Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ψήφος αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ"
  • [02] "Εκβιαστικά διλήμματα"
  • [03] "Καινούργια πρόσωπα"
  • [04] Αποφασισμένος για την Υγεία

  • [01] "Ψήφος αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ"

    Στις 4 Οκτωβρίου ξεκινάμε όλοι μαζί μια πορεία εθνικής ανάτασης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που θα επικυρώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος, και ζήτησε από το λαό να δώσει ψήφο αυτοδυναμίας στο Κίνημα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους και δεν τελειώνει πριν κλείσει η κάλπη.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ως την κρισιμότερη μάχη, όμως όπως τόνισε, "η μάχη της ζωής μας για αυτόν τον τόπο ξεκινάει, λαού θέλοντος, την 5η Οκτωβρίου".

    Τόνισε ότι η ευθύνη για τη νέα πορεία της Ελλάδας είναι τεράστια και ο ίδιος ζήτησε από τον ελληνικό λαό να του δώσει την ευκαιρία να αναλάβει αυτή την ευθύνη διότι όπως τόνισε, ποτέ δεν φοβήθηκε στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε μπροστά στην ευθύνη, δεν φυγομάχησε μπροστά στα προβλήματα.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα αναμετρήθηκε με τα δύσκολα, πάντοτε ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ιστορίας και ποτέ δεν λύγισε μπροστά στο βάρος της ευθύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις δυο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 1981 και του 1993.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συμμετοχή των πολιτών, τονίζοντας με έμφαση τη φράση "μαζί μπορούμε".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση και τα στελέχη της εκφραστές της παρακμής και τόνισε ότι στις 4 Οκτωβρίου "τραβάμε κόκκινη γραμμή" βάζοντας τέλος στην ανικανότητα, στην έλλειψη σχεδίου για τη χώρα, στη φυγομαχία από τα προβλήματα, στους συμβιβασμούς και την ανοχή σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν. Προϋπόθεση, τόνισε, για όλα αυτά "είναι να βάλουμε τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο δυναμικό της χώρας και στις δυνατότητές της και στις δυνατότητες που της παρέχει η γεωγραφική της θέση και το περιβάλλον της, και στο σημείο αυτό τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί μετωπικά με τους καταπατητές, τους κερδοσκόπους και τους εμπρηστές.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρόδωσε δυο φορές την εμπιστοσύνη του λαού, φυγομάχησε, σπατάλησε το δημόσιο πλούτο υπέρ των λίγων ημετέρων και ισχυρών, μοίρασε προνόμια και επέβαλε έκτακτη εισφορά σε μισθωτούς και επαγγελματίες.

    Τα ψέματα όμως τέλειωσαν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και παρείχε τη διαβεβαίωση στους Έλληνες πολίτες ότι για τη σημερινή κρίση δεν θα πληρώσουν όσοι δεν φταίνε, διότι όπως τόνισε, "δεν μπορεί να την πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μοχθεί, εργάζεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της".

    Γι'αυτό, τόνισε, στις 4 Οκτωβρίου οι Έλληνες θα πουν ένα μεγάλο όχι στην υπόσχεση για ακόμα χειρότερες μέρες που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής, τον οποίο χαρακτήρισε πρωθυπουργό της απογραφής και της παραγραφής.

    Η έξοδος της χώρας από την παρακμή, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου προϋποθέτει μια νέα ηγεσία με θάρρος, βούληση και τόλμη να συγκρουστεί με αντιλήψεις και κατεστημένα, να κλείσουν οι χαίνουσες πληγές και η αιμορραγία της σπατάλης και της διαφθοράς. Και υπογράμμισε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

    Έκανε λόγο για ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισε, δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε αλαζονείας, ούτε αμέλειας αλλά ήταν πολιτική επιλογή.

    Συμβιβάστηκαν, πρόσθεσε, γαντζώθηκαν από μικρά και μεγάλα συμφέροντα για να μην χάσουν την καρέκλα.

    Το ζητούμενο σήμερα σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι οι πράξεις, και έδωσε το δικό του στίγμα και το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, για το ότι εννοούν όσα λένε, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόταση που έκανε για τον τρόπο διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα, χρησιμοποιώντας τις φράσεις "καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες".

    Αναφερόμενος στην παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα, για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, όπως και το όραμα του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της.

    Βάση του σχεδίου αυτού θα είναι οι πέντε εθνικοί στόχοι, τους οποίους παρουσίασε τον περασμένο χειμώνα. Σύμφωνα με αυτούς, το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί μια δυναμική εξωτερική πολιτική, μια δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους, μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, ένα κράτος που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας.

    Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν επιθυμεί και δεν πρόκειται να διαχειριστεί την εξουσία όπως τη διαμόρφωσε η κυβέρνηση του χθες. Όπως τόνισε, θα βάλει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην εξουσία της αυθαιρεσίας, της ιδιοτέλειας, της ανομίας και της συγκάλυψης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε όσους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ πιστέψουν ότι μπορούν να ορίζουν ή και να ράβουν κοστούμια εξουσίας, ότι αυτά θα τους μείνουν στη ντουλάπα και ανέλαβε τη δέσμευση, ότι η στελέχωση του δημοσίου θα γίνει με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

    Επίσης προειδοποίησε, για τυχόν εμφάνιση στο μέλλον συμπεριφορών ατόμων, που δεν θα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση τόνισε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, να συγκαλύψει ή να εκβιαστεί.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει μια και μόνη φιλοδοξία. Όσοι το εμπιστευτούν να αισθάνονται περήφανοι και δικαιωμένοι και όσοι δεν το εμπιστευτούν να του αναγνωρίσουν ότι κάνει το καθήκον του.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, θα λογοδοτεί μόνο σε έναν, στον ελληνικό λαό που θα είναι και ο εντολέας του. Και αυτό όπως τόνισε, είναι η δική του προσωπική δέσμευση, ο δικός του προσωπικός λόγος τιμής.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη και πρώτα από όλα από τους υποψήφιους βουλευτές να διεξάγουν έναν έντιμο αγώνα, με ήθος, ευπρέπεια και σεβασμό και να συναισθανθούν ότι είναι μεγάλη τιμή να παίρνουν τη σκυτάλη της δημοκρατικής άμιλλας που τίμησαν μεγάλοι Έλληνες πατριώτες, μεγάλοι Έλληνες δημοκράτες.

  • ** Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου άρχισε να ανακοινώνει τις λίστες των υποψηφίων του Κινήματος.

    Ομιλία Γιάννη Ραγκούση

    "Με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος στην ελληνική κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο" είπε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην 6η Σύνοδο του οργάνου στο ΣΕΦ.

    Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πρέπει να προσέλθει στις κάλπες γνωρίζοντας πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το πρώτο βήμα για αλλαγή στην χώρα.

    "Ο κ. Καραμανλής αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές αφού ομολόγησε την αδυναμία του να κυβερνήσει τη χώρα και το ερώτημα είναι γιατί δεν μας άκουσε και να πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές" είπε ο κ. Ραγκούσης προσθέτοντας ότι "λογική απάντηση δεν υπάρχει, η απάντηση βρίσκεται στις εσωκομματικές ισορροπίες και τα μικροκομματικά συμφέροντα (της ΝΔ) και πάντως όχι στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος".

    Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, επίσης, ευχαρίστησε όσους υπέβαλλαν υποψηφιότητα για βουλευτές του Κινήματος, επισημαίνοντας πως η "δύσκολη τελική επιλογή ανάμεσα σε ισάξιους" έγινε με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και του τόπου, ενώ πρόσθεσε ότι και όσοι δεν επελέγησαν τελικά είναι "πολύτιμοι σύντροφοι στη μεγάλη μάχη".

    -

    [02] "Εκβιαστικά διλήμματα"

    Να καταψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, κάλεσε το λαό η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρίας ΒΙΑΝΕΞ στη Θεσσαλονίκη, και έκανε λόγο για "εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα [του λαού] με το παραμύθι της ακυβερνησίας".

    «Η χώρα θα κυβερνηθεί» τόνισε η κα Παπαρήγα και σημείωσε ότι η αστική τάξη και το κεφάλαιο που έχουν την εξουσία «δεν πρόκειται εάν λείπει ένας ή δύο τρεις βουλευτές να αφήσουν το καράβι ακυβέρνητο. Εδώ τρέχουν μέτρα και δεσμεύσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Θα τα βρουν».

    «Είτε η ΝΔ είναι πρώτη, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο, είτε ο ένας εκ των δύο είναι αντιπολίτευση, ο συσχετισμός θα είναι αρνητικός» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ και κάλεσε «τα δύο εκατομμύρια κόσμου που ήταν αντίθετα στα δύο κόμματα και δεν πήγαν να ψηφίσουν [στις ευρωεκλογές] γιατί δεν ήθελαν να τους δώσουν την ψήφο ... να πάνε να ψηφίσουν με βάση την πείρα, τη σκέψη και τη συνείδηση τους και τους καταψηφίσουν».

