Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η μάχη των εκλογών κερδίζεται"
  • [02] "Η κυβέρνηση απέτυχε"

  • [01] "Η μάχη των εκλογών κερδίζεται"

    "Το αποτέλεσμα της εκλογής της 4ης Οκτωβρίου θα κρίνει την πορεία της χώρας στους δύσκολους καιρούς μιας διεθνούς κρίσης, που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 80 χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα στην Ρηγίλλης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Η εκλογή ήταν αναγκαία για να προστατευθούν τα συμφέροντα του τόπου, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι "ανεύθυνα και παίζοντας με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έριχνε τον τόπο σε μια καταστροφική για την οικονομια παρατεταμένη εκλογική περίοδο έξι μηνών".

    Ο εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ προσέρχεται στην εκλογική μάχη με την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η ειλικρίνεια και η υπευθυνότητα της πολιτικής της, το ξεκάθαρο μήνυμά της και ο ηγέτης της Κώστας Καραμανλής που προτάσσει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας μας.

    Εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι "οι Ελληνες πολίτες να είναι βέβαιοι ότι στις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί ότι ο επιπόλαιος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του οδηγεί σε αδιέξοδο. Απέναντι στο αδιέξοδο αυτό της αοριστολογίας και των αντιφατικών υποσχέσεων χωρίς όριο, που οδηγεί σε εξεπέραστους κινδύνους, η ΝΔ έχει πάρει θέση ευθύνης. Αυτή την κρίσιμη ώρα καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν την πολιτική και τον ηγέτη, τον κυβερνήτη που θα εξασφαλίσουν προοπτική και ελπίδα με δύσκολες αλλά απολυτα αναγκαίες αποφάσεις, πρόσκαιρα όχι ευχάριστες αλλά που αποτελούν το μόνο σίγουρο δρόμο για την οριστική έξοδο από τη σημερινή κρίση".

    Ο Γ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι "είμαστε βέβαιοι - είμαστε σίγουροι - ότι με συλλογική και συντονισμένη δουλειά θα είμαστε και πάλι νικητές με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή".

    Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ο κ. Κ. Καραμανλής ενημέρωσε τα μέλη της για την στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα, ενώ συζητήθηκαν επίσης το πρόγραμμα δράσης και οι περιοδείες της προεκλογικής περιόδου.

    Ο Πρόεδρος και τα στελέχη θα βρεθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είπε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, και σημείωσε ότι το κόμμα βρίσκεται, ήδη, σε πανστρατιά και τα στελέχη μεταδίδουν απο τις περιφέρειές τους μηνύματα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας.

    Ο Κ. Καραμανλής ενημέρωσε και οι υπουργοί συμφώνησαν με την απόφασή του να ζητήσει τη διεξαγωγή προσωπικού ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο να είναι όσο πιο ουσιαστικό γίνεται. Εξήγησε δε ότι αυτή η απόφαση επιβάλλεται από την κρισιμότητα της εκλογής όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον κυβερνήτη που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Θεσσαλονίκη με τη γλώσσα της αλήθειας, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Γ.Σουφλιάς πρόσθεσε ότι ο Κ. Καραμανλής ανέπτυξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένα, αναγκαία, μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξή της. Υπάρχει το ερώτημα, συνέχισε ο κ.Σουφλιάς, γιατί δεν έγιναν αυτά εδώ και 5,5 χρόνια. Η απάντηση είναι, είπε ο υπουργός, ότι έγινε έργο και έγιναν σημαντικά βήματα στην οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν, όμως, και αστοχίες και παραλείψεις. Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως και σε άλλες χώρες, απαιτείται η λήψη επιπλέον μέτρων και μάλιστα λόγω και των χρονίων προβλημάτων της οικονομίας μας, είπε.

    Στο ερώτημα εάν είναι αναγκαία τα μέτρα, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι σχεδόν όλοι δέχονται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία.

    Τέλος, είπε, το σημαντικότερο ερώτημα είναι γιατί ο κόσμος να μην ψηφίσει εμάς, που έχουμε το θάρρος και δεσμευόμαστε για τα αναγκαία μέτρα που είναι και δυσάρεστα και να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει πρόγραμμα και δεν δεσμεύεται για αναγκαία μέτρα για την οικονομία.

