Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκδοση ομολόγων για οφειλές στο ΙΚΑ
  • [02] Νέος διεθνής αερολιμένας στο Ηράκλειο
  • [03] Ορισμός εφέτη ανακριτή για τη Ζήμενς
  • [04] Διεθνής Αμνηστία:΄Αρση του εμπάργκο στην Κούβα
  • [05] Η ιστορία ενός Τούρκου που "ερωτεύτηκε" την Αγιά Σοφιά
  • [06] "Πολιτική δράση"
  • [07] "Πρόσθετοι κίνδυνοι"
  • [08] Ενόψει της κατάργησης
  • [09] "Τραγικό κεφάλαιο"

  • [01] Έκδοση ομολόγων για οφειλές στο ΙΚΑ

    Το 80% των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ θα καλυφθεί με την έκδοση ομολόγων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλη Πετραλιά θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση ομολόγων τα οποία θα καλύψουν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου με την πρωτοβουλία αυτή καλύπτεται το 80% των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ και ικανοποιείται έτσι ένα χρόνιο αίτημα που έχει τεθεί από το 2001 από το ίδρυμα αλλά και από εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Μέσω της έκδοσης των ομολόγων θα καλυφθούν οι εξής υποχρεώσεις του δημοσίου προς το ΙΚΑ.

    1. Απόδοση υπολοίπου κρατικής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση ετών 2001 και 2002 (το ποσό ανέρχεται σε 1140,4 εκατ. ευρώ).

    2. Ανάληψη υποχρεώσεων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς τον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ συνολικού ποσού 1466 εκατ. ευρώ

    3. Απαιτήσεις του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για συμμετοχή του δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας ετών 2003 - 2006 συνολικής δαπάνης 2046 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 4652, 4 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε πέντε ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2011.

    [02] Νέος διεθνής αερολιμένας στο Ηράκλειο

    Τη δημοπράτηση του νέου Διεθνούς Αερολιμένα του Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι (Πεδιάδος) ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2015.

    Το Νέο Αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», το οποίο έχει από ετών εξαντλήσει τα όρια της χωρητικότητας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών του. Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Αερολιμένα, ο υφιστάμενος αερολιμένας στο Ηράκλειο θα κλείσει οριστικά.

    Η κατασκευή του Νέου Αερολιμένα εξασφαλίζει την άνετη εξυπηρέτηση σε περισσότερους από 5,5 εκατ. μέχρι και 10 εκατ. επιβατών το χρόνο.

    Οπως είπε ο υπουργός, η γενικότερη σημασία του νέου αυτού έργου "είναι κομβική όχι μόνο για την παραπέρα ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων στην Κρήτη, αλλά και για την εθνική μας παρουσία στις αερομεταφορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου".

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα Τεύχη του Διαγωνισμού, προβλέπονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αρμονική ένταξη του Αεροδρομίου στο ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.

    Το πολυσήμαντο αυτό έργο υποδομής, ανέφερε ο υπουργός, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με το σύστημα της Σύμβασης Παραχώρησης. Το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, (Παραχωρησιούχος), με ποσοστό συμμετοχής 55%.

    Ο Χρόνος Παραχώρησης ορίστηκε σε 35 χρόνια (στα οποία περιλαμβάνεται και η περίοδος κατασκευής) και το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί προς χρήση προ της τουριστικής περιόδου του 2015.

    Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην Εταιρεία του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου, θα είναι 55% (όσο και αυτό του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος").

    Με συνολικό κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ η μέγιστη Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου ορίστηκε στα 220 εκατ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές και αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος (επομένως, μπορεί να μειωθεί με τις προσφορές των διαγωνιζομένων).

