Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδίωξη ληστή που κρατά όμηρο
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης
  • [03] Φονικές πλημμύρες στην Τουρκία
  • [04] Υπόμνημα κατέθεσε ο Ν. Ζαγοριανάκος
  • [05] Η αθέατη πλευρά των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
  • [06] Στο ρυθμό των εκλογών
  • [07] "Υψηλό το κόστος"
  • [08] Αήττητη στη β΄ φάση

  • [01] Καταδίωξη ληστή που κρατά όμηρο

    Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές στη δυτική Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη ένοπλου ληστή υποκαταστήματος τράπεζας, ο οποίος διέφυγε, κρατώντας όμηρο μια γυναίκα, οδηγό ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών, ο άγνωστος άνδρας, την ώρα που έβγαινε από το υποκατάστημα, καταδιώχθηκε από αστυνομικούς και στην προσπάθειά του να διαφύγει, με την απειλή όπλου, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο.

    Ο οπλοφόρος υποχρέωσε την οδηγό να απομακρυνθεί με το όχημα από την περιοχή και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψή του και την απελευθέρωση της γυναίκας.

    [02] Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης

    Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης.

    Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

    Τα πάντα θα είναι έτοιμα στη θέση τους και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος παρουσιάζοντας τις δράσεις είπε:

    -Θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό 1550 που θα έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και θα δίνει απαντήσεις και κάθε πληροφορία γύρω από τη γρίπη.

    -Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, επίσης, θα υπάρχουν οι εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης.

    -Στην εκπαιδευτική τηλεόραση έχει εκπονηθεί πρόγραμμα δυο εβδομάδων που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και τους γονείς.

    -Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συσκέψεις και έχουν δεσμευτεί πάνω από 45.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη, και να κλείνουν σχολεία στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, αλλά αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα το αποφασίσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας.

    Στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, κάτι που απευχόμεθα, εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, υπάρχει πρόγραμμα ειδικό στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εκπαιδευτικού περιεχομένου για να μην μένουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά που θα κριθεί απαραίτητο να μείνουν στα σπίτια τους.

    Οι εκπαιδευτικοί που θα νοσήσουν υπάρχει μέριμνα να αντικαθίστανται, ενώ ήδη έχουν δοθεί οι πιστώσεις για τις καθαρίστριες των σχολείων.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα ζητήσει σήμερα, την εξαίρεση του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που θα αποφασίσει η Ειδική Επιτροπή λόγω της προεκλογικής περιόδου.

    Κάθε διευθυντής θα συμπληρώνει κάθε πρωί σε κάθε σχολείο απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και καθημερινά θα τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά τόσο το υπουργείο Παιδείας που συνεργάζεται στενά με το Υγείας.

    Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός μαθητών. Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν ήδη σταλεί σχετικές οδηγίες και κάθε ίδρυμα θα λαμβάνει ξεχωριστά τα μέτρα του. Τα υλικά για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι ευθύνη των σχολικών επιτροπών, οι οποίες έχουν λάβει και τα σχετικά κονδύλια για την προμήθειά τους.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, ότι οι τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να δημιουργηθεί φόβος, ανησυχία και πανικός στους γονείς και στους μαθητές για τη γρίπη, με στόχο πολιτικά οφέλη.

    Ωστόσο τόνισε, ο χειρότερος σύμβουλος είναι η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο πανικός, διότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας τους. Σωστή ενημέρωση και οι βασικές αρχές της πρόληψης είναι οι ενδεικτικές κατευθύνσεις που δίνουν οι οδηγίες οι οποίες προέρχονται και είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, το οποίο συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Αναφερόμενος στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, που ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Γιάννης Πανάρετος ζήτησε να διακοπεί λόγω της προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός τόνισε ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι δεν θα έπρεπε να διακοπεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, διεξάγει το διάλογο.

    Και μετά τις εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, θα στηρίξουμε τις αποφάσεις του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι από τη στιγμή που σε αυτή τη φάση δεν λαμβάνονται αποφάσεις δεν βλέπει το λόγο διακοπής του εθνικού διαλόγου, αλλά επανέλαβε ότι αν το ίδιο το Συμβούλιο κρίνει απαραίτητο κάτι τέτοιο, είναι δική του η απόφαση.

    Τόνισε ιδιαίτερα, ότι η εκπαιδευτική ειρήνη που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην προσπάθεια όλων των πλευρών. Πάλεψα είπε, να μην μπει η εκπαίδευση σε κομματικές σκοπιμότητες. Έτσι, μπήκαμε σε κλίμα σύνθεσης. Δεν είμαι υπερκομματικός, αλλά ωστόσο δεν είμαι δογματικός".

    Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κενά που καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, ο υπουργός είπε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα που εμφανίζουν οι εκπαιδευτικοί και επανέλαβε, ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

  • ** Συνέντευξη για το θέμα έδωσε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

    [03] Φονικές πλημμύρες στην Τουρκία

    Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές.

    Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι πρόκειται για την "χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών". Από την Τρίτη έπεσαν περί τα 220 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο προηγούμενος μέσος όρος βροχόπτωσης για τον Σεπτέμβριο ήταν 35 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν ένα αριθμό πτωμάτων κατά μήκος ενός πλημμυρισμένου αυτοκινητόδρομου στη Δυτική Κωνσταντινούπολη, ενώ τέσσερα πτώματα βρέθηκαν σε ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η βοήθεια έφθασε με καθυστέρηση, ενώ δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις διάσωσης με παγιδευμένους να έχουν ανέβει στις στέγες για να γλυτώσουν. Ενα κορίτσι παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά μόλις απελευθερώθηκε με την μητέρα και την αδελφή της από ένα αυτοκίνητο που είχε παγιδευθεί στα νερά.

    Οι αρχές έστειλαν ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό παγιδευμένων. Περίπου 50 άνθρωποι παγιδεύθηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα στην τουρκική μεγαλούπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δρόμοι υπέστησαν ζημιές,γέφυρες και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.

    Μεγάλοι οδικοί άξονες συμπεριλαμβανομένων αυτών που οδηγούν σε Ελλάδα και Βουλγαρία είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

    Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ορισμένα κτίρια κατασκευάστηκαν κοντά σε ποτάμια χωρίς να υπάρξει πρόληψη για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Σε ορισμένες περιοχές της πόλης το 90% των οικοδομών έχει ανεγερθεί παράνομα.

    Ο υπουργός Δημοσίων Εργων Μουσταφά Ντεμίρ δήλωσε έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει να συνεχιστουν οι βροχές το Σαββατοκύριακο.

    Πολιτική Προστασία για Τουρκία

    Το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει διά της διπλωματικής οδού την τουρκική πλευρά ότι είναι στη διάθεσή της για τυχόν βοήθεια λόγω της μεγάλης καταστροφής που προκλήθηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν τη γείτονα χώρα τις τελευταίες ώρες. Η Τουρκία ευχαρίστησε τη χώρα μας και θα μας ενημερώσει αν απαιτηθεί η βοήθεια αυτή.

    [04] Υπόμνημα κατέθεσε ο Ν. Ζαγοριανάκος

    Στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων, Ιω. Παπανικολάου, κατέθεσε υπόμνημα ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσης της Siemens. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ελέγχει πειθαρχικά τον δεύτερο για τις ανακριτικές ενέργειες και πράξεις του στην υπόθεση της Siemens.

    Παράλληλα, ο κ. Ζαγοριανός ζήτησε πενθήμερη προθεσμία για να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα, καθώς στην πειθαρχική δικογραφία προστέθηκαν νέα στοιχεία, που αφορούν τόσο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, σχετικά με την παράδοση, ή όχι, του τέως διευθύνοντα συμβούλου της Siemens στην Ελλάδα, Μιχ. Χριστοφοράκου.

    [05] Η αθέατη πλευρά των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Το γαλλικό επιστημονικό γιοτ «Τάρα» μόλις ξεκίνησε το τριετές φιλόδοξο ταξίδι του ανά τον κόσμο, κάνοντας στάση και στην Ελλάδα, σε μια αποστολή που έχει ως στόχο να χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τους θαλάσσιους μικροοοργανισμούς, όπως το πλαγκτόν, από τους οποίους προήλθαν όλοι οι έμβιοι οργανισμοί του πλανήτη μας.

    Το δικάταρτο 60χρονο σκάφος, μήκους 36 μέτρων, ξεκίνησε από το λιμάνι Λοριάν της Βρετάνης, αύριο θα βρίσκεται στη Λισαβόνα και στη συνέχεια θα περιπλεύσει το Γιβραλτάρ και θα εισέλθει στα νερά της Μεσογείου, επισκεπτόμενο διαδοχικά τις παράκτιες χώρες. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, το επιστημονικό γιοτ θα ακολουθήσει τα ίχνη της ιστορικής πορείας του πλοίου «Μπιγκλ» όπου επέβαινε ο Κάρολος Δαρβίνος, όταν έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις του για την εξέλιξη των ειδών την περίοδο 1831-35.

