Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δύσκολες αποφάσεις σήμερα για σίγουρο αύριο"
  • [02] "Σύγκρουση με αντιλήψεις του παρελθόντος"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ανάχωμα στα αντιλαϊκά μέτρα"

  • [01] "Δύσκολες αποφάσεις σήμερα για σίγουρο αύριο"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει, στις 12.00, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ. Το βράδυ, ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε μικρομεσαίες επιχειρηματίες.

    Απάντηση σε αυστηρούς τόνους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου στα όσα είπε στην ΔΕΘ για την οικονομία, έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση γυναικών της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι "ξεπέρασε κάθε όριο στην αοριστία, στις γενικολογίες και τα ευχολόγια" και πρόσθεσε ότι η απουσία οποιουδήποτε σοβαρού μέτρου οικονομικής πολιτικής αποδεικνύει πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και το μόνο που διαθέτει είναι ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους, εξωπραγματικές παροχές προς κάθε κατεύθυνση.

    "Δίνει υποσχέσεις που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει τα επόμενα χρόνια, έχει μόνο ασύνδετα, ευχάριστα μέτρα. Απουσιάζει έστω και ένα δυσάρεστο και αναγκαίο μέτρο στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε".

    Ρώτησε ο πρωθυπουργός: "Αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας τόσο σοβαρής διεθνούς κρίσης μόνο με ευχάριστες γενικολογίες; Που θα βρεθούν τα απίστευτα ποσά για να εκπληρωθούν οι τόσες υποσχέσεις;"

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η επιδίωξη της ομιλίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν να παραπλανηθούν οι πολίτες. Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αλήθεια και ότι οφείλουμε τώρα, άμεσα να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο δημόσιο χρέος που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν και κληρονόμησαν. "Απαιτούνται πιεστικά συγκεκριμένες λύσεις" είπε.

    Οι παροχές του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, δεν τις αντέχει η οικονομία, θα οδηγήσουν σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα και έτσι μετά από τα πρόσκαιρα ευχάριστα μέτρα η αμείλικτη πραγματικότητα θα οδηγήσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα από τις αναγκαίες αποφάσεις που προτείνει τώρα η κυβέρνηση.

    Οι εκλογές του Οκτωβρίου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολιτευτικής περιόδου. "Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες με καθαρό μήνυμα, με καθαρό διακύβευμα, να πάρουμε σήμερα τις δύσκολες αποφάσεις για να έχουν αύριο σίγουρο μέλλον τα παιδιά μας". Το 2011 πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας προοπτικής είπε ο κ. Καραμανλής, να κάνουμε την διεθνή κρίση εθνική ευκαιρία. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι πάντα προτεραιότητα για την παράταξή μας. Το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας. Από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα εξαρτηθεί η έκταση, η ένταση και η διάρκεια των δυσμενών επιπτώσεων, θα κριθούν οι αντοχές της οικονομίας, θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας.

    Ακολούθως επιτέθηκε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τα όσα είπε στην ΔΕΘ υποστηρίζοντας ότι συνθέτουν ένα "συνονθύλευμα αντιφάσεων".

    "Επιστρέφουν στο άγχος, στις πρακτικές του δώστα όλα του 89, εξαγγέλλουν δράσεις που είτε έγιναν τα τελευταία χρόνια, είτε είναι σε εξέλιξη, υπόσχονται μαγικό φορολογικό σύστημα που θα αυξήσει δήθεν τα έσοδα χωρίς να επιβαρύνει τα νοικοκυριά, στην πραγματικότητα όμως εξαγγέλλουν νέους φόρους. Δεν συμφωνούν όμως ούτε καν μεταξύ τους. Άλλα υποστηρίζουν το πρωί και άλλα το βράδυ, άλλα λέει ο ένας και άλλα λέει ο άλλος. Υπόσχονται προσλήψεις, υπόσχονται παροχές, υπόσχονται αυξήσεις, μοιράζουν υποσχέσεις που κάθε μία κοστίζει δισεκατομμύρια. Δεν λένε τι θα κάνουν με το ασφαλιστικό, δεν λένε πως θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του συστήματος. Μιλούν για την ανεργία αλλά δεν λένε πως θα την αντιμετωπίσουν. Με τον τρόπο που την έφτασαν από το 3 στο 11,3%, διώχνοντας επενδυτές και πολεμώντας τις επιχειρήσεις; Μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση διεθνών ενεργειακών συμφωνιών. Τι πραγματικά σκέφτονται για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη; Ποιόν εξυπηρετεί η αναμόχλευση αυτή; Τι συμβαίνει;

