Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου''

  • [01] ''Πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου''

    Σε συστράτευση και συμμετοχή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, κάλεσε τους πολίτες ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Μέγαρα. "Στις 4 Οκτωβρίου να μη λείψει κανένας" είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η κρίσιμη παράμετρος της νίκης.

    "Η συστράτευση προχωρά, η συσπείρωση εντείνεται και νικητές θα είμαστε και πάλι εμείς" ανέφερε και απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που τον Ιούλιο επέλεξαν αποχή ή ψήφο διαμαρτυρίας, όπως είπε, αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι πάνω από όλα ήταν και θα είναι το συμφέρον του τόπου.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαστρεβλώνει τα πράγματα και κατασκευάζει πλασματικές εικόνες. "Επιδίδονται σε αοριστολογίες, μοιράζουν ακάλυπτες υποσχέσεις, προτείνουν επικίνδυνες συνταγές" συνέχισε, προσθέτοντας πως όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται σε υποτυπώδεις γενικόλογες αναφορές, οι πολίτες οφείλουν να διερωτώνται όχι για αυτά που λέει, αλλά για αυτά που κρύβει.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το δίλημμα για όλους είναι αν επιλέγουμε να προχωρήσουμε με σιγουριά και ξεκάθαρο σχέδιο ή να αφήσουμε τη χώρα στους κινδύνους της ανευθυνότητας και της απουσίας οποιουδήποτε σχεδίου.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι το χρέος του 1981 ήταν κάτω από τα 2 δισ. ευρώ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το παρέδωσαν το 2004 εκατό φορές πιο πάνω. Σημείωσε ότι η ανεργία σήμερα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2004 και πως αυτό "δεν μπορεί να το προσπερνά το ΠΑΣΟΚ, δεν το συμφέρει βέβαια, είναι όμως η αλήθεια".

    Επιπρόσθετα είπε ότι κανένας δεν μπορεί να ξεχνά πως μέχρι να ξεσπάσει η κρίση είχαμε βελτίωση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, σταθερή μείωση της ανεργίας, χειροπιαστά αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία. Ανέφερε ότι σε όλη εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε με ένα όχι σε όλα και έκανε πως δεν έβλεπε καμία κρίση, με τον ισχυρισμό ότι όλα ήταν πρόφαση και άλλοθι της κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ανάγκη να πάρουμε τώρα και όχι αύριο, όλα τα αναγκαία μέτρα και να μην αφήσουμε τη χώρα να εγκλωβιστεί σε περιπέτειες. "Αν πιστέψουμε ότι με ευχάριστες συνταγές αντιμετωπίζονται δύσκολες καταστάσεις, οι συνέπειες θα είναι δυσβάστακτες για όλους" συμπλήρωσε.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλα τα δημόσια έργα που έχει προχωρήσει και έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση στη δυτική Αττική, ενώ επισήμανε πως είναι απόφασή του να προχωρήσει σε αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε ο θεσμός αυτός να μην ταυτίζεται με την παρανομία, την αυθαιρεσία και το έγκλημα. Επίσης, είπε, ότι δεν μπορεί λίγες δεκάδες άνθρωποι να κλείνουν κάθε μέρα τους δρόμους και δεσμεύτηκε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών που εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας και επιδιώκει την κοινωνική τους ενσωμάτωση. "Όχι, όμως στα ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης, όχι στους σύγχρονους δουλεμπόρους", πρόσθεσε.

    Ενημέρωση Γ.Κουμουτσάκου

    Την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες, με την ανάδειξη των σοβαρών στοιχείων της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ θα οδηγήσει σε ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Σημείωσε ότι στις δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ, αντίθετα, η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει φθάσει στην οροφή της.

    "Οι δημοσκοπήσεις είναι για να ανατρέπονται στην πράξη των εκλογών", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Είπε ακόμη ότι από την αρχή η κυβέρνηση είχε αναλάβει ένα δύσκολο στοίχημα, αλλά έχει την πολιτική ευθύνη να διασφαλίσει το αύριο των επόμενων γενεών.

    Κριτική στο ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα είχε πει σε ομιλία του ο κ. Γ.Παπανδρέου, πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Τα όσα είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου είναι "λόγια επιπόλαια, ανεύθυνα και επιζήμια για ένα έργο που προσφέρει στη χώρα και στην Θράκη. Ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός του κ. Παπανδρέου, εάν εφαρμοστούν, θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες. Τι τον ώθησε να εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης", ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Και πρόσθεσε ότι η μηδενιστική αντιμετώπιση δημιουργεί πρόβλημα για το έργο που είναι εθνικής σημασίας, βάζει τη χώρα μας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

    Συνεχίζοντας ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε ότι επί 15 μέρες ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει να απαντήσει: "Η σιωπή του είναι εκκωφαντική και ένοχη".