    Το ταξίδι θα καλύψει συνολικά περίπου 150.000 χλμ. (81.000 ναυτικά μίλια), σε όλους τους ωκεανούς της Γης (Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό), από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς, κάνοντας στάσεις σε περίπου 50 χώρες. Το σκάφος προγραμματίζεται να φτάσει στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου και αμέσως μετά στη Λάρνακα της Κύπρου στις 4 Δεκεμβρίου.

    Στόχος του θα είναι κυρίως η μικροσκοπική χλωρίδα και πανίδα που παράγει το 50% του οξυγόνου της Γης. «Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, ποτέ δεν θα είχαμε υπάρξει. Αν εξαφανιστούν, το ίδιο κι εμείς», δήλωσε ο κυτταρικός βιολόγος Ερίκ Καρσεντί, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής, που είναι και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Βιο-Μοριακού Εργαστηρίου.

    Οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί αποτελούν το 90% περίπου της βιομάζας των ωκεανών, απορροφούν την πλειονότητα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν το μισό οξυγόνο του πλανήτη. Η αποστολή του γιοτ θα εστιάσει ακριβώς σε αυτή την αθέατη πλευρά των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που αποτελεί τη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και είναι ίσως η λιγότερο εξερευνημένη στον χώρο της ωκεανογραφίας.

    «Η μέτρηση της επίπτωσης που έχει η υπερθέρμανση πάνω σε αυτούς τους οργανισμούς και η μελέτη του κύκλου του άνθρακα και του οξυγόνου θα μας επιτρέψει να ενσωματώσουμε άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία στα μελλοντικά μοντέλα πρόβλεψης του κλίματος», δήλωσε ο Καρσεντί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η αποστολή, με την ονομασία βTara-Oceansβ, είναι η δεύτερη του σκάφους που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Είχε προηγηθεί ένα ταξίδι την περίοδο 2006-2008 για την χαρτογράφηση της υποχώρησης των πάγων στις αρκτικές θάλασσες μεταξύ της Σιβηρίας και της Γροιλανδίας.

    Η νέα αποστολή θα απασχολήσει περίπου 100 επιστήμονες, τόσο πάνω στο σκάφος όσο και σε συνεργαζόμενα επιστημονικά εργαστήρια στην ξηρά, που θα αναλάβουν να αναλύσουν τα στοιχεία και τα δείγματα που θα συλλέγει το σκάφος κατά την πορεία του.

    Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη εικόνα για τις αντιδράσεις των θαλάσσιων μικροοργανισμών στην υπερθέρμανση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι οργανισμοί πιθανώς θα ωφεληθούν από τα θερμότερα νερά και θα πολλαπλασιαστούν, ενώ άλλοι θα εξαφανιστούν. Το τι ακριβώς μπορεί να συμβεί, είναι τεράστιας σημασίας, καθώς οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί αποτελούν κύρια τροφή για πολλά άλλα ψάρια και παράλληλα βασική πηγή οξυγόνου.

    Link: http://oceans.taraexpeditions.org/

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Στο ρυθμό των εκλογών

    Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς όλες οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την οργάνωση των βουλευτικών εκλογών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε άμεσα όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες, και έτσι υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίτερα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες»

    Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα εφαρμοσθεί, πέρα από την αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόσθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και ήταν επιτυχημένη, και πιλοτική δειγματοληπτική αναμετάδοση αποτελεσμάτων - παράλληλα με τις παραδοσιακές διαδικασίες - σε περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα της Χώρας, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από του 20% των εκλογικών τμημάτων, για να έχουμε ακόμη νωρίτερα τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο.

    Επίσης, ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στον τόπο βασικής τους εγγραφής, όπως και ο προσδιορισμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών (342 συνολικά εκ των οποίων 261 αμιγή και 81 μικτά) όλης της χώρας και η κατανομή των ετεροδημοτών σε αυτά.

    Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η εκτύπωση των ειδικών καταλόγων ετεροδημοτών κατά τμήμα και η αποστολή τους στις Νομαρχίες.

    Επιπλέον, αποστέλλεται η πρόταση κατάτμησης των εκλογικών καταλόγων σε εκλογικά τμήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες για να τις διευκολύνει στην κατάρτιση της σχετικής απόφασης καθορισμού των εκλογικών τμημάτων.

    [07] "Υψηλό το κόστος"

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως στο υψηλό κόστος της ιατρικής περίθαλψης βρίσκονται οι ρίζες του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και έκανε έκκληση για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας που θα περιλαμβάνει και την προοπτική δημόσιας ασφάλισης για όσους είναι σήμερα ανασφάλιστοι.

    Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Ομπάμα επισήμανε πως με το σχέδιο αυτό όλοι οι Αμερικανοί θα δικαιούνται ασφάλεια υγείας και οι απαλλαγές από τους φόρους θα βοηθούν εκείνους που δεν μπορούν να την αποκτήσουν.

