Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η νίκη στα χέρια των ψηφοφόρων της ΝΔ"
  • [02] "Προτεραιότητα η αναθέρμανση της οικονομίας''
  • [03] "Κόντρα στο ρεύμα"
  • [04] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικολογία
  • [05] "Ενίσχυση του ΛΑΟΣ"

  • [01] "Η νίκη στα χέρια των ψηφοφόρων της ΝΔ"

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής περιόδου και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διάλεξε το δρόμο της ευθύνης και ενημέρωσε καθαρά τον ελληνικό λαό για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

    Οι πολίτες, τόνισε, πρέπει να ξέρουν την αλήθεια, πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα. Δεν χωράνε στρογγυλέματα και υπεκφυγές. Ευχάριστες συνταγές δεν υπάρχουν. Εύκολες λύσεις δεν είναι διαθέσιμες. Οι υποσχέσεις για όλους και για όλα που δίνει το ΠΑΣΟΚ είναι κάλπικες.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι τάζει αυξημένες δαπάνες παντού και δίνει υποσχέσεις για όλους. Από που όμως θα βρει τα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστεί σε ένα-δύο και τρία χρόνια; Από που θα τα πάρει; Μιλάει για δανεισμό, όμως το κόστος θα είναι τεράστιο και το λογαριασμό θα τον πληρώσουν και οι μελλοντικές γενιές. Η Νέα Δημοκρατία, είπε, δεν παίζει με το μέλλον του τόπου. Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

    Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και είπε ότι χρειάζονται και άλλα. Το ΠΑΣΟΚ θυσιάζει τα πάντα στον κομματικό του βωμό. "Δεν μπορεί να μιλάει για όλα και να μη λέει τίποτε", παρατήρησε. Τα ευχάριστα λόγια του ΠΑΣΟΚ κρύβουν κινδύνους, ενώ η Νέα Δημοκρατία δίνει μάχη για το συμφέρον του τόπου.

    Είμαστε υπερήφανοι για την παράταξή μας. Είναι αυτή που αντιστέκεται σε λαϊκισμό, οραματίστηκε και χάραξε το δρόμο της Ευρώπης όταν το ΠΑΣΟΚ έψαχνε τους τρίτους δρόμους, επισήμανε ο κ. Καραμανλής και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, σημείωσε: "Μαζί θα προχωρήσουμε, να μη χαρίσουμε την ψήφο μας, να είμαστε όλοι παρόντες στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η νίκη είναι στα δικά μας χέρια" υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής είπε, αλλοίμονο αν η κρίση έβρισκε τη χώρα μας με το έλλειμμα και την ανεργία του 2004. Το 1981 η ανεργία ήταν 3% και τον Μάρτιο του 2004 11,3% ενώ τον Μάιο του 2008 έπεσε στο 7%.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που εκτελέστηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ήπειρο με κυριότερο την Εγνατία Οδό και είπε ότι με αυτά τα έργα η Ήπειρος βγαίνει από τη γεωγραφική απομόνωση του παρελθόντος και μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο. Μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτελούνται στην Ήπειρο έργα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Είπε ότι παραδόθηκε η παράκαμψη του Αγρινίου και σύντομα θα είναι έτοιμη η σύνδεση του δρόμου Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, κατασκευάζεται ο άξονας Ακτίου - Αμβρακίας, βελτιώνεται ο δρόμος Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, συνδέεται η Ήπειρος με τη Θεσσαλία μέσω Άρτας, αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, στο Πρόγραμμα Πίνδος, με το οποίο έχουν συνδεθεί όλα οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων μέσω επαρχιακού δικτύου, εντάχθηκαν 90 έργα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Ηπείρου έχουν ενταχθεί 1100 επενδυτικά έργα. Σε όλα τα σχολεία της Ηπείρου υπάρχουν αίθουσες πληροφορικής και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ έχουν γίνει σημαντικά έργα αναβάθμισης των νοσοκομείων της περιοχής και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Βορειοηπειρώτες. "Αγκαλιάζουμε τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες" είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι έχουν επισπευστεί οι διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας με αποτέλεσμα να δοθεί σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και για όσους αποκτούν την ιθαγένεια η στρατιωτική θητεία έχει μειωθεί από 12 σε τρεις μήνες.

    Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υπογράψει σημαντικές διμερείς συμφωνίες με την Αλβανία, με τις οποίες ενισχύεται η ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα.

