Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξωτερική πολιτική με στόχους"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Αντιλαϊκή θύελλα"
  • [04] "Προγράμματα λιτότητας"
  • [05] "Πρωταγωνιστές"
  • [06] Αντιμέτωπη με τη Γαλλία

  • [01] "Εξωτερική πολιτική με στόχους"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί το μεσημέρι με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνοϊταλικού, Ελληνογερμανικού και Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

    Στις 7.30 μ.μ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Τρίπολη (Πλατεία Αγίου Βασιλείου).

    "Η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα για τη διχοτόμηση, η μη λύση εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους κβο, εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει τονίσει τους κινδύνους από τη διαιώνιση του προβλήματος", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Κύπρου σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα και το ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη απόψε στη Λευκωσία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν βέβαια ο λαός κάνει αυτή την επιλογή στις εκλογές, θα είναι προτεραιότητα μία εξωτερική πολιτική που θα ξαναδίνει ισχύ και κύρος στην Ελλάδα, ενώ η χώρα θα παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολιτική με στόχους.

    "Ο πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει ότι έχει τη στήριξή μας στην προσπάθειά του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις, πιέσεις, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί το μέλλον της, έτσι, ώστε να οδηγηθούμε σε λύση αποτελεσματική και πλήρως λειτουργική ενός κράτους της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κόκκινη γραμμή για την επίλυση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κάλεσε ταυτόχρονα και τους Τουρκοκύπριους να συνειδητοποιήσουν ότι μία τέτοια λύση είναι προς όφελός τους.

    "Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "το Δεκέμβριο πρέπει να μπει νέος οδικός χάρτης, ένα νέο Ελσίνκι" και η Τουρκία θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    Τόνισε την ανάγκη άμεσης προετοιμασίας Ελλάδας και Κύπρου, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει χρόνο και είπε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα έχει ως προτεραιότητά του την προώθηση του κοινού στόχου Ελλάδας και Κύπρου σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

    "Η Ελλάδα είναι ξανά στο πλευρό της Κύπρου με πράξεις και όχι με λόγια" είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ενεργοποίηση και την κοινωνία των πολιτών μέσω της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσουν μία σταθερή βάση για μία λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία, όπως είπε, θα είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στα πλαίσια του ΟΗΕ και με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για όλους τους λαούς της περιοχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Γιάννο Κρανιδιώτη πολιτικό με όραμα μπροστά από την εποχή του και τον χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια και Θόδωρο Πάγκαλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τόνισε ότι αν και όλοι θυμόμαστε τις απειλές της Τουρκίας, πετύχαμε χωρίς να ανοίξει μύτη η Κύπρος να καταστεί πλήρως και ισότιμο μέλος της ΕΕ, κάτι που επέτυχαν οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη με τη στήριξη των κυπριακών κομμάτων και του κυπριακού λαού.

    "Μαζί με τον πρέποντα έπαινο για τη ζωή και το έργο του, στη μνήμη ενός επιφανούς Κύπριου και Έλληνα και ενός πολιτικού και διπλωμάτη δεν απομένει παρά να επιβεβαιώσουμε σε αυτή τη συνεύρεση που γίνεται με αφορμή τον Γιάννο ότι με κύριο στόχο την επανένωση του τόπου μας συμμεριζόμαστε και κάνουμε πράξη το όραμα και δεσμευόμαστε σε μια επίμονη προσπάθεια όπως ακριβώς την περιέγραψε ο ίδιος πριν από χρόνια και σε μία πορεία για τη λύση του Κυπριακού και όχι της διχοτόμησης" είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας την πορεία αυτή μονόδρομη που απαιτεί υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και μετριοπάθεια "ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη και ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα".

