήτησε να υπάρξει μια πιο έντονη κεντρική δραστηριότητα που θα προκύπτει μέσα από μια υπηρεσιακή δομή που θα παρακολουθεί και θα υποστηρίζει όλα αυτά τα ζητήματα και τέλος ζητήσαμε την μόνιμη, δυναμική, σθεναρή, διεκδίκηση από πλευράς ελληνικής πολιτείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση του να τεθεί σε εφαρμογή όλο το σύστημα Frontex, αφενός και αφετέρου η εφαρμογή για τη συνθήκη για την μετανάστευση και το άσυλο κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να αναληφθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ευθύνες αυτές οι οποίες αναλογούν γιατί το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να μειωθεί απεναντίας οι προβλέψεις όλες είναι ότι θα υπάρχει ένταση του φαινομένου και πρέπει να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

    Η Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει το ρόλο της και τις αρμοδιότητές της και η κεντρική πολιτεία οφείλει να παράσχει τις δυνατότητες και το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα κινηθεί αποτελεσματικά η Αυτοδιοίκηση για το μεγάλο αυτό εθνικό και κοινωνικό θέμα".

    [02] Νέος διεθνής αερολιμένας στο Ηράκλειο

    Τη δημοπράτηση του νέου Διεθνούς Αερολιμένα του Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι (Πεδιάδος) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2015.

    Το Νέο Αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», το οποίο έχει από ετών εξαντλήσει τα όρια της χωρητικότητας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών του. Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Αερολιμένα, ο υφιστάμενος αερολιμένας στο Ηράκλειο θα κλείσει οριστικά.

    Η κατασκευή του Νέου Αερολιμένα εξασφαλίζει την άνετη εξυπηρέτηση σε περισσότερους από 5,5 εκατ. μέχρι και 10 εκατ. επιβατών το χρόνο.

    Οπως είπε ο υπουργός, η γενικότερη σημασία του νέου αυτού έργου "είναι κομβική όχι μόνο για την παραπέρα ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων στην Κρήτη, αλλά και για την εθνική μας παρουσία στις αερομεταφορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου".

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα Τεύχη του Διαγωνισμού, προβλέπονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αρμονική ένταξη του Αεροδρομίου στο ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.

    Το πολυσήμαντο αυτό έργο υποδομής, ανέφερε ο υπουργός, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με το σύστημα της Σύμβασης Παραχώρησης. Το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, (Παραχωρησιούχος), με ποσοστό συμμετοχής 55%.

    Ο Χρόνος Παραχώρησης ορίστηκε σε 35 χρόνια (στα οποία περιλαμβάνεται και η περίοδος κατασκευής) και το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί προς χρήση προ της τουριστικής περιόδου του 2015.

    Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην Εταιρεία του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου, θα είναι 55% (όσο και αυτό του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος").

    Με συνολικό κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ η μέγιστη Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου ορίστηκε στα 220 εκατ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές και αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος (επομένως, μπορεί να μειωθεί με τις προσφορές των διαγωνιζομένων).

    Σύμφωνα με τον υπουργό το Δημόσιο εξαντλεί τις οικονομικές υποχρεώσεις του με την παραπάνω Χρηματοδοτική Συμβολή. "Δηλαδή ο Ιδιώτης, παρά το ότι θα συμμετέχει στην εταιρεία με 45%, αναλαμβάνει πέραν των 220 εκατ. ευρώ όλο το κόστος μελέτης-κατασκευής που απαιτείται, με ίδια κεφάλαια και δάνεια, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου".

    Παράλληλα, θα κατασκευαστεί και ένας νέος Οδικός ¶ξονας που θα συνδέει το Νέο Αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ, στην περιοχή της Χερσονήσου, και με τον οδικό άξονα Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι - Βιάννος, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με δυνατότητα επέκτασης και σύνδεσης με το ΝΟΑΚ.

    Σχεδιάσαμε, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, ένα διεθνή διαγωνισμό σε μία φάση, χωρίς ενδιάμεση προεπιλογή. Η διαδικασία επιλογής είναι διαφανής, αντικειμενική, ανταγωνιστική και διασφαλίζει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την ευρωστία του νέου Αεροδρομίου, πρόσθεσε.

    Ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε για τις 09/02/2010 και εάν δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, έσα στο α' Εξάμηνο του 2010 θα ανακηρυχθεί ο Ανάδοχος, ο οποίος θα αποτελέσει τον μειοψηφικό Εταίρο του Δημοσίου στο νέο Αεροδρόμιο. "Με βάση το σχεδιασμό μας, εκτιμούμε ότι το αργότερο έως το 2015 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Αεροδρομίου", ανέφερε ο υπουργός.

    Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, σήμερα εκτιμάται ότι το συνολικό έργο στην πλήρη ανάπτυξή του θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι το έργο γίνεται με το σύστημα της Σύμβασης Παραχώρησης, σημαίνει για την Κρήτη και την Εθνική Οικονομία μια σημαντικότατη εισροή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με όλες τις προφανείς πολλαπλασιαστικές αναπτυξιακές και οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, η κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τόνωση της απασχόλησης, αφού:

    - Κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας για διάστημα 5 ετών και

    - Κατά την περίοδο λειτουργίας του Αεροδρομίου θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο Αεροδρόμιο και τις υποστηρικτικές δραστηριότητές του.

    Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η κατάργηση του υφιστάμενου Αεροδρομίου θα προσφέρει μια τεράστια περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της Αλικαρνασσού, του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής: Θα αποδεσμευτεί υπέρ των τοπικών κοινωνιών μια μεγάλη έκταση, 2.780 στρεμμάτων, με αξία πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Με την απομάκρυνση του σημερινού αεροδρομίου δημιουργείται ένας μοναδικού κάλλους ενιαίος παραθαλάσσιος χώρος. Πρέπει δε να μελετηθεί συνολικά η ανάπλαση και η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, η οποία διαθέτει, σπάνια για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, φυσικά και περιβαλλοντικά προσόντα", ανέφερε ο κ. Σουφλιάς.

    [03] Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης

    Την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ υπέβαλε ο Γιάννης Μανώλης, με επιστολή του που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου - όπως δήλωσε - να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό «να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας».

    «Κατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, νβ ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες που έχει απέναντι στην παράταξη, τα στελέχη της ΝΔ και τα εκατομμύρια των πολιτών που τον τίμησαν, αναδεικνύοντάς τον αρχηγό και δυο φορές Πρωθυπουργό. Έχει υποχρέωση, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, νβ αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία, που θα την φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο Γιάννης Μανώλης.

    Κατά το βουλευτή της ΝΔ,τις εκλογές προτείνουν ορισμένοι που "ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο. Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλείψεις τους έβαλαν την ΝΔ στο κάδρο του σκανδάλου Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους, ενώ θέτουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της ΝΔ διαθέτουν και κρίση και μνήμη»,συνεχίζει ο βουλευτής.

    Και καταλήγει:

    «Το σύνθημα που μαζί με τα εκατομμύρια των φίλων της ΝΔ βροντοφωνάζαμε για χρόνια στις πλατείες "ήρθε η ώρα του Καραμανλή" γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Οφείλει να προχωρήσει σβ αυτό που δεν έκανε δύο χρόνια τώρα, να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση που χρειάζεται, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξαναδώσει ελπίδα και όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες. Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή. Θα τον κρίνει όμως, αυστηρά η ιστορία, εάν δεν το προσπαθήσει και εάν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα, μια δραματική συρρίκνωση και επομένως, μια βαθιά κρίση και ενδεχόμενη διάσπαση»,καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Μανώλης.

    Ανακοίνωση Δ. Σιούφα

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι ο βουλευτής Αργολίδας κ. Ιωάννης Μανώλης υπέβαλλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού της Βουλής, η παραίτηση συντελείται με την υποβολή γραπτής δήλωσης προς τον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 60, παρ. 2 του Συντάγματος. Τη θέση του κ. Μανώλη καταλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Κρανιάς, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Μανώλη, σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 2 της Βουλής.

