Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ώρα αποφάσεων για το συμφέρον της χώρας"
  • [02] Αντικατοχική πορεία στην Αμμόχωστο
  • [03] "Ταξικός πατριωτισμός"
  • [04] "Αντεργατικοί νόμοι"

  • [01] "Ώρα αποφάσεων για το συμφέρον της χώρας"

    Τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ για το πως "μπορούμε να αποκτήσουμε την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε" παρουσίασε ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας απόψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Απευθυνόμενος προς όλους τους πολίτες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι είναι η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες που χρειάζονται αποφάσεις για το συνολικό συμφέρον της πατρίδας.

    Είμαι εδώ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να σας μιλήσω για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε "διαβεβαιώνοντας" το ακροατήριο και τον ελληνικό λαό, "πως υπάρχει ελπίδα ότι στις 4 Οκτωβρίου αρχίζει μια νέα εποχή, η οποία θα στηριχθεί σε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανάτασης".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ορισμένες βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, αλήθειες ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγεί, τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια ότι η παρακμή που βιώνει σήμερα η χώρα δεν θα περάσει απλά όταν ξεπεραστεί η διεθνής κρίση, καθώς η παρακμή της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την οικονομική κρίση αλλά έχει άμεση σύνδεση με την πολιτική κρίση η οποία είναι μια κρίση θεσμών και αξιών.

    Η δεύτερη αλήθεια, τόνισε, είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει καθηλωθεί και πως κάθε προσπάθεια ανάταξης της δεν θα πετύχει εάν δεν συνοδεύεται και από άμεσα μέτρα με διαρθρωτικές αλλαγές στο πρότυπο της ανάπτυξης.

    Η τρίτη αλήθεια, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι η χώρα έφτασε εδώ που βρίσκεται σήμερα διότι υπάρχει ένα πελατειακό κράτος που πνίγει κάθε πρωτοβουλία, ένα κράτος που είναι παραδομένο στη διαφθορά και σέρνεται από κάθε παράγοντα με ισχύ.

    Οι στιγμές, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, απαιτούν σήμερα μια νέα ηγεσία με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρίση και την παρακμή που μαστίζουν τη χώρα.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που αφορά στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Ο στόχος όλων αυτών, είπε, είναι να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή και να δώσουμε ζωή στην οικονομία.

    Παράλληλα σημείωσε ότι στο κράτος θα εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη.

    Απαντώντας σε όσα ανέφερε κατά τη δική του παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επιλογή δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εύκολο και τον δύσκολο δρόμο αλλά αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο ή θα κάνουμε νέες επιλογές.

    Χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Καραμανλή ως καταστροφική για τη χώρα και πρόσθεσε ότι αντί να παγώσουμε την αγορά, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα.

    Εξειδικεύοντας το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών για την οικονομία ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό θα έχει ως στόχους την στήριξη του εισοδήματος (το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, παροχή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, λήψη μέτρων προστασίας των δανειοληπτών και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο).

    Δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό, η ένεση ρευστότητας στην αγορά, η αλλαγή του Τειρεσία και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Ο τρίτος στόχος αφορά στην προστασία και την ενίσχυση της απασχόλησης και της στήριξης των ανέργων και ο τέταρτος στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

    Τις πρώτες 100 μέρες, είπε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πέντε νομοσχέδια. Το πρώτο θα αφορά στη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και στην αναδιανομή του πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, θα χορηγείται το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα ώστε να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα με μια προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.

    Παράλληλα, όπως τόνισε, τα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους θα φορολογηθούν όπως και όλα τα άλλα εισοδήματα, ενώ δεν θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο θα καταργηθούν, είπε, όλες οι χαριστικές φοροαπαλλαγές ενώ τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή.

    Επίσης θα αντικατασταθεί το ΕΤΑΚ και θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να εξαιρείται η περιουσία της Εκκλησίας. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, θα επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο για να προστατευθεί η μικρή ιδιοκτησία.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην προστασία των δανειοληπτών και την καταπολέμηση της ακρίβειας ώστε να μπει τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα θα ξεκινήσει μάχη ενάντια στα καρτέλ, θα αναβαθμιστεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.

    Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις απευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, θα αλλάξει ο Τειρεσίας και θα δημιουργηθεί ταμείο αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

    Το τέταρτο νομοσχέδιο θα αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων με την καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου και απλών διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο στόχος, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να μπορεί να ιδρύεται μια μικρή επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν. Επίσης ανέφερε ότι ήρθε πλέον η ώρα να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, κάτι που όπως είπε θα γίνει ύστερα από κοινωνικό διάλογο.

    Το πέμπτο νομοσχέδιο θα αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά στοχεύουν στην αναθέρμανση της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης ανέφερε ότι όλα αυτά αφορούν μια ριζική ανατροπή σε αντιλήψεις και πρακτικές και δηλώνουν τη βούληση του ΠΑΣΟΚ να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας.

    Απαντώντας στο ερώτημα που έχει τεθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα κάνει απογραφή της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αντιγράψει μικροκομματικές πρακτικές του παρελθόντος για να διασύρει τη χώρα. Ωστόσο σημείωσε η κυβέρνησή του θα ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας και την πρόοδό της. Και εξήγγειλε την πρόθεσή του να καταστεί η Στατιστική Υπηρεσία πραγματικά ανεξάρτητη μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Σχετικά με το έλλειμμα το οποίο όπως ανέφερε ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν μπορεί να πέσει στο 3% σε ένα ή δύο χρόνια και για να μειωθεί χρειάζονται μεγάλες τομές στη δημοσιονομική διαχείριση, χωρίς τη λήψη μέτρων εντυπωσιασμού αλλά "να ματώσουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής".

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο θα εγγυάται ότι στο βάθος της τριετίας θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Ταυτόχρονα, με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα κατατεθεί στη Βουλή ένα τριετές σχέδιο προϋπολογισμού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε επίσης μια σειρά μέτρων για το πως μπορούν να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες καθώς και μέτρα σωστής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος μεταξύ των οποίων η κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η αναδιαμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η καθιέρωση δειγματοληπτικού ελέγχου και η επαναφορά του πόιντ σύστεμ, η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και οι αυστηροί έλεγχοι στις οφ σορ εταιρείες ακινήτων.

    Αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας τονίζοντας ότι αν δεν δημιουργηθεί νέος πλούτος και δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίττας. Και υπογράμμισε ότι είναι η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε έως είκοσι χρόνια, τι θα εξάγει και που θα επενδύσουμε.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, από την 5η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τρεις κατευθύνσεις.

    Η πρώτη θα αφορά στην ενέργεια όπου θα αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο το 2020 το 20% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανασυγκρότηση της υπαίθρου με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο αγρότης και ο κάτοικος της υπαίθρου. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας το οποίο όπως είπε εφαρμοζόμενο θα κατέστρεφε τη χώρα. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στον τουρισμό ο οποίος πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και ποιότητα στις υπηρεσίες καθώς και μια ισχυρή ελληνική ναυτιλία στον κόσμο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 τονίζοντας ότι για το κόμμα του αυτές σηματοδοτούν το τέλος της απουσίας σχεδιασμού και της επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη. Όπως είπε, θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου που έχει μείνει στη χώρα αλλά και στην αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί. Και τόνισε χαρακτηριστικά " τέρμα στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων, χωρίς καμία εξαίρεση".

    Παράλληλα είπε ότι στις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, διότι όπως τόνισε "τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε αν δεν αλλάξουμε το κράτος".

    Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν άμεσα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες και θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Επίσης θα αναμορφωθεί ο θεσμός του "πόθεν έσχες" ώστε να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται. Ένα ακόμα μέτρο θα είναι η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης. Επίσης θα ληφθούν σκληρά μέτρα για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς.

    Κάθε πράξη του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο και στην πολιτική και κάθε πρόγραμμα, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπηρετεί επτά απλές και αυτονόητες αρχές οι οποίες είναι: διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση και πιστοποίηση, συμμετοχή και διαβούλευση, λογοδοσία και διάκριση εξουσιών, ποιότητα, αλληλεγγύη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην Παιδεία τόνισε ότι ισχύει η δέσμευσή του για τη διάθεση του 5% του ΑΕΠ καθώς και η διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον στην παιδεία από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει η κυβέρνησή του. Θα αλλάξει επίσης ο θεσμός των Πανελληνίων Εξετάσεων οι οποίες δεν θα γίνονται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά για την απόκτηση εθνικού απολυτηρίου.