    Συνάντηση με Δ. Χριστόφια

    "Ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την πορεία των συνομιλιών για το ζήτημα του Κυπριακού. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί χρειαζόμαστε να είμαστε έτοιμοι. Αν το αποφασίσει ο Ελληνικός λαός σύντομα θα είμαστε κυβέρνηση στην Ελλάδα. Χρειάζεται ο άμεσος συντονισμός των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη των κοινών μας στόχων ιδιαίτερα ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στην ΕΕ το Δεκέμβριο. Η παρουσία μας εδώ στέλνει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα είναι ξανά πλάι στην Κύπρο, κοντά στον Κυπριακό λαό με πράξεις όχι με λόγια" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Οι Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη, έχουν καταλήξει στο ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Καραμανλής, όπως τόνισε, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε δύο χρόνια λιτότητας, ενώ δεν είπε τίποτα για την ανάπτυξη ούτε για το πως θα στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια και το χαμηλό εισόδημα. Αντίθετα, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και το σχέδιο εξόδου από την κρίση με το πρόγραμμα των 100 ημερών.

    Τόνισε, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά στη χώρα, όπου κόμμα της αντιπολίτευσης προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και λέει υπεύθυνα ποια θα είναι τα πέντε πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή για να βγάλει την οικονομία από την κρίση.

    Πρώτη φορά επίσης, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κόμμα της αντιπολίτευσης τόσο κοντά στις εκλογές δεσμεύεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο για τις τομές που θα κάνει στο κράτος και τις οποίες εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.

    Στο δίλημμα που έθεσε ο κ. Καραμανλής σε συγκέντρωση γυναικών του κόμματός του ότι η επιλογή των πολιτών είναι μεταξύ του εύκολου και του δύσκολου δρόμου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στο σωστό δρόμο και στις λανθασμένες επιλογές και τη λάθος κατεύθυνση που έχει βάλει η Νέα Δημοκρατία την οικονομία. Σημείωσε, πάντως, ότι ο δρόμος ούτως ή άλλως είναι δύσκολος.

    Απαντώντας σε αναφορά του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ έφθασε το δημόσιο χρέος από το 30% του ΑΕΠ στο 100%, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται και πρόσθεσε ότι αντίθετα το ΠΑΣΟΚ μείωσε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1993 έως το 2003. Είναι η Νέα Δημοκρατία που αύξησε και πάλι το χρέος όταν ήρθε στην κυβέρνηση το 2004, καθώς, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, φόρτωσε 100 δισεκατομμύρια στο χρέος τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είχε φορτώσει άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 1990 - 1993.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έκτακτη εισφορά που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και αν το ΠΑΣΟΚ θα την εισπράξει, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κατ' αρχήν όσα ανακοινώνει το ΠΑΣΟΚ αφορούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ενώ οι εισφορές αφορούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Ανέφερε, επίσης, ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί και στα δικαστήρια από πολίτες και το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων επ' αυτού. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχει σχετική νομοθεσία για το θέμα και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες να μην την εφαρμόσουν.

    Σχετικά με το κόστος των όσων εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου και το οποίο η Νέα Δημοκρατία εκτιμά στα 10,3 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το κόστος είναι περίπου αυτό που δημοσιεύεται σήμερα, δηλαδή κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν 7,8 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τις συνολικές δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα σε βάθος τετραετίας, τα οποία, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία τα τοποθετεί σε διάστημα ενός έτους. Αλλά και πάλι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι παραπλανητικό γιατί τα ποσά αυτά επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.

    Σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι να μειωθούν βραχυπρόθεσμα ως ποσοστό του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει σε έναν ορίζοντα τριετίας που θα συμβαδίζει με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι αν δεν βρούμε ένα τρόπο, όπως αυτός που περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία, το έλλειμμα θα αυξηθεί ούτως ή άλλως.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε αν έχει υπολογισθεί πόσους ψηφοφόρους μπορεί να χάσει το Κίνημα από εκείνους που δηλώνουν εισόδημα μεγαλύτερο από 100.000 ευρώ το χρόνο σε περίπτωση που αυξηθεί το ποσοστό φορολόγησής τους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ο αριθμός τους είναι μόνο 14.000, καθώς και ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τα υψηλά εισοδήματα είδαν σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει την ισορροπία, επαναφέροντας τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν είναι σκοπός του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή και σημείωσε ότι τα εισοδήματα αυτά πληρώνουν μικρότερο φόρο κατά 4.000 ευρώ σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2003.

