Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η μάχη των εκλογών κερδίζεται"
  • [02] "Ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"
  • [05] Χωρίς αρχηγό το ψηφοδέλτιο

  • [01] "Η μάχη των εκλογών κερδίζεται"

    Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ.

    Την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει εκ νέου τις προσεχείς εθνικές εκλογές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην καθιερωμένη -στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- συνέντευξη Τύπου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, όσο αισθάνεται χρήσιμος στον τόπο, ενώ έδωσε έμφαση στους λόγους, που τον οδήγησαν να πάρει τη «δύσκολη, αλλά απαραίτητη» απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τις οποίες «επέβαλλε το εθνικό συμφέρον».

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «εκβίασε τις εκλογές» και με τον τρόπο αυτό θα παρέσυρε τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έως τον Μάρτιο, ενώ συμφωνούσε με το πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου, και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, που φέρουν δεύτερο κόμμα τη ΝΔ, είπε ότι είναι «εργαλείο αποτύπωσης τάσεων σε μια δεδομένη συγκυρία», αλλά, όπως τόνισε, είναι παλαιός μαχητής και θα κερδίσει τις εκλογές.

    Επιπλέον, είπε ότι ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές, θα ξαναψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που είναι άλλος ο υποψήφιος, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η περσινή του στάση στη ΔΕΘ, απέναντι σε συμπεριφορές και δηλώσεις υπουργών. Αναφερόμενος στους υποψηφίους που θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, παρέπεμψε στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα γίνει η κατάρτισή τους.

    Ξεκαθάρισε ότι δεν συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ, το οποίο κατηγόρησε για «ακραία ανευθυνολογία», και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

    Για τους λόγους πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη πρόκληση και πρέπει να εφαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές, δεν υπήρχε, ωστόσο, το κατάλληλο πολιτικό κλίμα, μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει εκλογές, και υπήρχε ο κίνδυνος να συρθεί η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο καταστροφική για την οικονομία.

    Τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον ήταν αυτό που επέβαλλε την απόφαση για πρόωρες εκλογές μετά τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπεραμύνθηκε των οικονομικών επιλογών των προηγούμενων ετών, λέγοντας ότι αυτές «ενίσχυσαν την οικονομία με συνέπεια οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι ηπιότερες».

    Έκανε και αυτοκριτική, υπογραμμίζοντας ότι «κάποια βήματα έπρεπε να είναι τολμηρότερα και πιο γρήγορα» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για το «τεράστιο δημόσιο χρέος που κληροδότησε στη ΝΔ», το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και δεν επιδέχεται αναβολή. Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνάντησαν τεράστια αντίδραση από οργανωμένες ομάδες, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του η επιμονή του στο διάλογο για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως π.χ. για την Παιδεία, την ώρα που οι αντιπολιτευόμενοι «προσχηματικά εμπόδιζαν την πρόοδό του». Τόνισε δε, ότι εάν ξανακερδίσει τις εκλογές, ο διάλογος θα διαρκεί τρεις μήνες και από εκεί και μετά, η κυβέρνηση θα υλοποιεί αποφάσεις.

    Για εκλογές, υπουργούς και δημοσκοπήσεις

    Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, απάντησε: «Ναι. Έτσι απλά». Υπογράμμισε ότι είναι παλαιός μαχητής, θα απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες, θα επισκεφθεί κάθε άκρο της χώρας και θα προσπαθήσει να πείσει για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμπιστευθούν την πολιτική, που προτείνει. «Σας λέω την αλήθεια, σας παρουσιάζω την πολιτική, που πρέπει να ακολουθήσουμε, δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι η μόνη που οδηγεί σε λύσεις και είμαι διατεθειμένος να κάνω όσα πρεσβεύω», είπε ο Κώστας Καραμανλής εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του «στην ωριμότητα των Ελλήνων και στην ορθή κρίση τους».