    Για τον τομέα της υγείας ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής οι οποίες θα είναι στελεχωμένες με τον οικογενειακό γιατρό και τον οικογενειακό νοσηλευτή. Θα υπάρχει όπως τόνισε δωρεάν 24ωρη περίθαλψη επτά ημέρες την εβδομάδα για όλο το χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν θα προσλάβει αγροφύλακες αλλά θα καλύψει όλες τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνησή του από τον πρώτο χρόνο, θεωρώντας απαράδεκτο να υπάρχει καθυστέρηση ενός ή δύο ετών για την χορήγηση συντάξεων. Και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί στενά τον υπουργό που θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο φάκελο. Ειδικότερα ανέφερε ότι ως το τέλος του 2010 οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες.

    Επίσης τόνισε ότι στις πρώτες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας.

    Επίσης τόνισε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα διαχωριστούν οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές και θα υπάρξει η ασφάλιση της καθολικής και άμεσης πρόσβασης του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον γιατρό, στο φαρμακείο, στην προληπτική ιατρική.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η εθνική ανάταση η οποία αφορά πρωτίστως τη διεθνή θέση της χώρας η οποία πρέπει να ανακτήσει την διαπραγματευτική της ισχύ, να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και να κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η χώρα δεν είναι εύκολος και πρόσθεσε ότι ο δρόμος που δείχνει με τις προτεραιότητες και τους στόχους που ανέφερε, είναι ο σωστός. Είναι, όπως είπε, οραματικός, ρεαλιστικός και αυτονόητος. Τόνισε επίσης ότι αυτό τον δρόμο πρέπει να τον περπατήσουμε όλοι μαζί, διότι την ιστορία δεν την γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες αλλά μια κοινωνία αλλάζει μόνο όταν προσπαθήσουν όλοι μαζί.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    ΝΔ:Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. για τις εκλογές, κ. Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ:

    Όλοι οι πολίτες περιμέναμε να ακούσουμε τι έχει να πει ο κ. Παπανδρέου.

    Τι έχει να προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Και τι ήταν αυτό που ακούσαμε σήμερα;

    Ήταν έκθεση ιδεών. Με πολλές αντιγραφές και ακόμη περισσότερες πρόχειρες σκέψεις.

    Έκθεση ιδεών που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

    Όμως, τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και πιεστικά.

    Είναι αδιανόητο ο κ. Παπανδρέου να απαντά στην κρίση του 2009 με θολές εικόνες για το 2012.

    Είναι δυνατόν να πιστεύει ότι οι υπέρογκες νέες δαπάνες που υπόσχεται μπορούν να καλυφθούν από φόρους στην ακίνητη περιουσία και την Εκκλησία;

    Θα αποφασίσει επιτέλους ποια είναι αυτή η μαγική ενιαία φορολογική κλίμακα που θα αυξήσει τα έσοδα, αλλά δεν θα επιβαρύνει την κάθε οικογένεια;

    Τι προτείνει πραγματικά για την αντιμετώπιση του Δημόσιου χρέους, όταν δεν μας λέει τι θα κάνει με τις ΔΕΚΟ και τον ΟΣΕ;

    Θα μας εξηγήσει τι σημαίνουν οι γρίφοι για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ;

    Ενώ ο κ. Παπανδρέου μιλάει για πολύ υψηλό έλλειμμα, επανέλαβε και πάλι τις γνωστές ψεύτικες υποσχέσεις οι οποίες κοστίζουν τουλάχιστον δέκα δις ευρώ.

    Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να βρεθούν ούτε με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ούτε με το Φόρο Κληρονομιάς που τον ξαναφέρνει επιβαρύνοντας και πάλι χιλιάδες μικρο-ιδιοκτήτες.

    Ούτε βέβαια με την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα.