    "Σχέδιο ασφαλούς εξόδου από την κρίση"

    «Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο, που εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Σχέδιο που εξασφαλίζει δυναμική επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Σχέδιο που εγγυάται ότι, από το 2011, η πατρίδα μας θα βρίσκεται στις πρώτες χώρες που θα παίρνουν το δρόμο της ανάκαμψης» Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σε ανοικτή συγκέντρωση, στην περιοχή που κατασκευάζεται η νέα μαρίνα του Μεσολογγίου.

    Με αφορμή πάντα τη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, προσθέτοντας ότι «η οικονομία μας, αν και επέδειξε ισχυρές αντοχές, υφίσταται αναπόφευκτα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης». Παράλληλα σημείωσε ότι «η οικονομία σηκώνει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.»

    Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός «θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια και να ξέρουν που βαδίζουν». Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις, τώρα και όχι αύριο. Διότι όπως εξήγησε, «οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις, δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους, χωρίς μισόλογα και χωρίς ωραιοποιήσεις».

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αποφάσεις που θα πάρουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κρίνουν την έκταση, την ένταση, αλλά και τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης.» Και πρόσθεσε: «Οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς. Με το μέλλον του τόπου δεν παίζουμε. Με το αύριο των παιδιών μας, δεν παίζουμε.»

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι «ενώ τελικά, μετά από μήνες άρνησης, παραδέχεται τη σοβαρότητα και την ένταση της κρίσης, παρουσιάζει μόνο ευχάριστες συνταγές». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε, αν ερχόταν στην εξουσία». Επίσης ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το έλλειμμα, αλλά δεν λέει, πώς θα το μείωνε. αφού εκείνο που λέει, είναι πώς θα το αυξήσει». Και συμπλήρωσε: «Ένα είναι βέβαιο. Οι επιταγές που μοιράζει είναι ακάλυπτες. Ο δρόμος που δείχνει είναι αδιέξοδος. Οι εξαγγελίες του οδηγούν σε περιπέτειες, που δεν αντέχει ο τόπος.»

    Όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι έγκαιρες και στοχευόμενες παρεμβάσεις μας, είχαν ως αποτέλεσμα να περνούμε, σήμερα, την κρίση πολύ ηπιότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.» Και εξήγησε: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας. Γι' αυτό ακριβώς, δεν είμαστε στη βαθιά ύφεση που μπήκαν οι περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης. Σήμερα, στο μέσο της παγκόσμιας κρίσης, η ανεργία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ' αυτή που άφησαν πίσω τους, το 2004, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

    Σχετικά με τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «άλλαξαν σελίδα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας», προσθέτοντας ότι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δυτικής. Ελλάδας έχουν ενταχθεί 1.300 έργα και μελέτες, ύψους 900 εκ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε στον κλειστό αυτοκινητόδρομο της Ιονίας οδού, που όπως είπε, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και σε μία σειρά από έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην Αιτωλοακαρνανία και αφορούν την αγροτική οικονομία, την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον κ.α. Επίσης χαρακτήρισε, εξαιρετικά σημαντικές υποδομές το νέο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική, όπως είπε, για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που όπως ανέφερε έφτασε στα 150 εκ. ευρώ και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην υπό κατασκευή νέα μαρίνα του Μεσολογγίου.

    Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «στις 4 Οκτωβρίου καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή ουσίας.» Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες ξέρουν ποιά είναι η πολιτική δύναμη, που, πάνω απ' όλα, βάζει το εθνικό συμφέρον. Είμαστε η αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου. Είμαστε η παράταξη που δίνει λύσεις, σε σύνθετους καιρούς. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να παίρνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.» Ακόμη όπως τόνισε, «τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα συστράτευσης και συμμετοχής, γιατί είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου», ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους, «να μην πάει καμιά ψήφος χαμένη, καμιά ψήφος χαρισμένη.». «Όλοι μαζί μπορούμε» κατέληξε χαρακτηριστικά.

    Ο Κώστας Καραμανλής πριν φθάσει στο Μεσολόγγι, επισκέφθηκε τμήμα της Ιόνιας οδού και συγκεκριμένα την υπό κατασκευή σήραγγα στην περιοχή του Ευηνοχωρίου.

    Σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι «ο υπερσύγχρονος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αυτοκινητόδρομος, της Ιόνιας οδού, είναι βέβαιο ότι θα βάλει σε νέα, ισχυρή τροχιά ανάπτυξης και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο».

