Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόσυρση των ΙΧ
  • [02] Απονομή βραβείου "Ε. Βλάχου"
  • [03] Σε θέση μάχης

  • [01] Απόσυρση των ΙΧ

    Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με στόχο την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η οποία προβλέπει:

    -Περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας.

    -Ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση παλαιών.

    -Εφαρμογή « πράσινου» δακτυλίου.

    Με τη δημοσίευση της πράξης στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως θα εκδοθούν ταυτόχρονα και τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις. Οι δύο πρώτες που αφορούν τα περιβαλλοντικά τέλη και την απόσυρση θα εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ η τρίτη για τον πράσινο δακτύλιο θα εκδοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης.

    Υπενθυμίζεται ότι το όφελος από την απόσυρση ανά κατηγορία αποσυρόμενου επιβατικού ΙΧ είναι το εξής:

    έως 900 κ.εκ. 500 ευρώ

    900-1.400 κ.εκ. 1.000 ευρώ

    1.400-2.000 κ.εκ. 1.500 ευρώ

    2.000-2.400 κ.εκ. 1.800 ευρώ

    2.400+ κ.εκ. 2.200 ευρώ

    Μάλιστα υπάρχει και επιπλέον όφελος που φτάνει τα 1.000 ευρώ για την αγορά νέου οχήματος προδιαγραφών EURO4 ή EURO5. Στόχος των μέτρων είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της απόσυρσης περίπου 730.000 οχημάτων (60% του γηρασμένου στόλου) μέχρι τα τέλη του 2012, που έχει ισχύ το μέτρο. Τα αυτοκίνητα που ανακοινώθηκε ότι θα μπορούν να αποσυρθούν ανήκουν στις κλάσεις Β, Γ και Δ, δηλαδή είναι εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει έως τις 31/12/2004.

    Μάλιστα η δαπάνη απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου οχημάτων για την περίοδο 2009-2012, έχει υπολογιστεί στα 2.301 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας και του ΦΠΑ από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων, υπολογίστηκε στα 1.701,1 εκατ. ευρώ.

    Για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ

    Υπογράφηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την τμηματική καταβολή σε τρεις δόσεις του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις καθώς και την αναστολή πλειστηριασμών από τα πιστωτικά Ιδρύματα για χρέη ιδιωτών έως 200.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές οι επιχειρήσεις είναι υποκείμενες στο ΦΠΑ και τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ή Γ΄κατηγορίας μπορούν να καταβάλουν το 30% του ΦΠΑ που τους αναλογεί με την υποβολή της δήλωσης και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε μίας από τις δύο αυτές δόσεις θα προσαυξάνεται κατά 1% ενώ δεν θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της νομοθεσίας.

    Σε ό,τι αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών έχει ισχύ μέχρι 31/12/2009 και αφορά χρέη ιδιωτών μέχρι 200.000 ευρώ.

    [02] Απονομή βραβείου "Ε. Βλάχου"

    «Ποια είναι τα ατομικά γνωρίσματα που συνθέτουν τον καλό δημοσιογράφο; Το ήθος βέβαια, η ευφυΐα, η μόρφωση, οι καλοί τρόποι, η γενναιότης... Ξέχασα την εντιμότητα, την απαραίτητη αρχή που χωρίς αυτήν χάνεται η προσωπικότητα... Θα υπάρχουν και άλλα απαραίτητα, λεπτομέρειες ίσως όπως το χιούμορ, η καλή μνήμη, το κέφι, η φιλοξενία»...

    Με αυτά τα λόγια της Ελένης Βλάχου ξεκίνησε ο σύμβουλος Προέδρου-Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ/ΜΠΕ κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης το χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τη βράβευση της δημοσιογράφου κ. Μαρίας Νικολάου με το Ελληνογερμανικό Δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου». Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.