    Σοβαρολογεί ότι θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας με «τη σταδιακή αλλαγή του προτύπου στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης», για να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια του τα λόγια;

    Αυτή είναι η απάντησή του στην κρίση;

    Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση -- δεν γνωρίζει που πάει.

    Δεν γνωρίζει που θέλει να φτάσει.

    Το μόνο που φαίνεται να γνωρίζει καλά είναι ότι η περιπλάνηση αυτή θα γίνει «δημοσία δαπάνη».

    Με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

    Προκαλεί έτσι ανασφάλεια σε όλους. Και στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου επιλέγει απέναντι στην πιο σοβαρή διεθνή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα να κοροϊδέψει συνειδητά όλους τους Έλληνες.

    Οι πολίτες δεν θα του το επιτρέψουν.

    Για μας τα πράγματα παραμένουν ξεκάθαρα: σε λίγες ημέρες πρέπει να πάρουμε όλοι μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον μας.

    Μια απόφαση ευθύνης.

    Μια απόφαση προοπτικής.

    ΚΚΕ:Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε για χιλιοστή φορά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμο να επιτεθεί στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, ότι βαδίζει στο γνώριμο δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας χέρι - χέρι με τη ΝΔ. Επομένως είναι ψευδεπίγραφος ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου ότι οι δύο πολιτικές που συγκρούονται είναι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    Αυτό που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ είναι αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέα κρατική ενίσχυσή τους και ουσιαστική απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της «πράσινης ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή επιφυλάσσει «αυξήσεις» - εμπαιγμό για τους μισθούς, εμφανίζοντας αυτή την κοροϊδία ως ποιοτική διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική της ΝΔ!

    Η αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του κράτους και η ριζική αποκέντρωση που διακήρυξε ο Γ. Παπανδρέου, σημαίνει αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, επέκταση της εμπορευματοποίησης δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του λαού.

    Οι δρόμοι ανάπτυξης είναι δύο. Ο ένας εκφράζεται κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είναι ο δρόμος που φέρνει τις οικονομικές κρίσεις. Ο άλλος δρόμος εκφράζεται από το ΚΚΕ και συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται μετά τις εκλογές, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία.

    ΣΥΡΙΖΑ:Όσο και αν προσπάθησε ο κ.Παπανδρέου, μέσα από τις ασαφείς και γενικόλογες τοποθετήσεις του, δεν έπεισε πως το νέο ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται δεν είναι το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ που ήδη γνωρίζουμε.

    Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την κατάργηση συγκεκριμένων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, χωρίς σαφείς θέσεις για την αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση και με υπεκφυγές στο κρίσιμο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν προοδευτική μια κατβ ουσίαν βαθιά συντηρητική πολιτική, η οποία θα διευρύνει τις ήδη μεγάλες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.

    Η χώρα χρειάζεται σήμερα μια βαθιά αλλαγή πολιτικής με σαφείς ριζοσπαστικές δεσμεύσεις και ανατροπές και όχι αόριστες υποσχέσεις «καλύτερης διαχείρισης» ενός συστήματος -που παρακμάζει μέσα στο τέλμα και την κρίση-, όπως η τετριμμένη και κοινότυπη υπόσχεση περί «μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος».

    Σήμερα όσο ποτέ ο τόπος και ο λαός έχει ανάγκη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει την έκπληξη και θα θέσει στο προσκήνιο την ανάγκη μια νέας προοδευτικής πορεία της χώρας.

    ΛΑΟΣ:«"Ρετρό" εμφάνιση που παραπέμπει σε εμφανίσεις Ανδρέα Παπανδρέου.

    Πολλά "θα" χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Θύμιζε τον Άνθρωπο που ταλαντευόντανε για να πετύχει τον στόχο του χωρίς να ξέρει πώς να το κάνει.

    Σαν νβ αλλάζεις αλυσίδα στο ποδήλατο εν κινήσει σβ ανηφόρα».

    Εκτός ψηφοδελτίων ο Κ. Σημίτης

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου να ηγηθεί είτε του ψηφοδελτίου της Αβ Πειραιώς είτε της Αβ Αθηνών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Σημίτης απάντησε ότι εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση.