  • ** Με απόφαση του κ. Κ.Καραμανλή, ορίστηκε εκπρόσωπος της ΝΔ ο ευρωβουλευτής κ.Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος πριν την εκλογή του ως ευρωβουλευτή, στις 7 Ιουνίου, ήταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

    "Η μάχη των εκλογών κερδίζεται"

    Την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει εκ νέου τις προσεχείς εθνικές εκλογές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη -στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- συνέντευξη Τύπου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, όσο αισθάνεται χρήσιμος στον τόπο, ενώ έδωσε έμφαση στους λόγους, που τον οδήγησαν να πάρει τη «δύσκολη, αλλά απαραίτητη» απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τις οποίες «επέβαλλε το εθνικό συμφέρον».

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «εκβίασε τις εκλογές» και με τον τρόπο αυτό θα παρέσυρε τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έως τον Μάρτιο, ενώ συμφωνούσε με το πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου, και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, που φέρουν δεύτερο κόμμα τη ΝΔ, είπε ότι είναι «εργαλείο αποτύπωσης τάσεων σε μια δεδομένη συγκυρία», αλλά, όπως τόνισε, είναι παλαιός μαχητής και θα κερδίσει τις εκλογές.

    Επιπλέον, είπε ότι ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές, θα ξαναψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που είναι άλλος ο υποψήφιος, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η περσινή του στάση στη ΔΕΘ, απέναντι σε συμπεριφορές και δηλώσεις υπουργών. Αναφερόμενος στους υποψηφίους που θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, παρέπεμψε στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα γίνει η κατάρτισή τους.

    Ξεκαθάρισε ότι δεν συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ, το οποίο κατηγόρησε για «ακραία ανευθυνολογία», και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

    Για τους λόγους πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη πρόκληση και πρέπει να εφαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές, δεν υπήρχε, ωστόσο, το κατάλληλο πολιτικό κλίμα, μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει εκλογές, και υπήρχε ο κίνδυνος να συρθεί η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο καταστροφική για την οικονομία.

    Τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον ήταν αυτό που επέβαλλε την απόφαση για πρόωρες εκλογές μετά τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπεραμύνθηκε των οικονομικών επιλογών των προηγούμενων ετών, λέγοντας ότι αυτές «ενίσχυσαν την οικονομία με συνέπεια οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι ηπιότερες».

    Έκανε και αυτοκριτική, υπογραμμίζοντας ότι «κάποια βήματα έπρεπε να είναι τολμηρότερα και πιο γρήγορα» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για το «τεράστιο δημόσιο χρέος που κληροδότησε στη ΝΔ», το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και δεν επιδέχεται αναβολή. Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνάντησαν τεράστια αντίδραση από οργανωμένες ομάδες, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του η επιμονή του στο διάλογο για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως π.χ. για την Παιδεία, την ώρα που οι αντιπολιτευόμενοι «προσχηματικά εμπόδιζαν την πρόοδό του». Τόνισε δε, ότι εάν ξανακερδίσει τις εκλογές, ο διάλογος θα διαρκεί τρεις μήνες και από εκεί και μετά, η κυβέρνηση θα υλοποιεί αποφάσεις.

    Για εκλογές, υπουργούς και δημοσκοπήσεις

    Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, απάντησε: «Ναι. Έτσι απλά». Υπογράμμισε ότι είναι παλαιός μαχητής, θα απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες, θα επισκεφθεί κάθε άκρο της χώρας και θα προσπαθήσει να πείσει για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμπιστευθούν την πολιτική, που προτείνει. «Σας λέω την αλήθεια, σας παρουσιάζω την πολιτική, που πρέπει να ακολουθήσουμε, δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι η μόνη που οδηγεί σε λύσεις και είμαι διατεθειμένος να κάνω όσα πρεσβεύω», είπε ο Κώστας Καραμανλής εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του «στην ωριμότητα των Ελλήνων και στην ορθή κρίση τους».

    Για τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη ΝΔ να έπετε του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι «αποτελούν εργαλείο καταγραφής τάσεων» και ότι «κανένα αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται», ενώ τόνισε ότι «κερδίζεται το παιχνίδι, δεν είναι χαμένο». «Θα τα δώσω όλα γι αυτή τη μάχη, όσο ποτέ μέχρι τώρα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση περί κακού επικοινωνιακού περιβάλλοντος για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι είναι δύσκολη η μάχη, ξέρω ότι υπάρχουν παράπονα. Πού νομίζετε ότι ζω εγώ; Όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση».