    Σύμφωνα με τον υπουργό το Δημόσιο εξαντλεί τις οικονομικές υποχρεώσεις του με την παραπάνω Χρηματοδοτική Συμβολή. "Δηλαδή ο Ιδιώτης, παρά το ότι θα συμμετέχει στην εταιρεία με 45%, αναλαμβάνει πέραν των 220 εκατ. ευρώ όλο το κόστος μελέτης-κατασκευής που απαιτείται, με ίδια κεφάλαια και δάνεια, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου".

    Παράλληλα, θα κατασκευαστεί και ένας νέος Οδικός Άξονας που θα συνδέει το Νέο Αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ, στην περιοχή της Χερσονήσου, και με τον οδικό άξονα Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι - Βιάννος, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με δυνατότητα επέκτασης και σύνδεσης με το ΝΟΑΚ.

    Σχεδιάσαμε, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, ένα διεθνή διαγωνισμό σε μία φάση, χωρίς ενδιάμεση προεπιλογή. Η διαδικασία επιλογής είναι διαφανής, αντικειμενική, ανταγωνιστική και διασφαλίζει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την ευρωστία του νέου Αεροδρομίου, πρόσθεσε.

    Ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε για τις 09/02/2010 και εάν δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με ενστάσεις, έσα στο α' Εξάμηνο του 2010 θα ανακηρυχθεί ο Ανάδοχος, ο οποίος θα αποτελέσει τον μειοψηφικό Εταίρο του Δημοσίου στο νέο Αεροδρόμιο. "Με βάση το σχεδιασμό μας, εκτιμούμε ότι το αργότερο έως το 2015 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Αεροδρομίου", ανέφερε ο υπουργός.

    Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, σήμερα εκτιμάται ότι το συνολικό έργο στην πλήρη ανάπτυξή του θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι το έργο γίνεται με το σύστημα της Σύμβασης Παραχώρησης, σημαίνει για την Κρήτη και την Εθνική Οικονομία μια σημαντικότατη εισροή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με όλες τις προφανείς πολλαπλασιαστικές αναπτυξιακές και οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, η κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τόνωση της απασχόλησης, αφού:

    - Κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας για διάστημα 5 ετών και

    - Κατά την περίοδο λειτουργίας του Αεροδρομίου θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο Αεροδρόμιο και τις υποστηρικτικές δραστηριότητές του.

    Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η κατάργηση του υφιστάμενου Αεροδρομίου θα προσφέρει μια τεράστια περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της Αλικαρνασσού, του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής: Θα αποδεσμευτεί υπέρ των τοπικών κοινωνιών μια μεγάλη έκταση, 2.780 στρεμμάτων, με αξία πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Με την απομάκρυνση του σημερινού αεροδρομίου δημιουργείται ένας μοναδικού κάλλους ενιαίος παραθαλάσσιος χώρος. Πρέπει δε να μελετηθεί συνολικά η ανάπλαση και η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, η οποία διαθέτει, σπάνια για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, φυσικά και περιβαλλοντικά προσόντα", ανέφερε ο κ. Σουφλιάς.

    [03] Ορισμός εφέτη ανακριτή για τη Ζήμενς

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια ότι με έγγραφό του ζήτησε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Φώτη Μακρή να υποβάλει αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας του Εφετείου, με θέμα τον ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Siemens Hellas, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την αυτεπάγγελτη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιω. Παπανικολάου. Ειδικότερα, ερευνάται εάν ο κ. Ζαγοριανός κατά το ανακριτικό του έργο στην υπόθεση της Siemens, υπέπεσε σε πειθαρχικά αδικήματα και γιατί δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-2007, που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί.

    Ακόμη, ερευνάται εάν ο κ. Ζαγοριανός παρέβη τα καθήκοντα του αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens, Χρ. Χριστοφοράκο και Χρ. Καραβέλα. Επίσης, αν παρέβη τα καθήκοντά του αρνούμενος να χορηγήσει στους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Siemens το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορούν.