    Για τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη ΝΔ να έπετε του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι «αποτελούν εργαλείο καταγραφής τάσεων» και ότι «κανένα αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται», ενώ τόνισε ότι «κερδίζεται το παιχνίδι, δεν είναι χαμένο». «Θα τα δώσω όλα γι αυτή τη μάχη, όσο ποτέ μέχρι τώρα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση περί κακού επικοινωνιακού περιβάλλοντος για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι είναι δύσκολη η μάχη, ξέρω ότι υπάρχουν παράπονα. Πού νομίζετε ότι ζω εγώ; Όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση».

    Για τους υπουργούς της κυβέρνησης, που δήλωναν αντίθετοι με τις εκλογές, πριν την προκήρυξή του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «έσφαλαν» και επανέλαβε ότι λόγοι αποκλειστικά εθνικού συμφέροντος οδήγησαν στις πρόωρες κάλπες. Προανήγγειλε δε, «κυβέρνηση με νέα πρόσωπα και νέες δομές εάν κερδίσει τις εκλογές» και έκανε λόγο για «αξιοποίηση περισσότερων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών».

    Για ενδεχόμενο παραίτησής του - Αυτοκριτική

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος «ακόμη κι αν έρθει ένα κακό για τη ΝΔ αποτέλεσμα». «Δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τις ιδέες μου», απάντησε στη σχετική ερώτηση.

    Επιπλέον, προχώρησε σε αυτοκριτική για την περσινή του εμφάνιση. Είπε ότι έκανε λάθος, που στήριξε συγκεκριμένα πρόσωπα πέρσι, και τόνισε ότι είχε «υποτιμήσει τη σημασία της υπόθεσης του Βατοπαιδίου». Αναφερόμενος στο ποιούς δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια, παρέπεμψε στις επόμενες ημέρες, όταν αυτά θα καταρτιστούν. «Όλοι θα κριθούν από τη συνολική συμπεριφορά τους και αυτό θα φανεί στα ψηφοδέλτια», υπογράμμισε.

    Για τη στήριξη σε Κ. Παπούλια - Αλλαγές στο καθεστώς του Ασύλου

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στον ΠτΔ και την πρόκληση εκλογών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλογής του, σε περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις εκλογές και ο υποψήφιος ΠτΔ είναι άλλος.

    «Εάν δεν συμφωνούμε με κάποιον υποψήφιο, τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε και με το ζόρι», είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς, που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο, δήλωσε πρόθυμος να πάει σε βήματα πιο προχωρημένα, αναφέροντας πως «κάποιες φορές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξαιτίας του ασύλου, γίνονται άντρα ανομίας και απροκάλυπτης βίας», γεγονός το οποίο αποτελεί «πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία».

    Για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες - Σχόλιο για Μ. Λιάπη

    Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, το οποίο κατηγόρησε για «ακραία ανευθυνολογία» και τόνισε ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν, δεν συνεργάζεται με τα άκρα.

    Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν, ούτε οι προοπτικές, ούτε οι συνθήκες, που θα επέτρεπαν συνεργασία των δυο κομμάτων», αντίθετα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές και τόνισε ότι «απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση με καθαρό μήνυμα και καθαρή στόχευση για να αντιμετωπίσει την κρίση».

    «Πιστεύω στις ισχυρές πλειοψηφίες και δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα δεδομένα, που θα επέτρεπαν συνεργασίες», υπογράμμισε είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν αναγνώρισε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη κρίση, δεν έχει σχέδιο και έχει λόγο υποσχέσεων, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται από την πραγματικότητα». Τέλος, είπε ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Μ. Λιάπη, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται απο αυτές».

    Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Μήνυμα προς την Τουρκία ότι "πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα", έστειλε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.

    "Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα",υπογράμμισε.

    Και πρόσθεσε:

    "Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας".

    Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα".

    Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης "ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.