    Για τους υπουργούς της κυβέρνησης, που δήλωναν αντίθετοι με τις εκλογές, πριν την προκήρυξή του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «έσφαλαν» και επανέλαβε ότι λόγοι αποκλειστικά εθνικού συμφέροντος οδήγησαν στις πρόωρες κάλπες. Προανήγγειλε δε, «κυβέρνηση με νέα πρόσωπα και νέες δομές εάν κερδίσει τις εκλογές» και έκανε λόγο για «αξιοποίηση περισσότερων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών».

    Για ενδεχόμενο παραίτησής του - Αυτοκριτική

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος «ακόμη κι αν έρθει ένα κακό για τη ΝΔ αποτέλεσμα». «Δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τις ιδέες μου», απάντησε στη σχετική ερώτηση.

    Επιπλέον, προχώρησε σε αυτοκριτική για την περσινή του εμφάνιση. Είπε ότι έκανε λάθος, που στήριξε συγκεκριμένα πρόσωπα πέρσι, και τόνισε ότι είχε «υποτιμήσει τη σημασία της υπόθεσης του Βατοπαιδίου». Αναφερόμενος στο ποιούς δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια, παρέπεμψε στις επόμενες ημέρες, όταν αυτά θα καταρτιστούν. «Όλοι θα κριθούν από τη συνολική συμπεριφορά τους και αυτό θα φανεί στα ψηφοδέλτια», υπογράμμισε.

    Για τη στήριξη σε Κ. Παπούλια - Αλλαγές στο καθεστώς του Ασύλου

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στον ΠτΔ και την πρόκληση εκλογών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλογής του, σε περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις εκλογές και ο υποψήφιος ΠτΔ είναι άλλος.

    «Εάν δεν συμφωνούμε με κάποιον υποψήφιο, τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε και με το ζόρι», είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς, που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο, δήλωσε πρόθυμος να πάει σε βήματα πιο προχωρημένα, αναφέροντας πως «κάποιες φορές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξαιτίας του ασύλου, γίνονται άντρα ανομίας και απροκάλυπτης βίας», γεγονός το οποίο αποτελεί «πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία».

    Για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες - Σχόλιο για Μ. Λιάπη

    Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, το οποίο κατηγόρησε για «ακραία ανευθυνολογία» και τόνισε ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν, δεν συνεργάζεται με τα άκρα.

    Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν, ούτε οι προοπτικές, ούτε οι συνθήκες, που θα επέτρεπαν συνεργασία των δυο κομμάτων», αντίθετα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές και τόνισε ότι «απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση με καθαρό μήνυμα και καθαρή στόχευση για να αντιμετωπίσει την κρίση».

    «Πιστεύω στις ισχυρές πλειοψηφίες και δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα δεδομένα, που θα επέτρεπαν συνεργασίες», υπογράμμισε είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν αναγνώρισε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη κρίση, δεν έχει σχέδιο και έχει λόγο υποσχέσεων, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται από την πραγματικότητα». Τέλος, είπε ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Μ. Λιάπη, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται απο αυτές».

    Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Μήνυμα προς την Τουρκία ότι "πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα", έστειλε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.

    "Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα",υπογράμμισε.

    Και πρόσθεσε:

    "Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας".

    Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα".

    Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης "ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.

    "Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Για Οικονομία και διαρθρωτικές αλλαγές

    Την πεποίθηση ότι «ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προαναγγέλλοντας δύσκολη διετία και επαναλαμβάνοντας τις χθεσινοβραδυνές του εξαγγελίες για θεραπεία του δημόσιου τομέα, χτύπημα της φοροδιαφυγής και συνέχιση -με μεγαλύτερη ορμή- των διαρθρωτικών αλλαγών.

    «Η συνταγή αυτή είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει, αλλά απαιτεί [...] προσπάθεια δύο ετών», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Προειδοποίησε δε, ότι «αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις, ο λογαριασμός θα έρθει λίγο αργότερα πολύ βαρύτερος».

    Διευκρίνισε ότι «δεν μίλησε ποτέ για αύξηση φόρων», ενώ πρόσθεσε ότι εγγυάται «βεβαίως και απερίφραστα» πως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου έως το τέλος του 2009. Επισήμανε ακόμη ότι με τις εξαγγελθείσες -χθες- πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», αλλά «βατές» και «όχι τραγικές», «μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία [β¦]. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. [...] Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση, μόνιμα, δομικά». Υπογράμμισε ότι ουδέποτε υπαινίχθηκε «τραγική κατάσταση της οικονομίας» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην κρίση «έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

    Ερωτηθείς γιατί δεν εφάρμοσε νωρίτερα τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα, τόνισε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων ήταν αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμη, αλλά εκείνο που άλλαξε τα πράγματα και τα έκανε πιο επείγοντα, είναι η κρίση.

    Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή με καλύτερες διασταυρώσεις, περισσότερους ελέγχους, αυστηρότερες ποινές και επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης. Σχετικά με το αν τα εξαγγελθέντα μέτρα πλήττουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είπε μεταξύ άλλων ότι «όταν κηρύσσεις πόλεμο στη φοροδιαφυγή, δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι αυτοί που πλήττονται».

    «Πλήρως εσφαλμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική, π.χ., στήριξης των ΜΜΕ, δεν έχει ως κύριο αποδέκτη τους οικονομικά ασθενέστερους και υπενθύμισε ότι, από τις αρχές του 2009, συνολικό πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί στη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και διερωτήθηκε: «Δεν έπρεπε να κάνουμε το πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, που στήριξε 50.000 επιχειρήσεις και διατηρήθηκαν στη ζωή και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους;».

    Για το Ταμείο κατά της Φτώχειας τόνισε ότι «έχει κάνει πράγματα, όπως και συνολικότερα η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για τον κοινωνικό ιστό και θα συνεχίσει να τα κάνει [...], αλλά πάντα με μια προϋπόθεση: ότι θα βρίσκονται εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας». «Συνολικά και παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά», είπε, «η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από κυβερνητικές πολιτικές και κοινοτικά προγράμματα υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή. [...] Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα διακινδυνεύσω να τιναχθεί στον αέρα για να φανώ πιο ευχάριστος», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση κλάδων, όπως οι κατασκευές, ή τα τρόφιμα, επισήμανε ότι «είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους», αλλά ό,τι γίνει, θα γίνει και πάλι εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.

    [02] "Η κυβέρνηση απέτυχε"

    Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα υπουργεία, η χώρα είναι σε «οδυνηρή» κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση τη βρήκε απροετοίμαστη, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 74η ΔΕΘ.

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην οικονομία, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι τα 6 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν διόρθωσε όσα κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σημίτη.

    Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 74ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισήμανε ότι αν εφαρμοστούν θα «στεγνώσουν» την αγορά.

    Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να κινηθεί η αγορά, να κινηθεί το χρήμα και πρότεινε την απαλλαγή από τις εισφορές στο ΙΚΑ για όσες επιχειρήσεις εξάγουν το 100% των προϊόντων τους.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «ύβρη» την αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο ΛΑΟΣ επιδίδεται σε «ακραία ανευθυνολογία» και ότι με τα «άκρα» δεν συνεργάζεται.

    Σημείωσε ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι «άκρο», αλλά παρατήρησε πως καταλαβαίνει τον κ. Καραμανλή που μίλησε έτσι, επειδή, όπως είπε, ο πρωθυπουργός είναι «αγχωμένος».

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, λέγοντας ότι η Τουρκία επέβαλε «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, με τα πολεμικά αεροσκάφη της να πετάνε όπου και όποτε θέλουν, ενώ τα Σκόπια «πήραν» το όνομα Μακεδονία.

    Ειδικότερα για τον πρωθυπουργό έθεσε το ερώτημα: «Ποιος του επέτρεψε να προδώσει το δάκρυ του θείου του;».

    Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρίσκεται μακριά από την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, για δε τον εαυτό του είπε ότι βρίσκεται στην ίδια απόσταση και από τον Κώστα Καραμανλή και από τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά παράλληλα έκανε την πρόβλεψη ότι μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα συμπράξουν μεταξύ τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι στον ΛΑΟΣ προσχώρησε η πολιτευτής της ΝΔ στην Εύβοια Ουρανία Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι οι «μεταγραφές» περνούν από λεπτό κόσκινο. Για τον εαυτό του ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος σε έναν από τους τρείς νομούς της Θράκης για να ενισχύσει, όπως είπε, το φρόνημα των κατοίκων.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη λύπη του γιατί στη νέα Βουλή δεν θα είναι ο Αλέκος Αλαβάνος, διότι, όπως είπε, χάνει "έναν πολύ καλό συμπαίκτη στο πολιτικό πινγκ πονγκ".

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Heelxpo Α.Ε. και της ΔΕΘ Α.Ε. και ξεναγήθηκε σε Περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης.

    Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε, επίσης, τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και το Μέγαρο της Αστυνομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 September 2009 - 14:30:23 UTC