    Όσον αφορά την πορεία του έργου, σημείωσε ότι τα πρώτα τμήματα της Ιόνιας Οδού έχουν αρχίσει να παραδίδονται, ενώ ήδη το Μάιο δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη του Αγρινίου, μήκους 34 χιλιομέτρων, που την χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο χρονοβόρα και δύσκολα τμήματα του έργου». Μέχρι το τέλος του χρόνου είπε ο πρωθυπουργός θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της παράκαμψης της Άρτας, ενώ πρόσθεσε ότι εννέα ακόμη εργοτάξια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε και το φράγμα Αχυρών Ξηρομερίου.

    Σε τιμητική θέση στο Επικρατείας ο κ.Μ.Εβερτ

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ με επιστολή του στον Κώστα Καραμανλή ζητά να τοποθετηθεί στη 12η και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανανέωσης, την οποία ο ίδιος πάντα υποστήριζε.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στην επιστολή του αναφέρει ότι μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής στα κοινά νοιώθω ότι πρέπει να συμβάλλω στην ανανέωση του κόμματος, την οποία εγώ έκανα πάντα πράξη και γι' αυτό είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ την πρότασή σας και επιθυμώ να καταλάβω την τελευταία θέση. Χρωστώ ευγνωμοσύνη, αναφέρει ο κ. Έβερτ, στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στον αθηναϊκό που μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ για το καλό της πατρίδας. Σας διαβεβαιώ πως θα είναι αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την πατρίδα μου και την παράταξη, τονίζει ο κ. Έβερτ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [02] "Προτεραιότητα η αναθέρμανση της οικονομίας''

    Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τους θεσμούς, εφόσον επικρατήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή στην "Καθημερινή".

    Παράλληλα, προειδοποιεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα προσωπικών επιλογών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Οποιοι σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Πρώτος στόχος της κυβέρνησής μου», λέει, «είναι η διάσωση και αναθέρμανση της οικονομίας». «Εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανένα, αλλά για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε», τονίζει ο κ. Παπανδρέου. Υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για «το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς», διότι άλλως «θα μπούμε σε βαθύτερη ύφεση», ενώ προαναγγέλλει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ακόμα πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν "σημαία ευκαιρίας" και ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του. Σημειώνει ότι θα υπάρξει «νέος εκλογικός νόμος που θα πλήξει το "μαύρο πολιτικό πολιτικό χρήμα", νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νέο και αυστηρότερο "πόθεν έσχες"».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνει ότι θα συγκροτήσει «ένα ισχυρό επιτελείο που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά και θα υποβοηθά το κυβερνητικό έργο» ενώ για τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως «κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα απολύτως έργο».

    Πρόταση για τη διάσωση της Αττικής

    Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες, με κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες περιγράφονται στο νομοσχέδιο, η δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταστολής Αυθαιρέτων Κατασκευών, η λειτουργία τηλεπισκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών, η υποχρεωτική κτηματογράφηση με επείγουσες διαδικασίες και η επείγουσα ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών αποτελούν τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ για την Αττική, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Α. Παπανδρέου σε χθεσινή του συνάντηση με 12 φορείς για το περιβάλλον.

    «Οι τελευταίες καταστροφές στα δάση κατέδειξαν για μία ακόμη φορά την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας, ενώ το σύστημα αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας κατέρρευσε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία επίσημου πορίσματος για τις πυρκαγιές του 2007, την μη αξιοποίηση της Έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και για την προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος «που άνοιξε τις ορέξεις σε καταπατητές.»

    «Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες και το τέλος ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη - ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη» υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή που βάζει τέλος στην εποχή της απουσίας σχεδιασμού και επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη, ενώ ταυτόχρονα είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα πολιτική προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος του Έλληνα πολίτη.»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του εναπομείναντος στην Ελλάδα πρασίνου, αλλά και την αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί», ενώ δεσμεύθηκε, πέραν των προαναφερθέντων ότι «ως κυβέρνηση θα ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε από το 2007 για την Πελοπόννησο».

    Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Μεσολόγγι, είπε ότι «συμφωνούμε απολύτως με όσα είπε ο κ. Καραμανλής ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις κάλπες επιλέγουν πολιτική, εκλέγουν πρωθυπουργό και αποφασίζουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα».

