Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής
  • [02] "Περιστολή των πελατειακών δαπανών"
  • [03] "Να απαντήσει ο λαός"
  • [04] Αποφάσεις για τις εκλογές
  • [05] Για το 2 x 2

  • [01] Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία διαλύθηκε χθες, Δημήτρη Σιούφα, είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις.

    Αύριο το πρωί, στις 11.30, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ κ. Λ. Ζαγορίτη, ενώ στις 13.00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Στις 7 το απόγευμα, ο κ. Κ. Καραμανλής, θα μιλήσει σε νέους, στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, οι δε σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μιά ενδεχόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση των κ.κ.Κ. Καραμανλή και Γ. Α. Παπανδρέου και είπε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες ο κ. Ευ. Αντώναρος προκειμένου να συναντηθούν οι αρμόδιοι των δύο κομμάτων για να συζητήσουν τα χαρακτηριστικά της. Σημείωσε ότι θα γίνει τουλάχιστον μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών, με στόχο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη συζήτηση, χωρίς ξύλινο λόγο.

    Δεν είναι θέσφατο ούτε υποχρέωση να πάμε σε αντιγραφή μοντέλων ξένων χωρών, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε ότι θα υπάρχουν δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η υλοποίηση σειράς λεπτομερειών για το πώς θα γίνει το ντιμπέιτ δεν είναι πρόσχημα υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ από το διάλογο και πρόφαση εγκατάλειψης για το ντιμπέιτ, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών και στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ανεξάρτητα από όρους και προϋποθέσεις.

    Αναφερόμενος στα διαφημιστικά σπότ είπε ότι ο χρόνος δημοσιοποιησής τους έχει να κάνει με την επιλογη του κατάλληλου χρονισμού, ενώ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε ότι στο δημοσκοπικό περιβάλλον διακρίνεται σμίκρυνση της διαφοράς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και μείωση μέχρι 1%, εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι αν σε 48 ώρες συμβαίνει αυτό, τότε η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα σημερινά ευρήματα. Και θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλος την ίδια πολιτική. Τελείωσαν τα ψέματα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι πολύ κοντά στο πολιτικό κύτταρό του παρόμοιοι χειρισμοί με το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Το 1985 ενέπαιξαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ένα εμβληματικό πρόσωπο για το χώρο της κεντροδεξιάς, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και τονισε ότι σήμερα λένε στον κ. Κ. Παπούλια ότι τον αποδέχονται αλλά δεν θα τον ψηφίσουν. Μόνο κίνητρο του ΠΑΣΟΚ είναι η εξουσία, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Είπε ακόμη ότι αυτό που έκανε ο κ.Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ, δηλαδή να διεκδικεί ψήφο και να λέει αλήθειες είναι η πολιτική αντίληψη που τον χαρακτηρίζει. Και είπε ότι έγραψε ιστορία ο πρωθυπουργός και η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΝΔ έχει θέσει την ατζέντα και το διακύβευμα των εκλογών: "Πρώτα η οικονομία και το συμφέρον του λαού. Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα; Ειλικρίνεια ή υπεκφυγές και ανεφάρμοστες αοριστολογίες; Σεβασμός στους θεσμούς. όπως του προέδρου της Δημοκρατίας ή εκμετάλλευση και εργαλειοποίησή τους για την εξουσία;", ανέφερε.

    Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του ότι παραμένουν "σιωπηροί και αμήχανοι, σαφώς ασαφείς ως προς το ποια πολιτική ονειρεύονται ότι θα βγάλει τη χώρα από την δίνη σοβαρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 χρόνων".

    Χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "λιγότερο σοσιαλιστές και περισσότερο σχολιαστές των πρωτοβουλιών της ΝΔ" και είπε ότι είναι αντιφατικοί. Παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως της Μαρίας Δαμανάκη η οποία είχε πει στη ΝΕΤ 105,8 ότι "δεν θα ξαναπληρώνει ο πολίτης την Ολυμπιακή, ούτε μπορεί αν το κράτος εξοικονομεί να πούμε ότι εμείς θα βάζουμε σε μια μαύρη τρύπα ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα". Ακόμη αναφέρθηκε σε συνέντευξη του κ. Π. Ευθυμίου ο οποίος είχε πει "άρα, λοιπόν, στην Ολυμπιακή θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση που θα βάλει και το δημόσιο ως κομμάτι του εθνικού αερομεταφορέα".