    Τέλος, ερευνάται εάν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο κ. Ζαγοριανός χειραγωγήθηκε από τρίτους και δεν ενήργησε κατά συνείδηση. Στον κ. Παπανικολάου έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες, ενώ τελευταίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Ν. Ζαγοριανός.

    [04] Διεθνής Αμνηστία:΄Αρση του εμπάργκο στην Κούβα

    Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να άρει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας και να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάργηση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στη νήσο επί σχεδόν μισό αιώνα.

    Ο νόμος περί συναλλαγής με τον εχθρό, μια ακόμα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, παύει να ισχύει την 14η Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει την δυνατότητα να παρατείνει την ισχύ του για άλλον ένα χρόνο ή να τον καταργήσει.

    "Είναι η τέλεια ευκαιρία για τον πρόεδρο Ομπάμα να αποστασιοποιηθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί το εμπάργκο", αναφέρει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνησίας Αϊρίν Χαν σε ανακοινωθέν της.

    "Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ανήθικο και πρέπει να τερματιστεί", προσθέτει η Χαν. "Εμποδίζει εκατομμύρια Κουβανούς να επωφεληθούν από ζωτικής σημασίας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό κεφαλαιώδους σημασίας".

    Ο Ομπάμα έκανε βήματα για την αποκατάσταση καλύτερων σχέσεων με την Αβάνα αφότου διαδέχθηκε τον Τζορτζ Ου. Μπους τον Ιανουάριο, καταργώντας ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τα ταξίδια και την αποστολή εμβασμάτων στην Κούβα από Κουβανοαμερικανούς που έχουν συγγενείς στη νήσο.

    Όμως έχει συνδέσει την άρση του εμπάργκο -που η κυβέρνηση της Κούβας θεωρεί πηγή πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νήσος- με την απελευθέρωση των "πολιτικών κρατουμένων" και τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η κυβέρνηση της Κούβας έχει κάνει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για όλα με την Ουάσινγκτον, ωστόσο αποκλείει μονομερείς πολιτικές παραχωρήσεις ή την επάνοδο του καπιταλισμού.

    Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται η ΜΚΟ απαγορεύει κάθε είδους εμπορική ή χρηματοοικονομική συνδιαλλαγή, με την Κούβα.

    Σε έκθεσή της που τιτλοφορεί "Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας: Οι συνέπειές του στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα" ("The U.S. embargo against Cuba: Its impact on economic and social rights"), η Αμνηστία τονίζει πως τα μέτρα εμποδίζουν την Κούβα να εισάγει φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογία για να αντιμετωπίσει σοβαρές ασθένειες και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα δημόσιας υγείας που έχει καταρτίσει.

    Επικαλούμενη στοιχεία της UNICEF, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, η ΜΚΟ αναφέρει πως 37,5 των παιδιών κάτω των τριών ετών έπασχαν από αναιμία που σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου το 2007.

    Το εμπάργκο εμποδίζει επίσης έργα συντήρησης και βελτίωσης σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα φροντίδας για τους ηλικιωμένους, ανέφερε.

    [05] Η ιστορία ενός Τούρκου που "ερωτεύτηκε" την Αγιά Σοφιά

    «Ακόμη είμαστε στην αρχή του δρόμουβ¦ Κι εσύ είσαι εκεί, με όλη σου τη μεγαλοπρέπεια. Υπάρχειςβ¦ Είσαι το φως για μέναβ¦ Θα είμαι στο πλάι σου. Θα προσπαθήσω να σε καταλάβω περισσότερο και να σε αφουγκράζομαι. Δεν θα σταματήσω να δουλεύω για σένα. Και θα ζήσω την απόλαυση του να σε γνωρίζω και να σε ανακαλύπτω, διατηρώντας πάντα τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς. Σ΄ ευχαριστώ».

    Αυτά είναι τα λόγια που έγραψε ο Τούρκος σκηνοθέτης, Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ, όχι για μια γυναίκα, αλλά για το λαμπρότερο μνημείο του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Οι μύθοι και οι εικασίες για την Αγία Σοφία ώθησαν τον Γκιουλένσοϊ να ασχοληθεί με το μνημείο.

