Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική"
  • [02] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"
  • [03] "Ανακατανομή του πλούτου"

  • [01] "Ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική"

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση ερευνητών στο "ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος" τόνισε ότι "στις 4 του Οκτώβρη θα κριθεί η ετοιμότητα του λαού για αντίσταση στη στρατηγική της Λισσαβόνας και το πρόγραμμα του Αλμούνια" και πρόσθεσε ότι "η πλουτοκρατία θέλει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλει να κουτσαθεί και πολύ η ΝΔ".

    "Ο τσακωμός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γίνεται ανάμεσα στο πάγωμα των μισθών και τα ψίχουλα των αυξήσεων" δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ "υποστηρίζει ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, την αντεπίθεση από τη σκοπιά της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική".

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι "ο λαός δεν πρέπει να πέσει στη λούμπα της συζήτησης για το δημοσιονομικό χρέος και τα ελλείμματα. Αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού αυτή η συζήτηση, στην οποία κανείς δεν πρέπει καν να μπει γιατί αλλιώς σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παραιτούνται από τα δικαιώματά τους και παζαρεύουν για το πόσα θα χάσουν".

    Κάλεσε εξάλλου τα λαϊκά στρώματα να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη, "να μην υποκύψουν στον επικίνδυνο ακραίο και χυδαίο εκβιασμό που λέει φεύγεις από τη ΝΔ και πας στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια φεύγεις από το ΠΑΣΟΚ και πας στη ΝΔ. Σ΄αυτόν τον εκβιασμό στοχεύουν και επιχειρηματικά κέντρα, που επιδιώκουν να κάνουν το μυαλό μας αλοιφή. Να ζούμε στη μοιρολατρία, την απογοήτευση και τη σύγχυση".

    Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα και στην τακτική που όπως είπε υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα και αυτά της μικρότερης αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή "για την ανάκαμψη της κρίσης χρειάζεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυτό είναι το φάρμακο, που εμείς όμως, λέμε ότι είναι η ωρολογιακή βόμβα για έναν νέο κύκλο κρίσης".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα εθνικά θέματα και υποστήριξε ότι αυτά βρίσκονται στο περιθώριο της εκλογικής μάχης, παρότι θα βρεθούν στην ατζέντα των εξελίξεων τους επόμενους μήνες.

    Τέλος, η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ερευνητικά κέντρα και γενικότερα η έρευνα στην Ελλάδα, και δήλωσε ότι "ο Δημόκριτος και συνολικότερα η έρευνα δεν επιτρέπεται να υποχρηματοδοτούνται, ούτε να καθορίζονται από τις προτεραιότητες της ΕΕ. Η έρευνα και η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού. Είναι απαράδεκτο το καθεστώς των πολλαπλών μορφών εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σήμερα στο Δημόκριτο".

  • ** Αύριο, η γγ του ΚΚΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα που έρχονται ενάντια στη κοινωνική ασφάλιση (11:00 π.μ., αίθουσα Τύπου του ΚΚΕ, στον Περισσό).

    [02] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

    Τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την κοινωνική πολιτική, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή συνέντευξη που έδωσαν τα στελέχη του Γιάννης Μπανιάς και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος.

    Ο Γιάννης Μπανιάς αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας σημείωσε ότι η περίοδος μετά τις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια .

    Επίσης τόνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ότι, δηλαδή, μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες. Αντίθετα, είπε, οι αμυντικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 4,2% το 2009.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ.Μπανιάς, ζητάει να επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι αμυντικές δαπάνες και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

    Υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από επεκτατικές ενέργειες των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, επανέλαβε τη θέση για διάλυση του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης να μη βγει έξω από τα σύνορα της χώρας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής ο οποίος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για αδιαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες και επειδή, όπως είπε, θέλουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χαμηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ υποστήριξε ότι είναι εμφανής η ταύτιση των δύο μεγάλων κομμάτων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Νίκος Χουντής σημείωσε επίσης ότι μετά τη σχετική αναδίπλωση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είναι εκτεθειμένη η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

    Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο Γιάννης Μπανιάς σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία, στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συζητήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να συγκεντρώνει ο υποψήφιος.