    «Πράγματι, αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών και οι πολίτες έχουν να επιλέξουν αν θα συμφωνήσουν στη συνέχιση της σημερινής πορείας ή θα διαλέξουν μια νέα πορεία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το έργο της κυβέρνησης, ο κ.Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας και καλύπτουν μέχρι και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία το ταμειακό έλλειμμα του οκταμήνου ανέρχεται σε 20 δις ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό για όλη τη χρονιά ήταν 9 δις.

    «Στο οκτάμηνο το ταμειακό έλλειμμα έχει φθάσει στα 8% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο σκέλος των δαπανών, στην σπατάλη, καθώς οι δαπάνες μέχρι τέλος Ιουνίου 2009 ανήλθαν σε 6 δις ευρώ περισσότερο από τις δαπάνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου».

    «Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση που υποσχέθηκε περιστολή της σπατάλης δεν μπόρεσε να κάνει το στοιχειώδες και επίσης σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση που έχει πραγματική διάθεση να πάρει τον προϋπολογισμό «γραμμή-γραμμή» και να βρει τις σπατάλες και να τις τοποθετήσει εκεί που πραγματικά χρειάζεται -Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια- θα μπορέσει πραγματικά να το κάνει. Χρήματα υπάρχουν» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Ο πανικός είναι προφανές ότι οδηγεί σε γκάφες αλλεπάλληλες. Αν αυτό αφορά την ΝΔ, αυτό που αφορά την κοινωνία είναι όταν ένα πολιτικό κόμμα χρησιμοποιεί σκοταδιστικές πρακτικές. Εδώ και μέρες ακούμε τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να αναφέρεται στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να θέτει υποτιθέμενα ερωτήματα και να αφήνει διάφορα υπονοούμενα, Μέχρι τώρα το αποδώσαμε στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ότι είναι ένα θέμα που γνωρίζει και επικεντρώνεται σε αυτό. Όμως καταλάβαμε, βλέποντας το «σποτάκι» που δημοσιοποίησε η ΝΔ ότι η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μέρος της στρατηγικής της επικοινωνίας της ΝΔ. Εκεί έχουμε φθάσει» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα ήταν απλώς γελοίο».

    «Δυστυχώς είναι σοβαρό και η σοβαρότητα έγκειται στο ότι η ΝΔ ποτέ δεν κατάλαβε τι σημαίνει διεθνής διαπραγμάτευση για το συμφέρον της χώρας».

    Ερωτηθείς αν εκτιμά πως αυτή η στρατηγική της ΝΔ «στοχεύει σε ψηφοφόρους της που ψήφισαν ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές» και αν είναι αποτελεσματική, είπε ότι «καμία στρατηγική που εκπορεύεται από πανικό δεν μπορεί να έχει επιτυχία και πόσο μάλλον μια στρατηγική τόσο εξόφθαλμα εκτός πραγματικότητας».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «προς όσους ράβουν κοστούμια (υπουργού)», αλλά και από όσα φέρεται να λέει σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί , ότι «δεν θα ανεχθεί ομοσπονδία ανεξάρτητων φεουδαρχών» έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση της ΝΔ όπου «υπήρχε απόλυτη απουσία οποιουδήποτε συντονισμού».

    «Υπήρχε ένα απών πρωθυπουργός, που δεν συντόνισε, δεν ήλεγχε, δεν βεβαιωνόταν ότι πράγματα που έπρεπε να γίνουν, γίνονταν. Αυτό είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν εντοπιστεί προσωπικές στρατηγικές στελεχών, είπε ότι «πάντα υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις, το ζητούμενο είναι να βεβαιώνεται η ηγεσία και όλα τα στελέχη (να βεβαιώνουν) ότι πρυτανεύει το δημόσιο συμφέρον. Αυτή είναι η λογική των αναφορών του κ. Παπανδρέου και σε αυτή θα μείνουμε όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά κυρίως μετά».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς «μήπως οι σχετικές αναφορές του κ. Παπανδρέου, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θα αξιοποιήσει και «τα καλύτερα μυαλά από το εξωτερικό», στοχεύουν στο να προϊδεάσει ότι θα κυβερνήσει πιο πολύ με ειδικούς και τεχνοκράτες, παρά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ», είπε ότι «στο κοινοβουλευτικό σύστημα που έχουμε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών προέρχεται από τις τάξεις των βουλευτών, δεν πρόκειται να φύγουμε από αυτή την πάγια πρακτική του ελληνικού κοινοβουλευτικού συστήματος»

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας «εξαιρέσεις» από την αναστολή οικοδομικών αδειών και εκτέλεση εργασιών, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με φορείς για το περιβάλλον, είπε ότι «οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν νόμιμες κατασκευές που υπάρχουν στα καμένα», παραπέμποντας ταυτόχρονα για περαιτέρω διευκρινίσεις στα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συντάξει το σχέδιο νόμου.