    Ο κ. Μανώλης αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

    «Παραιτούμαι,

    Α) Για να θυμίσω ότι υπάρχουν στο λεξιλόγιο και οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση σε υπουργούς και πολιτικούς οι οποίοι διαχρονικά και διακομματικά αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για σκάνδαλα, ανεπάρκειες και γκάφες τις φορτώνουν με ευκολία σε δημόσιους λειτουργούς και ιεραρχικά κατώτερους υπαλλήλους.

    Β) Γιατί διαφωνώ με την ένοχη σιωπή του πολιτικού συστήματος στις καταγγελίες για χρηματισμό κομμάτων, υπουργών και βουλευτών» (πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση «Ζήμενς»).

    Γ) Γιατί διαφωνώ με την επίθεση απαξίωσης που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι στα πλαίσια του Συντάγματος λένε αλήθειες που ενοχλούν και ψηφίζουν κατά συνείδηση την ίδια στιγμή που η πολιτική και η εκδοτική εξουσία προστατεύουν γόνους πολιτικών τζακιών που τα ονόματα τους εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων».

    Δ) Γιατί δεν συμφωνώ με το καθεστώς ατιμωρησίας και προστασίας που παρέχουν διατάξεις νόμων όπως αυτές περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικής ασυλίας σε πολιτικούς που μπήκαν στη πολιτική για να πλουτίσουν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων».

    Ε) Γιατί πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση και ενώ το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, έχει αποτύχει να βελτιώσει τη θέση της χώρας και των πολιτών τηςβ¦

    Αντίθετα, στο διάστημα αυτό διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες συρρικνώθηκε δραματικά η μεσαία τάξη, αυξήθηκε η φτώχια, η ανεργία , η φοροδιαφυγή, ενώ ενισχύθηκαν προκλητικά ακόμα και με χαριστικές ρυθμίσεις τα κέρδη τραπεζών και νταβατζήδων. Παράλληλα, τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που κυριαρχούν στη δημόσια διοίκηση δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των πολιτών».

    Καταλήγοντας, ο κ. Μανώλης δηλώνει:

    «Γιβ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους παραιτούμαι, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και επειδή θέλω να μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο χωρίς να ακούω πίσω μου πικρόχολα σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εμάς τους πολιτικούς, με την ελπίδα να σταματήσει κάποτε ο κατήφορος και η απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος».

    [04] Ορισμός εφέτη ανακριτή για τη Ζήμενς

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια ότι με έγγραφό του ζήτησε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Φώτη Μακρή να υποβάλει αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας του Εφετείου, με θέμα τον ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Siemens Hellas, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    [05] "Εκλογική δράση"

    Τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ κατά πόσον θα λειτουργήσουν τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως έκτακτα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτά «πρέπει να λειτουργήσουν από τώρα και όχι όταν υπάρξει μεγάλη έξαρση, γιατί η έξαρση μπορεί να έρθει μέσα σε δύο μέρες, σε τέσσερις μέρες, σε μια βδομάδα και ούτε μπορούμε να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές συνθήκες».

    «Επομένως -πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα- έχουμε αρκετές επιφυλάξεις κατά πόσον υπάρχει αυτή η ετοιμότητα και χώρια από τις επιφυλάξεις αν τα μέτρα αυτά είναι ολοκληρωμένα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, πάει και τελείωσε».

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο χαρακτήρισε «σαθρό και ανεπαρκέστατο», ενώ εξέφρασε γι άλλη φορά τις διαφωνίες της επί της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Υγείας.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει στην πράξη και «όχι με επαμφοτερίζουσες θέσεις περί εθελοντισμού και περί ατομικής προσφοράς», στο σύστημα εκτάκτων αναγκών, πέρα από τον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και τους ελευθεροεπαγγελματίες.

    Υποστήριξε δε, πως «υπάρχουν κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στον τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων και των σχολείων.

    «Το λέω αυτό, διότι η καθαριότητα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στην πρόληψη της πανδημίας», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σχετικά με την προετοιμασία του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της δεν είναι σε ετοιμότητα, αλλά σε δράση πολιτική, εκλογική, για την ανάπτυξη και την ένταση των αγώνων.