    Όπως αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κκ Παπανδρέου και Σημίτης, "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον πρώην Πρωθυπουργό είτε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιά, είτε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι, εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση".

    «Στις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός. «Εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη στις εκλογές και κάθε επιτυχία» πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Δεν κατεβαίνει στην Πέλλα ο Γ. Πασχαλίδης

    Ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, o οποίος είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του νομού Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

    Την απόφαση του αυτή κοινοποίησε με γραπτή δήλωση

    [02] Αντικατοχική πορεία στην Αμμόχωστο

    Μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, την οποία οργάνωσε ο Δήμος της πόλης.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπομπή προς τη Δερύνεια, μερικά μόνο χιλιόμετρα από την περιφραγμένη πόλη και πορεία προς το οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την Αμμόχωστο, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα στο οποίο καταγράφεται η αξίωση των κατοίκων για επιστροφή στην πόλη τους.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης τους διαβεβαίωσε ότι η επιστροφή τους βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών και του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης.

    Αποκάλυψε σχετικά ότι πρόσφατα διαβίβασε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο και την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προνοεί την επιστροφή της πόλης κατά προτεραιότητα και χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην εν όψει αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η ηγεσία της χώρας αυτής, πέραν των άλλων υποχρεώσεων της, θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του ψηφίσματος 550, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση».

    Εξ άλλου, είπε ότι «η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις και οφείλει να τις σεβαστεί μιας και είναι ακόμη νωπή η υπογραφή της στο πρωτόκολλο της Άγκυρας και στη βάση των προνοιών αυτού του πρωτοκόλλου πρέπει να καθορίσει την παραπέρα πολιτική της, αλλά και να αναθεωρήσει τη στάση της».

    Επίσης προειδοποίησε σαφώς ότι η Κύπρος μπορεί να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και κάλεσε τους επισήμους της τουρκικής κυβέρνησης να είναι δημιουργικοί όταν αναφέρονται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και να συμβάλουν ώστε ο διάλογος «να στηριχθεί σε αρχές και να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αντί να απειλούν και να υπαινίσσονται διαιώνιση της διχοτόμησης».

    Ως προς την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο ίδιος πιστεύει «ότι έχουμε λόγους να παραμένουμε αισιόδοξοι μιας και στον ένα χρόνο των διαπραγματεύσεων διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις επί διαφόρων θεμάτων».

    «Πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος σβ ένα έντιμο συμβιβασμό, κάτι που εάν δεν γίνει δεν θα αποδεχθούμε λύση χάριν της λύσης για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε συμφερόντων», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [03] "Ταξικός πατριωτισμός"

    Έκκληση προς την εργατιά, τη φτωχή αγροτιά και τα μικρομάγαζα να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τη δύναμή τους ψηφίζοντας το ΚΚΕ, απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στην Λαμπρινή.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι "τα εργατικά στρώματα σήμερα δεν μπορούν πια να πιστεύουν ότι θα αλλάξει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια βλέπουν ότι είναι αποκρυσταλλωμένη, ότι είναι μια πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας και γενικότερα της αστικής τάξης. Πρόσθεσε ακόμα ότι "πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση όπου άνθρωποι που μας συμπαθούν ελπίζουν ότι τα κόμματα αυτά μπορούν να διορθωθούν, πρέπει να τελειώσει η κατάσταση όπου κάποιοι φοβούνται τον άγνωστο δρόμο της αμφισβήτησης, της ρήξης και της ανατροπής".

    Ειδικότερα μιλώντας για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ δήλωσε ότι "από τα δέκα που λέει τα εννέα αφορούν το να δοθεί χρήμα στους επιχειρηματίες γιατί δήθεν με τον τρόπο αυτό θα σωθούν οι εργαζόμενοι".

    Για την Νέα Δημοκρατία είπε ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός της ότι θα υιοθετήσει σκληρά μέτρα για δύο χρόνια αφού εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζει σκληρά μέτρα.

    Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν τα λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, είναι ποιά δύναμη βάζει φρένο και δημιουργεί δυσκολίες στην εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και απάντησε ότι τέτοια δύναμη σήμερα είναι μόνο το ΚΚΕ αφού από τα άλλα κόμματα αποδεικνύεται ότι ο μεν Καρατζαφέρης "βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, με νήματα που κινούνται όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα και στο κόμμα του επιχειρεί να διαφθείρει την λαϊκή συνείδηση".