    Ακολούθως ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά το έργο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και έχει καλέσει την διεθνή κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του να είναι σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς για όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

    Υπάρχει μία συστηματική και διαφανής συνεργασία για την ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, καθώς επίσης έχουν συσταθεί επιτροπές με στόχο την επίλυση ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν.

    Μία τέτοια επιτροπή είναι η Επιτροπή του νομού Έβρου που παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και γνωμοδοτεί εμπεριστατωμένα.

    Η Επιτροπή χρηματοδοτείται με 700.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και με 300.000 ευρώ από τη νομαρχία Έβρου.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση με νομοσχέδιο έχει χαρακτηρίσει το έργο εθνικής σημασίας και μείζονος εμβέλειας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν με το έργο του φυσικού αερίου και την ΔΕΠΑ.

    Πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος ότι με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού τα τέλη διέλευσης θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

    Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η προστασία του ενεργειακού συμφέροντος της χώρας μπορεί να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος, είπε.

    Περιμένουμε σήμερα που στο ΠΑΣΟΚ έχουν όλα τα στοιχεία να αλλάξουν στάση. Να το κάνουν εδώ και τώρα, τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το θέμα: "Η υπογραφή της χώρας σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά. Πιστεύω ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Το επιδιώκαμε 14 χρόνια αλλά η προσπάθεια καρκινοβατούσε ή καθυστερούσε αλλά ή καθυστερούσε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα που αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και εξασφαλίζει το εθνικό συμφέρον. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της επιπολαιότητας και της υπευθυνότητας, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αν η ΝΔ υπαινίσσεται κάτι περισσότερο στο θέμα αυτό, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: "Δεν υπαινισσόμαστε τίποτα, αλλά δημιούργησε κατάπληξη και ανησυχία ότι ο κ.Παπανδρέου ενέταξε ένα θέμα μείζονος σημασίας απρόκλητα και χωρίς να ερωτηθεί στην ατζέντα του. Γιατί αυτή η θέση; Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η απορία που διατυπώσαμε είναι εύλογη".

    Σημείωσε ακόμη ότι η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια συνολικής αποδόμησης των όσων έχουν γίνει, που περιλαμβάνει την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια. Επισήμανε τέλος, ότι το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία και χαρακτήρισε ένοχη την σιωπή του ΠΑΣΟΚ.

    Για το ΛΑΟΣ

    Η ψήφος διαμαρτυρίας που μπορεί να εισπράξει το ΛΑΟΣ θα εξελιχθεί σε ψήφο ενίσχυσης μιας ανεύθυνης πρότασης, δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και πρόσθεσε ότι "πεποίθησή μας είναι ότι οι πολίτες θα καταλάβουν ποιο είναι το διακύβευμα".

    Στην προεκλογική περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθούμε με πολιτικούς ανταγωνισμούς και τοπικά συμφέροντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιστολή τριών βουλευτών της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό που αφορούσε την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργού Πολιτισμού, να εντάξει τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Μεσσηνίας.

    Για το ντιμπέιτ

    "Η ΝΔ ήθελε από την πρώτη μέρα τον διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι την ίδια θέση είχε το κόμμα και για την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο αρχηγών.

    Επεσήμανε τη σημασία που έχει ο διάλογος στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα την αντιμετωπίσει και πρόσθεσε ότι "θέλουμε επίσης αναβάθμιση του διαλόγου για να γίνει πιο ουσιαστικός".

    Ανέφερε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και των δημοσιογράφων έγιναν βήματα προόδου, σημείωσε, ωστόσο, ότι ένας διάλογος στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί με τόσους δημοσιογράφους είναι πρωτόγνωρος, δεν συναντάται πουθενά αλλού, εκφράζει την ελληνική ιδιομορφία, αλλά είναι τεχνικά δύσκολη η διαχείριση μία τέτοιας συζήτησης κατά τρόπο ουσιαστικό.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι όποιοι επηρεάσουν αρνητικά μία υψίστης σημασίας διαδικασία φέρουν και την ευθύνη των πράξεών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 20:30:21 UTC