Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων"
  • [02] Στις πληγείσες περιοχές

  • [01] "Σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων"

    Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και όχι δύο κόμματα ή δύο πρωθυπουργοί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι αν η χώρα θα συνεχίσει τον κατήφορο ή θα μπει σε μια πορεία ανάτασης.

    Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια που θα γίνει δεν θα είναι προσπάθεια ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας στενών συνεργατών, αλλά μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων η οποία θα βασίζεται σε κοινές αρχές και στόχους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην ερώτηση "που θα βρείτε τα λεφτά" είπε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά παράλληλα υπάρχουν και πολλές σπατάλες του δημοσίου οι οποίες θα περιοριστούν, όπως θα περιοριστούν και οι χαριστικές πράξεις, αναφέροντας για παράδειγμα αυτές που αφορούν στις τράπεζες, στις οποίες, όπως είπε, χαρίστηκαν πέντε δισ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και πάλι ότι δεν πρόκειται να είναι όμηρος κανενός καθώς δεν χρωστάει σε κανέναν και αναφερόμενος σε θέματα φορολογίας ανέφερε ότι "είμαστε σε άλλη φιλοσοφία με τη ΝΔ". Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει απογραφή σαν αυτήν που έκανε η ΝΔ, ενώ θα υπάρξει αναπροσανατολισμός στην λειτουργία των τραπεζών αλλά και των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ.

    Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ και σχετικά με τον τουρισμό έχουν συζητηθεί και έχουν αποφασιστεί μέτρα για την ενίσχυσή του.

    Αναφορικά με το κράτος, είπε ότι η στελέχωσή του θα γίνει με ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες και ότι θα γίνει προσπάθεια να έχει ιδρυθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010.

    Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον εκλεγεί, ανέφερε ότι το σχήμα θα είναι μικρότερο, θα είναι λιγότεροι οι υπουργοί, θα λειτουργεί συλλογικά το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν θα υπάρχουν "φέουδα υπουργών".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, τους οποίους χαρακτήρισε πολύτιμο αγαθό ενώ σχετικά με το ασφαλιστικό ανέφερε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ προτίθεται να προχωρήσει τη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών Ταμείων, συγκρουόμενος με τα συμφέροντα που κινούνται στο χώρο αυτό.

    Σχετικά με τη μη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού ανέφερε ότι είναι συγκεκριμένες οι προτάσεις που έγιναν στον τέως πρωθυπουργό, τόνισε ότι θα τον ήθελε στη Βουλή, καθώς και ότι σέβεται την απόφαση αλλά και το έργο του το οποίο χαρακτήρισε ανεκτίμητο. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Σημίτης είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχος για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τόνισε ότι ο γνώμονας για τη συγκρότησή του είναι να έχει την επόμενη των εκλογών μια μάχιμη ομάδα.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "όταν πάρεις έστω και ισχνή πλειοψηφία κυβερνάς με αυτή γιατί αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού", αποκλείοντας εμμέσως αλλά με σαφήνεια το σενάριο της προσφυγής σε νέες εκλογές σε περίπτωση που δεν θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο να μη συμφωνήσει η ΝΔ στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα μη ψήφισης του κ. Παπούλια απαντώντας στην ΝΔ, η οποία είπε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει τί πρέπει να κάνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο των ΜΜΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα θέλει να είναι ανεξάρτητα και ελεύθερα και το ίδιο να ισχύει και για τους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα αυτά δεν ισχύουν.

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για το θέμα των Σκοπίων επιμένει στην κόκκινη γραμμή την οποία άλλωστε, όπως είπε, χάραξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε η κυβέρνηση. Σχετικά με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και την στάση της δικής του κυβέρνησης, αν κερδίσει στις εκλογές, στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας και ότι την απόφασή του θα λάβει ύστερα από αξιολόγηση των βημάτων που θα έχει κάνει η Τουρκία στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν δέχθηκε ότι δεν υφίσταται σήμερα η συμφωνία του Ελσίνκι και τόνισε ότι το βέτο δεν το έχει εγκαταλείψει η χώρα, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να φυγομαχήσει όπως έκανε ο κ, Καραμανλής.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν τόνισε ότι από τη στιγμή που απορρίφθηκε έχει πεθάνει. Στήριξε τον διάλογο μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η βούληση της Τουρκίας να μην παρεμβαίνει και να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να αποφασίσει μόνη της για μια λύση δίκαιη και λειτουργική στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Σε ερώτηση για το ρόλο των μειονοτήτων στη Θράκη και γενικότερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι στην πολιτική της κυβέρνησής του υπάρχει ένα αυστηρό δίπτυχο: πρώτον τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεύτερον ότι οι μειονότητες έχουν δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται. Και διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί σε οποιαδήποτε μειονότητα να γίνει Δούρειος Ίππος υπέρ κάποιων τρίτων.

    Για το θέμα των μεταναστών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσοι έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα θα μπορούν μετά από συγκριμένες διαδικασίες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και βέβαια τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

    Σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αν η επαναδιαπραγμάτευση στην οποία αναφέρθηκε σημαίνει ενδεχομένως και ματαίωση του έργου, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας τόνισε ότι τον συγκεκριμένο αγωγό τον ξεκίνησε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τον ολοκληρώσει. Επέμεινε πάντως στην επαναδιαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας λεόντεια τη συμφωνία υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της Ελλάδας. Και πρόσθεσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

    Δήλωση εκπροσώπου ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου

    Σχετικά με όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Χθες και σήμερα ακούσαμε τον υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου

    Πλήρης απογοήτευση...

    Βολικές ασάφειες. Μεγάλες αντιφάσεις. Εξωπραγματικές προτάσεις.

    Σβ ένα πρόγραμμα 100 ημερών...τριετούς διάρκειας.

    Πρόγραμμα ανεφάρμοστο που αν γινόταν πράξη θα κόστιζε, σε περίοδο κρίσης, πάνω από 10 δισ. ευρώ.

    Χρήματα που δεν υπάρχουν.

    Δεν το λένε, δεν το ομολογούν, αλλά θα δανεισθούν! Αν ποτέ γίνουν κυβέρνηση θα δανειστούν πολύ.

    Αυξάνοντας απερίσκεπτα και το έλλειμμα και τους φόρους. Επιβαρύνοντας τους Έλληνες για πολλές γενιές.

    Η λογική τους είναι μια. Να πάρουνε την εξουσία και ... βλέπουνε.

    Οι πολίτες δεν θα τους κάνουν τη χάρη".

    [02] Στις πληγείσες περιοχές

    Τις πληγείσες από τις πρόσφατες σφοδρές νεροποντές, περιοχές της Ευβοίας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, διακόπτοντας την περιοδεία του στην Πελοπόννησο. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφού είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, παρευρέθη σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Βασιλικού όπου και ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το κακό που έχει ξεκινήσει εδώ και τριάντα χρόνια, τον Αύγουστο να καιγόμαστε και το Σεπτέμβριο να πνιγόμαστε».

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ, στη συνέχεια ο κ. Καρατζαφέρης παρέδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο 30.000 Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην προεκλογική αφισοκόλληση όλου του Νομού, για τις πρώτες ανάγκες του Δήμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 September 2009 - 14:30:18 UTC