    «Δεν υπάρχουν μηνύματα εδώ, αλλά συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν. Κι εάν όλοι αυτοί που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ, τη μαχητικότητα, τη συνέπεια, την καθαρότητα, το λόγο - ανεξάρτητα εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις - τότε το αποτέλεσμα θα είναι κάτω οι δυο και όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ. Τότε είναι βέβαιο ότι ο λαός ως σύνολο - ανεξαρτήτως εάν όλοι ψήφισαν ΚΚΕ - θα έχει πετύχει μια πρώτη νίκη» τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Συνέντευξη Τύπου

    «Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα έχουμε αντιλαϊκή κυβέρνηση και αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην 74η ΔΕΘ, και εξήγησε πως είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν κυβέρνηση θα ακολουθήσουν αντιλαϊκή πολιτική και την ίδια πολιτική θα στηρίξει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε το λαό να κάνει τέτοια επιλογή στην κάλπη ώστε να χάσουν δύναμη τα δυο μεγάλα κόμματα και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, διότι, όπως είπε, είναι το κόμμα που στέκεται απέναντι τους.

    Πρόσθεσε πως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να δείξουν ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος σε συνθήκες κρίσης.

    Για τον Κώστα Καραμανλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι εμφανίζεται ως «έντιμος κακός», ο δε Γιώργος Παπανδρέου ως «ήπιος ευαίσθητος». Θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά και οι δύο θα εφαρμόσουν την ίδια άγρια πολιτική.

    Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε ότι «μας κοροϊδεύει», όταν λέει ότι θα καταργήσει τα προγράμματα STAGE στο δημόσιο, ενώ σχολίασε πως επειδή είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν ομολογεί τη διεθνή οικονομική κρίση για να μην «θάψει» τη σοσιαλδημοκρατία.

    Η κα Παπαρήγα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ να έχουν μελετήσει κάποιο σχέδιο για αντικομουνιστική επίθεση στο ΚΚΕ, η οποία μπορεί να είναι πιο «κομψή» ή να την προωθήσουν μέσω «άλλων κέντρων».

    Για το ΚΚΕ είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκέφτεται περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, διότι ισοδυναμεί με «προδοσία» του λαού.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για λόγους τακτικής θέλει να επιβιώσει ως «κυβερνητικός παρτενέρ» κι επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας δηλώσεις του που αναφέρονταν στο ΚΚΕ. «Λίγη μετριοπάθεια δεν θα πείραζε. Να μιλάς με τέτοιους τόνους όταν το δικό σου εγχείρημα έχει αποτύχει μέχρι γελοιοποίησης, θέλει και μια συγγνώμη. Εμείς, όπως βλέπετε, δεν βγήκαμε με πανηγυρισμούς. Κάνουμε πολιτική εκτίμηση και λέμε ότι είναι αδιέξοδο της στρατηγικής τους. Κι αν θέλετε έχουμε αποφύγει και τη γελοιοποίηση ορισμένων πραγμάτων να την κάνουμε κύριο πολιτικό μας επιχείρημα».

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αποτελούν επιβεβαίωση της άρνησης του ΚΚΕ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα της Αριστεράς. «Θα είχαμε 12 στο ντιμπέιτ και 12 στη διακομματική. Εάν κάναμε τέτοιο λάθος τότε, θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα στη σύγχρονη ιστορία του ΚΚΕ», είπε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε, επίσης, εργοτάξιο του Μετρό και συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Helexpo Α.Ε. και της ΔΕΘ Α.Ε.

    [03] "Καινούργια πρόσωπα"

    Υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στη Β΄ Πειραιώς, θα είναι ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώργος Ανατολάκης, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνάντησή με τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Καρατζαφέρη.

    "Χαίρομαι που ο Γ. Ανατολάκης θα δώσει μαζί μας τη σκληρή μάχη της 4ης Οκτωβρίου. Εμείς όλοι θα παίξουμε επίθεση και εκείνος θα αναλάβει την άμυνα, και ιδιαίτερα την άμυνα ενάντια στα προβλήματα που περικλείουν τη νεολαία μας. Ξέρει καλύτερα απβ τον καθένα τα νέα παιδιά, μια που τα παιδιά τον αγαπάνε και υπήρξε ίνδαλμα όχι μόνο στον Ολυμπιακό, εξ ου και η κάθοδός του στη Β΄ Πειραιά, αλλά και σαν αθλητής της Εθνικής Ελλάδος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και υποσχέθηκε "εκπλήξεις" μέχρι την επόμενη Τρίτη, τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων.

    Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Ηλίας Ψινάκης δεν θα είναι τελικά υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

    "Με τον κ. Ψινάκη διερευνήσαμε την δυνατότητα της καθόδου του στις προσεχείς εκλογές. Ο χρόνος επωάσεως της ιδέας δεν ήταν αρκετός για τελικές αποφάσεις", δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

    "Ο ΛΑΟΣ, επιμένει στην άποψη του για την προσέγγιση των μη πολιτικοποιημένων πολιτών, ιδιαιτέρως νεοτέρων ηλικιών με την επιστράτευση ατόμων που έχουν απήχηση σε αυτόν τον χώρο. Η Δημοκρατία θα δοκιμαστεί στο προσεχές διάστημα. Όσο περισσότερο είναι απλωμένη τόσο περισσότερο θα αντέξει στις προκλήσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

    Χθες ο κ. Κρατζαφέρης είχε ανακοινώσει την προσχώρηση στις τάξεις του ΛΑΟΣ του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Ιωάννη Κοραντή, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ.

    [04] Αποφασισμένος για την Υγεία

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάσθηκε σήμερα στο Κογκρέσο αποφασισμένος για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας, εκφωνώντας την πιο κρίσιμη ομιλία της προεδρίας του και θέτοντας το πολιτικό του κεφάλαιο στην υπηρεσία της μεγάλης του προτεραιότητας στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η αποτυχία της εισαγωγής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγειονομικής ασφάλισης έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας της χώρας σε σημείο διάλυσης και ότι έχει έλθει η στιγμή για την ανάληψη δράσης. Είπε ότι σχεδιάζει να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη για όσους την έχουν στη διάθεσή τους και να εισαγάγει σύστημα αγοράς ασφάλισης για την κάλυψη όσων στερούνται περίθαλψης.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στο Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να μην διαθέτουν υγειονομική περίθαλψη.

    "Ο καθένας καταλαβαίνει τις εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι, που ζουν την κάθε ημέρα μόλις ένα ατύχημα ή ασθένεια μακριά από την χρεοκοπία. Και αυτοί είναι άνθρωποι που δεν ζουν από την κοινωνική πρόνοια. Πρόκειται για Αμερικανούς της μεσαίας τάξης", είπε.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε επίσης ότι το ισχύον σύστημα υγείας δεν υπηρετεί σωστά ούτε τους Αμερικανούς που είναι ασφαλισμένοι. "Όσοι είναι ασφαλισμένοι δεν είχαν ποτέ λιγότερη ασφάλεια και σταθερότητα απ' ό,τι σήμερα. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν μήπως χάσουν την ασφάλισή τους, εάν μετακομίσουν, χάσουν τη δουλειά τους ή αλλάξουν απασχόληση", είπε επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δαπανούν μιάμιση φορά περισσότερα για την υγειονομική ασφάλιση από κάθε άλλη χώρα, αλλά οι Αμερικανοί δεν είναι πιο υγιείς από τους άλλους λαούς.

    Αναφέροντας στοιχεία του σχεδίου του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τίποτε στις προτάσεις του δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί που διαθέτουν ήδη υγειονομική ασφάλιση θα μεταβάλουν την κάλυψή τους ή τον γιατρό τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με το σχέδιό του η ασφάλιση θα είναι περισσότερο αποτελεσματική για τους πολίτες, αφού θα απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται την κάλυψη ατόμων με βεβαρημένη υγεία ή να αυξάνουν τα ασφάλιστρά τους.

    Για τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων Αμερικανών ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός συστήματος αγοράς, όπου μεμονωμένα άτομα ή μικρές εταιρείες θα μπορούν να επιλέξουν ασφάλιση σε ανταγωνιστικές τιμές.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η δημόσια ασφάλιση θα οδηγήσει στην εξυγίανση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

    Όταν ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα ωφεληθούν από το σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, ένας ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος φώναξε: "Λες ψέματα", ενώ ο άλλος ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος, ο καρδιολόγος Τσαρλς Μπουστάνι, ζήτησε μια νέα αρχή ως προς τη μεταρρύθμιση "με ένα ορθολογικό, διακομματικό σχέδιο". "Η αντικατάσταση της σημερινής ασφάλισης μιας οικογένειας με δημόσια ασφάλιση δεν είναι η σωστή απάντηση. Στην πράξη, αυτό θα κάνει την υγειονομική περίθαλψη πιο ακριβή".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει τη σχεδόν ομόφωνη αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδέα της δημόσιας ασφάλισης και κατηγορούν τον Μπαράκ Ομπάμα ότι επιδιώκει να εισαγάγει "σοσιαλιστική πολιτική".

    Και αν και θεωρητικά υπάρχουν αρκετοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο για να εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση, στην πράξη, το κόμμα είναι διχασμένο ανάμεσα στους υποστηρικτές της εισαγωγής της δημόσιας ασφάλισης και σε όσους ανησυχούν για την υπερβολική επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη χρηματοδότησή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 September 2009 - 12:30:26 UTC