    Όσον αφορά το δημοσιογράφο Στάθη Σταυρόπουλο, ο Γιάννης Μπανιάς δήλωσε ότι δεν υπήρξε δέσμευση, αλλά βολιδοσκόπηση και πρόσθεσε ότι προτάθηκε στον κ.Σταυρόπουλο να συμμετάσχει -προφανώς σε άλλη θέση- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και, όπως είπε, ήταν επιλογή του δημοσιογράφου να μην περιληφθεί.

    Αλ. Τσίπρας: "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

    "Δεν αρκεί να ψηφίσεις άλλο κόμμα πρέπει να ψηφίσεις και άλλη πολιτική", ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προς τους πολίτες, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική απασχόλησης που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας και τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

    "Η τρέχουσα κρίση", είπε, "δεν αποτελεί παρά φυσική και αναγκαία συνέπεια της χρεοκοπίας αυτής της πολιτικής, ενώ συγχρόνως λειτουργεί ως άλλοθι για την αύξηση του αριθμού των ανέργων".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την κρυφή ανεργία ο συνολικός αριθμός των ανέργων προσεγγίζει το 15%, δηλαδή γύρω στις 750.000 σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ούτε για νέες θέσεις εργασίας.

    "Η δική μας κεντρική προγραμματική θέση", τόνισε ο κ.Τσίπρας, "είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς ανάκαμψη της απασχόλησης, χωρίς τον τερματισμό της εργασιακής επισφάλειας και τη διασφάλιση της πλήρους σταθερής και ποιοτικής εργασίας για όλους".

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ενισχυθούν τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων, να υπάρξει προστασία και στήριξη των ανέργων.

    Όπως επεσήμανε και ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής Αλέκος Καλύβης ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών, που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, την υιοθέτηση ενός σχεδίου με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας και να υπάρξει προστασία από τις απολύσεις.

    Συνάντηση με τον Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής

    «Είναι ανάγκη να υπάρξουν τομές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, να γίνουν πραγματικές νέες μόνιμες προσλήψεις γιατρών και όχι μόνον συμβασιούχων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την κατοχύρωση πλήρων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ και την κατάργηση των απαράδεκτων συμβάσεων έργου και μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

    [03] "Ανακατανομή του πλούτου"

    «Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι, αν ο κ. Καραμανλής είχε περπατήσει τη Βαρβάκειο και έβλεπε τη δυστυχία που επικρατεί στην αγορά, δεν θα ανέφερε καθόλου τα μέτρα για τα οποία μίλησε στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος πένεται, βάλλεται και προσβάλλεται βαναύσως. Δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε ένα κιλό κρέας. Η εικόνα της Βαρβακείου είναι η εικόνα όλης της Ελλάδος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την επίσκεψή του στη κεντρική αγορά της Αθήνας και τόνισε ότι χρειάζεται «γενική προσπάθεια ανακατανομής του πλούτου».

    «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 2,5 εκατ. Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχιας, να μην μπορούν δηλαδή να αγοράσουν ένα κιλό κρέας της εβδομάδα, να μην μπορούν να αγοράσουν ένα παντελόνι στο παιδί τους. Πολύ φοβάμαι ότι τόσο τον αρχηγό της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τούς απασχολεί μόνο αν θα είναι όρθιοι ή καθιστοί (στο ντιμπέιτ), ενώ δεν βλέπουν ότι έχει καθίσει για τα καλά η αγορά» πρόσθεσε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης περιηγήθηκε στους χώρους της Βαρβακείου, μίλησε με τον κόσμο και τους εμπόρους, ενώ είχε και συνάντηση με τον πρόεδρο της αγοράς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα καταστήματα της περιοχής Δημαρχείου.

  • ** Το απόγευμα, ο κ. Καρατζαφέρης θα μεταβεί στο Κιλκίς, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ και στη συνέχεια θα μιλήσει στο κέντρο "Κήπος".
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 12:30:19 UTC