    "Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Για Οικονομία και διαρθρωτικές αλλαγές

    Την πεποίθηση ότι «ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προαναγγέλλοντας δύσκολη διετία και επαναλαμβάνοντας τις χθεσινοβραδυνές του εξαγγελίες για θεραπεία του δημόσιου τομέα, χτύπημα της φοροδιαφυγής και συνέχιση -με μεγαλύτερη ορμή- των διαρθρωτικών αλλαγών.

    «Η συνταγή αυτή είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει, αλλά απαιτεί [...] προσπάθεια δύο ετών», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Προειδοποίησε δε, ότι «αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις, ο λογαριασμός θα έρθει λίγο αργότερα πολύ βαρύτερος».

    Διευκρίνισε ότι «δεν μίλησε ποτέ για αύξηση φόρων», ενώ πρόσθεσε ότι εγγυάται «βεβαίως και απερίφραστα» πως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου έως το τέλος του 2009. Επισήμανε ακόμη ότι με τις εξαγγελθείσες -χθες- πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», αλλά «βατές» και «όχι τραγικές», «μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία [β¦]. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. [...] Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση, μόνιμα, δομικά». Υπογράμμισε ότι ουδέποτε υπαινίχθηκε «τραγική κατάσταση της οικονομίας» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην κρίση «έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

    Ερωτηθείς γιατί δεν εφάρμοσε νωρίτερα τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα, τόνισε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων ήταν αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμη, αλλά εκείνο που άλλαξε τα πράγματα και τα έκανε πιο επείγοντα, είναι η κρίση.

    Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή με καλύτερες διασταυρώσεις, περισσότερους ελέγχους, αυστηρότερες ποινές και επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης. Σχετικά με το αν τα εξαγγελθέντα μέτρα πλήττουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είπε μεταξύ άλλων ότι «όταν κηρύσσεις πόλεμο στη φοροδιαφυγή, δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι αυτοί που πλήττονται».

    «Πλήρως εσφαλμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική, π.χ., στήριξης των ΜΜΕ, δεν έχει ως κύριο αποδέκτη τους οικονομικά ασθενέστερους και υπενθύμισε ότι, από τις αρχές του 2009, συνολικό πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί στη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και διερωτήθηκε: «Δεν έπρεπε να κάνουμε το πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, που στήριξε 50.000 επιχειρήσεις και διατηρήθηκαν στη ζωή και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους;».

    Για το Ταμείο κατά της Φτώχειας τόνισε ότι «έχει κάνει πράγματα, όπως και συνολικότερα η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για τον κοινωνικό ιστό και θα συνεχίσει να τα κάνει [...], αλλά πάντα με μια προϋπόθεση: ότι θα βρίσκονται εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας». «Συνολικά και παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά», είπε, «η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από κυβερνητικές πολιτικές και κοινοτικά προγράμματα υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή. [...] Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα διακινδυνεύσω να τιναχθεί στον αέρα για να φανώ πιο ευχάριστος», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση κλάδων, όπως οι κατασκευές, ή τα τρόφιμα, επισήμανε ότι «είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους», αλλά ό,τι γίνει, θα γίνει και πάλι εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για συνέντευξη πρωθυπουργού

    "Αμετανόητο" για την πολιτική του η οποία έφερε την χώρα σε κρίση και "αναξιόπιστο" για το μέλλον της χώρας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνέντευξης του Κ.Καραμανλή στην ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι "οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο για να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον κ. Καραμανλή".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι για τον κ. Καραμανλή "πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι, οι πολίτες που δεν καταλαβαίνουν όσα ο ίδιος, ή οι κοινωνικοί εταίροι ή τα κόμματα,που δεν τον αφήνουν να κυβερνήσει και ποτέ ο ίδιος".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή "αλαζόνα", είπε ότι (με τις απαντήσεις του) έδειξε έλλειψη κοινής λογικής,ενώ σε ό,τι αφορά πάντα τις απαντήσεις που έδωσε στην ΔΕΘ είπε ότι "με αυτές απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματός του,προσπαθώντας να διασφαλίσει την θέση του μετά τις εκλογές".