    Ο Γ. Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε τί ισχύει, ποιος εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει σχέδιο για να το εκφράσει κάποιος; Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι στελέχη του διακηρύττουν γύρο αλόγιστου υπερδανεισμού για τη χώρα και παρέπεμψε σε συνέντευξη της κας Λούκας Κατσέλη η οποία είπε στην ΝΕΤ 105,8 ότι "για το 2010 μέχρι το 2013 θα γίνει ένας προγραμματισμός, θα υπάρξει δανεισμός, θα είναι αυξημένος στην αρχή, να το περιμένετε αυτό διότι θέλουμε να ξεπληρώσουμε".

    Ο εκπρόσωπος μίλησε για περίοδο φοροεπιδρομής από το ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε δε συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου η οποία είπε στο "Κανάλι 1" ότι "έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το φόρο μεγάλης κληρονομιάς, θα αλλάξουμε όλο το φορολογικό σύστημα, θα επιβάλουμε φορολογία στα κέρδη των μετόχων". Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ για εκτροφή ελλειμμάτων νέας γενιάς, υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και αοριστολογία και επικίνδυνες ασάφειες.

    Τέλος δήλωσε ότι κάθε ψήφος στον ΛΑΟΣ μετατρέπεται σε ψήφο στήριξης στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] "Περιστολή των πελατειακών δαπανών"

    Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Οπως ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης γι΄αυτό.

    Εθεσε, επίσης, το θέμα της ανάγκης να υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να καταστεί μοχλός για τη σωστή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη να περισταλούν οι πελατειακές δαπάνες στο δημόσιο και να γίνει και ανακατανομή των δαπανών του δημοσίου.

    Ταυτόχρονα δε να υπάρξει ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές και θα είναι του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα, όπως είναι η προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις των όρων των δανειακών τους συμβάσεων, στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο ανάταξης, καθώς και στην εφαρμογή ενός νέου τύπου ρυθμίσεων για την οικονομία.

    Αυτός, πρόσθεσε ο κ.Παπακωνσταντίνου,θα είναι και ο κορμός των όσων θα εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ με μια προοδευτική φορολογηση της μεγάλης περιουσίας.

    Για δε τους ημιυπαίθριους χώρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποβάλει πολύ σημαντικές ενστάσεις στις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα μετά τις εκλογές.

    [03] "Να απαντήσει ο λαός"

    Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της 74ης ΔΕΘ.

    Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της Ασσήρου. Το βράδυ, θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», που θα διεξαχθεί στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

    Αύριο, θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Μετρό στο Βαρδάρη και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ. Στις 12:30 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8 ΔΕΘ), στην αίθουσα C.

    «Στην αυτοδυναμία της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ο λαός πρέπει να κατακτήσει τη δική του αυτοδυναμία», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Κάλεσε τον λαό «να απαντήσει στα εκβιαστικά διλήμματα, στον εκφοβισμό, στο ψέμα και στην παραπλάνηση. Και πριν απβ όλα να σκεφτεί ότι τα άδεια ταμεία, τα ελλείμματα, δεν οφείλονται σε αυτόν. Τα άδειασε η πλουτοκρατία, τα άδειασε η πολιτική των κυβερνήσεων, η οποία πάνω απβ όλα βλέπει την κερδοφορία του κεφαλαίου».

    Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να σταθούν αυτοδύναμα με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα: Δυνατότητα του λαού να απαντήσει, να αντεπιτεθεί, να νικήσει στην πορεία».