    «Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός, είτε οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβρη, είτε γίνουν τον Δεκέμβρη, είτε το Μάρτη, είτε δεν γίνουν τον Μάρτη. Ποιά είναι η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα; Καταλαβαίνετε ότι κάθε κόμμα ετοιμάζεται για τις εκλογές. Για εμάς οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα βήμα πίσω, γιατί η στασιμότητα είναι ένα βήμα πίσω, μπορεί να οδηγήσουν και σε ένα βήμα μπροστά. Η εκλογική μάχη μπορεί να γίνει όπλο ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων. Από καλύτερες θέσεις όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες μέρες, που έρχονται, αλλά να παλέψουν με προοπτική για τη διέξοδο, που μπορεί και πρέπει να επιβάλει ο λαός», είπε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε: «Δεν κρίνουν αποσπασματικά τη μια ή την άλλη πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, τα σκάνδαλα, το Βατοπαίδι, τον Μανώλη, τον Γιώργη, τον Πέτρο και τις πυρκαγιές. Κρίνουν το εξής πράγμα: Ή θα συμβιβαστείς και θα υποταχθείς στην πολιτική των μονοπωλιακών κερδών, είτε ασκείται από την ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ, είτε λέγεται γαλάζια ή πράσινη ανάπτυξη, είτε θα προσχωρείς στον αγώνα εκείνο, όπου βρίσκεσαι σε διαρκή αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κόμματά τους, διεκδικείς να αποσπάσεις κατακτήσεις, δηλαδή να τους ζημιώσεις, διεκδικείς ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και είναι μια ανάπτυξη από την οποία θα χάσουν μόνο τα μονοπώλια».

    [06] "Μαρτυρικό οδοιπορικό"

    Την απόσυρση του ρυθμιστικού σχεδίου στο χώρο της Αττικής, την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων, την αντιμετώπιση των πλημμυρών, το δημόσιο έλεγχο και των ιδιωτικών δασών και των περιαστικών, ώστε να προστατευθεί ο δασικός πλούτος, καθώς και τον εντοπισμό της διαφθοράς σε πολλαπλά επίπεδα, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ύστερα από περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

    Χαρακτήρισε την περιοδεία «μαρτυρικό οδοιπορικό σε μία κόλαση» και σημείωσε ότι θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, «αντί να είναι κλεισμένος και να προσπαθεί να βρει λύση για την επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας».

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει την επόμενη Πέμπτη μεγάλη ημερίδα με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, επιστημονικών φορέων και κρατικών υπευθύνων για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων προστασίας, πρόληψης και αποκατάστασης και την ανάδειξη των τομών, που πρέπει να γίνουν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συμμερίζεται τις απόψεις, που ακούγονται, ότι αν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσουν στο ίδιο μήκος κύματος, ενδέχεται να μην μπουν στη βουλή, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Όσοι νομίζουν ότι θα περάσουν πάνω από την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ για να στήσουν μια αυτοδυναμία, θα δουν ότι τελικά κάνουν λάθος. Εδώ σήμερα είμαστε από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και από όλες τις τάσεις του ΣΥΝ, σε μια πολύ γόνιμη και αποφασιστική συνεργασία, σε μια παρουσία μας μέσα στην κοινωνία και τα προβλήματα».

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κ. Γ. Παπαθανασίου στην πρωινή του συνέντευξη σήμερα στη ΝΕΤ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη απλώς από μια, αδιέξοδη και χωρίς προοπτική, παράταση των προθεσμιών του νεοαποικιακού καθεστώτος επιτήρησης, που έχει επιβάλλει στη χώρα μας η Ε.Ε., κάτι με το οποίο εξαντλεί την παρέμβασή της και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας πρέπει να αμφισβητήσει το απαράδεκτο και «προκρούστειο» Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., στη βάση του οποίου επιβάλλεται η θηλιά της επιτήρησης, ως αφετηρία μιας διαφορετικής κοινωνικής πορείας της Ευρώπης και μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης στη χώρα μας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ως άκρως επίκαιρο το εύλογο και δίκαιο αίτημά του για απευθείας δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ με το επιτόκιο της παρέμβασής της (1%).

    Αντί η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να στήνουν μια άγρια, ανούσια και βλαπτική για τον τόπο διαμάχη για τη νομή της εξουσίας, οφείλουν να πάρουν θέση στα αιτήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 September 2009 - 14:30:33 UTC