    Εργαζόμενη σε τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής η κ. Νικολάου, έλαβε φέτος το εκλεκτό βραβείο που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής πρεσβείας σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε δημοσιογράφο των ελληνικών ΜΜΕ για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

    Η κ. Νικολάου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 1996 από την εφημερίδα «Θρακική Αγορά» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Δίαυλος Ροδόπης», ενώ την επόμενη χρονιά άρχισε τη συνεργασία της με την ΕΡΑ Κομοτηνής. Εργάσθηκε ως ανταποκρίτρια στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία», «Μακεδονία της Κυριακής», «Θεσσαλονίκη» και στην ΕΤ3. Παράλληλα, εργαζόταν στις περιφερειακές εφημερίδες «Γνώμη» και «Παρατηρητής της Θράκης» και σε πολλά περιοδικά. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Ηλεκτρονικού Τύπου του ΑΠΕ/ΜΠΕ και το 2007 πήρε το βραβείο για το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ σε περιφερειακή εφημερίδα που είχε προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

    Τιμούμε σήμερα και τη δημοσιογραφία και την Ελένη Βλάχου, την ψυχή της εφημερίδας βΚαθημερινήβ για δεκαετίες, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, στο χαιρετισμό του.

    "Τιμούμε τη δημοσιογραφία ως θεμελιώδη κοινωνική και δημοκρατική διαδικασία. Γιατί χωρίς την υπεύθυνη, πλήρη, ανεξάρτητη και διεισδυτική δημοσιογραφία, δεν μπορεί μια κοινωνία να αντιληφθεί τα προβλήματα της, να αναζητήσει τις λύσεις τους και να διατηρήσει την απαιτούμενη συνοχή", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

    "Η σύγχρονη εποχή ευτυχώς παρέχει στη δημοσιογραφία και την κοινωνία περισσότερες δυνατότητες αναζήτησης, ανάδειξης, πρόσβασης και επικοινωνίας. Η Ελένη Βλάχου στην εποχή της πρέσβευε όλες αυτές τις αρχές. Πίστευε στην παράδοση και την πρόοδο της δημοσιογραφίας. Πίστευε στο δημοκρατικό ρόλο της δημοσιογραφίας, προασπίστηκε τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, αγωνίστηκε και διώχθηκε γιβ αυτά. Άφησε σπουδαία κληρονομιά δημοσιογραφικού και επαγγελματικού ήθους".

    Ο πρέσβης της Γερμανίας δρ. Βόλφγκανγκ Σουλτχάις επαίνεσε τη συμβολή της κ. Νικολάου στην «καλή και διεξοδική ενημέρωση για τα διεθνή θέματα εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων». «Και αυτή ακριβώς», τόνισε, «είναι η επιτυχία της κυρίας Νικολάου». Οπως σημείωσε, «σε μια Ευρώπη που ενώνεται όλο και περισσότερο, τα όρια μεταξύ εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Αυτή η έντονη δικτύωση αποτελεί μια πρόκληση για τα Μέσα Ενημέρωσης που καλούνται να εντάξουν στη θεματολογία τους πολύπλοκα ζητήματα και έννοιες της εξωτερικής πολιτικής, να τα παρουσιάσουν με σαφή και κατανοητό τρόπο και να μεταφέρουν στην κοινή γνώμη μια πιστή εικόνα του κόσμου, στον οποίο ζούμε».

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χρήστος Παναγόπουλος, η Γ.Γ. Ενημέρωσης Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος.

    [03] Σε θέση μάχης

    Με τις αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής αρχίζει σήμερα η φάση των ομίλων στην νεοσύστατη διοργάνωση Γιουρόπα Λιγκ, που από εφέτος αντικαθιστά το κύπελλο UEFA. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Γαλατασαράι και θέλει την νίκη για να μπει «με το δεξί» στην διοργάνωση. Οι παίκτες του Χενκ Τεν Κάτε δείχνουν σε καλή κατάσταση, παραμένουν χωρίς βαθμολογικές απώλειες στο ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν προβάδισμα απέναντι στην τουρκική ομάδα.

    Από την πλευρά της, η Γαλατασαράι που επίσης έχει πολύ καλή παρουσία στο τουρκικό πρωτάθλημα, θα παραταχθεί στο ΟΑΚΑ με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθεί και να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν από την εξέλιξη του αγώνα. Παράλληλα, η ΑΕΚ έχει δύσκολο έργο καθώς φιλοξενείται από την Εβερτον. Οι Αγγλοι δεν έχουν ξεκινήσει καλά στην πρέμιερ λιγκ και στοχεύουν σε διάκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, αφού είναι το φαβορί του ομίλου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει την Ενωση με στόχο να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αγώνες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την Αντερλεχτ, της Λιλ με την Βαλένθια, της Ραπίντ Βιένης με το Αμβούργο, της Φενερμπαχτσέ με την Τβέντε και της Νασιονάλ με την Βέρντερ Βρέμης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 September 2009 - 16:30:24 UTC