    Εμφανίζονται έτοιμοι να επανακρατικοποιήσουν την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ από που θα βρουν πόρους; Ποιά αξιοπιστία εκπέμπουν στη διεθνή κοινότητα;".

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ακόμη δεν κατάλαβε την κρισιμότητα των περιστάσεων. Ως κυβέρνηση, είπε, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 30% και το έφτασε στο 100%, υποχρέωσε τη χώρα να πληρώνει μόνο για τους τόκους 12 δισ. ευρώ το χρόνο. Ως αντιπολίτευση αντέτασσαν διαρκώς ένα μονότονο όχι σε κάθε αναγκαία αλλαγή. Στο τελευταίο διάστημα επιχείρησαν να εγκλωβίσουν τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εκβίαζαν την ίδια τη χώρα. "Απέρριψα τον εκβιασμό τους και ζητώ νωπή εντολή, ζητώ να αποφασίσουν οι πολίτες, να κρίνετε εσείς ποιός μπορεί να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις της διεθνούς κρίσης, εσείς επιλέγετε ανάμεσα στην σιγουριά και την αβεβαιότητα εσείς επιλέγετε πρωθυπουργό. Αποφασίστε λοιπόν με το χέρι στην καρδιά" Ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση και που ενίσχυσαν τις αντοχές της οικονομίας. Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το έργο μας, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "το πρωτόγνωρο πρόγραμμα υποδομών που αλλάζει την εικόνα της χώρα μας, τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, τον δρόμο για την πράσινη οικονομία που άνοιξε με έργα και όχι με λόγια και τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που εντάσσουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την βελτίωση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη και την συνεχή υποχώρηση της ανεργίας".

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανέπτυξε με σαφήνεια ένα συγκροτημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση με τρεις συγκεκριμένους άξονες: Τον αυστηρό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες, τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, τις διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές. Υπογράμμισε ότι η διετία 2010 - 2011 είναι δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον της πατρίδας. "Περιθώρια απραγίας δεν υπάρχουν, πειραματισμοί δεν νοούνται". Και κατέληξε ότι "μαζί θα αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν, μαζί θα μεταρρυθμίσουμε αυτά που χρειάζεται να μεταρρυθμιστούν, είμαι και θα είμαι μαζί σας στην πρώτη γραμμή, αταλάντευτα προσηλωμένος στον αγώνα για τα κοινά μας οράματα. Αποφασισμένος να δικαιώνω τις προσδοκίες σας, αποφασισμένος να κάνουμε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας νίκη απέναντι στην κρίση, νίκη για την πατρίδα μας".

    Συνέντευξη στην Καθημερινή

    Ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα, στη δομή και στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και στον τρόπο που παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπογραμμίζει ότι στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται εκτεταμένη ανανέωση με τη χρησιμοποίηση προσώπων καταξιωμένων στην κοινωνία και χωρίς κομματική ταυτότητα, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία και τονίζει ότι απαιτούνται άμεσα δύσκολες επιλογές και μέτρα.

    [02] "Σύγκρουση με αντιλήψεις του παρελθόντος"

    Στην Κύπρο θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννου Κρανιδιώτη, η οποία διοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Πριν από την εκδήλωση, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και όχι δύο κόμματα ή δύο πρωθυπουργοί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι αν η χώρα θα συνεχίσει τον κατήφορο ή θα μπει σε μια πορεία ανάτασης.

    Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια που θα γίνει δεν θα είναι προσπάθεια ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας στενών συνεργατών, αλλά μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων η οποία θα βασίζεται σε κοινές αρχές και στόχους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην ερώτηση "που θα βρείτε τα λεφτά" είπε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά παράλληλα υπάρχουν και πολλές σπατάλες του δημοσίου οι οποίες θα περιοριστούν, όπως θα περιοριστούν και οι χαριστικές πράξεις, αναφέροντας για παράδειγμα αυτές που αφορούν στις τράπεζες, στις οποίες, όπως είπε, χαρίστηκαν πέντε δισ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και πάλι ότι δεν πρόκειται να είναι όμηρος κανενός καθώς δεν χρωστάει σε κανέναν και αναφερόμενος σε θέματα φορολογίας ανέφερε ότι "είμαστε σε άλλη φιλοσοφία με τη ΝΔ". Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει απογραφή σαν αυτήν που έκανε η ΝΔ, ενώ θα υπάρξει αναπροσανατολισμός στην λειτουργία των τραπεζών αλλά και των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ.

    Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ και σχετικά με τον τουρισμό έχουν συζητηθεί και έχουν αποφασιστεί μέτρα για την ενίσχυσή του.

    Αναφορικά με το κράτος, είπε ότι η στελέχωσή του θα γίνει με ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες και ότι θα γίνει προσπάθεια να έχει ιδρυθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010.

    Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον εκλεγεί, ανέφερε ότι το σχήμα θα είναι μικρότερο, θα είναι λιγότεροι οι υπουργοί, θα λειτουργεί συλλογικά το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν θα υπάρχουν "φέουδα υπουργών".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, τους οποίους χαρακτήρισε πολύτιμο αγαθό ενώ σχετικά με το ασφαλιστικό ανέφερε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ προτίθεται να προχωρήσει τη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών Ταμείων, συγκρουόμενος με τα συμφέροντα που κινούνται στο χώρο αυτό.

    Σχετικά με τη μη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού ανέφερε ότι είναι συγκεκριμένες οι προτάσεις που έγιναν στον τέως πρωθυπουργό, τόνισε ότι θα τον ήθελε στη Βουλή, καθώς και ότι σέβεται την απόφαση αλλά και το έργο του το οποίο χαρακτήρισε ανεκτίμητο. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Σημίτης είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχος για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τόνισε ότι ο γνώμονας για τη συγκρότησή του είναι να έχει την επόμενη των εκλογών μια μάχιμη ομάδα.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "όταν πάρεις έστω και ισχνή πλειοψηφία κυβερνάς με αυτή γιατί αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού", αποκλείοντας εμμέσως αλλά με σαφήνεια το σενάριο της προσφυγής σε νέες εκλογές σε περίπτωση που δεν θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο να μη συμφωνήσει η ΝΔ στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα μη ψήφισης του κ. Παπούλια απαντώντας στην ΝΔ, η οποία είπε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει τί πρέπει να κάνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο των ΜΜΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα θέλει να είναι ανεξάρτητα και ελεύθερα και το ίδιο να ισχύει και για τους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα αυτά δεν ισχύουν.

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για το θέμα των Σκοπίων επιμένει στην κόκκινη γραμμή την οποία άλλωστε, όπως είπε, χάραξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε η κυβέρνηση. Σχετικά με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και την στάση της δικής του κυβέρνησης, αν κερδίσει στις εκλογές, στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας και ότι την απόφασή του θα λάβει ύστερα από αξιολόγηση των βημάτων που θα έχει κάνει η Τουρκία στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν δέχθηκε ότι δεν υφίσταται σήμερα η συμφωνία του Ελσίνκι και τόνισε ότι το βέτο δεν το έχει εγκαταλείψει η χώρα, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να φυγομαχήσει όπως έκανε ο κ, Καραμανλής.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν τόνισε ότι από τη στιγμή που απορρίφθηκε έχει πεθάνει. Στήριξε τον διάλογο μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η βούληση της Τουρκίας να μην παρεμβαίνει και να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να αποφασίσει μόνη της για μια λύση δίκαιη και λειτουργική στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Σε ερώτηση για το ρόλο των μειονοτήτων στη Θράκη και γενικότερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι στην πολιτική της κυβέρνησής του υπάρχει ένα αυστηρό δίπτυχο: πρώτον τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεύτερον ότι οι μειονότητες έχουν δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται. Και διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί σε οποιαδήποτε μειονότητα να γίνει Δούρειος Ίππος υπέρ κάποιων τρίτων.