    "Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι οι πολίτες, ζητούν μια κυβέρνηση με όραμα και σχέδιο, μια κυβέρνηση που θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος και τους πολίτες, θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα δώσει στην Ελλάδα ισχυρή φωνή στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι "αυτή θα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

    Ο Μάκης Μαΐλης για την συνέντευξη του πρωθυπουργού

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το θύμα είναι πάντα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Έρχεται αντιλαϊκή θύελλα συνεχόμενη και όχι διάρκειας δύο χρόνων, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει το λόγο».

    Ανακοίνωση ΣΥΝ για συνέντευξη του πρωθυπουργού

    Το μόνο σαφές από τη σημερινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού είναι η διετής κορύφωση της άγριας πολιτικής λιτότητας απέναντι στους εργαζόμενους και στους οικονομικά αδύνατους, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    "Το στοίχημα για τις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες οδηγήθηκε η ΝΔ μέσα από την κατάρρευση της πολιτικής της, είναι η αλλαγή πορείας του τόπου και η ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είτε αυτές υπηρετούνται από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ το οποίο αδυνατεί να διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Η αποφασιστική ενίσχυση της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας κοινωνικής ασπίδας απέναντι στη νέα πολιτική λιτότητας αλλά και στο να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη χώρα".

    Ανακοίνωση ΛΑΟΣ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σχολίασε:

    «Ο κ. Καραμανλής ήταν κατώτερος των προσδοκιών των απελπισμένων βουλευτών του και της απογοητευμένης συρρικνωμένης βάσης του κόμματός του. Με αναμασήματα ετών, στις ψευδαισθήσεις και ύβρεις, προσπάθησε να πείσει ότι διατηρεί την υπεροχή. Η, εν γένει, παρουσία του ήταν πολιτικά οικτρή.

    Σε προσωπικό τόνο, θα του έλεγα: "Κώστα, σήκω από το καναβάτσο"».

    [02] "Ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί το μεσημέρι, στον Πειραιά, με εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και εργαζομένους, κατά την επίσκεψη του σε μικρομεσαία επιχείρηση, με τους οποίους θα συζητήσει την κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" τονίζει ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου "κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Κώστα Καραμανλή ή του Γιώργου Παπανδρέου".

    Και προσθέτει ότι "κρίνεται το αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς την παρακμή, την οικονομική και ηθική κρίση, την έκπτωση αξιών, ή αν θα βγούμε από το τέλμα με μία συλλογική προσπάθεια που θα συνενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν μία ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση και σημειώνει ότι δεν θα επιτρέψει να εκφυλιστεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε κοκορομαχία. Δηλώνει δε ότι θα καλέσει τον πρωθυπουργό σε μια αναβαθμισμένη διαδικασία προεκλογικού διαλόγου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές,πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, γιατί "το απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας,γιατί το απαιτούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε". "Θα εξαντλήσουμε σε κάθε περίπτωση όλα τα περιθώρια για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου", προσθέτει.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα είναι άτεγκτος σε φαινόμενα διαφθοράς και προσθέτει ότι αυτό θα το αποδείξει από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας "κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους Έλληνες,όποιους κι αν αφορούν".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα σχηματίσει Υπουργικό Συμβούλιο με σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Προσθέτει δε οτι υπάρχουν πολλοί άξιοι Ελληνες, εκτός του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκτός κομμάτων, τους οποίους θα καλέσει να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης σε μια εθνική προσπάθεια υπεράνω κομματικών διαχωρισμών.

    Τέλος, δηλώνει οτι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα και ως εκ τούτου "οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτή την προσφορά".

    "Νέα πορεία για τον τόπο"

    "Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές και διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την πολιτική και το μέλλον της χώρας", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία.