    Σε ερώτηση τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ αν δεν έχει αυτοδυναμία, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και πιστεύει στην αυτοδυναμία, αλλά ακόμα και αν δεν την πετύχει θα επιδιώξει να χτίσει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία.

    Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τα ψηφοδέλτια και αν αυτό δυσκολεύει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι αποχωρήσεις αυτές αναδεικνύουν την αδυναμία του πρωθυπουργού να πάρει αποφάσεις, όταν έπρεπε. Τώρα, πρόσθεσε, κάνουν ποιο ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκαλύψει τα μεγάλα αυτά ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία.

    Σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ισχύει η θέση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δικαιώνεται με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει με την Ντόιτσε Τελεκομ και τα κέρδη που έχει σήμερα ο Οργανισμός.

    Το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, θα συζητήσει με το νέο ιδιοκτήτη, την Ντόιτσε Τέλεκομ και θα αναζητηθεί μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

    Ερωτηθείς για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας απάντησε ότι η σύνθεσή του θα ανακοινωθεί στην ώρα του, όπως και οι δύο περιφέρειες στις οποίες θα αποφασίσει θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, ανέφερε ότι θα καταργηθεί το ποσοστό του 42% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, το Μηχανογραφικό Κέντρο του ΙΚΑ (10:00:00, Αθήνα/Παπαδιαμαντοπούλου 87)

  • Ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού θα επισκεφθεί το 4ο Λύκειο Ζωγράφου (10:00:00, Αθήνα/Βαχτριανής 99)

  • Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη οργανώνει το "ΑγκαλιάΖΩ" - Ομιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου (11:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 50)

  • Εγκαίνια 2ου καταστήματος Media Markt στη Θεσσαλονίκη (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του διεθνούς φήμης Αμερικανού καθηγητή Jeremy Mao, ο οποίος θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την πολυετή έρευνά του για τα βλαστικά κύτταρα και την αναπλαστική ιατρική (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Mediterranean Palace)

  • Συνέντευξη Τύπου της Grennpeace για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνητικής ομάδας για τα νερά των Β. Κυκλάδων (12:00:00, Αθήνα/Κλεισόβης 9)

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ για την παρουσίαση έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την οικονομία (12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Τιτάνια")

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Β.Παπαγεωργόπουλου στο δημαρχείο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Συνέντευξη Τύπου της εταιρείας realevents (12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με εκπροσώπους Ελληνοαμερικανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνοϊταλικού, Ελληνογερμανικού και Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου (13:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης, θα παρουσιάσει ψηφοδέλτια και υποψηφίους του κόμματος της Β. Ελλάδος, στο ξενοδοχείο "Porto Palace" (17:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Τρίπολη (19:30:00, Τρίπολη)

  • Εγκαίνια της έκθεσης City.reality.show-Η Αθήνα του 21ου αιώνα: πραγματικότητα, επιθυμία και φαντασία (20:30:00, Αθήνα/"Τεχνόπολις"-Πειραιώς 100)

    Αθλητική ατζέντα

  • Η εθνική μπάσκετ των ανδρών αντιμετωπίζει σήμερα την αντίστοιχη της Γαλλίας (19:15, ΝΕΤ)

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό νέων γυναικών (Α΄ όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Πορτογαλία - 16:00:00, Νάπολη

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Συνέντευξη Τύπου Τιμούρ Κετσπάγια - 17:00:00, Γήπεδο Καραϊσκάκη

  • Ποδόσφαιρο-Αλκμααρ-Συνέντευξη Τύπου Ρόναλντ Κούμαν - 17:45:00, Γήπεδο Καραϊσκάκη

    [03] "Αντιλαϊκή θύελλα"

    "Με τις δηλώσεις του ο Αλμούνια είπε με δικά του λόγια αυτό που λέει το ΚΚΕ καθαρά στο λαό: Είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ επέρχεται αντιλαϊκή θύελλα", τονίζει το ΚΚΕ και καλεί τα λαϊκά στρώματα "να απαντήσουν με την ψήφο τους. Ότι δεν ανέχονται άλλη επιδείνωση της ζωής τους για να αυξάνονται τα κέρδη των πολυεθνικών. Να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους ενισχύοντας το ΚΚΕ".

