Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος"

  • [01] "Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος"

    Το βασικό δίλημμα των εκλογών, "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα", πρόβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με άξονα την οικονομία.

    Το κεντρικό δίλημμα για τους πολίτες είναι ξεκάθαρο, είπε ο κ. Καραμανλής: "Να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο και υπεύθυνο δρόμο που θα φέρει αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στη διεθνή κρίση και στον εύκολο και ανεύθυνο δρόμο που θα φέρει μόνο αδιέξοδα. Και η υπευθυνότητα είναι χρέος στο μέλλον όλων μας, η ανευθυνότητα είναι πολυτέλεια που δεν αντέχει ο τόπος".

    Η χώρα έχει μπροστά της δύο πολύ δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις σε συγκεκριμένους στόχους, είπε ο κ. Καραμανλής: Να περιοριστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να κρατηθούν οι αντοχές της οικονομίας μας και να μπουν γερά θεμέλια για το κτίσιμο της επόμενης μέρας. Απέναντι στις "επιτακτικές ανάγκες" ο κ. Καραμανλής κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο για τον αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών, για τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές και προσδιόρισε ότι ο χρονικός ορίζοντας του σχεδίου ανάκαμψης αφορά την διετία 2010-2011 και οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.

    "Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι "επιδίδεται σε έναν αγώνα αοριστολογιών και υποσχέσεων. Αντί να παρουσιάζει σχέδιο καταφεύγει σε ευχολόγια. Αντί να προτείνει λύσεις μοιράζει υποσχέσεις, για την πραγματική οικονομία φάσκουν και αντιφάσκουν. Λένε και ξελένε. Υπόσχονται και ανακαλούν. Το ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ανέτοιμο να παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο, το μόνο για το οποίο δηλώνουν ετοιμότητα είναι ο δανεισμός και η αύξηση του χρέους. Είναι οι ίδιοι που πήραν το χρέος στο 30% και το πήγαν στο 100% του ΑΕΠ" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας ρώτησε ο κ. Καραμανλής: "Πώς μπορούν να συγκρατήσουν το έλλειμμα υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες; Πώς μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή; Επιβάλλοντας νέους φόρους; Πώς μπορούν να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες ξανααγοράζοντας τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή; Πώς μπορούν να ενισχύσουν τους ανέργους πολεμώντας την επιχειρηματικότητα και αυξάνοντας τις δαπάνες του δημόσιου τομέα;".

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του "που επέλεξε να εκβιάσει τη χώρα, και αποφάσισε να μην ψηφίσει στην πρώτη φάση τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές". Το εθνικό συμφέρον επέβαλε δημοκρατική διέξοδο από τα αδιέξοδα που απεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η απόφασή του ήταν δύσκολη αλλά δεν μπορούσε να ήταν καμία άλλη από αυτή που επέβαλε το εθνικό συμφέρον και ήταν να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή.

    Στο ερώτημα "γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τόσο καιρό αυτά που λέει τώρα", ο κ. Καραμανλής είπε:

    -Πρώτον ότι πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε είναι έκτακτα και δεν θα χρειάζονταν αν δεν υπήρχε η παγκόσμια κρίση.

    -Δεύτερον, πολλές από τις αναγκαίες πολιτικές είχαν ήδη δρομολογηθεί αλλά η πίεση της διεθνούς κρίσης επιβάλλει επίσπευση.

    -Τρίτον, από το 2004 ως και το ξέσπασμα της κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την οικονομία και λειτουργούν σα ασπίδα προστασίας της κοινωνίας.

    -Τέταρτον, δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της κρίσης ιδίως για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, για την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την ενίσχυση της οικονομίας.

    -Πέμπτον, απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική παρέμβαση υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

    -Έκτον, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις, παραλείψεις, έγιναν λάθη, δεν διεκδικούμε το αλάθητο, διεκδικούμε το καλύτερο για την πατρίδα μας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι για το επόμενο διάστημα είναι μείζονος σημασίας η μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας που περιλαμβάνει τρεις καίριας σημασίας, τομείς:

    -Πρώτον τη δημιουργία λιγότερων, περίπου 350 και πολύ ισχυρότερων δήμων.

    -Δεύτερον, την τόνωση της αποκέντρωσης με τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών της περιφερειών και την θεσμοθέτηση αναπληρωτών γενικών γραμματέων για κάθε νομό.

    -Τρίτον, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του σε προσωπικούς τόνους λέγοντας "προσωπικά σας βεβαιώ πώς θα κάνω ό,τι έκανα σε ολόκληρη την πολιτική διαδρομή μου, θα επιμείνω σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο της ευθύνης, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω, ειδικά στα δύσκολα, για το μέλλον του τόπου μας. Έχω ακλόνητη πίστη στην πατρίδα μας, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες".-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 September 2009 - 10:30:18 UTC