    "Το ΠΑΣΟΚ", είπε, "εκπροσωπεί την αισιόδοξη και μοναδική επιλογή που έχουμε, συνισταμένη της οποίας είναι το ότι οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα, αλλά δίνουν και ευκαιρίες για να δούμε τί έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Για να ανακάμψουμε δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο κοινωνικά αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο", τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους αγρότες, ενώ τονισε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί τους.

    "Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο για όλους και όχι προνόμια για λίγους, τότε κάναμε θαύματα. Μια τέτοια ηγεσία έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου,εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι "στις 4 του Οκτώβρη ο λαός θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα, θα αρχίσει μια νέα πορεία για τον τόπο, με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι."

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε ότι το ολοκληρωμένο και πρότυπο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Ηλείας που ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την 4η Οκτωβρίου.

    Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την "πράσινη ανάπτυξη" είναι σήμερα η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση για να βγει η χώρα απο το αδιέξοδο και τη δραματική κρίση στην οποία βυθίζεται και τόνισε ότι "η "πράσινη ανάπτυξη" αφορά περισσότερο από όλους τους αγρότες και πιό άμεσα τους νέους αγρότες, που θα είναι οι φορείς αλλά και οι μεγάλοι ωφελημένοι".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε την σημασία που αποκτά η αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και υποστήριξε πως το ζήτημα στην ΕΕ δεν πρέπει πλέον να τίθεται ως στήριξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα στρέμματα, αλλά ως στήριξη της φιλικής στο περιβάλλον αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας.

    Υπό αυτήν την οπτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής και ανακοίνωσε -για πρώτη φορά- ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή και προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων μεσογειακής διατροφής στα σχολεία, ξεκινώντας απο τα νηπιαγωγεία.

    Επίσης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, μείωση εισοδήματος, αύξηση του κόστους παραγωγής, πιέσεις απο την διεθνή και εγχώρια αγορά, μεγάλες κλίμακες παραγωγής απο πολυεθνικές που έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, κερδοσκοπία των καρτέλ, και επέκρινε την κυβέρνηση για "την ανοχή που δίνει θράσος στους κερδοσκόπους που άρχισαν να εξερευνούν μέχρι που μπορούν να τραβήξουν το σχοινί".

    "Η απάντηση που τους δόθηκε απο τη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι μπορούν να το τραβήξουν όσο θέλουν και αν θέλουν μπορούν να το τραβήξουν μέχρι να σπάσει", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "αυτή την απάντηση έδωσε με την απουσία της, αυτό το μήνυμα έστειλε με την αδιαφορία της και την φυγομαχία της μπροστά στους κερδοσκόπους."

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα των αγροτών λόγω "καθυστερήσεων, αδιαφάνειας, κακής διαχείρισης, περικοπής πόρων στις γεωργικές επιδοτήσεις, οικονομικής τους επιβάρυνσης απο το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και το υψηλό κόστος αδειοδοτήσεων και μελετών για την ένταξη σε προγράμματα, έλλειψης υποδομών κυρίως σε έργα αρδευτικά έργα" και είπε ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική το ΠΑΣΟΚ βάζει "τον αγρότη στο επίκεντρο της "πράσινης ανάπτυξης"".

    "Η "πράσινη ανάπτυξη" μας προσφέρει καινοτόμους τρόπους για να μειώσουμε το κοστολόγιο του Έλληνα αγρότη", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "εμείς θα δώσουμε σε όσους αγρότες το επιθυμούν, τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών ή συνδυασμού τους. Για να καλύψουν έτσι τις ανάγκες τους με φθηνή και καθαρή ενέργεια".

    "Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε μοντέλα μαζικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, τονίζοντας πως "η διαφορετικότητα και η μικρής κλίμακας παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα πρέπει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα" και προσθέτοντας πως η "απογείωση" της αγροτικής μας παραγωγής στις αγορές του εξωτερικού θα επιτευχθεί με την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων μέσω της επέκτασης των πιστοποιημένων προτύπων για ονομασίες προέλευσης με απόλυτα αξιόπιστες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους.