    «Ήθελα να δω αυτά που δεν φαίνονται, να δω όχι αυτά που είναι πάνω από τη γη και τα βλέπουν όλοι, αλλά αυτά που είναι από κάτω και που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ήθελα να μάθω, αν είναι αλήθεια οι μύθοι που διάβασα στα βιβλία και οι εικασίες για τα υπόγεια της Αγιά Σοφιάς. Άρχισα σιγά-σιγά να 'ανακαλύπτω' το μνημείο και καρπός αυτής μου της προσπάθειας ήταν το πρώτο μου ντοκιμαντέρ, με τίτλο ''Αγία Σοφία'' ,που είχε ως θέμα το μνημείο και τους μύθους σχετικά με αυτό. Το έργο μου είχε απήχηση τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό και η αναγνώριση αυτής της αγάπης μου ήταν τα βραβεία που πήρα», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Το έργο αυτό βραβεύτηκε το 1994 με το 2ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άγκυρας, το 1995 με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τάμπερε και τιμήθηκε με Εύφημη Μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, το 1996.

    «Όμως, ο έρωτάς μου για την Αγιά Σοφιά γεννήθηκε το 1998. Ήξερα ότι θα ήταν μια μακροχρόνια σχέση. Πρώτα έπρεπε να τη δω με τα ίδια μου τα μάτια, να τη γνωρίσω και το πιο σημαντικό να την ανακαλύψω. Κι αυτό έκανα. Το 2000 ολοκλήρωσα το δεύτερο μου ντοκιμαντέρ με τίτλο ''Η Αγία Σοφία και οι κινστέρνες της''. Οι κινστέρνες είναι τα υπόγεια οικοδομήματα, που σε παλαιότερες εποχές χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση νερού. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη μετατράπηκε σε πάθος που με κυριαρχεί εδώ και 11 χρόνια», προσθέτει ο Γκιουλένσοϊ.

    Ξεκινώντας από τις εικασίες που θέλουν την Αγιά Σοφιά να συνδέεται μέσω υπόγειων στοών με την παρακείμενη Βασιλική Κινστέρνα, με το συγκρότημα του Μεγάλου Παλατιού, τον Ιππόδρομο και ακόμη και με τα Πριγκιπόνησα, ο Τούρκος σκηνοθέτης θέλησε να εξερευνήσει τα «βάθη» του μνημείου.

    «Έκανα ένα νέο ξεκίνημα. Όμως αυτή τη φορά έπρεπε να κατεβώ σε ''βάθος'', να μάθω και να βγάλω στην επιφάνεια αυτά, για τα οποία οι γνώσεις ήταν ελλιπείς. Στο δάπεδο του κυρίως ναού υπάρχουν πλάκες, από τις οποίες οι μισές κάλυπταν κινστέρνες και οι μισές σήραγγες νερού. Πήρα άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεκίνησα την εξερεύνηση για να δω τι υπάρχει στις σήραγγες κάτω από αυτές τις πλάκες. Διαπίστωσα ότι, ο ναός δεν συνδεόταν ούτε με τη Βασιλική Κινστέρνα, ούτε με το Μέγα Παλάτιο, ούτε με τα Πριγκιπόνησα. Στις σημειώσεις ενός Ρώσου περιηγητή του 13ου αιώνα είχα διαβάσει ότι, στον αύλειο χώρο της Αγιά Σοφιάς είχε ενταφιαστεί ο Άγιος Άντιγονος, που ήταν παιδί. Μέσα στις σήραγγες βρέθηκε ο σκελετός ενός παιδιού που μπορεί και να ανήκει στον Άγιο. Αυτό, όμως, θα πρέπει να το διερευνήσουν οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι ειδικοί. Εντοπίστηκαν ακόμη 'δωμάτια', στα οποία ήταν θαμμένοι ιερείς. Στις κινστέρνες βρέθηκαν παγούρια, τα οποία χρονολογούνται στο 1917 και πιθανόν ανήκαν σε Άγγλους στρατιώτες, που ήθελαν να πάρουν αγιασμένο νερό. Συνάντησα ομορφιές που με θάμπωσαν. Είδα μέρη που δεν τα είδαν ούτε βασιλείς, άκουσα τη φωνή της ιστορίας και έγινα μάρτυρας της. Δεν θα μπορούσα να είμαι εγωιστής απέναντι σε αυτή την ομορφιά. Θέλησα να την μοιραστώ με όλους όσοι θαυμάζουν την Αγία Σοφία, θέλησα να δουν όλοι τις άγνωστες πλευρές της, που είναι κρυμμένες κάτω από τη γη. Γι' αυτό και φρόντισα να καταγράψουν οι κάμερες όλα όσα είδα», συνεχίζει ο Γκιουλένσοϊ.