    Για το θέμα των μεταναστών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσοι έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα θα μπορούν μετά από συγκριμένες διαδικασίες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και βέβαια τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

    Σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αν η επαναδιαπραγμάτευση στην οποία αναφέρθηκε σημαίνει ενδεχομένως και ματαίωση του έργου, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας τόνισε ότι τον συγκεκριμένο αγωγό τον ξεκίνησε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τον ολοκληρώσει. Επέμεινε πάντως στην επαναδιαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας λεόντεια τη συμφωνία υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της Ελλάδας. Και πρόσθεσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

    Κουμουτσάκος: "Βολικές ασάφειες, μεγάλες αντιφάσεις"

    Σχετικά με όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Χθες και σήμερα ακούσαμε τον υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.Πλήρης απογοήτευση.....Βολικές ασάφειες. Μεγάλες αντιφάσεις. Εξωπραγματικές προτάσεις. Σβ ένα πρόγραμμα 100 ημερών...τριετούς διάρκειας. Πρόγραμμα ανεφάρμοστο που αν γινόταν πράξη θα κόστιζε, σε περίοδο κρίσης, πάνω από 10 δισ. ευρώ. Χρήματα που δεν υπάρχουν.

    Δεν το λένε, δεν το ομολογούν, αλλά θα δανεισθούν! Αν ποτέ γίνουν κυβέρνηση θα δανειστούν πολύ. Αυξάνοντας απερίσκεπτα και το έλλειμμα και τους φόρους. Επιβαρύνοντας τους Έλληνες για πολλές γενιές. Η λογική τους είναι μια. Να πάρουνε την εξουσία και ... βλέπουνε. Οι πολίτες δεν θα τους κάνουν τη χάρη".

    ΚΚΕ: "Προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης"

    "Ο Γ. Παπανδρέου και με τη συνέντευξη Τύπου επιχειρεί, αλλά μάταια, να συγκαλύψει τον κύριο άξονα της πολιτικής του, που είναι η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή η ίδια γραμμή πλεύσης με τη ΝΔ", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τα όσα είπε στην συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    "Πρόκειται για προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης του λαού. Με πρόσχημα τις αντοχές της οικονομίας υπόσχεται μερικά ψίχουλα για τους εργαζόμενους, αλλά κρύβει ότι θα διατηρήσει και θα συμπληρώσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της ΝΔ. Στην ουσία επιχειρεί να καλύψει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που θα εξαπολύσει μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση. Το κόλπο της παροχολογίας στηρίζουν και η ΝΔ και τα περισσότερα ΜΜΕ, αν και γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιας γραμμής με της ΝΔ, δίχως παροχές στο λαό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικομματικού καβγά για την καρέκλα και συνολικά της ενίσχυσης του δικομματισμού" τονίζει το ΚΚΕ.

    Γ.Δραγασάκης: "Λιτότητα κάτω από το περιτύλιγμα"

    "Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά «άλλο δρόμο». Κινείται κι αυτή στο μονόδρομο της λιτότητας, αύξησης της ανεργίας και της διεύρυνσης των ανισοτήτων", δήλωσε ο υπεύθυνος της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Δραγασάκης, σχετικά με την συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

    "Εκείνο που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ε.Θ. είναι ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας μέσα σε ένα περιτύλιγμα επικοινωνιακών όρων χωρίς αντίκρισμα", συμπληρώνει στην δήλωσή του ο κ. Δραγασάκης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα συνεργασίας της Graduate School of Design του πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α. και του Δ.Π.Μ.Σ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Α.Π.Θ. (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Η Α. Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους (11:00:00, Λ. Κηφισού 102- Αιγάλεω)