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "φθάρηκε νωρίτερα και από τις προβλέψεις μας , απέδειξε ότι είναι ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που προσπαθεί να εμφανισθεί σαν μια αριστεροκομμουνιστική δύναμη, σύγχρονη και αντιδογματική".

    Και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα στο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στοιχεία κρίσης που χαρακτηρίζουν τα αστικά κόμματα.

    Για το δίλημμα της ακυβερνησίας είπε ότι "οι ακυβέρνητες πολιτείες είναι παραμύθια, δεν θα υπάρξει κενό εξουσίας. Το ζητούμενο είναι να εξασθενήσει η δύναμη τους και να πάρουν την τιμωρία που τους αναλογεί μέσω της ενίσχυσης του ΚΚΕ".

    Πρόβλεψε ότι επίκειται να γίνει πιο επιθετική η κυρίαρχη πολιτική για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, πράγμα που θα προκαλέσει επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, πλήγμα στο ασφαλιστικό σύστημα, επιδείνωση του τομέα της υγείας και της παιδείας.

    Αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών και υποστήριξε ότι "οι μετανάστες είναι δύναμη ανάκαμψης του εργατικού κινήματος, συναγωνιστικά με τους Έλληνες συναδέλφους τους και αν δεν το κάνουν θα βρεθούν σε χειρότερη θέση".

    Έθιξε ακόμα το ζήτημα της αποχής και υποστήριξε ότι "η αποχή σήμερα δεν δικαιολογείται και είναι συνενοχή". Τέλος απευθύνοντας έκκληση "να ανέβει στα ύψη ο ταξικός πατριωτισμός" προειδοποίησε ότι "τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν καταλήξει ακόμα εάν θα πρέπει να υιοθετήσουν ήπια στάση έναντι του ΚΚΕ ή να προχωρήσουν σε αντικομουνιστική επίθεση που θα μπορούσε να είναι είτε με μοντέρνο τρόπο , είτε με τον παλιό βάρβαρο τρόπο".

    [04] "Αντεργατικοί νόμοι"

    «Ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην επισφάλεια έφεραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θα είμαστε δίπλα τους για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους όσοι δεν έχουν φωνή », δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το υποκατάστημα των Mc Donaldβs στο Σύνταγμα όπου μοίρασε στους εργαζόμενους, οδηγούς εργασιακών δικαιωμάτων.

    "Σε αυτές τις εκλογές κανείς δεν θα ασχοληθεί με την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, βρίσκονται σήμερα στην επισφάλεια. Πάνω από 300.000 είναι στην μερική απασχόληση.

    Συνολικά υπάρχει μια ολοένα και διευρυνόμενη κοινωνική κατηγορία εργαζομένων που εργάζονται στην αβεβαιότητα με μερική απασχόληση με μπλοκάκια, με ενοικιαζόμενη εργασία κι όλα αυτά διότι οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει νόμους αντιεργατικούς, αντιασφαλιστικούς που πρέπει να καταργηθούν" ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

    "Εμείς ήρθαμε σήμερα σε μια συμβολική κίνηση, να μοιράσουμε στους εργαζόμενους των Mc Donaldβs στην πλατεία Συντάγματος βιβλία που αναγράφουν πλήρως τα δικαιώματά τους με βάση την εργασιακή νομοθεσία. Την εργασιακή νομοθεσία η οποία δεν τηρείται ουσιαστικά. Πολλές επιχειρήσεις κάνουν τα στραβά μάτια, επιθεώρηση εργασίας δεν υπάρχει.

    Βρισκόμαστε εδώ ακριβώς για να αναδείξουμε ότι με την παρουσία μας και μετά τις εκλογές θα βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, θα βρισκόμαστε δίπλα τους για να δώσουμε δύναμη σε όσους δεν έχουν δύναμη, για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή και μέσα από την Βουλή κυρίως όμως μέσα από τους αγώνες να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα που είναι οδυνηρή", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 September 2009 - 22:08:11 UTC