Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κράτος πελατειακής σπατάλης"
  • [02] "Πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [03] Και επίσημα...
  • [04] Προηγείται ο Καρζάι

  • [01] "Κράτος πελατειακής σπατάλης"

    "Η αγορά ασφυκτιά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν και η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει την απειλή της ανεργίας, το δε κράτος τα τελευταία χρόνια είναι το κράτος της πελατειακής σπατάλης και των αδιαφανών συναλλαγών με ισχυρούς και ημέτερους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς του Πειραιά, στην έδρα της επιχείρησης Marco Pumps.

    Και πρόσθεσε ότι "σε κάποια συνάντησή μου με τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά, διαπίστωσα ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες και ότι μαζί μπορούμε να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "αυτό θα γίνει όχι ρίχνοντας νέα βάρη στη μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο, αλλά στηρίζοντας την ανάπτυξη, μέσα από την τόνωση της αγοράς, στηρίζοντας το νοικοκύρεμα σε ένα κράτος που σπαταλά πελατειακά, στηρίζοντας την απασχόληση και δημιουργώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα φέρει νέο πλούτο στη χώρα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι "θέλω όλοι να ξέρουν πως θα είμαι κοντά στον εργαζόμενο, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στους παραγωγικούς φορείς για να βάλουμε ξανά μπροστά την Ελλάδα".

    [02] "Πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Σε πανστρατιά για την υπερψήφιση του ΚΚΕ, προκειμένου να δοθεί "ισχυρό πλήγμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ", κάλεσε σήμερα η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

    Ιδιαίτερα, απευθύνθηκε "σε αυτούς που απείχαν στις τελευταίες ευρωεκλογές, στο λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ και σε όλους τους ριζοσπάστες, όλους τους αριστερούς, όσους αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο και νιώθουν αηδία από τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος", επισημαίνοντας ότι "όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε την επομένη των εκλογών ένα μεγάλο ριζοσπαστικό κίνημα ρήξης και ανατροπής".

    Αναφερόμενη στο ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους υποστήριξε ότι δεν έχουν διαφωνίες αρχής με τα δύο μεγάλα κόμματα και ότι απλώς επιδιώκουν να έχουν δύναμη για να παζαρέψουν τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

    Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ "εκατό τα εκατό αφερέγγυο", καθώς αποδείχθηκε, όπως είπε, δύναμη που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε στρατηγικά ούτε πρακτικά τη δικομματική εναλλαγή και "που το δήθεν ατού του, η ενότητα της αριστεράς, τινάχθηκε στον αέρα".

    Τόνισε, ότι η διαφορά πολιτικής ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα έγκειται στη στάση του απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στα επιχειρηματικά μεγαθήρια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ. Επίσης, σε μια φερέγγυα πολιτική συμμαχιών την οποία έχει, στην αντίληψη και στάση του απέναντι στο κίνημα και το ενιαίο μέτωπο εργατών - αγροτών αυτοαπασχολούμενων, καθώς και στην πρόταση εξουσίας που διαθέτει.

    Αναφορικά με πιθανά σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας κομμάτων σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, δήλωσε ότι καταστρώνονται σχέδια για πιθανή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με παραμερισμό των οικογενειακών ονομάτων, ενώ εκτίμησε ως ουσιαστικά αδύνατη την κυβέρνηση συνεργασίας με μικρότερα κόμματα.

    Επίσης, αναφορικά με την απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να μην κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, δήλωσε:

    "Δεν είμαστε εισαγγελείς προσωπικών επιλογών. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε και παίζει αρνητικό ρόλο στην ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης που επιβάλλουν οι καιροί μας. Αυτό φαίνεται από το ότι θεωρεί ξεπερασμένη την ταξική πάλη, θέλει μια εκσυγχρονισμένη σοσιαλδημοκρατία και παραδέρνει σε αντιφάσεις".

    Για το ΛΑΟΣ είπε ότι "ο ρόλος του είναι ειδικός και επικίνδυνος, είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, στην εξυπηρέτηση του εκμαυλισμού των λαϊκών στρωμάτων".