    [03] "Κόντρα στο ρεύμα"

    Έκκληση στους νέους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη "με το κεφάλι ψηλά και όχι χαμηλά και την πλάτη στον τοίχο όπως θέλουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ" απηύθυνε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματος.

    "Η πρώτη ψήφος των νέων πρέπει να είναι γνήσια ανατρεπτική, κόντρα στο ρεύμα και μαζικά υπέρ του ΚΚΕ. Η νεολαία δεν πρέπει να ψηφίσει κόμματα που εναλλάξ εμπιστεύεται η πλουτοκρατία" δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Εξάλλου επεσήμανε ότι "η κάλπη στις 4 του Οκτώβρη δεν θα κρίνει την επανάσταση, αλλά την ικανότητα του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος για αντίσταση και αντεπίθεση".

    Επίσης ανέφερε ότι "το μεγάλο δράμα που αντιμετωπίζει η νεολαία δεν είναι μόνο η ταξικοί φραγμοί αλλά και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και το άγχος για το μέλλον". Μιλώντας για τις θέσεις του κόμματος της που αφορούν την νεολαία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δωρεάν παιδεία, στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της παιδείας και της υγείας και στην απαγόρευση της εμπορευματοποίησης στον τομέα του αθλητισμού.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις "φρέσκες και εκθρονίστηκες ιδέες" για να υποστηρίξει ότι "δεν υπάρχει τομέας όπου ο εκσυγχρονισμός του αντίπαλου να μην είναι πιο επικίνδυνος για την νεολαία και το λαό".

    "Πρέπει να σπάσουνε τα μούτρα εκείνων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αυξήσουν την εκμετάλλευση της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων" δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ "δεν ζητάει την αλλαγή του θιάσου αλλά την εκ βαθέων αλλαγή πολιτικής, την λαϊκή εξουσία".

    Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και στην θέση που κράτησε στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου είπε ότι "ο φρέσκος ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι ο δικομματισμός έπεσε το Δεκέμβρη και τώρα ψάχνει να βρει το 3%" συμπληρώνοντας ότι "το νεολαιίστικο κίνημα του Δεκεμβρίου κατάφερε τελικά το σύστημα να το καναλιζάρει εκεί που ήθελε, αφού αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά τουφεκιές στον αέρα".

    "Εμείς ζητάμε από την νεολαία και τα λαϊκά στρώματα να μας στηρίξουν, είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεση τις 5 του Οκτώβρη, δεν έχουμε πονοκεφάλους και υπαρξιακά προβλήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία μας, δεν τρέφουμε όνειρα για κοστούμια συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης. Θα είμαστε αντιπολίτευση, αλλά αυτό που θα μετρήσει είναι αν τα δύο μεγάλα κόμματα στις 5 του Οκτώβρη θα τρέμουν γιατί το ΚΚΕ θα είναι ψηλά και στην τρίτη θέση, γεγονός που θα έχει μεγάλη σημασία για τη δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα του λαϊκού κινήματος".

    "Ωρολογιακή βόμβα"

    Για "ωρολογιακή βόμβα", που θα σκάσει τους επόμενους μήνες στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΣΕΒ, έκανε λόγο η κα. Παπαρήγα.

    Διευκρίνισε ότι "Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν το έδαφος για πλήγμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με τους ισχυρισμούς τους ότι τα ταμεία είναι άδεια". Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτές τις υποδείξεις και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή "μονόδρομο" και εξήγησε ότι "το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση των εισφορών των εργαζόμενων στην υγεία, ίσες παροχές για όλους, είτε δουλεύουν είτε είναι άνεργοι, επιδότηση των ανέργων κατά 80% και πλήρη ασφάλισή τους, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της υγείας και πρόνοιας και κατώτατη σύνταξη 1120 ευρώ.