  • Συνεδρίαση υπό την προεδρία Κ. Καραμανλή της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ (12:00:00, Αθήνα/Ρηγίλλης)

  • Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, του Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνου της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και ΜΜΕ και του Αντ. Νταβανέλου, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δ.Ε.Θ. και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» (12:00:00, Αθήνα/Ξεν. Athens Acropol)

  • Συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους κανόνες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης όλων των πολιτικών αρχηγών (17:00:00, Βουλή)

  • Ομιλία πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες (19:00:00, Αθήνα/Αθηναϊδα)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα μεταβεί, στην Κύπρο, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννου Κρανιδιώτη(19:00:00). Πριν από την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια

  • Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ - Συμμετοχή Ντ. Μπακογιάννη (Βρυξέλλες)

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό νέων γυναικών (Α΄ όμιλος, 2η ημέρα): Ελλάδα-Ουγγαρία - 16:00:00, Νάπολη (ITA)

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ εθνική (1η ημέρα): Πιερικός-Παναιτωλικός - 18:00:00, Κατερίνη (GRC)

    [04] "Ανάχωμα στα αντιλαϊκά μέτρα"

    Περιοδεία στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα πραγματοποιήσει σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους.

    Kρίσιμη χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου η κ.Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στο Παγκράτι καλώντας παράλληλα τους 150.000 ψηφοφόρους που απείχαν στις ευρωεκλογές και γενικότερα τους νέους να εμπιστευτούν το κόμμα της.

    "Η οικονομική κρίση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα θα συνεχιστεί. Το ζητούμενο είναι το βράδυ των εκλογών να είναι φοβισμένα τα δύο μεγάλα κόμματα, όποιος και αν είναι ο νικητής. Αν δεν έχουμε ορατή διαφοροποίηση ψήφου θα προστεθεί ένας νέος ογκόλιθος στο λαϊκό κίνημα", δήλωσε χαρακτηριστικά η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Αναφερόμενη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στους ηγέτες των δύο αυτών κομμάτων έκανε λόγο για "προσβολή και δούλεμα του λαού" όταν υποστηρίζουν, όπως είπε, "τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Παπανδρέου τα ευέλικτα μικρά κυβερνητικά σχήματα και τα καθαρά ψηφοδέλτια, λες και εκεί βρίσκεται το ζήτημα. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η άνοδος των ορίων συνταξιοδότησης δεν εξαρτώνται από καθαρούς ή ακάθαρτους υπουργούς".

    Τόνισε ακόμα ότι ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί να φανεί ειλικρινής μιλώντας για πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια ενώ στην πραγματικότητα ψεύδεται αφού θα είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστήριξε, κοροϊδεύει όταν μιλάει για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό αφού αυτό αφορά αύξηση των μισθών 7 έως 10 ευρώ το μήνα.

    "Ανοησία" χαρακτήρισε και τη δήλωση του κ. Παπανδρέου για φορολόγηση των μετόχων των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι "οι επιχειρήσεις σήμερα είναι πια όλες μετοχικές. Οι τίτλοι μένουν και ούτε ξέρεις ποιοι είναι οι μέτοχοι.

    Αυτά είναι κόλπα του αστικού συστήματος και παραλλαγές στη διαχείριση του".

    Ακόμα ανέφερε ότι οι κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου απ΄ ότι προέκυψε από τις ομιλίες τους στην ΔΕΘ έχουν "τοποθετήσεις που βρίσκονται κοντά και είναι ταυτισμένες περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση".

    Επίσης επεσήμανε ότι "η δημαγωγία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μεν χαμηλών τόνων αλλά αυτό επιβεβαιώνει ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων ελαστικές μορφές απασχόλησης που θα επεκταθούν δραματικά και θα πλήξουν τους νέους και επιδείνωση στους τομείς της παιδείας, της υγείας, και της κοινωνικής πρόνοιας.