    "Να κόψουν το λαιμό τους να δοθούν οι αποζημιώσεις και να ξεκινήσει η αποκατάσταση" ζήτησε από την κυβέρνηση η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δήλωσή της μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Εύβοιας. Πρόσθεσε δε ότι "η περιοχή δεν θέλουμε να γίνει όπως η Χαλκιδική, ο Πύργος και η Αχαΐα με τις πυρκαγιές, που καθυστέρησαν πολλά πράγματα να γίνουν".

    Πρότεινε ακόμα τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου με επίκεντρο το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον συντονισμό της κατάστασης και τον έλεγχο της υλοποίησης των μέτρων. Συγκεκριμενοποίησε δε ότι αναφέρεται στις άμεσες αποζημιώσεις κατά οικογένεια, στα άμεσα μέτρα για να φύγει η λάσπη και σε έργα υποδομής.

    Το συντονιστικό αυτό κέντρο πρέπει "να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να συντονίζει τους πάντες, να αποκεντρώνει και να καθοδηγεί και από την άποψη αυτή δεν μπορεί να πουν τα ταμεία ότι δεν έχουν χρήματα".

    [04] "Προγράμματα λιτότητας"

    Το Μηχανογραφικό Κέντρο του ΙΚΑ θα επισκεφθεί σήμερα ο κ. Αλ.Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους υποψήφιους βουλευτές Β' Αθήνας, Δημήτρη Στρατούλη και Αντώνη Καραβά καθώς και το μέλος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σπινάσα.

    Προγράμματα σκληρής λιτότητας, που ρίχνουν το κύριο βάρος της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους και ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου, παρουσίασαν στη ΔΕΘ οι κκ Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και ΜΜΕ, και τον Αντ. Νταβανέλο, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δ.Ε.Θ. και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι την πολιτική του Κ.Καραμανλή την γνωρίσαμε επί πέντε χρόνια, ο δε Γ. Παπανδρέου την παρουσίασε τώρα, ενώ ανακοίνωσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι επικεντρωμένες σε δέκα άξονες με βάση τα ερωτήματα και τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ.

    Εξ άλλου, ο Γιάννης Δραγασάκης σε τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές, διευκρινίζοντας ότι έχουν κάποιες διαφορές, αλλά όχι επί της ουσίας, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα "να γίνει έρμαιο των δανειστών της" και τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη βουλή.

    Επίσης ο Αντώνης Νταβανέλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των συνδικάτων, όσον αφορά τις αυξήσεις και τα γενικότερα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί αρχιτεκτονική της εργοδοσίας το να δίνονται αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία και σημείωσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε ως κατεύθυνση τη συνεργασία με την Αριστερά δεν θα έκανε αυτές τις προτάσεις στη ΔΕΘ.

    Επίσης, διερωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταθέτει τώρα την πρότασή του για συνεργασία, αν την επιθυμεί, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.

    Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην θέση του Γ.Παπανδρέου για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, επαναλαμβάνοντας ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απλά θα διαιωνίσει το δικομματισμό και θα εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα αγωνιστεί να μην προχωρήσει η πρόταση αυτή.

    Οι άξονες των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στη ΔΕΘ είναι:

    1.- Εισοδήματα. Και τα δύο κόμματα προτείνουν μια τελείως παράλογη εισοδηματική πολιτική σε περίοδο κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό 200 ευρώ στον κατώτατο μισθό στο τρέχον έτος και 100 ευρώ στο επόμενο έτος.

    2.- Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το στόχο δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία και μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.

    3.- Οι περισσότεροι αντεργατικοί νόμοι ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση όλων των νόμων αυτών.

    4.- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την μείωση στο μισό των εξοπλιστικών δαπανών.

    5.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με την απόκτηση του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση διασφάλισε 28 δισ. για τις τράπεζες, ενώ ο κ. Παπανδρέου, παρά την ρητορική του, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

    6.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

    7.- Δεν είναι δίκαιο το φορολογικό σύστημα που ισχύει, ούτε αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα λεπτομερές και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

    8.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.

    9.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της γενναίας αύξησης των δαπανών για την υγεία και την άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό.