    Τόνισε ακόμη ότι "οι επιχειρηματίες δίνουν τα κλειδιά τώρα στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της σοσιαλδημοκρατικής του ικανότητας εξαπάτησης του λαού" και πρόσθεσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα εξαπατούν το λαό όταν δεν διευκρινίζουν τί εννοούν μιλώντας για διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Η γγ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι "οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις επιθυμούν νέα κέρδη στους τομείς της υγείας και πρόνοιας, ήδη ο ΣΕΒ έχει προτείνει την κατάργηση των εισφορών των επιχειρηματιών και ο στόχος είναι, είτε η περικοπή είτε η πλήρης εξασθένηση των κρατικών επιχορηγήσεων και των εισφορών των επιχειρήσεων, στόχο που έχουν αποδεχθεί τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ".

    Αναφερόμενη στο θέμα του ντιμπέιτ, έκανε λόγο για "άσχημο παιχνίδι με κακούς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς πάμε με το ζόρι" και διευκρινίζοντας πως "Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται μόνο για την τηλεαναμέτρηση των δύο αρχηγών και γι' αυτό τα βρήκανε και μεταξύ τους".

    Επέκρινε γενικά τους δημοσιογράφους ότι "είναι απαράδεχτο να θεωρούν τον εαυτό τους πρωταγωνιστή, να αναπαραγάγουν τα κους-κους των τηλεοπτικών παραθύρων. Δεν εκπροσωπούν την κοινή γνώμη, είναι εν τούτοις υποχρεωμένοι από την κοινή γνώμη να στριμώξουν τους εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε να πάρουν θέση σε συγκεκριμένα θέματα".

    Αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών και χαρακτήρισε τους μετανάστες "αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού και του εργατικού κινήματος" και υποστήριξε την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

    Ασκησε δριμεία κριτική - όπως είπε "τόσο σε αυτούς που υποστηρίζουν την ποσόστωση και το ρατσισμό, όσο και στην κοσμοπολίτικη και ελιτίστικη άποψη βίαιης ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία, πίσω από την οποία κρύβεται η επιθυμία απόκτησης ψήφων".

    Τέλος, αναφέρθηκε ειδικά στην κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα, λέγοντας ότι "εκτός από τη Χρυσή Αυγή, που είναι προκεχωρημένο φυλάκιο, υπάρχουν και πολλοί θύλακες και κοινοβουλευτικά κόμματα που δουλεύουν για το ρατσισμό".

    Συνέντευξη στον Επενδυτή

    "Η αποχή δεν φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα... Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγούν αποδυναμωμένοι από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ενισχυμένο το ΚΚΕ", δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ο Κόσμος του Επενδυτή" η κα Παπαρήγα.

    Σημειώνει ότι τα πρόσωπα παίζουν περιορισμένο ρόλο, το θέμα είναι η πολιτική που έχουν και προσθέτει ότι το κεφάλαιο προκρίνει την ανάδειξη πότε του ενός πότε του άλλου μεγάλου κόμματος. "Το γεγονός ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν νοιάζονται ιδιαίτερα ποιό από τα δύο κόμματα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση τα λέει όλα", λέει χαρακτηριστικά.

    Η γγ του ΚΚΕ σημειώνει πως "το debate δεν είναι η μάχη των μαχών, ούτε ο λαός θα ενημερωθεί για την πολιτική των κομμάτων. Αυτή η μάχη δίνεται καθημερινά. Εκεί μας βλέπει ο λαός"

    Τέλος, πιστεύει πως ένα από τα βασικά κριτήρια της ψήφου είναι το θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής."Υπενθυμίζουμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο Σχέδιο Ανάν. Το Αιγαίο κινδυνεύει να γίνει `νατοϊκή θάλασσα΄", λέει.

    [04] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικολογία

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας δηλώνοντας ότι για το κόμμα του «τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι μια πινελιά ευκαιρίας στο πρόγραμμά μας, αλλά αποτελούν βασικό προσανατολισμό στις δράσεις, στο πρόγραμμά μας αλλά και στις θεωρητικές μας επεξεργασίες για πολλά χρόνια τώρα».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην οικολογική κρίση υπογραμμίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης, στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, στην απεριόριστη συσσώρευση κεφαλαίου και στην ληστρική εκμετάλλευση της φύσης

    Για την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα χαρακτήριζε κανείς την περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ ως το συντομότερο ανέκδοτο» και πρόσθεσε ότι «παρόλα αυτά όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το συντομότερο ανέκδοτο γιατί πρόκειται για ένα συνεχές έγκλημα». Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που στην διακυβέρνησή του διαμόρφωσε ένα εχθρικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον που αξιοποίησε η ΝΔ