    Ο Ομπάμα πρόσθεσε πως οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν ασφάλιση στους εργαζόμενους, αλλά θα γίνονται ορισμένες εξαιρέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις.

    Επισήμανε πως τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται σε διάστημα δέκα χρόνων για το πρόγραμμα αυτό θα βρεθούν από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το σύστημα υγείας και από τα ακριβότερα προγράμματα υγείας που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

    Επιστολή Κένεντι

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κένεντι, που πέθανε στις 25 Αυγούστου, σε επιστολή του που άφησε να διαβαστεί μετά το θάνατό του, κάνει έκκληση να είναι το 2009 η χρονιά των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, αποκάλυψε ο Μπαράκ Ομπάμα, στο Κογκρέσο.

    Ο Ομπάμα διευκρίνισε στα μέλη των δύο σωμάτων, που συγκεντρώθηκαν στο Κογκρέσο για να ακούσουν τις προτάσεις του για το σύστημα υγείας, ότι έλαβε την επιστολή λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Κένεντι.

    Το "λιοντάρι της Γερουσίας" εκφράζει την πεποίθηση στην επιστολή του ότι "αυτό το μεγάλο ανολοκλήρωτο έργο της κοινωνίας μας θα τελειώσει την χρονιά αυτή", δήλωσε ο Ομπάμα.

    "Μας υπενθυμίζει τη μεγάλη αλήθεια, ότι η κάλυψη της ιατρικής περίθαλψης είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μελλοντική μας ευημερία, τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα υλικά αγαθά", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του, παρουσία της χήρας του Κένεντι Βίκι και των δύο γιών του Πάτρικ και Τέντι.

    "Αυτό που αντιμετωπίζουμε", γράφει ο Κένεντι, "ξεπερνά όλα τα ηθικά θέματα. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο οι λεπτομέρειες μιας πολιτικής, αλλά οι θεμελιώδεις αρχές μια δίκαιης κοινωνίας, καθώς και ο χαρακτήρας της χώρας μας".

    Ο Ομπάμα είπε πως η επιστολή γράφτηκε το Μάιο για να δημοσιοποιηθεί μετά το θάνατο του γερουσιαστή.

    Ο ίδιος επισήμανε πως η ακούραστη εκστρατεία του Τεντ Κένεντι υπέρ μιας ιατρικής περίθαλψης για όλους, έχει τις ρίζες της στην εμπειρία του ως πατέρας δύο παιδιών που έπασχαν από καρκίνο. "Δεν ξέχασε ποτέ τον απόλυτο φόβο και την αδυναμία που κάθε γονιός αισθάνεται ότι το παιδί του είναι βαριά άρρωστο και μπορούσε να φανταστεί τι σήμαινε αυτό για όσους δεν έχουν ιατρική κάλυψη", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

    "Αυτή η μεγαλοσύνη της καρδιάς, αυτή η ανησυχία και το ενδιαφέρον για τους άλλους, δεν είναι αισθήματα υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων ή των Δημοκρατικών, είναι μια πλευρά του χαρακτήρα των Αμερικανών", κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [08] Αήττητη στη β΄ φάση

    Με... κατοστάρα και αήττητη προκρίθηκε η Εθνική μας ομάδα στη Β' φάση του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, όπου θα τοποθετηθεί στον 5ο όμιλο, μεταφέροντας δύο νίκες.

    Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας επικράτησε 106-80 του Ισραήλ, σε αγώνα για την 3η και τελευταία ημέρα της Α΄ φάσης του Ευρωμπάσκετ, κατέλαβε την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου, που διεξήχθη στο Πόζναν.

    Αύριο, η Εθνική θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Γερμανία, που παίζει χωρίς το μεγάλο αστέρι της, τον Ντίρκ Νοβίτσκι, στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου στο Μπίντγκος στις 19:15 (ώρα Ελλάδας).

    Την Κυριακή (13/9) το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα βρει στο δρόμο της τη δεύτερη του Β΄ ομίλου, Ρωσία χωρίς τους Αντρέι Κιριλένκο και Τζέι Αρ Χόλντεν στις 19:15 (ώρα Ελλάδας).

    Ακολουθεί ρεπό τη Δευτέρα και την Τρίτη (15/9) στις 10:00 ώρα Ελλάδας οι Έλληνες διεθνείς καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της 1ης του Β΄ ομίλου Γαλλίας (αήττητη στην πρώτη φάση) που εξασφάλισε μέσω του επιπρόσθετου προκριματικού γύρου την παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ "σφραγίζοντας" το 16ο και τελευταίο εισιτήριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 September 2009 - 6:30:24 UTC