    Καρπός όλης αυτής της έρευνας θα είναι το τρίτο ντοκιμαντέρ του, που αναφέρεται στο μνημείο και έχει τίτλο: «Στα βάθη της Αγιά Σοφιάς».

    Συμπαραστάτες και συμβούλους του είχε τους αναπληρωτές καθηγητές βυζαντινής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ιχσάν Τουνάι και Χαλούκ Τσετίνκαγια.

    «Χρειάστηκαν εργασίες 11 χρόνων για να γίνει αυτό το ντοκιμαντέρ, που τώρα είναι στο στάδιο του μοντάζ, αλλά απαιτούνται γύρω στις 40.000 ευρώ για ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν σπόνσορες, δεν υπάρχει χρηματοδότηση από πουθενά. Μέχρι στιγμής έχω διαθέσει 65.000 ευρώ για τα γυρίσματα και αναγκάστηκα να εργαστώ στο εξωτερικό για να συγκεντρώσω αυτό το ποσό. Ξέρω ότι, όταν ολοκληρωθεί το έργο, πολλοί θα με ζηλέψουν, γιατί είδα άγνωστες πλευρές του μνημείου. Ας είναι, ας με ζηλέψουν. Η Αγιά Σοφιά θα είναι πάντα η αγαπημένη μου και θα κάνω και άλλα ντοκιμαντέρ γι' αυτήν. Το επόμενο σχέδιό μου είναι να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τους χριστιανούς ιερείς που είναι θαμμένοι στην Αγιά Σοφιά», καταλήγει ο Τούρκος σκηνοθέτης.

    Κείμενο: Α. Φωτοπούλου

    [06] "Πολιτική δράση"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, αποτελούμενη από τα μέλη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, Λία Φράγκου και Δέσποινα Σπανού, θα επισκεφθούν σήμερα τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον ΄Αλιμο.

    Οι πολιτικές εξελίξεις,η παρουσία του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, η οργάνωση του Διαρκούς Συνεδρίου και η εκλογική ετοιμότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού υπό την προεδρία του Α. Τσίπρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία εκτίμησε ότι "στις παρούσες συνθήκες ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναπτύξουν έντονη πολιτική δράση με προτεραιότητες την οικονομία, το εισόδημα των εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων και τα δικαιώματα της νέας γενιάς".

    Σ' αυτή την προσπάθεια, καταλήγει η ΠΓ, "μέσα σ' ένα κλίμα συντροφικής και ανιδιοτελούς συστράτευσης, όλα τα μέλη του κόμματος, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης".

    Οδοιπορικό στα καμένα

    Την απόσυρση του ρυθμιστικού σχεδίου στο χώρο της Αττικής, την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων, την αντιμετώπιση των πλημμυρών, το δημόσιο έλεγχο και των ιδιωτικών δασών και των περιαστικών, ώστε να προστατευθεί ο δασικός πλούτος, καθώς και τον εντοπισμό της διαφθοράς σε πολλαπλά επίπεδα, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ύστερα από περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

    Χαρακτήρισε την περιοδεία «μαρτυρικό οδοιπορικό σε μία κόλαση» και σημείωσε ότι θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, «αντί να είναι κλεισμένος και να προσπαθεί να βρει λύση για την επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας».