    Έκανε λόγο για συσσωρευμένα αποτελέσματα 20ετίας, και όπως είπε "σήμερα εισπράττουμε τα αποτελέσματα των νόμων του Σιούφα, του Ρέππα και της Πετραλιά".

    Ομιλία στο Γαλάτσι

    "Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις 4 του Οκτώβρη θα πρέπει να γελάνε -κλαίγοντας από μέσα τους- και το ΚΚΕ να χαίρεται για τη μείωση της ψαλίδας. Αυτό θα είναι το ποιοτικό στοιχείο σε αυτές τις εκλογές και όχι το να δούμε μια απλή εναλλαγή ρόλων στο ίδιο έργο, κάτι που έχουμε δει πολλές φορές μέχρι τώρα", υποστήριξε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στα Καραγιαννέικα του δήμου Γαλατσίου.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ακόμη ότι ένα ισχυρό εμπόδιο και ανάχωμα στις θύελλες των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται θα είναι η ενίσχυση του ποσοστού του ΚΚΕ και το να βρεθεί στην τρίτη θέση με τη στήριξη, όχι μόνο των μελών και οπαδών του κόμματος, αλλά και ανθρώπων που συμπαθούν το ΚΚΕ και μέχρι τώρα δεν το είχαν ψηφίσει καθώς και όσων θέλουν έστω και μία φορά να δοκιμάσουν αυτή την επιλογή.

    Επίσης τόνισε ότι "τα άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απλώς ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό", διευκρινίζοντας ότι "ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και ΛΑΟΣ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις χωρίς να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική που είναι υπέρ του κεφαλαίου".

    Αναφερόμενη ειδικότερα στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ είπε ότι όπως και στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής έτσι και ο αρχηγός του αξιωματικής αντιπολίτευσης "δίνει τη μερίδα του λέοντος σε υποσχέσεις προς τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγάλους εισαγωγείς και τα μονοπώλια".

    Επίσης, απευθυνόμενη προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είπε: "Άμα είσαι παλικάρι καταργείς τα stage στον ιδιωτικό τομέα και δεν περιορίζεται στο δημόσιο. Αλλά τί να περιμένει κανείς από αυτόν που καθιέρωσε τις ελαστικές μορφές εργασίας".

    Εξάλλου είπε ότι είναι υποκριτική η δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι θα δώσει αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού και τον κατηγόρησε ότι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 700 σε 710 ευρώ, τη στιγμή που το ΚΚΕ ζητάει κατώτατο μισθό τα 1.200 ευρώ.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως "το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί ελπίδες ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση από τη ΝΔ" και αναρωτήθηκε "ως πότε τα λαϊκά στρώματα θα ψηφίζουν για καλύτερο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής και της ίδιας στρατηγικής", επισημαίνοντας ότι τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουν τα ίδια ταξικά χαρακτηριστικά και εδώ και μερικά χρόνια δεν διαφέρουν ούτε στους ελιγμούς.

    Χαρακτήρισε "παραμύθι" το δίλημμα της "ακυβερνησίας", υπογραμμίζοντας ότι "χρησιμοποιείται αυτό το επιχείρημα για να γονατίσουν το λαό. Στην πραγματικότητα μια αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να την αποδυναμώσουμε όσο περισσότερο γίνεται και σε αυτή την κατεύθυνση ένα στάσιμο ΚΚΕ θα σήμαινε ένα αδύνατο κίνημα".

    Μίλησε επίσης διεξοδικά και για το θέμα των μεταναστών χαρακτηρίζοντάς το "παγκόσμιο πρόβλημα που δεν λύνεται με το να βάλεις 280 εκατ. μεταναστών στο στόχαστρο. Πολλοί από αυτούς είναι πρόσφυγες. Είναι έρμαιο δουλεμπόρων. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αποτελούν δύναμη πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος με την εργατική τάξη, στις χώρες που πηγαίνουν". Υποστήριξε, δε, ότι θα πρέπει να δοθούν χαρτιά σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να μην γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 September 2009 - 4:30:25 UTC