    Η κ. Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια ΕΜΠ και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε παρέμβασή της είπε ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και οικολογική και πρόσθεσε ότι η διέξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου και ν' απαντά στην οικολογική κρίση, που με αιχμή την κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Πεντακόσια εκ. άνθρωποι θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις επίσημων οργανισμών, τα θύματα της καταστροφής του κλίματος, την επόμενη δεκαετία.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για:

    Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και άμεση στροφή στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αποκεντρωμένη βάση, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον. Οριστική απόρριψη των σχεδίων για εργοστάσια λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και προσανατολισμός της δημόσιας ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια και όχι στην αγοραπωλησία «δικαιωμάτων ρύπανσης» στα διεθνή χρηματιστήρια. Κατάργηση του νόμου 3208/03. Απόλυτη προστασία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Κύρωση των ήδη υπαρχόντων και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας. Άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Νέα πολιτική για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εξοικονόμηση του νερού με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Ήπιες παρεμβάσεις με έργα μικρής κλίμακας. Απόρριψη των μεγάλων φραγμάτων και της ιδιωτικοποίησης του νερού. Έκδοση ρυθμιστικών σχεδίων και κανονισμών για τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές, θέσπιση θαλάσσιων περιοχών απόλυτης προστασίας από την αλιεία μεγάλης κλίμακας. Απόρριψη του χρεοκοπημένου διεθνώς μοντέλου της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης, με συγκροτήματα μεγάλης κλίμακας, και των γηπέδων γκολφ. Προώθηση εναλλακτικών μοντέλων τουρισμού, σε σύνδεση με τους ιδιαίτερους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής. Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον: βιομηχανίες, μεταλλεία, αυτοκινητόδρομοι, κεραίες κ.ά. Αποκέντρωση του λεκανοπεδίου της Αττικής, ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Ανάσχεση της συνεχούς και άναρχης επέκτασης των αστικών κέντρων, διαφύλαξη του περιαστικού πράσινου, της γεωργικής γης και των αδόμητων χώρων. Εμφύτευση μεγάλων και μικρών πράσινων θυλάκων στον αστικό ιστό και δημιουργία συνεχών δικτύων πρασίνου, με αναπλάσεις που στηρίζουν τις πεζές μετακινήσεις, το ποδήλατο, την αναψυχή και την ήπια άθληση. Αναβάθμιση και πρωτοκαθεδρία των δημόσιων μέσων μεταφοράς : του σιδηροδρόμου για τις υπεραστικές μετακινήσεις, των λεωφορείων, του μετρό και του τραμ. Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι σε όλες τις πόλεις. Εφαρμογή πολιτικής για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητα». Όχι στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Υμηττού. Εφαρμογή πολιτικών περιορισμού, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των αστικών απορριμμάτων. Απόρριψη της καύσης και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων. Όχι στη χωροθέτηση μονάδων αποβλήτων σε επιβαρυμένες περιοχές.

    Επίσκεψη στο Ποικίλο Όρος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο Ποικίλο όρος δήλωσε ότι "σ' αυτές τις εκλογές όλες οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος και για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μόνοι όμως, που διεκδικούν πραγματικά ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ενεργοί πολίτες".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοί "που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια που θέλουν να καταπατήσουν και τους τελευταίους αδόμητους χώρους, τους τελευταίους πράσινους χώρους του αστικού ιστού των μεγάλων πόλεων της χώρας".

    Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, οι περιβαλλοντικές πληγές είναι δεκάδες και μία από αυτές είναι το Ποικίλο Ορος, όπου μια παράλογη χάραξη έχει μετατρέψει 8 στρέμματα δάσους σε ξερό τοπίο και σε μπετόν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να παραμείνει πράσινο ό,τι έχει απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα να προστατευτούν οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι. Να χαρακτηριστούν ζώνη υψηλής προστασίας, πρώτη ζώνη προστασίας, χωρίς υποζώνες που διευκολύνουν την μετατροπή διαφόρων κατασκευών σε βίλες και σε πολυτελείς οικίες και πρόσθεσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας των ορεινών όγκων, ιδιαίτερα του Ποικίλου Ορους, γιατί είναι αδιανόητο σήμερα τα 2/3 του, 17 χιλιάδες στρέμματα, να τα διεκδικεί η Μονή Κλειστών και η Μητρόπολη της Λαμίας.