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει την επόμενη Πέμπτη μεγάλη ημερίδα με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, επιστημονικών φορέων και κρατικών υπευθύνων για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων προστασίας, πρόληψης και αποκατάστασης και την ανάδειξη των τομών, που πρέπει να γίνουν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συμμερίζεται τις απόψεις, που ακούγονται, ότι αν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσουν στο ίδιο μήκος κύματος, ενδέχεται να μην μπουν στη βουλή, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Όσοι νομίζουν ότι θα περάσουν πάνω από την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ για να στήσουν μια αυτοδυναμία, θα δουν ότι τελικά κάνουν λάθος. Εδώ σήμερα είμαστε από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και από όλες τις τάσεις του ΣΥΝ, σε μια πολύ γόνιμη και αποφασιστική συνεργασία, σε μια παρουσία μας μέσα στην κοινωνία και τα προβλήματα».

    Λαφαζάνης για την οικονομία

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κ. Γ. Παπαθανασίου σε συνέντευξη στη ΝΕΤ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη απλώς από μια, αδιέξοδη και χωρίς προοπτική, παράταση των προθεσμιών του νεοαποικιακού καθεστώτος επιτήρησης, που έχει επιβάλλει στη χώρα μας η Ε.Ε., κάτι με το οποίο εξαντλεί την παρέμβασή της και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας πρέπει να αμφισβητήσει το απαράδεκτο και «προκρούστειο» Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., στη βάση του οποίου επιβάλλεται η θηλιά της επιτήρησης, ως αφετηρία μιας διαφορετικής κοινωνικής πορείας της Ευρώπης και μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης στη χώρα μας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ως άκρως επίκαιρο το εύλογο και δίκαιο αίτημά του για απευθείας δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ με το επιτόκιο της παρέμβασής της (1%).

    Αντί η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να στήνουν μια άγρια, ανούσια και βλαπτική για τον τόπο διαμάχη για τη νομή της εξουσίας, οφείλουν να πάρουν θέση στα αιτήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

    [07] "Πρόσθετοι κίνδυνοι"

    " Πριν βρεθούμε σε χειρότερα, καλώ τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009. Κάθε ημέρα που περνά δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τον τόπο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ. Κ. Καραμανλή "να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Διαφορετικά η χώρα οδηγείται προς τα χειρότερα".

    Συνάντηση με ΕΒΕΑ

    "Δεν χωράει καμιά αμφιβολία, ότι το Ε.Β.Ε.Α είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας", δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του ΕΒΕΑ.

    "Αισθάνομαι την ανάγκη να εξομολογηθώ, ότι μακάρι την ποιότητα της διοίκησης του Ε.Β.Ε.Α να είχαμε και σε άλλους τομείς της διοίκησης της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι πάσχουμε από ρευστότητα και πρέπει με κάθε τρόπο να πείσουμε την κυβέρνηση, να βρει εκείνους τους τρόπους που θα τη διευκολύνει. Εάν στεγνώσει η αγορά, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά στα χειρότερα. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις, υιοθετούμε ένα μεγάλο μέρος από αυτές και έχω την αίσθηση, ότι θα βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο στη Βουλή να το συζητήσουμε", τόνισε.

    Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος δήλωσε:

    «Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, κ Γ. Καρατζαφέρη και του εκθέσαμε τις θέσεις του ΕΒΕΑ, για την οικονομική πολιτική στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ. και ζητήσαμε τη στήριξη αυτών, ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή πλήττουν την αγορά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, δυστυχώς έχει τονώσει και έχει φέρει στην επικαιρότητα, τα διαρθρωτικά χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία πιστεύουμε ότι μόνο με συναίνεση και πλαίσιο συνεννόησης, όλων των πολιτικών δυνάμεων, μπορούν να ξεπεραστούν, και να αφήσει αυτή η κρίση τις λιγότερες δυνατόν συνέπειες στη χώρα μας».

    [08] Ενόψει της κατάργησης

    Ψηφίστηκε από την Βουλή και στο σύνολό του (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το νομοσχέδιο για την κύρωση του διακανονισμού μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ για την τρομοκρατία, την πρόληψη για καταπολέμηση του εγκλήματος, με τον οποίο ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο κρατών, ενόψει και της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ (βίζα).

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Βλατής, δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά επιφυλάσσεται, για επαναδιαπραγμάτευση λόγω ασαφειών που υπάρχουν σ' αυτό.

    «Δεν μπορεί να τα έχετε όλα. Αυτά τα περί ψήφισης, αλλά επαναδιαπραγμάτευσης, απέχουν της σοβαρότητας και της ευθύνης που απαιτεί ο χώρος της Βουλής. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο περί καταγγελίας. Μπορείτε να καταγγείλετε τη συμφωνία» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και απευθυνόμενος στην πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε «αυτά τα μεσοβέζικα είναι σαν τα άλλα μεσοβέζικα τα οποία μας λέτε, αν τολμάτε κάντε εκλογές κι όταν αισθανόσαστε ότι θα γίνουν, κάνετε πίσω».

    Καταψηφίζοντας ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι με την συμφωνία αυτή «πάνε περίπατο όλες οι αρχές του δικαιακού συστήματος» και ο Γ. Αλυσανδράκης ανέφερε ότι χτυπά τα ατομικά δικαιώματα. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης ανέφερε ότι η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν τρίτης ταχύτητας χώρα, καθώς τέτοιες συμφωνίες δεν κύρωσε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για «πράξη υποτέλειας της χώρα μας» έκανε λόγο ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ), ο οποίος ενώ είχε επιφυλαχθεί στην συζήτηση στην Επιτροπή, καταψήφισε το σχέδιο νόμου.

    Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «ανακρίβειες» τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και «μυθεύματα» τα όσα περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [09] "Τραγικό κεφάλαιο"

    Με την επίθεση της στην Πολωνία πριν από 70 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, η Γερμανία άνοιξε το πιο τραγικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βέστερπλάτε κοντά στο Γκντάνσκ, στην Πολωνία.

    "Πριν από 70 χρόνια άρχισε, με την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας το πιο τραγικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Ευρώπης", τόνισε η Μέρκελ.

    "Ο πόλεμος που εξαπολύθηκε από την Γερμανία προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε πολλούς λαούς, χρόνια στέρησης των ατομικών δικαιωμάτων, ταπείνωση και καταστροφή", πρόσθεσε.

    "Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος από το σημείο όπου την 1η Σεπτεμβρίου το γερμανικό θωρηκτό Σλέσβιγκ Χολστάιν έριξε τους πρώτους κανονιοβολισμούς του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, προκαλώντας κόλαση φωτιάς στην πολωνική βάση Βεστερπλάτε.

    "Αποτίω φόρο τιμής στα 60 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας αυτού του πολέμου που άρχισε από την Γερμανία", υπογράμμισε.

    "Η Ευρώπη μετατράπηκε από μια ήπειρο τρόμου και βίας σε μια ήπειρο ελευθερίας και ειρήνης. Και το ότι κατέστη αυτό δυνατό, είναι κάτι που δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από θαύμα", εκτίμησε η Μέρκελ.

    Ηγέτες από είκοσι χώρες, ανάμεσα τους και η Ρωσία και η Γερμανία τίμησαν στο Γκτάνσκ την 70η επέτειο της έναρξης του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2009 - 6:30:33 UTC