    "Εμείς -πρόσθεσε- θα τον ξεσκεπάζουμε (το ΛΑΟΣ) γιατί συνδυάζει το σύνθημα πατρίς-θρησκεία-οικογένεια και με έναν απίστευτο αμοραλισμό. Εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, που διαδίδει το ΛΑΟΣ προς όφελος του συστήματος".

    Αναφορικά με την υπόθεση της Siemens και την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος, τη χαρακτήρισε "συγκάλυψη εκατό τα εκατό", προσθέτοντας ότι "επειδή και τα δύο κόμματα είναι βουτηγμένα στην ιστορία, κάπου τα βρήκαν παρασκηνιακά, ίσως και μέσω της γερμανικής δικαιοσύνης".

    Σχετικά με τα "ντιμπέιτ", ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε μια αντιπαράθεση των δύο αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί αυτή η αντιπαράθεση ουσιαστικά γίνεται για να φανεί ποιος είναι ο καλύτερος για πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε, ότι "αλλού θα κριθεί η μάχη. Το σωστό θα ήταν να υπάρχουν κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ και αυτό να μην γίνεται για να φανούν οι ιδιαιτερότητες των κομμάτων ή για να βγάλει ο κάθε δημοσιογράφος τα απωθημένα του".

    Πρόσθεσε ότι "ουσιαστικά, το ντιμπέιτ, έτσι όπως γίνεται, δεν προσθέτει τίποτα, απλώς πριμοδοτεί την αηδία".

    Αναφέρθηκε διεξοδικά στις "τέσσερις μεγάλες απάτες", όπως είπε, σε βάρος του λαού που προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, ανέφερε, ότι η πρώτη απάτη είναι ότι τάχα συγκρούονται στην εκλογική αναμέτρηση δύο πολιτικές, η δεύτερη απάτη ότι είναι δυνατόν η ίδια στρατηγική, αυτή δηλαδή που χαράζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να εφαρμόζεται με τρόπο που είτε να ωφελούνται το ίδιο πλουτοκρατία και εργαζόμενοι, είτε να πληρώνουν και οι μεν και οι δε, το ίδιο κόστος.

    Ως τρίτη απάτη χαρακτήρισε τα διάφορα "μη δημοφιλή μέτρα" που δήθεν αφορούν ένα διάστημα για να βγούμε από την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα αφορούν την επίθεση στα εργατικά λαϊκά στρώματα και ως τέταρτη απάτη, ότι το πρόβλημα είναι τα άδεια ταμεία και τα ελλείμματα και ότι άρα είναι θέμα ικανότητας ή θέλησης να εισπραχθούν έσοδα.

    Οσον αφορά τις ειδικότερες προτάσεις του ΚΚΕ επικέντρωσε την αναφορά της στη λαϊκή στέγη, στις φοροαπαλλαγές έως 30.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί, 45% φορολογία του κεφαλαίου και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα και στα σχολικά είδη.

    [03] Και επίσημα...

    Αρχίζει σήμερα και επίσημα η προεκλογική περίοδος, με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών για την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009 και τη σύγκληση της Βουλής, που θα προκύψει από τις εκλογές, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009.

    Η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.

    Αύριο Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009, στις 14:00, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στη συνεδρίαση θα ασυζητηθούν τα θέματα:

    «1. Όροι, προϋποθέσεις και χρόνος προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    2. Καθορισμός αναγκαίων λεπτομερειών σχετικά με τις εμφανίσεις στα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα των υποψηφίων βουλευτών και των οριζόμενων εκπροσώπων των κομμάτων ή των συνασπισμών, στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    3. Καθορισμός ανώτατου ορίου των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών.

    4. Εκλογική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    5. Κατηγορίες αποτιμώμενων παροχών και διευκολύνσεων που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες.

    6. Πινακίδες και βοηθητικά γραφεία υποψηφίων».

    [04] Προηγείται ο Καρζάι

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, τονίζει την πρόθεσή του ν΄αρχίσει, εάν επανεκλεγεί, "διάλογο εθνικής συμφιλίωσης" με τους ταλιμπάν "κατά τις εκατό πρώτες ημέρες" τηs νέας θητείας του, εάν είναι ο νικητής των εκλογών.