    "Με καλό αποτέλεσμα στη Βουλή"

    "Στη Βουλή θα μπούμε και με πολύ καλό αποτέλεσμα", τονίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ο Κόσμος του Επενδυτή", προσθέτοντας ότι συμφέρον να μην μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω τους, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάτσει φρόνιμα αλλά θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και τα αδύναμα στρώματα. "Το ΠΑΣΟΚ τώρα λέει ότι δεν του φτάνει η αυτοδυναμία και θέλει παντοδυναμία" τονίζει.

    Τέλος, αποκαλύπτει πως ήταν δική του επιλογή η κάθοδος με σταυρό. "Για έναν πολιτικό αρχηγό 35 ετών είναι προτιμότερη η κάθοδος του στις εκλογές με σταυρό παρά ex officio" .

    [05] "Ενίσχυση του ΛΑΟΣ"

    Την ενίσχυση του ΛΑΟΣ στις εκλογές και στη βουλή ζήτησε από την Κατερίνη, σε συνέντευξη τύπου και σε ομιλία του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15 βουλευτές» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι «απουσιάζουν προεκλογικά, από την ατζέντα και των δυο πολιτικών αρχηγών των μεγάλων κομμάτων, τα εθνικά θέματα» και ότι οι εξαγγελίες τους για την οικονομική πολιτική «είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση». Επίσης, επανέλαβε τις προτάσεις του, για την αντιμετώπιση της κρίσης, την αναδιανομή του πλούτου και την ανεργία.

    Σχολιάζοντας, τα ψηφοδέλτια τους, πρόσθεσε «ότι τον ανησυχεί ιδιαιτέρως, ο τρόπος με τον οποίον και οι δυο «αποστρατεύουν» τα στελέχη τους».

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι είχε προσφέρει συνεργασία στον πρωθυπουργό, μετά από την πρόσκληση του, για «μια πιο φιλολαϊκή πολιτική» αλλά εκείνος «δεν ανταποκρίθηκε», μίλησε για «μια «παράταξη που έχει δυο κόμματα, το ένα ανεβαίνει, το άλλο καταρρέει» και πρόσθεσε ότι «την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της».

    «Ο κ. Καραμανλής κάνει πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, μια που ο κ. Παπανδρέου δεν έχει μόνος του την δύναμη που χρειάζεται να σηκώσει το κόμμα του στην αυτοδυναμία. Το ζήτημα στις εκλογές αυτές, είναι ποιος θα μπορεί να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα; Η ΝΔ ή ο Καρατζαφέρης; Εμείς πονάμε περισσότερο την παράταξη».

    Για τη μορφή των τηλεμαχιών, τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να ρωτούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, εφ' όλης της ύλης και χωρίς περιορισμούς χρόνου, ή άλλους», ενώ για το «ντιμπέιτ των έξι», ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει αν θα πάρει μέρος, αν δεν αλλάξουν οι όροι» και ότι «εάν τελικά πάει, θα πάει για να το καταγγείλει».

    Για το ντιμπέιτ

    Τις επιφυλάξεις του για το αν και κατά πόσο θα συμμετέχει τελικώς στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Δευτέρα, εξέφρασε χθες ο κ. Καρατζαφέρης και σε άλλη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λάρισα. Όπως σχολίασε, το παιχνίδι δεν παίζεται τίμια και ισχυρίστηκε ότι προγραμματίστηκε ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα και το ντιμπέιτ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Τρίτη έτσι ώστε τελικά να ασχολούνται όλοι με τους δύο μεγάλους του δικομματισμού.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διέβλεψε ότι είναι πιθανόν να έχουμε εκ νέου εκλογές και πριν τον Μάρτιο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

    Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας είπε ότι ο Πρωθυπουργός λέει τα αντίθετα από όσα πρέπει να γίνουν τονίζοντας ότι δεν ``πρέπει να στεγνώσει`` η αγορά από χρήμα ενώ οι προτάσεις του Κώστα Καραμανλή κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επανέλαβε δε ότι τα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες θα έπρεπε να δοθούν σε πολίτες και χαμηλά εισοδήματα για την εξόφληση δανείων και καρτών.

    Τέλος για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά τις πιέσεις που δέχεται και από τα δύο μεγάλα κόμματα και αναρωτήθηκε γιατί πρόσφατα ο πρωθυπουργός έθεσε τρία ``αν`` σχετικά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 September 2009 - 6:30:27 UTC