    "Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και σε κείνους τους κλάδους της οικονομίας που συνδυάζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός", πρόσθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ενίσχυση των "Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας", με πιστοποιημένα πρότυπα και ειδική σήμανση για τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες των - κατά τόπους- περιοχών, καθώς και για δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους των μελετών για την ένταξη των νέων αγροτών στα προγράμματα.

    "Η Ελληνική ύπαιθρος είναι το αληθινό πεδίο επιχειρήσεων της "πράσινης ανάπτυξης", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "στόχος μας είναι η βελτίωση της αληθινής ποιότητας ζωής που θα συγκρατήσει αλλά και θα προσελκύσει ακμαίο δημογραφικά πληθυσμό."

    "Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της ως πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας οτι είναι "αδιανόητο να καρπώνονται την αξία της δουλειάς και του μόχθου του παραγωγού οι μεσάζοντες, τα καρτέλ και όσοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αγροτικών προϊόντων" και τάχθηκε υπέρ της "λειτουργίας του ανταγωνισμού και της πάταξης κάθε είδους καρτέλ που λειτουργούν είτε στον χώρο της προμήθειας των αγροτικών εφοδίων ή στον χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων".

    "Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του, είμαι αποφασισμένος να το κάνω", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την βαθιά του εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τόνισε ότι "ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του νέου αγρότη ειναι η γνώση , η ενημέρωση και η κατάρτιση".

    "Γι αυτό και έχουμε δεσμευτεί να δημιουργήσουμε Σύστημα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους αγρότες και τους αλιείς ενώ το κράτος θα πιστοποιεί, θα αξιολογεί, θα ελέγχει και θα ενισχύει φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών" είπε ο κ. Παπανδρέου δεσμευόμενος επίσης για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του "ΕΘΙΑΓΕ στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας".

    "Έχω επίσης προτείνει και δεσμευόμαστε γι αυτό ότι θα ιδρύσουμε υψηλού επιπέδου αγροτικές σχολές στις περιφέρειες, για να βγαίνουν από εκεί επαγγελματίες αγρότες. Παράλληλα, οι σχολές αυτές θα είναι και διαρκείς συμπαραστάτες τους, σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου" είπε ο κ. Παπανδρέου, δεσμευόμενος παράλληλα και για δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ""πρότυπων" αγροκτημάτων για την εφαρμογή υποδειγματικών μεθόδων αγροτικής παραγωγής".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, με απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων και την ανάληψη εκ μέρους του λειτουργιών όπως εμπορίου, ή τραπεζών, καθώς, όπως ανέφερε, η εμπειρία του απο τις επισκέψεις του σε χώρες με υψηλής ποιότητας λειτουργία του αγροτικού τομέα αποδεικνύει ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν ανάλογες δραστηριότητες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης είπε ότι οι Έλληνες αγρότες ούτε αντιπαραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας είναι, όπως τους βλέπουν ορισμένοι, αλλά και κυβερνήσεις και ΜΜΕ, ούτε οι πρόσφατες κινητοποιήσεις τους ήταν μια συλλογική διεκδίκηση για περισσότερα χρήματα.

    "Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών δεν έβαλε ως προτεραιότητα τα χρήματα αλλά εξέπεμψε μια δυνατή κραυγή αφύπνισης, διαμαρτυρίας και αγωνίας για το άμεσο μέλλον το δικό τους και της χώρας" είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους αγρότες να μην χάνουν το κουράγιο τους ούτε την περηφάνεια τους "γιατί χωρίς εσάς η αληθινή Ελλάδα θα σβήσει".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • 74η ΔΕΘ: 5ο Business Forum, με θέμα: "Άμεσες Ξένες Επενδύσεις- ΑΞΕ: Αδράξτε την Ευκαιρία την Εποχή της Κρίσης", στο Σ.Κ. "Ι. Βελλίδης" (09:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Τον Πρέσβη της Σλοβενίας Vladimir Kolmanic θα δεχθεί ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο γραφείο του, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης (09:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία )

  • Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων (10:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνάντηση του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ. Γ. Καρατζαφέρη με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, στη Νομαρχία (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις βουλευτικές εκλογές (12:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους )

  • Απονομή του Μεταλλίου του Δήμου Αθηναίων στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (12:00:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο)

  • Επίσκεψη του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη στο Αστυνομικό Μέγαρο (12:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου (13:00:00, Υπουργείο Τύπου)

  • 74η ΔΕΘ: Επίσκεψη Γ. Καρατζαφέρη στην έκθεση (13:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ). Στις 13:30: η συνέντευξη Τύπου στο Σ.Κ. "Ν. Γερμανός"

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου του Πειραιά, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και εργαζομένους κατά την επίσκεψη του σε μικρομεσαία επιχείρηση MARCOPAPMPS (13:00:00, Πειραιάς /Πειραιώς 97)

  • Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ (13:00:00, Αθήνα/Ρηγίλλης 18)

  • 74η ΔΕΘ: Επίσκεψη αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων (15:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ). Συνάντηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της HELEXPO και στις 17.00 η συνέντευξη Τύπου της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στην αίθουσα Β του περιπτέρου 8 της ΔΕΘ., (Ρούμπος Ν.)

  • Αφιέρωμα στον Παντελή Πρεβελάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του) από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Εθνικής Αμύνης)

  • 74η ΔΕΘ: Εγκαίνια περιπτέρου Δήμου Θεσσαλονίκης (19:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ )

  • 74η ΔΕΘ: Εκδήλωση για τη Ρωσία, στο περίπτερο του ΥΠΕΞ με ομιλίες Ρώσων αξιωματούχων (19:30:00, Θεσσαλονίκη/περίπτερο ΥΠΕΞ )

  • Μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα Πενήντα Χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι και τη δημοσιογραφία (20:00:00, Αθήνα/ Ολυμπιακό Στάδιο)

  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα διοργάνωνουν εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της υπογραφής σύμβασης συνεργασίας για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης (Ηράκλειο)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Δήμο Κατσανοχωρίων του νομού Ιωαννίνων για να τελέσει τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

    Αθλητική ατζέντα

  • Αρχίζει το ευρωμπάσκετ στην Πολωνία. Η εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει τα Σκόπια

    [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"

    Συνέντευξη Τύπου για τις βουλευτικές εκλογές, θα παραχωρήσει η κ. Αλέκα Παπαρήγα, στις 12 το μεσημέρι.

    Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία όλων των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ και τη μαχητική στράτευση όλων των φίλων και οπαδών του, πραγματοποιήθηκε χθες στον Περισσό πανελλαδική συγκέντρωση στελεχών του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

    Στη συγκέντρωση ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εκλογές η γγ της ΚΕ του κόμματος και ακολούθησε συζήτηση.

    Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα ζήτησε την ενίσχυση του ΚΚΕ και την "αποδυνάμωση και των δύο κομμάτων στη βάση ότι είναι ίδιοι ακριβώς". Η επόμενη μέρα, τόνισε, απαιτεί δυνατό λαό με δυνατό ΚΚΕ.

    "Για ποιο σκοπό; Ακριβώς γιατί έρχονται καινούργια αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, εδώ έχει σημασία, δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Χρειάζεται απόκρουση, παρεμπόδιση των μέτρων, κερδίζεις χρόνο, μακάρι να μπορείς να αποσπάσεις και κάτι. Ακριβώς για να οργανώσεις την αντεπίθεση", επεσήμανε.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι "είτε είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε είναι ένας βουλευτής παραπάνω, είτε είναι και δέκα η πολιτική της θα είναι ίδια. Εμείς θέλουμε να πέσουν όσο γίνεται οι δύο, με ό,τι αντανάκλαση έχει στον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να μπορεί το λαϊκό κίνημα να τη δυσκολεύει στο έργο της. Και αυτό θα γίνει με ισχυρό ΚΚΕ και με αποδυνάμωσή τους".