    "Είναι κάτι που θα κάνω εντός των πρώτων εκατό ημερών", διευκρίνισε ο Καρζάι και πρόσθεσε:"Δεν τίθεται θέμα διαλόγου με τους ταλιμπάν που δεν θα σταματήσουν να έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή με αυτούς που θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν το αφγανικό Σύνταγμα.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να χορηγήσει άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας στους ταλιμπάν για να μπορέσουν να μεταβούν στην Καμπούλ για τις συνομιλίες.

    Η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ο Χαμίντ Καρζάι προηγείται με 48,6% του αντιπάλου του Αμπντουλάχ Αμντουλάχ, με καταμετρημένο το 74,2% των ψήφων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου. Αν κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν εξασφαλίσει το 50% και πλέον, θα ακολουθήσει επαναληπτικός γύρος τον Οκτώβριο.

    Ο Καρζάι αναφέρθηκε στο νατοϊκό βομβαρδισμό κοντά στο Κουντούζ τον οποίο έχει ήδη επικρίνει: "Πόσο λάθος εκτίμηση. Πάνω από 90 νεκροί για ένα απλό βυτιοφόρο, το οποίο επιπλέον ήταν ακινητοποιημένο στην κοίτη ενός ποταμού. Γιατί δεν έστειλαν χερσαίες δυνάμεις;".

    Ο Καρζάι επεσήμανε ότι ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αμερικανός στρατηγός Στάνλει ΜακΚρίσταλ, τού τηλεφώνησε για να του ζητήσει συγγνώμη και τον διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν αυτός που έδωσε τη διαταγή για το βομβαρδισμό.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Καρζάι κατηγορεί τους δυτικούς δημοσιογράφους ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την αφγανική κυβέρνηση δημοσιεύοντας πληροφορίες για εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

    "Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ δε σεβάστηκαν τις εκλογές αυτές. Οι δημοσιογράφοι αυτοί προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη μελλοντική αφγανική κυβέρνηση. Εάν αυτή η χειραγώγηση από τα ΜΜΕ αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης ανδρεικέλων, δε θα πετύχει ", τόνισε.

    "Οι Αμερικανοί επιτίθενται στον Καρζάι γιατί τον θέλουν πιο υπάκουο. Κάνουν λάθος. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να είναι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ανδρείκελο των Αμερικανών", υπογράμμισε ο Καρζάι.

    Καταγγελίες για παρατυπίες

    Η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Εκλογική Επιτροπή Παραπόνων δέχτηκε περίπου 2.300 καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες, εκ των οποίων περίπου οι 700 χαρακτηρίστηκαν ως "Κατηγορία Α", δηλαδή αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της 20ης Αυγούστου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι οπαδοί του Aφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι δημιούργησαν πριν τις εκλογές της 20ης Αυγούστου εκατοντάδες εικονικά εκλογικά τμήματα στα οποία στη συνέχεια καταμέτρησαν χιλιάδες ψηφοδέλτια υπέρ του.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται αφγανούς και δυτικούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπήρξαν τουλάχιστον 800 εικονικά εκλογικά τμήματα, τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στους καταλόγους.

    Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ψήφοι υπέρ του Καρζάι καταμετρήθηκαν σε αυτά τα τμήματα, προσθέτει η εφημερίδα.

    "Πιστεύουμε πως περίπου το 15% των εκλογικών τμημάτων δεν άνοιξαν ποτέ την ημέρα των εκλογών, όμως χιλιάδες ψήφοι καταμετρήθηκαν σε αυτά υπέρ του αφγανού προέδρου", τονίζει δυτικός διπλωμάτης.

    Επίσης οι οπαδοί του Καρζάι κατάφεραν να ελέγχουν περίπου 800 κανονικά τμήματα, στα οποία καταμέτρησαν δεκάδες χιλιάδες ψήφους υπέρ του.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι σε ορισμένες επαρχίες οι ψήφοι υπέρ του Καρζάι μπορεί να δεκαπλάσιες αυτών που πραγματικά τον ψήφισαν, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 September 2009 - 12:30:24 UTC