    10.-Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά το ΠΑΣΟΚ αν θα καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι, αν θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, αν θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση.

    [05] "Πρωταγωνιστές"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, θα παρουσιάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα ψηφοδέλτια του κόμματος της Β. Ελλάδος.

    Την εκτίμησή του ότι μετά τις εκλογές ο θεσμικός ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει ο ΛΑΟΣ θα είναι πρωταγωνιστικός και πολύ σοβαρότερος και από εκείνον ακόμη που ο ίδιος υπολόγιζε, εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε χθεσινή ομιλία του σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Παρότι πάντως είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα έδινε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος του για τη Νότιο Ελλάδα τελικώς αυτό δεν έγινε.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφερόμενος στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης είπε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το να καταλάβει την τρίτη θέση στη βουλή, προσθέτοντας ότι πλέον στους κόλπους του ΛΑΟΣ βρίσκονται και νέες δυνάμεις όπως και οι οικολόγοι Ελλάδος του κ. Παπανικόλα.

    Κάλεσε τους υποψήφιους του κόμματός του να μην παρακολουθήσουν τη Νέα Δημοκρατία "στον πολιτικό κατήφορο των ύβρεων" αν και όπως είπε, ο Κ. Καραμανλής δικαιολογείται γιατί είναι αγχωμένος, καθώς τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά για εκείνον και την παράταξη του. "Είναι υπόλογος όμως ο κ. Καραμανλής για αυτή την κατάσταση" ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης γιατί όπως είπε ο ίδιος σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    Υποστήριξε ακόμη ότι όταν κατ' ιδίαν έθετε στον Πρωθυπουργό "το αμείλικτο ερώτημα τι θέλει η βάση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τον Καραμανλή Πρωθυπουργό και τον Καρατζαφέρη Αντιπρόεδρο, εκείνος είπε όχι. Αυτή η αλαζονεία οδήγησε στο να περνάει πλέον η εξουσία στον Παπανδρέου" πρόσθεσε.

    Κατηγόρησε και τα δύο κόμματα ότι φοβούνται να μιλήσουν για τα εθνικά θέματα και για την διαπλοκή και τόνισε ότι ο ΛΑΟΣ δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης. Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι η πιθανότερη συνεργασία είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ καθώς όπως ανέφερε είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

    [06] Αντιμέτωπη με τη Γαλλία

    Με νίκη απέναντι στη Γαλλία σήμερα (19:15 -ΝΕΤ) οι παίκτες της Εθνικής μας θα καταλάβουν την πρώτη θέση του 5ου ομίλου στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ. Αυτό θα τους δώσει το πλεονέκτημα ν' αντιμετωπίσουν την 4η ομάδα του ομίλου του Λοντς (6ος) σε νοκ άουτ χιαστί την Πέμπτη. Παράλληλα, με νίκη επί των "le bleus" οι Έλληνες διεθνείς θα διατηρήσουν το αήττητο σερί από το Ευρωμπάσκετ του 1983 απέναντι στη συγκεκριμένη αντίπαλο στη διοργάνωση.

    Οι Γάλλοι ζουν κι αναπνέουν για να νικήσουν την Εθνική Ελλάδας, αφού δεν έχουν ξεχάσει την ήττα στον ημιτελικό του 2005 στο Βελιγράδι. Χωρίς καμία δόση υπερβολής δύο είναι τα ζητούμενα για τους Γάλλους στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας: Η του πρώτου χρυσού μεταλλίου σε Ευρωμπάσκετ και η πρώτη νίκη επί της Ελλάδας μετά από 26 χρόνια!

    Η Γαλλία έχει κατακτήσει 5 χάλκινα κι ένα αργυρό σε Ευρωμπάσκετ, αλλά ποτέ... χρυσό! Πόσο μάλλον αν αυτό συνδυαστεί με ένα μάθημα σ' αυτούς που τους έχουν πληγώσει την εθνική υπερηφάνεια τους, εμάς τους Έλληνες δηλαδή. "Από το 1983 έχουμε να σας νικήσουμε" λένε και ξαναλένε με απογοήτευση οι Γάλλοι δημοσιογράφοι στο Μπίντγκος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 September 2009 - 4:30:23 UTC