    [04] Αποφάσεις για τις εκλογές

    Συγκλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αυξηθεί ο χρόνος προβολής των μικρών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ειδικότερα, ενώ το ποσοστό στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε διαμορφωθεί στο 40% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το υπόλοιπο 20% για τα υπόλοιπα, στις εκλογές του Οκτωβρίου ο χρόνος προβολής τους θα κατανεμηθεί σε ποσοστό 37,5% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και 25% για τα μικρά. Στα μικρά κόμματα περιλαμβάνεται και αυτό των Οικολόγων-Πράσινων, το οποίο είχε εκλέξει ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, να γίνουν δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων: η μία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και η άλλη με όλους τους αρχηγούς. Τα κόμματα θα αποφασίσουν για την όλη διαδικασία και τους όρους αυτών των αναμετρήσεων.

    Οσον αφορά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτό θα αποφασιστεί από το ίδιο το κόμμα και θα ανακοινωθεί αργότερα.

    Για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 0,13 τοις χιλίοις , λιγότερο από αυτό των περασμένων εθνικών εκλογών, καθώς είχαμε και άλλη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών, μέσα στον ίδιο χρόνο. Συνολικά, το ποσό σε ευρώ ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως έχουν ήδη υπογραφεί 39 εγκύκλιοι σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες της προεκλογικής περιόδου, ενώ από την προκήρυξη των εκλογών έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης απαγορεύονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.

    Ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνει ακόμη μία συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος από τους Οικολόγους που δεν παραβρέθηκαν στη σημερινή, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίζεται αν θα συμμετέχουν και κόμματα που έχουν εκλεγεί σε ευρωεκλογές.

    Στην επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν από τη ΝΔ ο Λ. Ζαγορίτης, από το ΠΑΣΟΚ ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, από το ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ι. Θεωνάς και από το ΛΑΟΣ ο κ. Σκανδαλάκης.

    "Παγώνουν" οι προσλήψεις

    Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΣΕΠ κάνει γνωστό ότι «κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει». Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Επισημαίνεται δε από την ανεξάρτητη αρχή ότι «η παραπάνω απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες, εφόσον αυτές είναι κατά νόμο αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης διορισμού ή πρόσληψης. Δηλαδή δε δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού ούτε πράξεις διορισμού, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη προσωπικού, δε δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή έκτακτου, δε συνεδριάζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα θέματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω αναστολή, δεν υπογράφονται πράξεις διορισμού. Οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη κινηθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και επαναλαμβάνονται αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης».

    Κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, μέχρι την ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ που εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση.

    Επίσης, αναφέρεται ότι «οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή ενστάσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση εναπομείναντος χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωσή τους».

    Σχετική ανακοίνωση με τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες των προθεσμιών που εκκρεμούν λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις διαδικασίες που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ θα εκδοθεί από την ανεξάρτητη αρχή αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Τέλος, σημειώνεται ότι «οι φορείς των οποίων οι διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ οφείλουν να προσαρμόσουν τις προθεσμίες αιτήσεων και ενστάσεων που τους αφορούν σύμφωνα με τα ανωτέρω».

    [05] Για το 2 x 2

    Σε ένα ακόμη φιλικό... προετοιμασίας μετέτρεψε την πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ με την ΠΓΔΜ η Εθνική. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 86-54 της ΠΓΔΜ, στον πρώτο αγώνα της στον Α΄ όμιλο.

    Ουσιαστικά η διοργάνωση ξεκινά σήμερα με αντίπαλο την Κροατία για τους παίκτες της Εθνικής μας.

    "Ήταν η καλύτερη εμφάνισή μας από τότε που ανέλαβα την Εθνική Ελλάδας. Η άμυνα και τα ριμπάουντ έκαναν τη διαφορά. Η αλήθεια είναι πως είχαμε παρακολουθήσει την ΠΓΔΜ και σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να τους υποτιμήσουμε. Γι΄ αυτό και ήμασταν σοβαροί από το πρώτο λεπτό. Το θέμα είναι να συνεχίσουμε έτσι αρχής γενομένης με την Κροατία.", δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γ. Καζλάουσκας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 September 2009 - 16:30:24 UTC