    [05] Χωρίς αρχηγό το ψηφοδέλτιο

    Δεκτή έγινε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ να μην υπάρξει αρχηγός στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να διεκδικήσουν με σταυρό προτίμησης την είσοδό τους στη Βουλή.

    Επιφυλάξεις -αλλά όχι άρνηση - εξέφρασε μόνο η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η οποία θα ανακοινώσει τη θέση της τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    Νωρίτερα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση του ψηφοδελτίου στον Αρειο Πάγο και από τις ένδεκα συνιστώσες που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να παραμείνει ενωμένος και σημείωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εκλογική μάχη.

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, ενώ τις θέσεις της αναμένεται να αποσαφηνίσει και η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού.

    Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση του κ. Τσίπρα, εμμένοντας στη θέση της ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

    Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ,όπου και ελήφθη η σχετική απόφαση.

    Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας, δεν θα υπάρχει αρχηγός, επομένως όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να εκλεγούν με σταυρό προτίμησης, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να συγκροτηθεί από προσωπικότητες και διανοούμενους, που θα είναι εκτός των κομματικών σχηματισμών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης η πρόταση προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία από τους βουλευτές της παράταξης.

    Με την πρόταση αυτή διαφώνησε έντονα, εκ μέρους της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ ο κ. Φώτης Κουβέλης.

    Ειδικότερα,από το πρωί σήμερα πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συνεδριάσεις η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνιστωστών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βρεθεί μια συνθετική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της παράταξης.

    Σημειώνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ σε δύο συνεδριάσεις της έχει ομόφωνα αποφασίσει ότι επικεφαλής πρέπει να είναι ο κ.Τσίπρας, πρόταση την οποία έχουν απορρίψει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των εξελίξεων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από τον Ιούνιο, δηλαδή από τις ευρωεκλογές, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπονομεύσουμε την εικόνα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μέσα σε ένα κλίμα που είχε και μαχαιριές και αντιθέσεις. Κλείναμε το ένα θέμα και άνοιγαν δέκα, είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εδώ και αρκετό διάστημα αναζητά το πολιτικό διακυβευμα αυτής της κατάστασης και δεν το βρίσκει.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ακόμη ότι εμβρόντητη η κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις και έμμεσα άσκησε έντονη κριτική στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που έχουν τηρήσει το τελευταίο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι δεν πάει καλά.

    Ο κ.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί ύστατη προσπάθεια ενότητας και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι προτιμά να είναι επικεφαλής στους αγώνες, παρά να είναι επικεφαλής της παράταξης και να μην χρειάζεται σταυρό προτίμησης για την εκλογή του. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, όλοι θα δώσουμε τη μάχη του σταυρού προτίμησης.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσουν από τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει μια διασταλτική ερμηνεία του σχετικού νόμου, ώστε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία του στην προεκλογική περίοδο, δηλαδή τυπικά ο κ.Τσίπρας να έχει την δυνατότητα να εμφανίζεται ως αρχηγός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα και με βάση το ψηφοδέλτιο που θα κατατεθεί δεν θα είναι.

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες που έγιναν για να οικοδομηθεί ο ΣΥΝ και διερωτήθηκε τί άλλαξε σε σχέση με το 2007, όταν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, είπε ο κ. Κουβέλης και χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας ως καταστροφική για τον ΣΥΝ.

    Επίσης, απευθυνόμενος στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του ο Φώτης Κουβέλης ρώτησε τί άλλαξε και ανατράπηκαν δύο ομόφωνες αποφάσεις που προέβλεπαν ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο Φώτης Κουβέλης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δοκιμάζουν την ενότητα του Συνασπισμού.

    Στο τέλος της συνεδρίασης, αργά σήμερα το βράδυ,θα διεξαχθεί ψηφοφορία προκειμένου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή να αποφανθεί αν δέχεται την πρόταση της πλειοψηφίας ή την πρόταση του Φ.Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής ο κ. Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 September 2009 - 4:30:25 UTC